Kolejny pomysł na liście botwinki. Wytrawny placek z farszem z botwinki i fety. Bardzo smaczny. Czas chłodnikowy nastał, młode buraczki idą do zupy a liście zostają - przynajmniej u mnie. Są pyszne i można je wykorzystać w wielu daniach. Dzisiaj placek bardzo smakowity i mimo długiego opisu, szybki do przygotowania. Świetnie sprawdzi się jako lekki obiad na gorące dni. Polecam! składniki(...)pieczarki. Podsmażać mieszając przez parę minut - pieczarki odparują i lekko się zrumienią. Gotowe dołożyć do miski z botwinką. Zrumienić chorizo i również dodać do miski. Wymieszać jajko z 2 łyżkami jogurtu, dodać do farszu. Dosypać pokruszoną fetę, wszystko delikatnie wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki. Ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i cienko rozwałkować na koło o średnicy
Stare Garystyczniu 8 lat mojego blogowania kulinarnego, świętuję 1 stycznia! Ciasto na pierogi robię od lat zawsze tak samo: jajko, oliwa z oliwek, mąka, ciepła woda i sól do smaku. Ciasto wychodzi idealne, świetnie się lepi pierogi z rożnymi farszami. Przepis na ciasto pierogowe, w sam raz przed świętami! Pierogi ruskie / z podanego farszu powstanie około 60 sztuk(...)przy założeniu, że ciasto zrobimy w 2 porcjach; 1 porcja ciasta= około 30 sztuk) Składniki: na ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody 1/3 łyżeczki soli na farsz 250 g twarogu 300-400 g ziemniaków, 4 cebule 5 łyżek masła sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Dwie cebule obieramy
Moja smaczna kuchniaobiad, jak i na kolację :) Składniki (na ok. 8 porcji): Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła (schłodzonego) 50 g startego parmezanu 1 jajko 1-2 łyżki zimnej wody szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku mrożonego (liście lub siekany) – można też użyć świeżego ok. 400 g filetu z łososia (ze skórą lub bez) 1-2 łyżki soku z cytryny(...)jajko Dodatkowo: 2 łyżki tartego parmezanu trochę świeżo zmielonego czarnego (lub kolorowego) pieprzu Wykonanie: Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli, pokrojone na kawałki zimne masło, jajko i 1 łyżkę wody. Zaczynamy zagniatać ciasto. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć dodajemy starty parmezan i kontynuujemy wyrabianie. Jeśli ciasto nie będzie chciało się uformować można dodać jeszcze troszkę
MyCookBook.plDzisiaj chciałam Wam pokazać przepis na pyszne pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. Składniki ciasto - 2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżka oleju - szczypta soli - 1/2 szklanki ciepłej wody farsz - 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej - 200 g sera białego - 2 małe cebule - 1 łyżka masła - sól i pieprz Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, olej oraz sól. Zagniatamy ciasto(...)biały, przestudzoną cebulkę oraz ugotowaną i przestudzoną kaszę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy krążki. Na środek każdego z nich nakładamy przygotowany farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gdy będzie się gotować porcjami wrzucamy pierogi, delikatnie mieszamy łyżką by się nie posklejały. Po wypłynięciu pierogów do wierzchu
Zainspirowana w kuchnimąki - 1 i ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej/razowej np. orkiszowej, żytniej, gryczanej i ¼ szklanki mąki z ciecierzycy lub sojowej 200 ml ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oleju lub oliwy szczypta soli Farsz: 50g (2 duże garście) suszonych grzybów 500 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 łyżka oleju lub oliwy przyprawy: sól, pieprz Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy(...)pieprzem. Mąkę przesiewamy, robimy dołek, wbijamy do niego jajko i wlewamy łyżkę oleju/oliwy. Solimy. Powoli dolewamy niepełną szklankę ciepłej wody. Rozrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je na pół godziny, następnie dzielimy na ok. 4 porcje i rozwałkowujemy na grubość około 2mm. Wycinamy kółka. Na środek ciasta nakładamy farsz, składamy na pół i zlepiamy brzegi w pierogi. Można
Przepysznik - BLW i nie tylkoSakiewki naleśnikowe z pieczarkami Składniki: na ok 20 porcji Naleśniki: jajka - 2 szt mąka - 2 szkl woda - 1 szkl mleko - 1 szt sól szczypta tłuszcz do smażenia Farsz: cebula - 1 szt sól i pieprz listek laurowy(...)pieczarki - 600 g masło - 1 łyżka Dodatkowo: natka pietruszki łodyżki kopru do związania sakiewek Przygotowanie: Naleśniki: Do miski wsypać mąkę, dodać jajka i pozostałe składniki, zmiksować. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni, na rumiano z każdej strony. Farsz: Pieczarki oczyścić, opłukać, osączyć na sicie, pokroić. Cebulę obrać, pokroić, przesmażyć na maśle, dodać pokrojone pieczarki, listek laurowy, posypać pieprzem
Kuchnia DanusiPrzy krokietach jest trochę pracy, ale ich smak zrekompensuje nam wysiłek. Z podanych składników otrzymamy ok 30 sztuk krokietów. Składniki na farsz: -0,7 kg pieczarek -0,7 kg kapusty kiszonej -0,7 kg kapusty białej -0,7 kg mięsa np. łopatki -2 cebule -przyprawa warzywna i pieprz do smaku -masło do smażenia Mięso gotujemy(...)chochlą lub mikserem. Dodajemy jajka i mieszamy. Następnie dolewamy olej i resztę mleka. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Smażymy naleśniki. Nakładamy farsz i formujemy krokiety. Gotowe do obsmażania. Krokiety możemy panierować w jajku i bułce tartej, ale lepsze są panierowane w rozrzedzonym cieście naleśnikowym i bułce tartej. Tak spanierowane układamy na patelni z roztopionym masłem
Maminek kulinarnyobecnością. Ale zmiana dodanych przypraw i nowsze wykonanie dyni wygrało z urazami z dzieciństwa. Kocham ravioli. Lekko chrupkie, za razem delikatne, z rożnymi farszami i dodatkami. Składniki: 300g mąki 3 jajka szczypta soli 3 łyżki oliwy z oliwek 100g sera białego 200 g puree z dyni gałka muszkatołowa imbir w proszku, cynamon, kardamon.... cukier masło świeża mięta Składniki(...)rozdrobnionym serem, doprawić do smaku gałką muszkatołową, imbirem, kardamonem, cynamonem.... ciasto podzieli na 2-3 części, rozwałkować bardzo cienko i literatką wycinać kółka. Na połowę z nich układać łyżeczkę farszu i przykrywac kolejnym. Zlepiamy dokładnie pozbywając się pwietrza. W garnku gotujemy wodę solimy ją delikatnie. Wkładamy nasze ravioli i gotujemy kilka min od momentu wypłynięcia. Podajemy polane masłem posypane delikatnie
Malinowe Pocałunkiricotta … przyprawy … i pyszny obiad gotowy! Składniki: Ciasto: - mąka pełnoziarnista – 250 g – jajko – 1 szt – olej – 1 łyżka – ciepła woda – 100 ml – sól – 1 łyżeczka Farsz: - suszone pomidory w oleju – 150 g – ricotta – 150 g – sól , pieprz – do smaku Sposób przyrządzenia: Z mąki(...)jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Pomidory kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z serkiem ricotta. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła. Napełniamy przygotowanym farszem. Sklejamy tworząc falbankę. Wrzucamy na wrzącą wodę i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze 2-3 min. Podajemy
Ostra na Słodkopowstała z naturalnych składników. Idealnie wpasowała się w to danie nadając jej śródziemnomorskiego charakteru. Składniki: CIASTO KRUCHE 250 g mąki 1 łyżeczka posikanego koperku 1 jajko 120g masła 2 łyżki wody szczypta soli FARSZ: 2 małe cukinie 200 g pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku 1 1/2 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur do sałatki greckiej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka
Kuchnia w oparachpierogach i wyszło super! Dodatek świeżej szałwii do smażonej cebulki jest fenomenalny - bardzo polecam; również do innych dań. składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej jajko 1 szkl gorącej wody 3/4 łyżeczki soli łyżka oliwy farsz: 300 g pieczarek cebula 4 jaja na twardo sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy do podania: cebula masło listki szałwii Pieczarki oczyścić, zetrzeć(...)kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, lekko zrumienić, dodać pieczarki, smażyć kilka minut, wystudzić. Jajka obrać, zetrzeć na tarce, dodać do pieczarek, doprawić do smaku, wymieszać. Z podanych składników wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawać kółka. Nakładać farsz, formować pierogi. Wrzucać na lekko osolony wrzątek, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Cebulę obrać, pokroić
6niebopojemniczek i zjeść w pracy lub podróży. Co prawda ich przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale uwierzcie mi że warto! 😊 PIEROŻKI DROŻDŻOWE Z FARSZEM MEKSYKAŃSKIM (składniki na 4 blachy pierożków) Składniki na ciasto: - 700g mąki pszennej - 1 całe jajko + 1 białko - 60g drożdży świeżych - 50ml oliwy z oliwek lub innego płynnego tłuszczu - 400ml mleka - łyżeczka soli - łyżeczka cukru Składniki(...)Następnie połączyć pozostałe składniki: mąkę, jajka, tłuszcz, sól, mleko oraz zaczyn i wyrobić ciasto. Mleko najlepiej dodawać stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Może wyjść trochę mniej lub więcej niż 400ml. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Po zrobieniu ciasta możemy się wziąć na farsz. Cebulkę i paprykę drobno pokroić i podsmażyć na maśle klarowanym
Zgrabne Gotowanieszklanki mąki 1 jajko około 1 szklanki letniej wody szczypta soli Farsz: 80 dag mięsa wieprzowego, np. łopatki lub biodrówki 20 dag udek z kurczaka 2 litry bulionu 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 1 łyżka masła majeranek sól pieprz Pierogi, to jedno z podstawowych dań świątecznych. Jest to potrawa znana już od XIII wieku, a sprowadzona do Polski najprawdopodobniej(...)mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać farsz i formować pierogi. Nastawić wodę w garnku. Zagotować. Wrzucać przygotowane
Świat Domowej Kuchnifarszu, a dodatek sosu dodatkowo je "napędza". Spróbujcie koniecznie :) Składniki: Na 6 pierogów: Ciasto: 2 szklanki mąki + do podsypywania przy wałkowaniu 1 małe jajko 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju Farsz: 30dkg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego 1 opakowanie mrożonej mieszanki meksykańskiej Hortex 1 łyżeczka chili w proszku 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 ząbki czosnku sól(...)Dodatkowo: ok 1 litr oleju (można użyć mniejszego garnka, wtedy automatycznie weźmiemy mniej tłuszczu i będziemy smażyć po jednym pierożku) Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy olej, jajko i sól, siekamy. Powoli dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy je na grubość ok 2-3mm i wycinamy nożem krążki o śr. ok 13cm. Ja użyłam do tego miseczki
Kuchnia w czekoladziegodz. Składniki na tartę o średnicy 28 cm. Składniki na kruchy spód : ● 250 g mąki typ 550 +10 g ● 125 g miękkiego masła ● 1 jajko ● 5 g soli ● ok. 50 ml wody Składniki na farsz: ● 350 g dyni zważonej po obraniu (np. hokkaido lub zwyczajnej) ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 3 duże jajka ● 250 ml śmietany kremówki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska