podzielić na 4 części i każdą rozwałkować podsypując mąką bardzo cienko – grubość około 1 mm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać szklanką kółka. Przygotować farsz: Twaróg rozdrobnić widelcem, nie ma potrzeby mielenia, następnie połączyć z cukrem i jajkami. Wszystko dokładnie wymieszać. Nakładać gotowe nadzienie na wykrojone kółka z ciasta, złożyć na pół i skleić dobrze brzegi aby nadzienie nie wypłynęło podczas
Na słodko lub wytrawniejuż studentka się dopytuje ;). Składniki: Farsz: 300 - 350 g liści jarmużu, 200 g twarogu półtłustego, 200 g piersi z kurczaka, 2 duże ziemniaki, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, majeranek, olej do smażenia Ciasto na pierogi: 1/2 kg mąki pszennej, 1 małe jajko, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oleju lub oliwy(...)cebulę, czosnek oraz jarmuż i majeranek - całość dusić do czasu aż mięso będzie miękkie. Przełożyć do twarogu i ziemniaków. Farsz dokładnie wymieszać i doprawić jeszcze do smaku. Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, wlać olej i wbić jajko - wymieszać. Dodać gorącą wodę i całość wyrobić na elastyczne ciasto (gdyby ciasto było za luźne to podsypać je mąką i jeszcze
Nie tylko w kuchniwolne, leniwe poniedziałki..., bo nie ma ich zbyt wiele. :) na 4 duże naleśniki Ciasto: 100g pełnoziarnistej mąki pszennej 1 jajko pół szklanki letniej wody pół szklanki letniego mleka szczypta soli Farsz: 650g mrożonego szpinaku 100g sera z niebieską pleśnią bloose (Arla) kilka suszonych pomidorów z oleju 1 mała cebula 3 spore ząbki czosnku świeżo mielony pieprz masło klarowane(...)angielskiego pół szklanki tartego sera żółtego 1 liść laurowy 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa 1. Z mąki, wody, mleka i jajka ze szczyptą soli, robimy ciasto. Wszystko razem dokładnie ubijamy trzepaczką i pozostawiamy do "wypoczęcia" na pół godziny. 2. W rondelku umieszczamy szpinak i rozmrażamy go na niewielkim ogniu. Odlewamy
Kuchenna Kontrrewolucyawody mineralnej, gazowanej 1 szczypta soli tłuszcz do smażenia wykonanie: Mleko, sól oraz jajka mieszamy. Dodajemy mąkę oraz wodę i dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na ok. 20 min. Następnie na rozgrzanym tłuszczu smażymy cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. składniki na farsz: 300 g grzybów, borowików leśnych 1 marchewka 1 por, biała część 150 g cebuli(...)odstawiamy do wystudzenia i dodajemy starty na grubych oczkach ster żółty oraz natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowe naleśniki smarujemy farszem. Dowolnie zwijamy i podsmażamy na maśle. Naleśniki możemy również panierować w jajku i bułce tartej i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Gotowe możemy podać np. sosem czosnkowym
Domowy Smak Jedzeniacebulą, którą podsmażyłam pokrojoną na patelni. Dodałam sól,pieprz,kminek i starty czosnek. Ugotowałam ryż i wsypałam go do mięsa. Farsz dokładnie wymieszałam. Zamiast ryżu, jeśli chcecie z samym mięsem to dodajcie jajko i bułkę tartą. Z kapusty usunęłam głąb i gotowałam ją około 40 minut. Następnie zdejmowałam z niej liście. Odkroiłam z nich twardsze części
potrawyregionalneząbki czosnku. Bułkę tartą zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na minutkę. Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, napęczniałą bułkę tartą, jajko oraz pieprz i sól. Mieszamy. Następnie formujemy kotleciki, rozpłaszczamy je na dłoni i nakładamy farsz szpinakowy oraz słupek serka feta. Formujemy kotleciki, zlepiając brzegi lub przykrywamy drugim kotleciki rozpłaszczonym - bez nadzienia. Kotleciki obtaczamy w jajku i bułce
Aga w kuchninich puree co nada mu wiekszej spojnosci. skladniki na ciasto: 200g maki 100g masla pol lyzeczki soli 2 lyzki zimnej wody skladniki na farsz: 4 ziemniaki okolo 900g dyni 1 czerwona papryka 2 cebule 4 jajka 250ml mleka 40g boczku wedzonego 30g sera gouda 1 papryczka chili sol, pieprz oliwa do smazenia wykonanie: Najpierw robimy ciasto zagniatajac na jednolita mase(...)posiekana cebule oraz oczyszczone i posiekane chili. Smazymy chwile. Przygotowane warzywa mieszamy razem z jajkami, mlekiem i startm serem. Doprawiamy sola i pieprzem. Ciasto nalezy rozwalkowac miedzy dwoma kawalkami foli spozywczej i wylozyc nim naczynie do tart. Wykladamy dno i brzegi. Na ciasto wykladamy farsz. Pieczemy w nagrzanym wczesniej piekarniku do 200°C przez 45 minut. Smacznego
Przysmaki Karolkiłyżeczka soli 25 g świeżych drożdży (użyłam 7 g instant) 1 łyżeczka cukru 220 ml ciepłej wody 70 g miękkiego masła 1 jajko lub mleko do posmarowania sezam ( u mnie czarnuszka) do posypania Farsz: 250 g filetu z dorsza ( u mnie 300 g) sól pieprz sok z 1/2 cytryny odrobina masła 1 spory por (biała część) 6 suszonych pomidorów(...)Każdy kawałek ciasto rozpłaszczyć. Wyłożyć na środek farsz i skleić dokładnie bułki. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu. Tak uformowane bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem / czarnuszką. Piec około
Sto kolorów kuchniłyżeczki słodkiej papryki 10 pomidorków suszonych w zalewie 1 jajko Sposób wykonania: Z mąki, wody, masła oraz 2 łyżek śmietany zagnieść ciasto. Rozwałkować podzielić na pół. Jedną częścią wylepić dno tortownicy wcześniej nasmarowaną tłuszczem.Podpiec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 10 minut. W między czasie przygotować farsz. Szpinak przełożyć do garnka. Rozmrozić na małym ogniu(...)pokrojone pomidory, część startego sera oraz łyżkę zalewy z pomidorków. Doprawić pieprzem, solą, ziołami. Wyciągnąć placek z piekarnika. Nałożyć na wierzch ciasta połowę farszu, przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do piekarnika na 10 minut. Jajko roztrzepać ze śmietaną,gałką muszkatołową i serem. Wyciągnąć nasz tort z piekarnika po upływie czasu, rozprowadzić sos, posypać papryką i ponownie zapiec
pieprzny smaczekdanie na gorąco. Polecam! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI : ** mąka pszenna – 1 szkl ** mleko – 2 szkl ** proszek do pieczenia -1 lyżeczka ** jajko – 2 szt ** sól – 1 szczypta ** zioła : pietruszka , szczypiorek cebula dymka – 1 garść ** Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi – 3 łyżki + 3 łyżki FARSZ: ** bryndza – 250 g ** oscypek – 150 g ** pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI : Smalczyk Smakowita Pajda roztapiamy(...)rondelku , odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia . Dodajemy mleko roztrzepane jajka i roztopiony smalczyk. Dorzucamy posiekane zioła : szczypiorek , pietruszkę i cebulę dymkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Smażymy cienkie naleśniki na lekko natłuszczonej ( smalczykiem )patelni. FARSZ: Oscypek ścieramy na tarce. Garstkę odkładamy ( będzie potrzebna do posypania po wierzchu ). Resztę mieszamy z utartą bryndzą. Doprawiamy
Ostra na Słodkowersji z nadzieniem w postaci aromatycznych leśnych grzybów. Składniki: Ciasto kruche: 190g mąki pszennej 100g masła extra 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli bułka tarta do oprószenia formy masło do wysmarowania formy Grzybowy farsz: 250g podgrzybków 250g maślaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki z pietruszki 2 łyżki oleju(...)przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, śmietanę, proszek do pieczenia, sól i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowym ciastem wylepić formę tarty o średnicy 24 cm, wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Całe ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut na złoty kolor. 2. Grzybowy farsz: Grzyby obgotować w wodzie około
Szalona Kuchnia EwelinyMięso wołowe mielone 20 dag Papryka świeża 1 szt. Pieczarki 10 dag Sól i pieprz do smaku Papryka słodka mielona do smaku Cebula biała 1 szt. Jajka 2 szt. Bułka tarta do panierki Masło 2 łyżki Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę, pieczarki, paprykę oczyścić, drobno posiekać i przysmażyć na maśle z dodatkiem mielonej papryki do smaku. Następnie dodać do wołowiny(...)wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Kotlety opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem z dodatkiem pieprzu i soli. Gotowe kotlety nadziewać przygotowanym farszem, zwijać w roladki i spiąć wykałaczkami. Maczać w rozmąconym jajku i panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć roladki bardzo powoli z każdej strony na złoty kolor
Tradycyjna Kuchniasuchych drożdży 300 g mąki 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 50 ml roztopionego masła 230 ml mleka farsz: 150 g świeżego szpinaku 100 g sera feta 2 ząbki czosnku oliwa sól i pierz do smaku jajko do posmarowania Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i masło. Do miski przesiewamy mąkę,sól i dodajemy drożdże. Dolewamy mieszaninę mleka z masłem(...)odrobiną soli i pieprzu. Gdy ciasto wyrośnie formujemy wałeczki, które lekko spłaszczamy. Na całej długości rozsmarowujemy warstwę farszu, a następnie zwijamy w rulon. Ruloniki wkładamy do natłuszczonych papilotek, a potem do formy na muffiny. Z wierzchu smarujemy każdy ślimak roztrzepanym jajkiem. Formę odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach
Bon appetit mon amienawet do steku Polecam , zamiast tradycyjnych ziemniaków . Składniki na 4 osoby : 2 szklanki gotowanych , wyciśniętych praską ziemniaków 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki kartoflanki 1 płaska łyżka gęstego jogurtu greckiego sól do smaku bułka tarta do obtoczenia farsz : 9-10 pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka(...)Odstawiamy do ostygnięcia . Do dużej miski wkładamy porządnie przeciśnięte przez praskę , gotowane ziemniaki . Dokładamy jajko , mąkę , pszenną i kartoflankę , sól do smaku i jogurt . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całość wyrabiamy na gładkie , nieco kleiste ciasto . Łyżką nabieramy porcję ciasta , lekko rozpłaszczamy i kładziemy na niej łyżeczkę farszu z pieczarek . Formujemy kulki , obtaczając każda w bułce tartej . Ciasto nie będzie się
Ogrodnik w podróży