jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:167/455)

Naleśniki z mięsnym farszem 225

sosem pomidorowym i warzywami okazał się strzałem w 10 :)  Zachęcam do spróbowania!:) Składniki: Naleśniki: 2 szklanki mleka 2% 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła łyżeczka ziół prowansalskich szczypta soli, cukru, pieprzu, papryki słodkiej   Farsz: 400g mięsa mielonego czerwona papryka 1 puszka pomidorów krojonych pół puszki kukurydzy 200- 300g  pieczarek cebula przyprawa do mięsa(...)jajka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i roztopione masło i dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek. Na koniec dodajemy przyprawy. Smażymy. Ja używam patelni do naleśników, dlatego nie stosuję tłuszczu przed smażeniem. Proponuję przetestować na pierwszym naleśniku, czy będą przywierały, jeśli tak, to potrzebna będzie odrobina tłuszczu na patelnię. Z tej porcji wyszło mi 8 sztuk naleśników średniej grubości. Farsz

Czerwona Porzeczka
Gołąbki z kaszą gryczaną grzybami i tymiankiem. Krok po kroku. 157

pachy   Kwintesencja dania sezonowego   Kiedy tylko kasza gryczana z grzybami, cebulką i tymiankiem wpadła mi w ręce, pomyślałem że świetnie się sprawdzi jako farsz który wypełni gołąbki z kaszą gryczaną grzybami i tymiankiem. W połączeniu z sosem grzybowym danie to istna kwintesencja dania sezonowego.   Oczywiście Dania Babci(...)proces gotowania. Z liści wytnij grubszy „nerw” i wyrównaj nożem od dolnej części.   Ugotowaną przestudzoną kaszę wymieszaj z jajkiem, dopraw solą i pieprzem.   Na każdy liść nałóż farsz, zbierz brzegi kapusty do środka i zwiń gołąbki. Ważne aby były dość mocno ściśnięte.   Na dno garnka włóż kilka podgotowanych

kuron.com.pl
Krokiety z farszem pieczarkowo-ziemniaczanym 365

przepis  ) pieczarki 500-700 g cebule 4 średnie szt. ziemniaki 1 kg  bułka tarta  jajka 2 szt.  sól i pieprz masło 1 łyżka Pierwszym krokiem są  naleśniki . Gdy już wszystkie będą usmażone zabieram się za farsz. Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie, gdy będą miękkie odlewam je, dodaję masło i je chwilkę ugniatam. Cebulę(...)praskę ziemniaki, dodaję pieczarki, cebulę, doprawiam solą i pieprzem i całość mieszam. Teraz zostaje już tylko pozawijać. Na górnej części naleśnika układam farsz, zawijam od górny a następnie boki i zwijam w rulon. Zanurzam w roztrzepanym jajku, obtaczam w bułce tartej i smażę z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Podaję z surówką. I gotowe! Smacznego

Kuchnia Viki
Krokiety Świąteczne 401

Pozdrawiam przed świątecznie. Zaczynamy: Składniki na naleśniki około 12-14 szt : 450 gr mąki  6 jajka 35 gr masła 750 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli oliwa do smażenia Wykonanie naleśników znajdziecie tutaj  . Składniki na farsz na około 24 szt krokietów : pół główki białej kapusty 500 gr mięsa mielonego wołowego 1,5 szkl suszonych grzybów sól(...)były mdłe. Na talerzu układamy naleśnik, dajemy 2-3 łyżki farszu. Ilość farszu który nakładamy na naleśnik zależy od nas, ja lubię małe krokiety, więc daje mniej. Zawijamy naleśnik w rulon, obcinamy nożem końcówki, i przecinamy naleśnik na pól. Gotowe. Krokiety maczamy w rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Smażymy z obu stron na średnim gazie. Smacznego

Smaki Edyty
Tarta z porem i bekonem 135

rewelacyjne, delikatne, kruchutkie, rozpływające się w ustach:) Polacam! Ciasto: 300g mąki 150g masła 1 żółtko odrobina wody sól Farsz: 2-3 pory 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku bekon (użyłam zawartość dwóch opakowań po okolo 8 plasterków, 400g) śmietana 2 jajka żółty ser 1 łyżka musztardy francuskiej gałka muszkatołowa pieprz Zagnieść ciasto - miękkie masło pokrojone w kostkę zagnieść(...)odrobinę zimnej wody. Ulepić kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez około 30 minut. Przygotowanie farszu: Na patelni przesmażyć cebulę, czosnek i pora, gdy warzywa zmiękną dodać bekon dobrze przesmażyc, ale uważać aby się zbytnio nie przypiekł.  W dużm naczyniu wymieszać śmietanę z jajkiem, można także dodać białko z jajka od wyrabiania ciasta. Dodać starty żółty ser, musztardę, gałkę

Codzienne Gotowanie
Jajka faszerowane wędzonym łososiem 203

nich posiekany koperek (odrobinę zostawić do dekoracji!), pokrojonego w drobną kostkę łososia (1 plasterek pozostawić do ozdobienia!), majonez i pieprz. Wszystko wymieszać. Następnie przygotowany farsz przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na białka od jajek. Przyozdobić resztką łososia i koperkiem. Od razu podawać

Ugotować
Szwajcarska cholera w wersji bezglutenowej 159

wypełniona farszem z ziemniaków, pora i jabłek. Ja dodałam też trochę boczku, bo miałam akurat w lodówce i jakoś tak naturalnie mi się komponował z resztą składników. Aby ciasto się nie rozsypało połączyłam różne rodzaje mąki bezglutenowej - lekką mąkę z quinoa, cięższą z kasztanów jadalnych i mąkę z tapioki, która nadaje trochę kleistości, dodałam też do ciasta trochę jajka. Tradycyjnie(...)lodówki, a następnie jeszcze raz wyrabiamy i wylepiamy nim dno i brzegi formy. 1/4 ciasta zostawiamy na ozdobienie wierzchu. Wylepioną formę wypełniamy farszem, lekko go ugniatamy, na wierzchu robimy wzór z ciasta, smarujemy je jajkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 40 minut. Jeśli po tym czasie ciasto jest zrumienione, możemy je wyjąć, jeśli

Quinoa Raz!
Naleśniki z kurczakiem i warzywami 146

łyżeczka oleju (ok. 5 g), - pół marchewki (ok. 52 g), - 1/4 papryki (ok. 38 g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - jajko (ok. 50 g), - 1/2 szklanki mleka 2% (ok. 125 ml), - 1/4 szklanki mąki pszennej typ 500 (ok. 39 g), - 1/4 szklanki mąki pszennej typ 1850 (ok. 32 g), - ząbek czosnku, - łyżeczka(...)kostkę paprykę i dusimy kilka minut. 3. Do warzyw dodajemy pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka i całość dusimy kilka minut. 4. Farsz mięso-warzywny doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i posiekaną natką pietruszki. 5. Miksujemy jajko z mlekiem i szczyptą soli. 6. Dodajemy do masy mąkę i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. 7. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
pieczony szczupak z czosnkowo maślanym farszem 196

cały szczupak o wadze około półtorej kilograma 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól,pieprz dodatkowo sznurek z naturalnego włókna na sporządzenie  farszu 1,5 szklanki ugotowanego ryżu 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 jajko 1/3 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka szczypioru pieprz, sól sposób przygotowania Z całego ( nie patroszonego) szczupaka za pomocą noża zeskrobujemy łuskę i dokładnie(...)smażymy całość przez minutę. Czosnek razem z masłem dodajemy do ryżu i mieszamy dokładając rozbite jajko, posiekaną natkę pietruszki i szczypior, Całość  solimy, pieprzymy i wyrabiamy na jednolitą  masę. Tuszkę szczupaka układamy na grzbiecie, wkładamy do jej wnętrza przygotowany farsz i związujemy rybę sznurkiem ( tak jak wiążemy szynki).   Sporą blachę wykładamy aluminiową folią, układamy na niej rybę

Miód i pieprz
Naleśniki z mięsem 131

angielski odpowiednik Tłustego Czwartku - dziś Dzień Naleśnika. Wydaje mi się jednak, że anglikom nie spodobałaby się ich moja dzisiejsza wersja. ;] Na ciasto: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki trochę wody pół łyżeczki soli Na farsz: Całe obrane z kości mięso z rosołu, bądź po prostu ugotowane w wywarze 4 nóżki kurczaka, przyprawy według upodobania Ciasto robimy jak zawsze

