grzybami. Składniki: ok 800 g - 900 g kapusty kiszonej ok 500 g -800 g pieczarek pieprz, sól, magii, liść laurowy, ziele angielskie, kucharek 1 cebula Bułka tarta 2 jajka plus 5 łyżek mleka olej do smażenia dodatkowo: Przepis na naleśniki Wykonanie : Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości z dwoma liśćmi laurowymi i z trzema kulkami ziela angielskiego. Odcedzamy i kroimy(...)razem od razu doprawiając podanymi przyprawami. Należy pamiętać aby wyraziście doprawić farsz, żeby nie stracił się on w cieście naleśnika i panierce. Smażymy naleśniki. Farsz zawijamy w naleśnikach, zawijanych w kopertę. Obtaczamy w roztrzepanym jajku z dodatkiem mleka i nieco doprawionym, następnie w bułce tartej i smażymy obustronnie na patelni na średnim ogniu. Zajadamy gotowe krokiety z barszczem :) Uwielbiam krokiety
W Moim Magicznym Domuśniadanie. Przykładem takiego dania jest właśnie ta tarta. Słone, kruche ciasto, do tego farsz z warzyw, kiełbasy i chrupiących grzybów. Wszystko zalane masa jajeczno-śmietanową. Danie jest bardzo smaczne i sycące. Przepis podpatrzyłam w gazetce "Przepisy czytelników". Ciasto: szklanka mąki pszennej, 100g masła lub margaryny, jajko, łyżeczka soli, łyżeczka suszonej bazylii. Mąkę przesiać, dodać sól, bazylię. Wbić jajko, połączyć(...)30minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wylepić dno formy o wym. 24x27cm. Nakłuć gęsto widelcem. Farsz: 150g kurek, 1/4 czerwonej papryki, 250g cienkiej kiełbasy, 2 łyżki kukurydzy, cebula, 1/2 szklanki śmietany 18%, 2 jajka, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Grzyby oczyścić, podsmażyć wraz z posiekaną cebulką. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić
Z miłości do słodkościmąki pszennej 75 g cukru kryształ 200 g białego sera (twarogu półtłustego) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 7 łyżek oleju 5 łyżek mleka 3,2% szczypta soli masło do wysmarowania blachy cukier puder do posypania SKŁADNIKI na farsz do ciasta: 5 szt. świeżych gruszek 150 g cukru kryształ 1 łyżeczka cynamonu 1 op. kisielu cytrynowego 1 cytryny PRZYGOTOWANIE(...)wystygnięcia. PRZYGOTOWANIE ciasta: Do dużej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy składniki. Dodajemy cukier, pokruszony twaróg, olej, mleko, jajka i szczyptę soli. Ciasto dokładnie zagniatamy. Przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt ok. 45x30 cm. Farsz rozkładamy na całej powierzchni rozwałkowanego ciasta zostawiając ok. 5 cm od góry. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dołu. Roladę
kulinarnyJaczerwone chili 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki szczypiorku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka kwaśnej śmietany sól do smaku Ugotuj jajka na twardo. Zalej zimną wodą. Dobrze ostudzone jajka obierz ze skorupki i przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka, umieść je w miseczce i rozgnieć widelcem. Odłuż 1 łyżkę do dekoracji. Umyte awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę(...)żółtek. Dodaj drobno pokrojony szczypiorek, chili i czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dodaj śmietanę, dopraw solą i delikatnie wymieszaj. Napełnij połówki białek farszem, następnie udekoruj zieleniną i żółtkiem. The post Przepis na jajka faszerowane appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaGruyère (opcjonalnie poczciwa gouda) 2 łyżki majonezu puszka czarnego kawioru (cena około 10 zł) rzeżucha (opcjonalnie szczypiorek) koperek pół łyżeczki kurkumy świeżo mielony pieprz plasterki cytryny do dekoracji Jajka ugotowane na twardo przekrawamy na dwie połówki. Wydrążamy żółtka. Do żółtek dajemy majonez i miksujemy przy pomocy blendera na aksamitną masę. Później 100 g łososia siekamy jak na tatara (resztę(...)szczypiorek oraz koperek. Doprawiamy kurkumą (głównie dla uzyskania ładniejszej barwy) oraz pieprzem. Na koniec dodajemy tarty ser. Wszystko mieszamy łyżką. Wypełniamy białka tym farszem najlepiej rękawem cukierniczym. Ja wypełniałam przy pomocy zwykłego woreczka. Jajka układamy na trawce utworzonej z rzeżuchy albo na szczypiorku i koperku. Dekorujemy paseczkami łososia, koperkiem, plasterkami cytryny a na sam koniec dodajemy po pół łyżeczki
Bon Appetit Małgorzatyzmielonej lub drobno pokrojonej surowej ryby. To już następnym razem! Sama jestem ciekawa, która wersja będzie smaczniejsza? Dzisiejsze są wyśmienite! Składniki na farsz: 2 filety z dorsza ze skórą około 200 g filetu z łososia 1 jajko 1 cebulka 1-2 łyżki bułki tartej sól, pieprz sok z cytryny bulion Składniki na ciasto pierogowe: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej(...)lodówki z ostudzonej ryby ściągnij skórę i posiekaj drobno lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Wymieszaj z jajkiem, bułką tartą i posiekaną, przysmażoną cebulką. Dopraw solą i pieprzem cienko rozwałkuj ciasto, wykrawaj pierścieniem metalowym lub szklanką krążki i napełniaj przygotowanym farszem. Dokładnie zlepiaj brzegi i odkładaj pierogi na ściereczke kuchenną gotuj w osolonym wrzątku, licząc po kilka minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tarta cebulowo serowa Składniki: Spód: 200 g mąki pszennej 100 g chłodnego masła 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta soli około 30-50 ml zimnej wody Farsz: 3 cebule 80 g startego żółtego sera 2 jajka 100 ml śmietany 30-36% sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie olej rzepakowy do smażenia 1. Masło posiekać z mąką, ziołami i solą aż zrobią się
UgotujmyTo.plgotować tylko podgrzać i podawać z uszkami. Składniki na uszka: Ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka woda Nadzienie: około 20 suszonych grzybów 1 duża cebula łyżka masła sól, pieprz Farsz na uszka: Grzyby namoczyć w zimnej wodzie około 30 minut do godziny. A następnie ugotować do miękkości odcedzić i drobno(...)Ciasto na uszka: Z mąki i jajek i letniej wody zagnieść ciasto. Wodę dolewamy po troszku i sprawdzamy na bieżąco jak nam się wyrabia ciasto. Jak jest zbyt suche dolewamy jeszcze wody. Jak za mokre dosypujemy mąkę. Ciasto cienko rozwałkować i wycinać kółeczka. Na każdym kółku położyć łyżeczkę farszu. zagniatamy na pierożki, zaklejamy a następnie końce
Bon Appetit MałgorzatyMożna pomóc sobie mikserem (zestawić z ognia i mieszać mieszadłami do wyrabiania ciasta). Ciasto przestudzić. Do przestudzonego ciasta dodać 1 jajko i wyrobić ręką lub przy pomocy mieszadeł miksera. W razie potrzeby dodać więcej mąki (ja przy wyrabianiu dodawałam). Farsz: Kurczaka (wyjętego z bulionu) pokroić nożem na małe kawałki. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę i wyciśnięty czosnek. Dodać(...)ciasta wycinać kółka o średnicy ok. 8 cm. Na każdym kółku kłaść łyżeczkę farszu z mięsa oraz pół łyżeczki serka. Ciasto formować w kształt stożków. Z podanego przepisu wyszło mi 50 małych stożków. Każdy stożek obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu lub we frytkownicy po kilka minut (na brązowy kolor). Podawać skropione cytryną lub limonką
Bulliododać sól, pieprz i wegetę do smaku. Jeżeli masa na farsz będzie za mokra należy dodać bułki tartej. Na środek każdego naleśnika nakładamy porcję farszu i zwijamy w rulonik, następnie obtaczamy naleśnik w jajku i bułce tartej- smażymy na złoty kolor. Naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki soli 2 jajka szklanka mleka szklanka przegotowanej wody
Krakowskie smaki AniKuchnia włoska. Składniki 6 karczochów 6 jajek 3 szalotki 1 ząbek czosnku natka pietruszki 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz masło Przygotowanie Odciąłem zdrewniałe łodygi karczocha, liście przyciąłem w 2/3 wysokości. Odciąłem zdrewniałe łodygi karczocha, liście przyciąłem w 2/3 wysokości. Ugotowałem pod przykryciem w garnku, około 30 minut. Odcedziłem(...)rozchyliłem listki karczocha i usunąłem te ze środka. Czosnek i szalotki posiekałem. Szalotki usmażyłem na oliwie, po chwili dorzuciłem czosnek. Przyprawiłem solą i pieprzem. Farsz nałożyłem do karczochów. Do środka karczochów wbiłem po jednym jajku. Ułożyłem karczochy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Zapiekałem ok. 5 minut. Po wyjęciu skropiłem oliwą i octem
R'n'G Kitchen200g roztopionej margaryny (u mnie Palma) 1 łyżka cukru 1 łyżka soli Farsz: ok 1,5 kg (po obraniu) ugotowanego mięsa z kurczaka, ja użyłam mięsa, które obierałam z rosołu :) 400g pieczarek 2 cebule 100g margaryny 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 małe jajka kminek (ziarenka) Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 3/4 szklanki mleka(...)części. Każdą wałkujemy na grubość ok 4-5mm i kubkiem o śr ok 10cm wycinamy krążki. 4. Nakładamy farsz, sklejamy jak pierożki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Po ok 20 minutach pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy w temp. 190st C ok 20 minut (do zrumienienia). Podajemy z barszczem. Upieczone pierożki możemy podawać od razu, ale jeśli
Kuchnia w czekoladziepieczywa. Składniki 500 g mięsa mielonego z łopatki 250g-300 g pieczarek pokrojonych w kostkę 1/2 średniego pora pokrojonego w kostkę 1 jajko 1 namoczona w mleku bułka … Czytaj dalej Kotlety mielone z farszem pieczarkowym
gotuj ze mnąSkładniki: 360g schabu (5 plastrów) 200g kurek 1 łyżka masła (do podsmażenia kurek) sól, pieprz do smaku papryka słodka w proszku pęczek natki pietruszki olej rzepakowy do smażenia roladek jajko, mąka pszenna, bułka tarta do panierowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki schabowe z kurkami (panierowane) – Wykonanie: Kurki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni roztopić łyżkę masła, podsmażyć kurki(...)Schab umyć, osuszyć, rozklepać cienko tłuczkiem do mięsa. Doprawić z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Na każdy plaster schabu nałożyć farsz z kurek i zawinąć w roladki. Otoczyć w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni, na której wcześniej smażyły się kurki, wlać trochę oleju rzepakowego, a gdy będzie już odpowiednio rozgrzany podsmażyć
Kulinarne Przebojebotwiny i serkiem feta. Składniki: 600 g kiełbasy mortadeli 1 pęczek botwiny 100 g sera feta 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1 szklanka płatków kukurydzianych 1 jajko pieprz sól Wykonanie Kiełbasę pokroić w 1 cm plasterki. W każdym zrobić kieszonkę,( plasterek naciąć przez środek ale nie nacinać do samego końca) . Na patelni rozgrzać masło i przez około(...)kilka chwil. Doprawić pieprzem i odstawić z palnika. Ser feta pokroić w drobną kostkę i wymieszać z podsmażoną botwinką. Każdą kieszonkę kotleta napełnić farszem z botwiny i fety i obtoczyć je w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Kotlety z mortadeli z botwiną i serem feta
O kuchni z uczuciem