wkładu” Cebulaczki jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Ciasto: 0,5 kg mąki 50 gram drożdży 1,5 szklanki mleka lub wody 6 łyżeczek cukru 1 jajko 4 łyżki oleju szczypta soli Farsz: 2 duże cebule cukrowe olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz oliwki Czytaj dalej
Gotuj z MisiemMoje dzieciaki i wnuki mówiły na to ,,ptasie gniazdka " . Czasem specjalnie smażyłam jeszcze malutkie pieczarki ( kapelusze) i umieszczałam w farszu . Można też ugotować na twardo jajka przepiórcze i obrane ułożyć w ,, gnieździe". W każdym razie danie pomimo swej prostoty i niesłusznego lekceważenia mortadeli jako wędliny uważam danie jako smakowite. Czas : 30 minut Składniki : 2 grubsze plastry szerokiej mortadeli
Buniabaje w kuchniBuon appetito :) SKŁADNIKI 300 gr szpinaku 2 ząbki czosnku 30 gr m ą ki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 2 łyżki oleju s ó l, pieprz Farsz 250 gr ricotty 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 40 gr czarnych oliwek 30 gr parmezanu suszone oregano s ó l, pieprz **** INGREDIENTI(...)jajkiem i 2 żółtkami. Dodajemy mąkę i sodę oraz sztywną pianę ubitą z 2 białek , dokładnie mieszamy. Masę rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ricottę
La grande e la piccola cuocaskładniki: naleśniki: 2 jajka 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka sól olej do smażenia Farsz: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 250 gram twarogu 1 średniej wielkości cebula sól i pieprz Sposób wykonania: Jajka zmiksować, dodać mleko i mąkę naprzemiennie( ciągle miksując ). Odstawić na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć naleśniki
Darcia w kuchniprostu nie może zabraknąć jagodowych pierożków Składniki: (na 3 porcje po 16 średnich pierogów) Na ciasto: 2 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 jajko 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta soli Na farsz: 2 1/2 szklanki jagód 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (czubate) 1 łyżeczka cukru Do podania: ulubione dodatki: mleko zagęszczone / jogurt / śmietana + cukier + osolona woda do gotowania pierogów Przygotowanie(...)dużej miski (lub na stolnicę) wsypujemy mąkę, szczyptę soli i wbijamy jajko oraz dodajemy wodę (nie może być gorąca!). Zagniatam gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, odchodzące od rąk. Jeśli takie nie jest można dodać odrobinę mąki lub wody (w zależności czy jest zbyt "mokre", czy zbyt "zbite"). Jednak nie należy przesadzać z ilością, aby ciasto nie wyszło
Słodkie okruszkiczym najbardziej tęsknie podczas zagranicznych wakacji? .... za pierogami :D Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz 500g ugotowanych ziemniaków 250g twarogu chudego 1 cebula ząbek czosnku sól i pieprz Ponadto: 1 cebula olej do smażenia Przygotowanie: Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree(...)oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z tłuszczem
Bon Appetit Małgorzatypopularnych do dziś gołąbków przygotowywanych z białej lub włoskiej kapusty, niegdyś przygotowywano je z kapusty kwaszonej w główkach - takie właśnie pamiętam ze swojego domu rodzinnego. Mama przyrządzała do nich farsze z kaszy, grzybów, sera, ryżu, grochu, mięsa, kiełbasy lub szynki. Wspaniałe smaki z dzieciństwa... Polecam przepis, krok po kroku,na moje goł ąbki z białej kapusty - mam nadzieję(...)ciepłego rosołu, pozostawiamy, aby napęczniała. Krok 3. Łączymy ze sobą ugotowany ryż, mięso mielone, dobrej jakości mielonkę, zrumienioną cebulę, posiekane grzyby, dodajemy bułkę tartą i jajko, zioła, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy masę. * farsz do gołąbków możemy doprawiać naszymi ulubionymi ziołami i przyprawami, mogą to być : lubczyk suszony lub maggi, przyprawa typu 'jarzynka', mieszanka przypraw do potraw z kapusty
Moja Książka Kucharskaostrej papryki szczypta tymianku 1 łyżka posiekanego szczypiorku Przygotowanie: Pieczarki umyj lub obierz i odetnij nóżki - delikatnie wydrąż łyżeczką, aby było więcej miejsca na farsz. Kapelusze (w środku) oprósz solą i pieprzem. Do miski wbij jajka - wymieszaj widelcem, następnie wrzuć posiekane pomidory, drobno pokrojoną wędlinę i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz paprykę i tymianek - wymieszać. Przygotowanym farszem wypełnij wydrążone pieczarki
Alutka-GotujeNarodzenia . składniki na 10 krokietów ciasto 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz 500 g kapusty kiszonej szklanka suszonych grzybów 1 cebula łyżka masła łyżeczka przyprawy typu wegeta ( przepis tutaj ) 2 jajka szklanka bułki(...)zostawiamy, będzie potrzebna do farszu . Dobrze odsączone grzyby drobno siekamy. Wystudzoną kapustę kroimy i wrzucamy do miski, dodajemy posiekane grzyby, wodę z ugotowanych grzybów oraz zrumienioną cebulę. Całość doprawiamy pieprzem oraz domową przyprawą typu wegeta, wszystko dokładnie mieszamy. Na każdym naleśniku kładziemy porcję nadzienia i zawijamy krokiety. Krokiety obtaczamy w doprawionych solą i pieprzem roztrzepanych jajkach i panierujemy w bułce
Smakowite Daniakurczaka ( dwie większe piersi pojedyncze), pokrojone w paski, 80 g pomidorów suszonych, odsączonych z oliwy i pokrojonych, oregano, przyprawa do gyrosa. Ponadto: 1 jajko, roztrzepane, kminek lub majeranek (można pominąć). Przygotowanie: Farsz: Cebulę i czosnek podsmażyć na czterech łyżkach oliwy z oliwek. Po kilku minutach smażenia dodać pieczarki (nie dodawać przypraw). Na drugiej patelni podsmażyć piersi z kurczaka(...)Rozwałkować (najlepiej robić pojedynczo ). Na połowie położyć farsz i posypać serem żółtym. Brzegi ciasta lekko posmarować wodą ( tylko nie może być zimna). Ciasto zgiąć w pół i dobrze skleić brzegi, formując pieroga. Na blaszkę położyć papier do pieczenia, który należy lekko naoliwić. Położyć na blaszkę pierogi, posmarować je roztrzepanym jajkiem. Można posypać majerankiem lub kminkiem. Nie trzeba pozostawić
W kuchni u MonikiSkładniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 300 ml wody 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli Farsz: 700 g mięsa wieprzowego (szynki) 2 cebule 6 łyżek kefiru 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka kolendry sól, pieprz ziołowy Sos czosnkowy: 400 g jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny 3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Sposób(...)garnka, dodajemy masło, solimy i zagotowujemy. Do wrzątku wsypujemy 1 szklankę mąki i mieszamy na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy jajka i resztę mąki. Wyrabiamy elastyczne,miękkie ciasto. Formujemy kule i odkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz oraz sos czosnkowy. Do jogurtu greckiego dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. Mięso mielimy. Dodajemy
Qchnia po prostuTadeusz", ks. XII, Kochajmy się Przepis na kołduny mam z książki "Kuchnia Kresowa" Ewy Krasnopolskiej. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz: pół kilograma wołowiny 1 cebula sól, pieprz Przygotowanie: Farsz: Mięso z cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, doprawić solą i pieprzem(...)kołduny robi się identycznie jak na ciasto do pierogów. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko, dodając wodę, olej i sól. Wszystko wymieszać i zagnieść na elastyczne ciasto. Ciasto partiami rozwałkować, na cienką warstwę, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić jak uszka. Kołduny gotować kilka sekund w osolonym wrzątku, na małym ogniu a następnie
Bon Appetit Małgorzatykaparów zadowolą najwybredniejszych smakoszy. Zapraszam do przepisu. Składniki: 1 kg filetów z dorsza 8-10 suszonych pomidorów z zalewy 3-4 łyżki kaparów ze słoiczka 1 jajko sok z cytryny bułka tarta do farszu i do obtaczania sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: z filetów usunąć skórę i ewentualnie pozostałe ości, skropić sokiem z cytryny. Zmielić w maszynce do mięsa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zapraszam :) Składniki na ciasto : około 410 g mąki 250 ml ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju płaska łyżeczka soli Farsz: 250 g kaszy bulgur Piątnica http://piatnica.net/ około 10 pieczarek 1 ugotowana pierś z rosołu z kaczki lub kurczaka ( może też być udko czy nóżka ) 2 cebulki sól. pieprz do smaku(...)łyżki suszonego szczypiorku. Doprawić do smaku i wszystko dobrze wymieszać, odstawić na kilka minut aby smaki się przegryzły. Na stolnicę przesiać mąkę , zrobić dołek , dodać sól, jajko , olej i delikatnie wlewać wodę zagniatając ciasto. Przyznam się Wam że ja zawsze ciasto na pierogi zarabiam w misce a potem przekładam na wysypaną mąką stolnicę . Jeśli ciasto wyda Wam się
Sama słodycz i szczypta chili