Kolejny szpinakowy przepis. Tym razem małe tarty z zielonym nadzieniem. Do farszu użyłam mieszanki różnych listków ale można również użyć samego szpinaku. składniki: kruche ciasto 125 g mąki pszennej 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g margaryny lub masła 1 jajko duża szczypta soli nadzienie 400 g młodych liści pokrzywy,szpinaku,mizuny i lebiody (komosa biała) + dodatkowo 2 garście szpinaku(...)posiekać i przesmażyć na patelni aby po prostu zmniejszyły obiętość. W misce wymieszać ricottę z jajkami, doprawić do smaku solą z pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać przesmażone liście. Pozostałe dwie garście szpinaku posiekać i również dodać do farszu. Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowany farsz. Tarty wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze ok 20-30 minut
Monia miesza i gotujeilość papryczki chilli.Sos bardzo uzupełnia to danie ,i zabija ostry smak...polecam! Ciasto: ~~~~~~~~~~~~~~~~ 25 dag.mąki 3 jajka 500ml.mleka 1 cebula 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1/2 łyżeczki łagodnego curry sól morska olej do smażenia Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~ 2 kolorowe papryki 1 papryczka chilli pęczek dymki 30dag.drobnych pieczarek 1 mała cukinia 2 łyżki oleju 1 łyżeczka(...)kolendry pęczek szczypiorku do obwiązania sakiewek 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz czarny utłuczony `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: mąkę,jajka i mleko ,oliwę,miksujemy.Dodajemy startą na tarce cebulę i posiekany szczypior.Przyprawiamy curry i solą .Odstawiamy. Przygotowujemy teraz farsz: pieczarki i cukinię kroimy w plasterki.Na patelni rozgrzewamy oliwę,wkładamy starty imbir i utłuczoną kolendrę,smażymy razem ok.1 min.Do podsmażonych
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisolą, pieprzem z obu stron i nacieramy wyciśniętym ząbkiem czosnku od strony mięsa. Układamy dwa liście laurowe, nakrywamy i chowamy na dobę do lodówki. Farsz: Cebulę kroimy w kostkę. Do mięsa mielonego dodajemy cebulę, jajko, pozostałe wyciśnięte ząbki czosnku, majeranek, cztery łyżki wody, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Wyrabiamy ręką do połączenia składników. Rolowany boczek: Skórę nacinamy w romby
Poezja smakuDelikatne danie, z włoskim akcentem, rurki cannelloni nadziewane farszem mięsno- szpinakowym z serem, zapieczone pod dwukolorowym sosem, sycące w sam raz na jednodaniowy obiad lub ciepłą kolację. Polecam! Składniki: 25 dag makaronu cannelloni 40 dag świeżego szpinaku ½ kg mielonego mięsa wieprzowego 15 dag sera cheddar 1 jajko 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy Sól(...)dusić aż będzie usmażone, doprawić w trakcie solą i pieprzem, dodać liście świeżego szpinaku, dusić do odparowania wody, zestawić z kuchenki, do gorącej masy wbić jajko, dodać starty ser cheddar i wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziewać suche rurki cannelloni. W naczyniu żaroodpornym na dnie wylać sos pomidorowy, ułożyć nadziane mięsem cannelloni. Sos beszamelowy: Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę
Wanilia i Kardamonuchronić awokado przed procesem utleniania - czernieje). Oliwki siekamy na drobniejsze cząstki i mieszamy z farszem.Do farszu dodajemy też szczypiorek dla zaostrzenia smaku. Białka wypełniamy zielonym farszem - najlepiej rękawem cukierniczym. Ja użyłam zwykłego foliowego woreczka :) jajka faszerowane awokado, wasabi i oliwkami
Bon Appetit Małgorzatywyrośnięcia na około 15-20 minut. Do rozczynu dodać resztę mąki pszennej, jajka, szczyptę soli, rozpuszczone i ostudzone masło oraz amaretto. Zagnieść tzw. luźne ciasto, włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. farsz: 200 g orzechów włoskich; 50 g migdałów ( u mnie bez); 3 łyżki śmietany(...)dodać wszystkie orzechy (i migdały), śmietanę oraz amaretto. Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę. ponadto: 1 jajko (roztrzepać do posmarowania drożdżówek); Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Na ciasto wyłożyć farsz (ja kładłam na cieście tzw. "kupki" i lekko je rozsmarowywałam). Ciasto delikatnie zwinąć w roladę
In my kitchenrazowej 1,5 szklanki letniej wody 50 gram świeżych drożdży 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 4 łyżki oleju Farsz: 1 duży oscypek 350 gram mocno uwędzonej kiełbasy 1 cebula czerwona 100 gram suszonej żurawiny ketchup łagodny WOM Parczew 1 jajko Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól oraz olej, drożdże rozrabiamy w letniej wodzie, wlewamy do maki(...)suszoną żurawinę, wszystko razem mieszamy. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na osiem części, każdą część wałkujemy na koło, środek smarujemy ketchupem. Układamy porcję farszu, zlepiamy brzegi pierogów, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni
Bajeczna Kuchniasuszonych grzybów leśnych sól pieprz oliwa Wykonanie: Przygotować rozczyn z drożdży (podgrzać lekko mleko, dodać cukier i drożdże, odstawić do wyrośnięcia). Do rozczynu dodać mąkę, jajko, płynne masło, sól i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia do czasu, aż podwoi swoją objętość. W czasie, gdy ciasto będzie wyrastało, przygotować nadzienie do kulebiaka. Suszone grzyby zalać gorącą wodą i odstawić(...)dusić przez około 40 minut. W razie konieczności dolać jeszcze przegotowanej wody. Doprawić do smaku. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, na to wyłożyć przestudzony farsz i zwinąć jak roladę. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem lub czarnuszką. Roladę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut
zadanie-gotowanieobłędna! Szakszuka uwiodła, wchodzi w poranne, weekendowe i leniwe menu, na przystawkę nawet, a co! Warzywa z jajkami zjedliśmy z pieczywem. Wypróbujcie! SKŁADNIKI: 2 pomidory 1 czerwona papryka 3 jajka 2 ząbki czosnku 1 duża cebula mały koncentrat pomidorowy 90 g sól, pieprz, ostra i słodka papryka oraz kmin rzymski do smaku łyżeczka cukru pudru oliwa PRZYGOTOWANIE: Na niewielkiej ilości(...)czasie dodaję pomidory, po minucie dodaję koncentrat i przyprawy, smażę jeszcze chwilę mieszając, by składniki się połączyły. Po tym czasie rozsuwam lekko na boki farsz (robię to w trzech miejscach) i dodaję jajka (najpierw wbijam jedno jajko w filiżankę i na patelnię i tak z resztą), przykrywam pokrywką i przesmażam aż jajka się zetną, żółtko ma być w środku lekko
Zasmakuj Kuchnipół szklanki oleju. Mąkę przesiewamy, dosypujemy sól, mieszając dodajemy wodę i olej, wyrabiamy i odstawiamy przykryte do lodówki na 30-60 minut żeby odpoczęło. Farsz: 1 kg ugotowanych ziemniaków, główka obranego czosnku, jajko, coś zielonego. Ziemniaki przeciskamy/tłuczemy/mielimy zależy jakie są domowe możliwości, czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę, jajko wbijamy do pozostałych składników. Do smaku dodajemy(...)wrzucamy na gotującą się wodę. Potem ugotowane wyławiamy cedzakiem i hartujemy chwilę w zimnej wodzie. Jeżeli od razu nie serwujemy, to wrzucamy do durszlaka żeby obciekły. Jak zostanie nam farsz, to smażymy kotlety ziemniaczane. Najlepiej smakują pierogi odsmażane. Smacznego
chleba naszegomiłość dodaje skrzydeł i sprawia, że jesteśmy bardziej kreatywni. Moja Walentynka zjadła pierogi ze smakiem i nie zraził Go zielony, wręcz trawiasty o konsystencji plasteliny farsz :) Ciasto: 3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju (będzie bardziej elastyczne) 1 łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: ugotowane mięso z trzech piersi kurczaka 1 mała cebula(...)maśle lub oleju. Dodać szpinak i smażyć kilka minut, zdjąć z ognia. Mięso zmielić razem ze szpinakiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przygotować sos. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę
Czerwień i błękitfarszu komponuję dowolnie, choć najczęściej bazą jest ser feta i szpinak. Dziś jednak upiekłam tartę na kruchym spodzie, korzystając z przepisu na ciasto M. Roux. Kruchą tartę wypełnił farsz z fety i szpinaku, z dodatkiem czarnych oliwek i lekko grillowanego kurczaka. Tartę podałam z sosem pomidorowym . Była pyszna na ciepło, była pyszna na zimno. Była..... No właśnie, wszystko(...)folię spożywczą i schładzać w lodówce przez 1-2 godzin. W tym czasie przygotować farsz i sos do tarty. SKŁADNIKI NA FARSZ 1 opakowanie sera feta szpinak (użyłam mrożonego - 4 kostki) 1 jajko 50 ml śmietany 30% 1 mały filet z kurczaka oliwa 1-2 ząbki czosnku spora garść czarnych oliwek sól, pieprz do smaku Szpinak rozmrozić
KUCHARNIAtrzeba było przygotować coś na szybko. Co powstało? Tarta brokułowa. Składniki: ciasto: 250g mąki 125g masła 1 żółtko trochę soli 50 ml wody farsz: brokuł (bądź paczka mrożonych) feta mozzarella 180g śmietanki 30% jajko Wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Łączymy z żółtkiem, solą, wodą i szybko wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki(...)międzyczasie możemy przygotować farsz. Gotujemy brokuły tak aby były al dente. Po ugotowaniu rozdzielamy na mniejsze różyczki lub rozdziabujemy widelcem. Układamy na upieczonym cieście. Rozkładamy również fetę pokrojoną w nieduże kostki. Do miski wrzucamy starty na grubych oczkach ser mozzarella (proporcje dowolne ile kto lubi sera). Wlewamy śmietankę, wbijamy jajko. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Zalewamy brokuły z fetą
Brzuszki ŁakomczuszkiŚwięta. Drukuj Drożdżowe zawijańce z kapustą i pieczarkami window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Farsz 500 g pieczarek 1 duża cebula 200 g kapusty kiszonej liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól Ciasto: 2/3 szkl. mleka 3 łyżki oleju 3 dkg drożdży 300 g mąki 1 łyżeczka cukru Jajko do smarowania Sposób przygotowania Ciasto Mleko podgrzewamy, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier. Odstawiamy(...)razem cebulę i pieczarki. Na koniec dorzucamy poszatkowaną, ugotowaną kapustę. Chwilę smażymy razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwalkowujemy na kształt prostokąta. Wykładamy farsz . Zawijamy w rulon. Tniemy w plastry. Plastry układamy na blasze i smarujemy jajkiem. Odstawiamy na kolejne 15-20 min. Opcjonalnie posypujemy przyprawami. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/drozdzowe-zawijance-kapusta-pieczarkami/ BosowKuchni Artykuł Drożdżowe
Mieszam w Garnkusmakuje rewelacyjnie! A do tego niezwykle szybko się go robi ;) SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka – 2 szklanki - duże jajko – 1 szt - sól – 1 łyżeczka - jogurt naturalny – 2 łyżki - letnia woda – ok. 30-50ml - olej do posmarowania FARSZ: - ser feta – 100g - szpinak – 250 g - sól - pieprz - czosnek granulowany SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Umyty szpinak blanszujemy(...)rozgniecionym serem. Mąkę , jajko , sól , jogurt dokładnie razem mieszamy. Dodajemy powoli wodę i wyrabiamy ciasto ( jej ilość zależy od tego jak nam się będzie wyrabiało ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut , żeby odpoczęło. Dzielimy na 4 kawałki. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na cienkie , okrągłe placki. Każdy delikatnie smarujemy olejem. Na środek każdego nakładamy farsz. Dwa boki
Ostra na Słodko