sosem śmietankowo-koprowym , nie mają sobie równych Składniki : ciasto : 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku ( gorącej gotującej się wody ) 1 jajko 1 łyżeczka oleju sól do smaku ( około 1/2 płaskiej łyżeczki ) szczypta cukru ( tyle ile soli ) farsz : mięso z rosołu , ja użyłam mięsa z przepiórek , ale może być kurze ( około 4 szklanek obranego z kości mięsa . Odpowiada 8 szt przepiórek(...)dolewamy śmietanę kremówkę , natkę pietruszki i świeżo mielony czarny pieprz . Dodatek kremówki sprawi że farsz będzie soczysty i wilgotny , a nie suchy i wiórowaty Mieszamy podgrzewając do połączenia składników . Zdejmujemy z gazu , odstawiamy do wystygnięcia . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki na ciasto , wrzucamy do misy , jajko , mąka , cukier, kurkuma ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , bo wtedy jajko będzie
Ogrodnik w podróżyoprzeć. To pyszna kolacja czy przekąska na przyjęcia. Pychotka Składniki: Ciasto: 250 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 3 szklanki mąki tortowej 1 jajko 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: łyżla masła 150 g szynki w plasterkach 3 ząbki czosnku 2 garści świeżego szpinaku 200g sera mozzarella Sposób wykonania: Drożdże i cukier rozpuścić
Cukiernia Pychotkinaleśnikami. Kto jeszcze nie jadł, polecam spróbować. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 6 sztuk Składniki: Ciasto na naleśniki : 2 jajka 7 łyżek mąki 200 ml mleka (4/5 szklanki) 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli Farsz: 4 parówki 2 ogórki konserwowe (60 g) 1 papryka konserwowa (70 g) 6 plasterków sera żółtego Panierka: 2 jajka bułka tarta sól Przygotowanie
KuchniaWeDwoje.plletniej szczypta cukru 1 dkg drożdży ciasto: 100 g masła 1 szklanka mąki pszennej typ 500 zaczyn 1/3 łyżeczki soli farsz: 40 dkg filetu z dorsza 1 por biała część 15 dkg pieczarek sól, pieprz, przyprawa do ryby 1 jajko 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki natki pietruszki masło klarowane(...)posmarowania 1 jajko 1 ziele angielskie Zaczyn: Do miski przekładam drożdże, dodaję letnią wodą, cukier, mąkę i mieszam. Odstawiam w ciepłe miejsce, przykrywam ściereczką. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję roztopione i ostudzone masło, sól i wyrabiam ciasto mikserem. Odstawiam w ciepłe miejsce na 2 godziny nakryte ściereczką. farsz: Rybę sole, pieprzę, posypuję przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę
wesoła kuchniasosem pomidorowym i warzywami okazał się strzałem w 10 :) Zachęcam do spróbowania!:) Składniki: Naleśniki: 2 szklanki mleka 2% 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła łyżeczka ziół prowansalskich szczypta soli, cukru, pieprzu, papryki słodkiej Farsz: 400g mięsa mielonego czerwona papryka 1 puszka pomidorów krojonych pół puszki kukurydzy 200- 300g pieczarek cebula przyprawa do mięsa(...)jajka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i roztopione masło i dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek. Na koniec dodajemy przyprawy. Smażymy. Ja używam patelni do naleśników, dlatego nie stosuję tłuszczu przed smażeniem. Proponuję przetestować na pierwszym naleśniku, czy będą przywierały, jeśli tak, to potrzebna będzie odrobina tłuszczu na patelnię. Z tej porcji wyszło mi 8 sztuk naleśników średniej grubości. Farsz
Czerwona Porzeczkapachy Kwintesencja dania sezonowego Kiedy tylko kasza gryczana z grzybami, cebulką i tymiankiem wpadła mi w ręce, pomyślałem że świetnie się sprawdzi jako farsz który wypełni gołąbki z kaszą gryczaną grzybami i tymiankiem. W połączeniu z sosem grzybowym danie to istna kwintesencja dania sezonowego. Oczywiście Dania Babci(...)proces gotowania. Z liści wytnij grubszy „nerw” i wyrównaj nożem od dolnej części. Ugotowaną przestudzoną kaszę wymieszaj z jajkiem, dopraw solą i pieprzem. Na każdy liść nałóż farsz, zbierz brzegi kapusty do środka i zwiń gołąbki. Ważne aby były dość mocno ściśnięte. Na dno garnka włóż kilka podgotowanych
kuron.com.plprzepis ) pieczarki 500-700 g cebule 4 średnie szt. ziemniaki 1 kg bułka tarta jajka 2 szt. sól i pieprz masło 1 łyżka Pierwszym krokiem są naleśniki . Gdy już wszystkie będą usmażone zabieram się za farsz. Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie, gdy będą miękkie odlewam je, dodaję masło i je chwilkę ugniatam. Cebulę(...)praskę ziemniaki, dodaję pieczarki, cebulę, doprawiam solą i pieprzem i całość mieszam. Teraz zostaje już tylko pozawijać. Na górnej części naleśnika układam farsz, zawijam od górny a następnie boki i zwijam w rulon. Zanurzam w roztrzepanym jajku, obtaczam w bułce tartej i smażę z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Podaję z surówką. I gotowe! Smacznego
Kuchnia VikiPozdrawiam przed świątecznie. Zaczynamy: Składniki na naleśniki około 12-14 szt : 450 gr mąki 6 jajka 35 gr masła 750 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli oliwa do smażenia Wykonanie naleśników znajdziecie tutaj . Składniki na farsz na około 24 szt krokietów : pół główki białej kapusty 500 gr mięsa mielonego wołowego 1,5 szkl suszonych grzybów sól(...)były mdłe. Na talerzu układamy naleśnik, dajemy 2-3 łyżki farszu. Ilość farszu który nakładamy na naleśnik zależy od nas, ja lubię małe krokiety, więc daje mniej. Zawijamy naleśnik w rulon, obcinamy nożem końcówki, i przecinamy naleśnik na pól. Gotowe. Krokiety maczamy w rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Smażymy z obu stron na średnim gazie. Smacznego
Smaki Edytyrewelacyjne, delikatne, kruchutkie, rozpływające się w ustach:) Polacam! Ciasto: 300g mąki 150g masła 1 żółtko odrobina wody sól Farsz: 2-3 pory 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku bekon (użyłam zawartość dwóch opakowań po okolo 8 plasterków, 400g) śmietana 2 jajka żółty ser 1 łyżka musztardy francuskiej gałka muszkatołowa pieprz Zagnieść ciasto - miękkie masło pokrojone w kostkę zagnieść(...)odrobinę zimnej wody. Ulepić kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez około 30 minut. Przygotowanie farszu: Na patelni przesmażyć cebulę, czosnek i pora, gdy warzywa zmiękną dodać bekon dobrze przesmażyc, ale uważać aby się zbytnio nie przypiekł. W dużm naczyniu wymieszać śmietanę z jajkiem, można także dodać białko z jajka od wyrabiania ciasta. Dodać starty żółty ser, musztardę, gałkę
Codzienne Gotowanienich posiekany koperek (odrobinę zostawić do dekoracji!), pokrojonego w drobną kostkę łososia (1 plasterek pozostawić do ozdobienia!), majonez i pieprz. Wszystko wymieszać. Następnie przygotowany farsz przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na białka od jajek. Przyozdobić resztką łososia i koperkiem. Od razu podawać
Ugotowaćwypełniona farszem z ziemniaków, pora i jabłek. Ja dodałam też trochę boczku, bo miałam akurat w lodówce i jakoś tak naturalnie mi się komponował z resztą składników. Aby ciasto się nie rozsypało połączyłam różne rodzaje mąki bezglutenowej - lekką mąkę z quinoa, cięższą z kasztanów jadalnych i mąkę z tapioki, która nadaje trochę kleistości, dodałam też do ciasta trochę jajka. Tradycyjnie(...)lodówki, a następnie jeszcze raz wyrabiamy i wylepiamy nim dno i brzegi formy. 1/4 ciasta zostawiamy na ozdobienie wierzchu. Wylepioną formę wypełniamy farszem, lekko go ugniatamy, na wierzchu robimy wzór z ciasta, smarujemy je jajkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 40 minut. Jeśli po tym czasie ciasto jest zrumienione, możemy je wyjąć, jeśli
Quinoa Raz!łyżeczka oleju (ok. 5 g), - pół marchewki (ok. 52 g), - 1/4 papryki (ok. 38 g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - jajko (ok. 50 g), - 1/2 szklanki mleka 2% (ok. 125 ml), - 1/4 szklanki mąki pszennej typ 500 (ok. 39 g), - 1/4 szklanki mąki pszennej typ 1850 (ok. 32 g), - ząbek czosnku, - łyżeczka(...)kostkę paprykę i dusimy kilka minut. 3. Do warzyw dodajemy pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka i całość dusimy kilka minut. 4. Farsz mięso-warzywny doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i posiekaną natką pietruszki. 5. Miksujemy jajko z mlekiem i szczyptą soli. 6. Dodajemy do masy mąkę i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. 7. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachcały szczupak o wadze około półtorej kilograma 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól,pieprz dodatkowo sznurek z naturalnego włókna na sporządzenie farszu 1,5 szklanki ugotowanego ryżu 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 jajko 1/3 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka szczypioru pieprz, sól sposób przygotowania Z całego ( nie patroszonego) szczupaka za pomocą noża zeskrobujemy łuskę i dokładnie(...)smażymy całość przez minutę. Czosnek razem z masłem dodajemy do ryżu i mieszamy dokładając rozbite jajko, posiekaną natkę pietruszki i szczypior, Całość solimy, pieprzymy i wyrabiamy na jednolitą masę. Tuszkę szczupaka układamy na grzbiecie, wkładamy do jej wnętrza przygotowany farsz i związujemy rybę sznurkiem ( tak jak wiążemy szynki). Sporą blachę wykładamy aluminiową folią, układamy na niej rybę
Miód i pieprzangielski odpowiednik Tłustego Czwartku - dziś Dzień Naleśnika. Wydaje mi się jednak, że anglikom nie spodobałaby się ich moja dzisiejsza wersja. ;] Na ciasto: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki trochę wody pół łyżeczki soli Na farsz: Całe obrane z kości mięso z rosołu, bądź po prostu ugotowane w wywarze 4 nóżki kurczaka, przyprawy według upodobania Ciasto robimy jak zawsze
Kuchenna KontrrewolucyaBezglutenowy wrap z dipem serowym, batatowym Składniki farsz Pół szklanki krojonych pomidorów (z puszki) 3 kopiaste łyżki fasoli czerwonej (ugotowanej lub z puszki) dwie szczypty chili w proszku dwie szczypty słodkiej papryki sól, pieprz do smaku masło orzechowe Bezglutenowa tortilla* *można użyć gotowych placków tortilli 195g skrobi/mąki z tapioki 2 duże jajka 115ml mleka roślinnego 3 łyżki roztopionego oleju(...)Mleko podgrzać z olejem. W malakserze lub wysokim siekaczu zmiksować mąkę i sól z ciepłym mlekiem/olejem. Po chwili dodać jajka, ponownie zmiksować. Usmażyć na patelni z dwóch stron. Połowę tortilli smarujemy masłem orzechowym. Przekładamy farsz tortillę i składamy ją w pół, lub zawijamy jak na zdjęciu. Jeśli mamy dostęp do piekarnika, to wkładamy wrap do piekarnika i pieczemy 10minut
Fill The Bowl