Składniki 4 duże ziemniaki ,około 1 kg 2 jajka 3-4 łyżki mąka pszenna sól - do smaku 50 g sera żółtego startego do tartych ziemniaków Farsz 150 g mięsa mielonego dowolnego 50-80 g sera żółtego startego 1/2 cebula sól - do smaku czarny pieprz - do smaku olej roślinny - do smażenia szpinak op. Wykonanie Przesmażyć cebulę ,dodać mięso ,smażyć wszystko(...)smaku. Ziemniaki umyte pokroić na kostkę ,zblendować ,lub zetrzeć ,(u mnie w blenderze ),na tarce.Do masy ziemniaczanej dodać jajka ,mąkę i ser żółty starty .Całość dokładnie wymieszać .Rozgrzać patelnie, smażyć duże placki ziemniaczane.Na każdy placek,złożony na pół , na połówce ułożyć farsz ,posypać tartym serem i zakryć drugą połówką .Zarumienić z obydwu stron.:)) Podawać placki ziemniaczane nadziewane na gorąco. Smaczne
w mojej kuchniśmietaną uważam za strzał w dziesiątkę. Dla ułatwienia sobie sprawy oraz skrócenia czasu przygotowania obiadu użyłam gotowego ciasta francuskiego, a farsz przygotowałam dzień wcześniej. Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 pory (białe części) 150g boczku surowego wędzonego 2 jajka 4 łyżki gęstej śmietany 18% (jak mamy 12% śmietanę i jest gęsta to również ok) ser żółty Zaczynamy od farszu. Boczek(...)się tym nie przejmujemy. Po wyjęciu z piekarnika robimy 4 dziurki w cieście na środku i wówczas ono opadnie, a brzegi zostaną pięknie wyrośnięte. Mieszamy śmietanę z jajkami dodajemy trochę soli i pieprzu (można dodać gałkę muszkatołową). Wlewamy do podduszonych porów i mieszamy. Całą mieszankę przekładamy na ciasto francuskie, posypujemy serem i pieczemy w 180C ok.15 - 20min
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/FETĄ I WARZYWAMI Z podanych składników wyszło 12 bułeczek Ciasto 250 g mąki pszennej 20-30 g mąki kukurydzianej 120 ml mleka Jajko Łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży 40 g masła Szczypta soli Farsz Pasta paprykowa (można zastąpić koncentratem/sosem pomidorowym) Ser feta Kilka zielonych oliwek Kawałek żółtej papryki Natka pietruszki (lub oregano/bazylia) Pieprz, suszone oregano Drożdże rozpuścić z łyżeczką(...)cukru w dwóch łyżkach ciepłego mleka, zostawić aż zaczną pracować Masło rozpuścić Do mleka dodać jajko i roztrzepać, dodać ostudzone masło Mąki wsypać do miski, dodać mleko z masłem oraz zaczyn drożdżowy Dodać odrobinę soli i wymieszać, najpierw łyżką, następnie dłonią do uzyskania zwartego elastycznego ciasta W razie potrzeby dodać jeszcze mąki Zostawić na 3-4 godziny do wyrośnięcia
HealthyCreationsfrancuskie wypełnione farszem serowym z warzywami jest świetnym pomysłem zarowno na obiad, jak i kolacje na ciepło. Sprawdzi się rownież jako imprezowa przekąska! Ps. fajnym dodatkiem jak np. sos czosnkowy. SKŁADNIKI : * ciasto francuskie – 1 op / 300 g * ser żółty – ok. 250 g * papryka czerwona – 1 szt * kukurydza – ok. 100 * sól, pieprz, papryka ostra * jajko do posmarowania(...)żółtym dodajemy drobno okrojoną paprykę oraz kukuyrydzę. Doprawiamy do smaku. Ciasto francuskie rozcinamy na 3 dłgie płaty. Na każdym wzdłuż układamy farsz i sklejany ( jak pierogi ). Sklejamy 3 końce razem i zwijamy dość casny warkocz. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i psypujemy np. świeżym szczurekiem. Pieczmy ok. 30 minut / 190C Smacznego
Ostra na Słodkobobem, chociaż bez dodatku bobu też będzie smaczna. Wówczas należy użyć więcej kurek. ciasto: 250 g mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 2 jajka, sól, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kwaśnej śmietany, farsz: 300 g kurek, 150 g bobu, 3 – 4 cebulki dymki*, 200 ml wina białego wytrawnego, szczypta cukru, sól, pieprz, 2 łyżki masła
królestwo garówbidi-language:#0400;} Drożdżowe paszteciki pełne grzybów Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki 1/2 szklanki mleka 5 dkg drożdży 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 100 g margaryny Palma z Kruszwicy Składniki na farsz: 20 g suszonych grzybów (namoczonych dzień wcześniej) 700 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz estragon 2 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno(...)łyżeczką cukru i 1 łyżką mleka Do mąki z solą dodajemy jajko, żółtko, zaczyn drożdżowy, resztę mleka oraz stopioną i wystudzoną Palmę. Wyrabiamy ciasto do chwili, gdy będzie lśniące i gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy farsz. Namoczone wcześniej grzyby gotujemy do miękkości. Odcedzamy i siekamy. Pieczarki z cebulą obieramy
Przysmaki Karolkigoni". Anna Maria Jopek, Na Dłoni Nasz wczorajszy obiad. Jeden z lepszych bez mięsa, jakie jadłam. Paprykę podałam z jajkiem sadzonym i grzankami.Wpałaszowaliśmy ją, aż nam się uszy trzęsły. Jednak ich największym atutem był niewątpliwie farsz. Polecam nie rezygnować z aromatycznego sera - nadaje on charakteru. Składniki na 2 porcje: 2 duże, czerwone papryki 1 torebka ryżu 25 dag pieczarek(...)naczyniu żaroodpornym układając wkoło kilka wiórek masła. Papryki wypełnić farszem, lekko go ugniatając, aby zmieściło się go jak najwięcej. Przykryć odkrojonym wierzchem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około godziny czasu. Gdy minie pół godziny zdjąć górę papryk i zapiekać dalej odkryte. Na patelni usmażyć 2 jajka sadzone oraz zrumienić grzanki. Podawać razem z paprykami
My simple kitchenpierogów: 200-220 g mąki migdałowej lub migdałów drobno zmielonych 2 duże jajka 1 łyżka rozpuszczonego tłuszczu (smalec – keto, LCHF, paleo, DO lub masło klarowane – keto, lCHF, DO) 10g (ok 2 łyżeczek) gumy guar (zamiennik glutenu) 1,5 łyżeczki soli Składniki na farsz: 200 g kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 1 cebula (ok 70g) 30 g masła(...)jajka z rozpuszczonym, ale nie gorącym tłuszczem. Zmieszać składniki mokre z suchymi i wyrobić ciasto do momentu aż uzyska odpowiednia konsystencję. Podzielić ciasto na 2-3 części. Po kolei rozwałkować z każdej części ciasto. Im bardziej cienkie, tym lepiej. Wyciąć szklanką lub foremką odpowiedniej wielkości koła. Osobiście lubię małe pierogi, które przygotowuję z tradycyjnej szklanki Na przygotowane koła wyłożyć farsz
Ola la LCHForegano, szałwia, zioła prowansalskie, tymianek słodka i ostra papryka opakowanie gotowego ciasta francuskiego masło 2 łyżki mąki 150-200ml mleka lub rosołu szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 1 jajko Jak zrobić pie'a z kurczakiem i porem? Boczek pokroić w niewielką kostkę i przesmażyć na patelni na niewielkim ogniu, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Gdy boczek nieco się przyrumieni(...)naczynia, w jednym miejscu można zrobić niewielką dziurkę, aby nadmiar pary miał ujście. Ciasto można udekorować wg własnego uznania, po czym posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30-40 minut aż farsz będzie gorący, a wierzch ładnie rumiany. Pie z kurczakiem i porem podawać gorący. Smacznego
Codzienne GotowanieZapraszam do zapoznania się z przepisem.: Przepis na około 15 cepelinów Składniki na ciasto: 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 100 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól Składniki na farsz: pół szkalnki soczewicy pół szklanki ryżu 2 cebule olej majeranek pieprz papryka słodka pieprz czosnkowy sól Składniki na sos pieczarkowy(...)jajka 100 g mąki i 2 łyżki mąki ziemniaczanej (UWAGA: Ilość mąki jest zależna jakie ziemniaki mamy jeśli mączyste może się okazać że mąka pszenna nie będzie potrzebna. ) łyżkę soli i skrobię która zgromadziła się na dnie naczynia po odsączeniu surowych ziemniaków. 4. Wszystko razem mieszamy i ciasto na cepeliny mamy gotowe. Farsz: 1. Ryż gotujemy
Mój pomysł nadodatkowo przepysznie chrupiące). Spróbujcie szczególnie jeżeli znudziły się Wam klasyczne wariacje na temat pierogów! Do przygotowania 2 (ok 15 pierogów) porcji pierogów potrzebujemy: – 160 g mąki – 1 jajko – 4 łyżki gorącej wody – łyżeczka oleju – szczypta soli do ciasta – 7 pieczarek – kilka orzechów włoskich (można użyć migdałów lub innych orzechów) – spora garść świeżej(...)smaku Pieczarki, orzechy i pietruszkę siekamy i podsmażamy na odrobinie tłuszczu aż całość będzie miękka (ok 10-15 minut). Farsz do pierogów doprawiamy do smaku i studzimy a w tym czasie przygotowujemy ciasto. W misce umieszczamy mąkę, wodę, jajko oraz sól – wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy je na cienki płat. Za pomocą szklanki wycinamy koła. Na środek każdego pieroga nakładać
Szybko Tanio Smaczniewiosennych naleśników z serem i nowalijkami: 1 szklanka mąki, ok. 1 szklanka wody gazowanej 1 jajko, szczypta soli, olej rzepakowy do smażenia 200 g – serek wiejski 4 rzodkiewki sałata strzępiasta ½ sztuki – ogórek gruntowy sól i czarny pieprz do smaku szczypiorek Przygotowanie farszu z serka i warzyw: Umyte i suche rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórek kroimy(...)pół i usuwamy gniazdka nasienne, (aby farsz nie podszedł wodą) i ścieramy wraz ze skórą na tarce. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy naleśniki zgodnie z przepisem: 1 jajko ubijamy z solą, dodajemy ok. 1 szklanki mąki, wlewamy stopniowo ok. 1 szklanki wody gazowanej, dokładnie mieszamy ciasto naleśnikowe trzepaczką, ciasto ma mieć gęstość kwaśnej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękońcu pomysł ten udało mi się zrealizować. Pierogi są wyśmienite, również w wersji "odsmażanej". Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Farsz: ok. 300 g kiszonej kapusty 1 cebula 2/3 szklanki fasoli adzuki kminek cały olej i do smażenia sól i pieprz Fasolę namoczyć, najlepiej(...)mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim
Czerwień i błękitciasto : 1,5 szklanki mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej kilka łyżek zimnej wody Składniki na farsz : opakowanie świeżych liści szpinaku baby lub mrożonego 3 duże jajka 150 ml śmietanki 30 % pół opakowania sera feta 4 łyżki drobno startego sera np.Grana Padano kilka ząbków czosnku świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Zagniatamy wszystkie
Słodka Strefapodzielić na 4 części i każdą rozwałkować podsypując mąką bardzo cienko – grubość około 1 mm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać szklanką kółka. Przygotować farsz: Twaróg rozdrobnić widelcem, nie ma potrzeby mielenia, następnie połączyć z cukrem i jajkami. Wszystko dokładnie wymieszać. Nakładać gotowe nadzienie na wykrojone kółka z ciasta, złożyć na pół i skleić dobrze brzegi aby nadzienie nie wypłynęło podczas
Na słodko lub wytrawnie