bardzo delikatne i kruche, a na etapie przygotowania pierogów z łatwością można je rozwałkować. Przygotowując pierogi w domu, mamy pewność co do jakości użytych składników, szczególnie mięsa. Do farszu można użyć mięsa i warzyw z rosołu i tak będą lepsze niż kupne. Klasyczne, gotowane pierogi przygotowuję w dużych ilościach i część mrożę. Pierogi pieczone mają tak delikatne ciasto(...)się o to domownicy, szczególnie dziecko. Składniki ciasta: 320 g mąki pszennej 200 g masła 100 g gęstej kwaśnej śmietany 1 duże jajko 1/2 łyżeczki soli żółtko do posmarowania pierogów Składniki farszu: 4 udka kurczaka (bez skóry) 2 marchewki 1 pietruszka niewielki kawałek selera 1 duża cebula 1,5 łyżki masła łyżeczka oleju do podsmażenia cebuli sól
Codziennik Kuchennywielbiciele ruskich pierogów ?! Pewnie, że są! Dziś właśnie dla Nich, ale nie tylko mam ten fantastyczny przepis! Zapraszam na pyszne i niesamowicie sycące naleśniki z ruskim farszem – czyli z ziemniakami , serem , cebulką … Idealnie doprawione … błyskawicznie do zrobienia … bardzo sycące … no i tanie! Takie naleśniki są fantastycznym pomysłem zarówno na obiad, jak i np. imprezę! Można(...)cebulką z całą pewnością zrobią furorę na stole! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: ( ok.4 szt ) NALEŚNIKI : * mąka – ok.3/4 szkl * mleko – 1,5 szkl * duże jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * olej do smażenia FARSZ: * ziemniaki – 200 g * ser biały – ok. 130 g * duża cebula – 1 szt * sól pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NALEŚNIKI: Składniki
Ostra na Słodkoteż zależy od produktów, ważna jest też patelnia do smażenia (najlepiej taka z powłoką ceramiczną, wtedy stosujemy minimalne ilości tłuszczu). Składniki: ciasto: 2 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli farsz: 100 g sera typu Feta 500 g świeżego szpinaku (może być również mrożony) 2 ząbki czosnku pieprz do smaku 1 łyżeczka mąki olej(...)smażenia Przygotowanie: Zmiksować jajka ze szczyptą soli, dodać mleko i miksując stopniowo wsypywać przesianą mąkę i dolewać wody. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję (bez grudek) odstawić na 10 - 15 minut. Po tym czasie smażyć na gorącej, lekko natłuszczonej patelni, cienkie, lekko przyrumienione z każdej strony naleśniki. Szpinak opłukać dokładnie z piasku, większe listki pokroić, sparzyć wrzątkiem zanurzając na chwilę
Kuchcik gotujegłówka kapusty włoskiej 2 torebeczki kaszy gryczanej około 15 średnich pieczarek 1 cebula świeżo mielony pieprz, sól papryka czerwona garść natki pietruszki 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki oliwy z oliwek do farszu oliwa do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Na oliwie smażymy cebulę, pieczarki, paprykę czerwoną. Doprawiamy solą i pieprzem. W osobnej(...)misce łączymy wszystkie składniki z ugotowaną kaszą gryczaną. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, roztrzepane jajko, bułkę tartą oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko mieszamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Jeśli liście kapusty włoskiej łatwo odrywają się od główki - można wrzucać je osobno do garnka z gotującą się wodą a następnie sparzyć. Jeśli natomiast odchodzą ciężko - należy wyciąć głąb, umieścić całą
wege i kropkagotowania 45 min Czas całkowity 1 hr 15 min Ciasto kruche 200 g mąki pszennej 85 g zimnego masła 50 ml zimnej wody sól Farsz 250 g cienkiej, białej kiełbasy 200 g śmietany 18 % 2 jajka 2 cebule czerwone 50 g sera żółtego 30 g sera pleśniowego blue gałka muszkatołowa 1 łyżeczka cukru brązowego 2-3 łyżki kremu balsamicznego(...)spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Farsz Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy przez 2 minut na małym ogniu. Kiedy cebula puści sok dodajemy cukier, krem balsamiczny, pieprz i sól. Smażymy do momentu, aż cebulka zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski wybijamy jajka, dodajemy śmietanę i starty, żółty ser. Doprawiamy
Wędrówki po kuchnizrobionych zakupach nie pozostaje nam nic innego, tylko korzystać z uroków wiosny. Pięknej pogody Wam życzę! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 2 żółtka 6 łyżek ciepłej wody 1 łyżka oliwy 1/4 łyżeczki soli Farsz: 500 g szpinaku (może być mrożony) 200 g ricotty 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz Do podania: oliwa tarty parmezan(...)stolnicę, solimy, robimy wgłębienie, w które wbijamy jajko, dodajemy żółtka, oliwę. Zagniatamy ciasto mocząc palce w wodzie i dodając po łyżce wody, aby ułatwić połączenie się składników. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę. W tym czasie ciasto odpocznie i nabierze elastyczności. Farsz: Mrożony szpinak dajemy na rozgrzaną patelnię i smażymy