Kuchenna Kontrrewolucya
Pizza na aromatycznym cieście :) 168

SKŁADNIKI --> CIASTO: - 2,5 szklanki mąki - 1 jajko - 3/4 szklanki mleka - 3 dag drożdży - szczypta soli - 2 łyżki oleju "Kujawski z czosnkiem" SKŁADNIKI --> FARSZ: - 3 duże cebule - 250 g pomidorków koktajlowych - 1 papryka - 400 g pieczarek - 1 łyżka oleju "Kujawski z czosnkiem" - słoiczek koncentratu pomidorowego - przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, bazylia, majeranek, pieprz ziołowy i prawdziwy PRZYGOTOWANIE: Cebulę oczyszczamy(...)paprykę w kostkę, a pomidorki pozostają bez naruszenia :D Gdy cebulka lekko zmięknie wrzucamy pozostałe składniki. Farsz dusimy do miękkości warzywek, pod koniec dodajemy wszelkie przyprawy i solimy.Ciasto --> Mleko lekko podgrzewamy w garnku i rozpuszczamy w nim drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, jajko, olej, sól i mleko z drożdżami. Ciasto odstawiamy na ok. 20 minut do delikatnego wyrośnięcia. Następnie

Zdrowie na języku :P
Szpinakowe sakiewki z kurczakiem i kalarepą 246

gryki, który otrzymałam od Firmy Fabijańscy.  Smak dopełniają przyprawy z Firmy Skworcu i Piątnica! Naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 300 ml mleka 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka masła 100 g szpinaku Farsz: 500 g filetu z piersi kurczaka 4 łyżki oleju z cytryną i bazylią 2 ząbki czosnku 1 łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka Skworcu(...)kupisz) Sól Pieprz 1 kalarepa 1 cebula 1 por 10 pieczarek 100 g makaronu gryczanego FABIJAŃSCY ( klik) Szpinak dusimy na 1 łyżce masła. Mleko, sól, mąkę i jajko miksujemy do połączenia składników. Łączymy ze szpinakiem. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Kurczaka kroimy w kosteczkę. Marynujemy w oleju z cytryną i bazylią, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz pikantnej przyprawie

VioletoweKucharzenie
Słodkie bułeczki z jabłkiem 183

ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką - u mnie zajmuje to mniej więcej półtorej godziny. Farsz: 1 duże lub 2 małe jabłka, szczypta cynamonu, 4 łyżeczki cukru, 6 łyżek śmietanki kremówki 30%, 5 łyżeczek płatków migdałowych, ew. garstka rodzynek 1 jajko, 2 łyżki mleka Jabłka pokroić na małe kawałki, dodać resztę składników, wszystko dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto należy(...)ciasta w dłoni uformować placuszki, ułożyć w nich farsz i zlepić jak pierogi, następnie uformować w bułeczkę. Ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i ponownie zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu - zajmuje to mniej więcej 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.  Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 25 minut

Plate of Joy
Jarmuż. Z czym to się je...? Z chlebem! 158

Odrywany chlebek z jarmużem Składniki: (na keksówkę 30x11 cm) ciasto: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 200 ml mleka 2 jajka 45 ml oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru farsz: 300 g jarmużu 4 dymki ze szczypiorem 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól pieprz 70 g mozzarelli dodatkowo: 50 g mozzarelli Mąkę przesiać do dużej miski

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną 240

Składniki: Ciasto: - 600-650g mąki pszennej - 1 jajko - 2 łyżki oleju - pół szklanki gorącej wody (prawie wrzącej) - pół szklanki zimnego mleka (z lodówki) - sól Farsz: - ok 800g mięsa mielonego wieprzowego - 100g kaszy gryczanej - 5-6 pieczarek - pół cebuli - sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto. Do szklanki wlać gorącą wodę i zimne mleko. Do miski wsypać połowę mąki, jajko, sól i olej

Kulinarne blogowanie

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję