wyparuje nam woda. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę i pokruszoną fetę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozbitej piersi rozsmarowujemy farsz i zwijamy w roladki. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy przez kilka minut z każdej strony. Smacznego
charlotte gotujeszkl mąki i troszkę do podsypania w czasie wałkowania 4 żółtka 1 łyżeczka soli 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia 150 g margaryny Farsz; 450 g szpinaku siekanego z Frosty 5 jajek sól, pieprz , czosnek do smaku 1 łyżka mąki 5 jajek Wykonanie ; Do miski dodać składniki na ciasto i wyrobić na grudkowatą masę mikserem. Przełożyć na stolnicę
Sama słodycz i szczypta chiliogniu. Po 30 min wlewamy mleko i gotujemy jeszcze ok. 2 godzin, musimy uważać, żeby papka się nie przypaliła. Ugotowany farsz studzimy. Ciasto: 250g mąki pszennej, 250g mąki żytniej, 200ml wody, sól, ja dodałam jeszcze jajko, zagnieść jak na pierogi. Z ciasta formujemy wałki, które kroimy na kawałki, i z nich robimy placuszki. Wałkujemy(...)owalny 10x15cm. Na każdym placuszku kładziemy porcję farszu i zaginamy rogi, zostawiając pierogi otwarte i wyrabiając kciukiem charakterystyczną falbankę. Pieczemy ok. 20 min w 250 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika pierogi smarujemy masłem zmieszanym z wodą.Tradycyjnie podaje się je z pastą jajeczną, zrobioną z 3 ugotowanych jajek i uwaga - kostki masła! Podałam je jako dodatek
Anioły w kuchnisamo zdrowie! Jeśli lubicie bób tak jak ja to musicie koniecznie zrobić te pierogi :-) Składniki; Ciasto; szklanka letniej wody, jajko, 2 łyżki oleju, 500 g mąki, sól Farsz; 1 kg bobu, 1 cebula, sól, pieprz, Wykonanie; Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy go i obieramy ze skorupek. Umieszczamy
Anioły w kuchniprzykrycie, następnie wystudzić. Mięso zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na smalcu. Do wystudzonego ryżu dodać mielone mięso, cebulę wraz z tłuszczem, 2 jajka i odrobinę pieprzu. Bardzo dobrze wymieszać. Przygotowanym farszem nadziewać liście kapusty formując gołąbki. Układać ciasno, warstwami w dużym garnku. Dno garnka wyścielić wcześniej pozostałymi liśćmi kapusty. Ułożone gołąbki również przykryć liśćmi.Następnie zalać gołąbki bulionem
Praktyczna plSkładniki: na ciasto 300 g semoliny, użyłam De Cecco 3 jajka, wcześniej roztrzepane w miseczce szczypta soli na farsz 250 g sera ricotta 2 ząbki czosnku 1/3 małej cukinii 1,5 łyżeczki suszonych ziół: czosnek, bazylia, oregano, tymianek 2 łyżeczki oliwy extra virgin sól, pieprz do smaku
Moja smaczna kuchniaSzpinak udusić. Oliwki posiekać, dodać do szpinaku. Wcisnąć 2-3 ząbki czosnku - w zależności od ilości szpinaku. Dodać serek twarogowy śmietankowy - połączyć - by powstała masa. Farszem smarować mięso, zwijać w roladkę. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju. Ja użyłam do smażenia olej rzepakowy RAPSO . Podawać z ryżem i sałatą. Smacznego
kolorowotorcikowomocniej doprawić. Następnym razem pójdzie lepiej :) Składniki: Ciasto: 1 i 1/4 szklanki mąki 100 g zimnego masła 5-6 łyżek zimnej wody szczypta soli Farsz: 400 g brokułów (ja użyłam mrożonych) 3 jajka 1 szklanka mleka 3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 80 g żółtego sera 1-2 ząbki czosnku sól pieprz gałka muszkatałowa Przygotowanie: 1. Masło siekamy z mąką, solą
Pasja Smakuświeżych drożdży 250 ml mleka 100 g masła 3 łyżeczki cukru farsz 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 pęczek pietruszki sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła 50 g sera gouda do posypania 1 roztrzepane jajko do posmarowania cista Składniki znajdziecie tutaj :) Przygotowanie: Porcja ok 36 pasztecików. W misce(...)jeżeli lubicie większe paszteciki możecie ciąć na dowolną długość). Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem i farszem. Paszteciki układamy na dużą blachę wyłożoną papierem pergaminowym i smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 20-30 minut Smacznego
Niezły MłynekPrzed wyłożeniem do na naleśniki powinien ostygnąć. Krokiety: ok. 15 naleśników (z TEGO przepisu) 1-2 szklanki bułki tartej 2 jajka rozbełtane z odrobiną wody sól i pieprz olej do smażenia Na środek każdego naleśnika wykładamy ok. 2 łyżki farszu, następnie zawijamy 2 boki, a później rolujemy całość. Na jeden talerz wsypujemy bułkę tartą, którą doprawiamy solą i pieprzem
Cooking Monsterskóry. Tak samo postępuję z udkami. Po usunięciu wszystkich kości nacieram kurczaka przyprawami i pozostawiam na 2-3 godziny. farsz: 700 g filetu z piersi kurczaka 300 g wątróbek drobiowych 300 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 jajko sól świeżo mielony pieprz przyprawa do kurczaka 2-3 łyżki masła Wątróbkę usmażyć w całości na maśle(...)Pieczarki pokroić w talarki i przesmażyć na maśle. Surowy filet z kurczaka zmielić,dodać pieczarki,pokrojoną w kostkę paprykę i wątróbkę. Wbić jajko,doprawić do smaku solą,pieprzem i przyprawą.Całość dokładnie wyrobić. Tak przygotowanym farszem napełnić kurczaka upychając także w udka i skrzydełka,zaszyć mocną nitką. Kurczaka ułożyć na blaszce piersią do góry (szef ukryjemy pod spodem
Kolorowa kuchnia Elkiwątróbki drobiowej 2 grube plastry chałki 3 plastry masła 1 jajko 1 mały pęczek natki pietruszki mleko do namoczenia sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Kurczaka najlepiej przygotować dzień wcześniej – gdy pobędzie z farszem przez noc w lodówce, jest znacznie smaczniejszy. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem do sucha. Nacieramy je solą i pieprzem – także wewnątrz. Chałkę kroimy(...)Zostawiamy, aż będzie zupełnie miękka. Wątróbkę oczyszczamy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy do niej drobno posiekaną natkę pietruszki i jajko. Mieszamy. Chałkę odciskamy porządnie z mleka i dodajemy do wątróbki – rozdrabniamy widelcem, aż całość się wymiesza. Solimy i pieprzymy. Farszem nadziewamy kurczaka i spinamy wykałaczkami, obwiązujemy wykałaczki nicią (ucinamy dużo nici, znajdujemy środek i zaczepiamy o oba brzegi dolnej
Poezja smakujakoś bardziej przypadły do gustu gołąbki pieczone. Są bardziej wyraziste w smaku i sos jest smaczniejszy. Składniki: Farsz: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatka i karczek) 1 woreczek ryżu (125 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko olej 2-3 łyżeczki przyprawy do gołąbków sól do smaku Sos pomidorowy: 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)podsmażyć na złoto cebulę. Pod koniec dodać czosnek. Całość razem z tłuszczem wlać do mięsa. Dodać ostudzony ryż, jajko, przyprawę i wymieszać na jednolitą masę. Ewentualnie dosolić do smaku. Z liści wyciąć zgrubiały nerw. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zwijać roladki tak jak krokiety. Blachę wysmarować olejem na dnie ułożyć małe lub uszkodzone liście z kapusty i układać
Ala piecze i gotujejest pod dostatkiem, więc wykorzystamy je do pasztecików. Składniki na farsz: -70 dkg obgotowanych grzybów -5 dkg grzybów suszonych -1-2 cebule -pieprz, warzywko -olej do smażenia Składniki na ciasto: -3 szklanki mąki -10 dkg masła -2 żółtka oraz 1 całe jajko -2 łyżki kwaśnej śmietany -1 dkg drożdży -1/2 łyżeczki cukru -szczypta(...)niewielkim ogniu do zrumienienia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy. Wycinamy prostokąty. Nakładamy farsz i zwijamy paszteciki. Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym białkiem jajka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C. Pieczemy do zrumienienia ok. 15 minut. Smakują wybornie
Maminek kulinarnyzaczyn: 1/2 szkl ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej 2 jajka 1/2 szkl ciepłego mleka 50 g stopionego masła 1/2 łyżeczki soli zaczyn drożdżowy farsz: 250 g kapusty kiszonej cebula 150 g wędzonego boczku ew. nieco oliwy przyprawy: po kilka kuleczek ziela angielskiego i jałowca liść laurowy sól(...)mleko, wymieszać do jednolitej konsystencji, odstawić na ok 15 minut. Mąkę przesiać, dodać sól, jajka, mleko, masło i drożdżowy zaczyn, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, przykryte lnianą ściereczką, na ok godzinę. Farsz: Kapustę odcisnąć z soku, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Boczek pokroić w słupki
6niebo