Smakowity Blog Kulinarnyjajeczną. Szybka i łatwa do przygotowania. Jeżeli macie ochotę na inne nadzienie to przygotujcie szynkę konserwową w galarecie z dodatkiem chrzanowego farszu . Składniki na porcję dla 2 osób: 4-5 plasterków szynki konserwowej 4 ugotowane na twardo jajka sól, pieprz 1 łyżka majonezu szczypiorek (wg uznania) kiełki do dekoracji Jajka obrać, drobno pokroić. Wsypać do miski. Dodać posiekany szczypiorek
Ugotowaćkaszanką). Jest to wdzięczne ciasto, ponieważ można je wykorzystać i do dań słodkich jak również dań z mięsem czy z grzybami. Farsz będzie podobny do farszu do pierogów z pieca (również są na naszym blogu). Gotujemy 1-2 ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół. Nie zapomnijmy o opalonej cebulce, która dodana do rosołu nadaje(...)wyrabiamy na jednolitą masę. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy krążki. Wypełniamy je farszem a brzegi modelujemy według uznania i fantazji. Układamy w foremkach na babeczki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na 15-20 minut. Gdy są już
Maminek kulinarnyresztę pokroić w grubsze plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Połowę przesmażyć z posiekanymi drobno pieczarkami. Masę połączyć z mięsem mielonym, posiekaną papryką oraz jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowany farsz rozsmarować na kotletach i zwinąć w roladki. Całość spiąć lub obwiązać sznurkiem. Obsmażyć na smalcu i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelni przesmażyć resztę pieczarek
Niespełnione zdolności kulinarnesłodką, ale tym razem postanowiłam trochę pomieszać smaki. Naprawdę okazały się przepyszne SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl ciepłej wody 1 jajko szczypta soli 1/2 łyżeczki oleju SKŁADNIKI NA FARSZ: 1/2 główki kapusty 500g kapusty kiszonej 2 cebule 40g suszonych borowików szlachetnych Zaczarowany Ogród (znajdziecie je w POLO MARKET ) olej woda sól pieprz sos sojowy 3 łyżki
Dziś Ja gotujeoliwkami / 20 porcji (powstaje 10 rulonów) Składniki: ciasto na naleśniki: 1 i 1/2 mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka oleju rzepakowego 2 jajka szczypta soli 1 i 1/2 szklanki mleka farsz: 1 opakowanie rukoli 1/2 pęczka natki z pietruszki 400 g jogurtu greckiego lub więcej 150 g żółtego sera, u mnie emmentaler, ale śmiało można wybrać bardziej
Moja smaczna kuchniapieczarki zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, potem marchew i pieczarki .Dusić, aż pieczarki będą miękkie. Wystudzić, dodać do ryżu. Dodać jajko, przyprawy i wymieszać .Na liście kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w garnku [ na dno garnka wyłożyć 1-2 liście kapusty], dodać listek ,ziele, sól i zalać wodą wymieszanym
Moje domowe kucharzeniedoskonały smak. Idealne dla osób, które nie mają zbyt dużej ilości czasu. Naleśniki pełnoziarniste z pieczarkami, fetą i szpinakiem (4 naleśniki): Ciasto naleśnikowe (4 sztuki): jajko szklanka mąki pełnoziarnistej szklanka wody szczypta soli Farsz do naleśników (ilość według uznania): pieczarki ser feta duża ilość świeżego szpinaku (użyłam baby) Wymieszać wszystkie składniki na ciasto i smażyć na niewielkiej ilości oleju
Karola gotujepojemnika blendera z końcówką rozdrabniającą razem z różyczkami brokułów. Zostawić 4 niewielkie różyczki do dekoracji babeczek. W misce wymieszać ugotowaną kaszę gryczaną, masę rybko-brokułową, jajko i przyprawy (sól i pieprz do smaku). Farsz przełożyć do czterech silikonowych foremek na babeczki i na wierzchu każdej ułożyć różyczkę brokuła. Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pozostawioną łodygę
Dietolograzem ze skorupka przecinamy ostrym nożem (najlepiej z piłką). Jajka ugniatamy widelcem i łączymy z przygotowanymi wcześniej grzybami, koperkiem, reszta stopionego masła i rozmąconym świeżym jajkiem. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Farszem napełniamy połówki skorupek. Panierujemy od strony farszu i smażymy na złoto na maśle klarowanym. Podajemy z kiełkami, rzodkiewka lub sosem tatarskim. Czas przygotowania: 40’ Trudność: średnie
Pyry na Gaz