jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:137/455)

DOMOWY MAKOWIEC BAKALIOWIEC PIECZONY W PERGAMINIE 148

340g.mąki 160ml.ciepłego mleka 2 żółtka 30g.roztopionego ostudzonego masła 60g.cukru pudru 20g.drożdży 1łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią odrobina zapachu waniliowego szczypta soli  Farsz makowy: ************************* 1 1/4 szklanki maku 2 jajka 5 łyżek cukru 1łyżka masła 2 łyżki miodu 3łyżki rodzynek 1/2 szklanki.posiekanych migdałów 3łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze 4łyżki rumu ***************************************************************** Dodatkowo: 1rolka pergaminu(...)stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy.Ciasto przekroić na 2 równe części.Zostawić przykryte ściereczką przez 10 minut . 7. Każde ciasto rozwałkować na prostokąt o gr.4mm.i długość.ok.24-28 cm. 8. Nałożyć farsz zostawiając po bokach ok.1 .5 cm wolnego miejsca.Zwinąć rulon , ścisnąć końce ciasta i podłożyć pod spód . 9. Przygotować papier do pieczenia tyle aby móc 3 krotnie zawinąć makowiec.Papier posmarować

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pierogi z białym serem na słodko 177

jogurtem greckim i miodem :) Świetne na podwieczorek, czy też słodką kolację :) Składniki (na ok. 30 szt.): Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju bardzo ciepła woda szczypta soli Farsz serowy: ok. 400 g twarogu (tłustego/półtłustego) 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 laska wanilii cukier (do smaku) Wykonanie: Farsz: Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków

MyCookBook.pl
Przepis #106 Pełnoziarniste perogi z soczewicą i pieczarkami 167

było żadnego przepisu na danie obiadowe. Przeglądając ostatn io szafki w kuchni znalazłam czerwoną soczewicę i postanowiłam z niej zrobić coś dobrego. Dlatego wymyśliłam, że użyję jej jako farszu do pierogów ale aby nie było zbyt mdło dodałam podsmażone pieczarki a całość przyprawiłam wędzoną papryką . W połączeniu z ciastem pierogowym do którego użyłam pszennej mąki pełnoziarnistej smakują wyśmienicie:) Spróbujcie koniecznie(...)Składniki: (około 30 pierogów) - 3 szklanki mąki (około 350 g) pełnoziarnistej - pół szklanki ciepłej wody - 1 jajko - 2 łyżki oleju ( ja użyłam rzepakowego) Farsz - 100 g soczewicy czerwonej - około 250 g pieczarek - pół czerwonej cebuli - sól, pieprz, czosnek suszony, papryka wędzona Wykonanie Najpierw przygotowujemy farsz. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę oraz pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie

Health-Fit-Life
Kwiaty cukinii nadziewane pasztetem 119

Ponieważ uwielbiam kwiaty cukinii i jem je za każdym razem, gdy jestem na działce, to mam już listę ulubionych farszów do nadziewania. Ten przepis przypomina nieco kwiaty cukinii nadziewane fetą , ale jest bardziej treściwy i oryginalny. To idealne wakacyjne danie na każdą pogodę. Kwiaty cukinii nie mogą się nie udać, ważne tylko, żeby były świeżo zebrane/kupione, bo szybko wysychają(...)rozchylając płatki, usuwamy pręcik ze środka. Ważne jest, żeby dobrze je umyć od środka, ponieważ lubią się tam chować ziarnka piasku. Delikatnie napełniamy wnętrze kwiatu farszem. Faszerowane kwiaty cukinii zanurzamy w roztrzepanym widelcem jajku i smażymy na rozgrzanym maśle, aż jajko się zetnie, ale nie za długo. Podajemy na gorąco.     Artykuł Kwiaty cukinii nadziewane pasztetem pochodzi z serwisu

Ugotowane pozamiatane
DROŻDŻOWE CIASTO PROFI 132

zimno.  SKŁADNIKI: Ciasto: mąka pszenna 450 g. + do podsypywania drożdże suche 8 g.  mleko ciepłe 200 ml.  jajko 1 szt.  sól 1 łyżeczka olej 3 łyżki Farsz: Wielkopolski pasztet z drobiem firmowy "Profi" 3 op. (393 g. marchew 1 szt. groszek zielony 1/4 szkl.  Dodatkowo: żółtko z 1 jaja METODA: Mąkę przesiać razem(...)drożdżami i solą. Wbić jajko, wlać mleko i olej. Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto, podsypując mąką. Zagniatać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia, podwojenia masy.  Marchew obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem z groszkiem i pasztetem.  Ciasto drożdżowe podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na cienki

Kuchnia Paulettes
Krokiety z kapustą i grzybami- Wigilijne 158

zabraknąć, do tego czerwony barszczyk. Po prostu pyszota. Ciasto naleśnikowe: mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol woda 400 ml mleko 500 ml jajka 2 szt pól łyżeczki soli olej 50 ml proszek do pieczenia 1 łyżeczka Farsz: 1 kg kapusty kiszonej grzybki suszone 1 garść przecier pomidorowy 1 łyżka olej do duszenia sól, pieprz   Dodatkowo: jajka

Różowa kuchnia
Wytrawny placek (galette) z botwinką 189

Kolejny pomysł na liście botwinki. Wytrawny placek z farszem z botwinki i fety. Bardzo smaczny. Czas chłodnikowy nastał, młode buraczki idą do zupy a liście zostają - przynajmniej u mnie. Są pyszne i można je wykorzystać w wielu daniach. Dzisiaj placek bardzo smakowity i mimo długiego opisu, szybki do przygotowania. Świetnie sprawdzi się jako lekki obiad na gorące dni. Polecam! składniki(...)pieczarki. Podsmażać mieszając przez parę minut - pieczarki odparują i lekko się zrumienią. Gotowe dołożyć do miski z botwinką. Zrumienić chorizo i również dodać do miski. Wymieszać jajko z 2 łyżkami jogurtu, dodać do farszu. Dosypać pokruszoną fetę, wszystko delikatnie wymieszać. Wyjąć  ciasto z lodówki. Ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i cienko rozwałkować na koło o średnicy

Stare Gary
Pierogi ruskie 130

styczniu 8 lat mojego blogowania kulinarnego, świętuję 1 stycznia! Ciasto na pierogi robię od lat zawsze tak samo: jajko, oliwa z oliwek, mąka, ciepła woda i sól do smaku. Ciasto wychodzi idealne, świetnie się lepi pierogi z rożnymi farszami. Przepis na ciasto pierogowe, w sam raz przed świętami! Pierogi ruskie /  z podanego farszu powstanie około 60 sztuk(...)przy założeniu, że ciasto zrobimy w 2 porcjach; 1 porcja ciasta= około 30 sztuk) Składniki: na ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody 1/3 łyżeczki soli na farsz  250 g twarogu 300-400 g  ziemniaków, 4 cebule 5 łyżek masła sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Dwie cebule obieramy

Moja smaczna kuchnia
Tarta ze szpinakiem i pieczonym łososiem 145

obiad, jak i na kolację :) Składniki (na ok. 8 porcji): Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła (schłodzonego) 50 g startego parmezanu 1 jajko 1-2 łyżki zimnej wody szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku mrożonego (liście lub siekany) – można też użyć świeżego ok. 400 g filetu z łososia (ze skórą lub bez) 1-2 łyżki soku z cytryny(...)jajko Dodatkowo: 2 łyżki tartego parmezanu trochę świeżo zmielonego czarnego (lub kolorowego) pieprzu Wykonanie: Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli, pokrojone na kawałki zimne masło, jajko i 1 łyżkę wody. Zaczynamy zagniatać ciasto. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć dodajemy starty parmezan i kontynuujemy wyrabianie. Jeśli ciasto nie będzie chciało się uformować można dodać jeszcze troszkę

MyCookBook.pl
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 133

Dzisiaj chciałam Wam pokazać przepis na pyszne pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. Składniki ciasto - 2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżka oleju - szczypta soli - 1/2 szklanki ciepłej wody farsz - 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej - 200 g sera białego - 2 małe cebule - 1 łyżka masła - sól i pieprz Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, olej oraz sól. Zagniatamy ciasto(...)biały, przestudzoną cebulkę oraz ugotowaną i przestudzoną kaszę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy krążki. Na środek każdego z nich nakładamy przygotowany farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gdy będzie się gotować porcjami wrzucamy pierogi, delikatnie mieszamy łyżką by się nie posklejały. Po wypłynięciu pierogów do wierzchu

Zainspirowana w kuchni
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami 227

mąki - 1 i ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej/razowej np. orkiszowej, żytniej, gryczanej i ¼ szklanki mąki z ciecierzycy lub sojowej 200 ml ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oleju lub oliwy szczypta soli Farsz: 50g (2 duże garście) suszonych grzybów 500 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 łyżka oleju lub oliwy przyprawy: sól, pieprz Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy(...)pieprzem. Mąkę przesiewamy, robimy dołek, wbijamy do niego jajko i wlewamy łyżkę oleju/oliwy. Solimy. Powoli dolewamy niepełną szklankę ciepłej wody. Rozrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je na pół godziny, następnie dzielimy na ok. 4 porcje i rozwałkowujemy na grubość około 2mm. Wycinamy kółka. Na środek ciasta nakładamy farsz, składamy na pół i zlepiamy brzegi w pierogi. Można

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sakiewki naleśnikowe z pieczarkami 164

Sakiewki naleśnikowe z pieczarkami Składniki: na ok 20 porcji Naleśniki: jajka - 2 szt mąka - 2 szkl woda - 1 szkl mleko - 1 szt sól szczypta tłuszcz do smażenia Farsz: cebula - 1 szt sól i pieprz listek laurowy(...)pieczarki - 600 g masło - 1 łyżka  Dodatkowo: natka pietruszki łodyżki kopru do związania sakiewek Przygotowanie: Naleśniki: Do miski wsypać mąkę, dodać jajka i pozostałe składniki, zmiksować. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni, na rumiano z każdej strony. Farsz: Pieczarki oczyścić, opłukać, osączyć na sicie, pokroić. Cebulę obrać, pokroić, przesmażyć na maśle, dodać  pokrojone pieczarki, listek laurowy, posypać pieprzem

Kuchnia Danusi
Krokiety z kapustą, mięsem i grzybami 162

Przy krokietach jest trochę pracy, ale ich smak zrekompensuje nam wysiłek. Z podanych składników otrzymamy ok 30 sztuk krokietów.    Składniki na farsz: -0,7 kg pieczarek -0,7 kg kapusty kiszonej -0,7 kg kapusty białej -0,7 kg mięsa np. łopatki -2 cebule -przyprawa warzywna i pieprz do smaku -masło do smażenia    Mięso gotujemy(...)chochlą lub mikserem. Dodajemy jajka i mieszamy. Następnie dolewamy olej i resztę mleka. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.    Smażymy naleśniki. Nakładamy farsz i formujemy krokiety. Gotowe do obsmażania.    Krokiety możemy panierować w jajku i bułce tartej, ale lepsze są panierowane w rozrzedzonym cieście naleśnikowym i bułce tartej. Tak spanierowane układamy na patelni z roztopionym masłem

Maminek kulinarny
Ravioli na słodko z dyniowo serowym farszem. 142

obecnością. Ale zmiana dodanych przypraw i nowsze wykonanie dyni wygrało z urazami z dzieciństwa. Kocham ravioli. Lekko chrupkie, za razem delikatne,  z rożnymi farszami i dodatkami. Składniki: 300g mąki 3 jajka szczypta soli 3 łyżki oliwy z oliwek 100g sera białego 200 g puree z dyni gałka muszkatołowa imbir w proszku, cynamon, kardamon.... cukier masło świeża mięta  Składniki(...)rozdrobnionym serem, doprawić do smaku gałką muszkatołową, imbirem, kardamonem, cynamonem.... ciasto podzieli na 2-3 części, rozwałkować bardzo cienko i literatką wycinać kółka. Na połowę z nich układać łyżeczkę farszu i przykrywac kolejnym. Zlepiamy dokładnie pozbywając się pwietrza. W garnku gotujemy wodę solimy ją delikatnie. Wkładamy nasze ravioli i gotujemy kilka min od momentu wypłynięcia. Podajemy polane masłem posypane delikatnie

Malinowe Pocałunki
Pierogi z ricottą i suszonymi pomidorami 133

ricotta … przyprawy … i pyszny obiad gotowy!   Składniki: Ciasto: - mąka pełnoziarnista – 250 g – jajko – 1 szt – olej – 1 łyżka – ciepła woda – 100 ml – sól – 1 łyżeczka Farsz: - suszone pomidory w oleju – 150 g – ricotta – 150 g – sól , pieprz – do smaku Sposób przyrządzenia: Z mąki(...)jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Pomidory kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z serkiem ricotta. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła. Napełniamy przygotowanym farszem. Sklejamy tworząc falbankę. Wrzucamy na wrzącą wodę i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze 2-3 min. Podajemy

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania