jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:136/455)

Najlepsze pierogi ruskie 207

Sprawdźcie i przekonajcie się sami. Składniki na ciasto: - 700 g mąki tortowej - 300 g mąki typ 00 (Manitoba) - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra gorącej wody Farsz: - 1,2 kg ugotowanych ziemniaków - 600 g twarogu - 450 g wędzonego boczku (bekonu) - 3 cebule - sól, pieprz Dodatkowo: - boczek wędzony i cebula do okraszenia pierogów(...)Farsz do pierogów najlepiej przypgotować sobie dzień wcześniej. Ugotowane ziemniaki i twaróg mielimy maszynką do mięsa. Pokrojony w kostkę boczek (bekon) smażymy wytapiając tłuszcz, dodajemy pokrojone (również w kostkę) cebule. Smażymy do chwili, aż cebula się zrumieni. Następnie dodajemy do ziemniaków z twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem – dokładnie mieszamy. Na drugi dzień szykujemy ciasto. Mąki przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło

mojewypiekiinietylko
Jajka, a cholesterol. Czego unikać w Święta Wielkanocne, aby sobie nie zaszkodzić. 211

odrobiny miodu; poszukaj przepisów na ciasta pieczone z małą ilością jaj albo na samych białkach – np. na pieguska; jeśli na „zimnej płycie” planujesz nadziewane jajka, wykorzystaj same białka, bez żółtek. Nie dodawaj ich do farszu; barszcz biały/ żurek serwowany o poranku/ na obiad, niech czaruje raczej cudownie pachnącym, wiejskim chlebem – nie jajkami czy kiełbasą. Na talerz nałóż nie więcej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Nagie krokiety czyli naleśniki z kapustą i grzybami 152

Pierwsza próba przedświąteczna :) Nie lubię krokietów, a dokładniej panierki, dlatego zawszę robię jedynie naleśniki z farszem z kapusty :)  Składniki na ciasto: 250 g mąki 1 jajko 250 ml mleka 50 ml wody gazowanej 1/2 łyżeczki oleju szczypta soli olej dosmażenia Składniki na Farsz: kilogram kiszonej kapusty 10 suszonych grzybów 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz, cukier Naleśniki

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi z kapustą i grzybami oraz olejem lnianym 299

zamiast oleju lnianego dodaję olej konopny (wspaniały, niepowtarzalny smak i aromat). Ale olej lniany też świetnie się sprawdza w przypadku tych pierogów - polecam! Składniki: Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 120 g suszonych grzybów cebula jajko sól, pieprz 2 łyżki oleju lnianego Zielony Nurt liście laurowe ziele angielskie Ciasto:   400 g mąki   1 jajko   ¾ szkl. wody   sól(...)kostkę i podsmażyć na patelni. W misce połączyć kapustkę z grzybami i cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wbić jajko, wymieszać. Na koniec dodać olej lniany.  Z podanych składników wyrobić ciasto. Wycinać krążki i łyżeczką nakładać farsz. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Wybierać łyżką cedzakową, gdy wypłyną na wierzch.  Podawać polane olejem lnianym. insertCookd("5ee925331baff56c1eea3100b41b014c

Pasja Smaku
Zapiekane gołąbki z farszem mięsno-ryżowym 139

pieprz mielony  - sól - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy Kapustę należy obgotować we wrzątku po 20 minut z każdej strony .  W międzyczasie przygotowujemy sobie farsz. Do miski wrzucamy mięso , drobno pokrojoną smażoną cebulkę , ryż , całe jajko i wszystko dobrze wyrabiamy  dłonią i przyprawiamy pieprzem i solą do smaku do jednolitej masy. Następnie główkę kapusty studzimy i rozdzielamy na pojedyncze

Różne smaki w kuchni
Naleśniki z soczewicą zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą 98

ukryć, że nie jest to najzdrowsze dania świata i nawet wolę nie liczyć ile ma kalorii. Ale nie serwujemy sobie takich smakołyków na co dzień. Naleśniki nadziane farszem z soczewicą, zapieczone w sosie pomidorowym z ciągnącą się mozzarellą to danie bardzo proste w przygotowaniu, a smakuje naprawdę wspaniale. Syci i rozgrzewa w chłodniejsze dni. Jeśli nie podajemy dania najmłodszym, warto(...)ketchupem lub dosypać cayenne, bo wtedy jest najlepsze. Polecam :) naleśniki 8 sztuk: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody gazowanej 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta soli farsz: puszka soczewicy gotowanej na parze mała cebula łyżka oleju (użyłam oleju rzepakowego z bazylią) 3 łyżki ketchupu opakowanie serka topionego (80g) pęczek szczypiorku sól i pieprz

Mienta blog
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 139

może go zabraknąć. ;) * SKŁADNIKI na ok. 40 pierogów z kaszą gryczaną i twarogiem Ciasto: 300 g mąki + trochę do podsypywania 1 jajko ok. 150 ml  ciepłej  wody 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli Dodatkowo: 100 g słoniny Farsz: 100 g kaszy gryczanej 200 g półtłustego twarogu 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego czarny pieprz sól * PRZYGOTOWANIE Ciasto(...)przesianej mąki dodaj: sól, jajko, wodę i zacznij zagniatać ciasto. Gdy składniki się połączą wlej olej. W razie potrzeby dodaj więcej mąki albo wody. Ciasto zagniatajdo momentu, aż będzie miękkie i elastyczne (ok. 7-10 minut). Następnie przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do odpoczęcia. Farsz Kaszę gryczaną ugotuj do miękkości w lekko osolonym wrzątku. Następnie odstaw do przestudzenia

Food Square
Zapiekane naleśniki z kurczakiem 105

delikatnym uzupełnieniem całości... Składniki : na naleśniki (8-10 sztuk) ok 250g mąki, 1 1/2 szklanki mleka, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 szklanki wody gazowanej, jajko, łyżeczka soli, łyżeczka słodkiej papryczki w proszku farsz: duża podwójna pierś z kurczaka, łyżeczka ostrej papryczki w proszku, łyżka KASI sól do smaku, dodatkowo: mały przecier pomidorowy, łyżeczka soli czosnkowej, łyżka bazylii, pieprz - szczypta

Lena Gotuje
SEROWA QESADILLAS Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 203

świetnym pomysłem na przekąskę albo imprezowe danie. Robi się błyskawicznie. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: * mąka pszenna – 1 szkl * ser żółty ( np. Radamer Serenada ) – 100 g * jajko – 2 szt * woda – 1,5 szkl * sól FARSZ: * ser żółty ( np. Radamer Serenada ) – ok. 200 g * kukurydza – 100 g * czerwona fasola – 100 g * pieczony filet z kurczaka – 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Do mąki

Ostra na Słodko
Pierogi z kapustą i białym serem – kuchnia podkarpacka 207

poszatkowaną kapustą, do której dodaje się podsmażoną cebulkę oraz pokruszony biały ser, są przykładem smacznej, domowej kuchni opartej na prostych składnikach, dostępnych o każdej porze roku. Ten rodzaj farszu do pierogów popularny jest nie tylko na Dukielszczyźnie, ale też w innych miejscowościach wschodniego Podkarpacia. Przepis pochodzi z publikacji wydanej przez Gminę Dukla pt. „Kuchnia Regionalna Beskidu Dukielskiego”, a przekazały(...)Pierogi z kapustą i białym serem - kuchnia podkarpacka Składniki na około 70 pierogów: Ciasto: 600 g mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka 1 łyżka oleju 1 jajko sól (nieco więcej niż pół łyżeczki) Farsz: 1 średnia główka białej kapusty 2 cebule 3-4 łyżki masła 300 g sera białego (twarogu) sól pieprz Masło i ewentualnie śmietana do omaszczenia. Kapustę oczyszczamy

Trzeci talerz
Ślimaczki drożdzowe z cynamonem 200

tylko. Zapraszam! Ślimaczki drożdżowe z cynamonem Składniki:  ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 30 gr świeżych drożdży 70 gr roztopionego masła farsz:  5 łyżek cynamonu 75g miękkiego masła 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżka mleka Przygotowanie: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać do masy pół szklanki ciepłego(...)tego drożdże i resztę mleka, roztopione masło oraz wbić jajko.  Zagniatać,  aż ciasto zacznie odklejać się od ręki. Odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce.  Przygotować nadzienie: rozetrzeć miękkie masło, z mlekiem, cukrem i cynamonem.  Wyjąć ciasto, rozwałkować je na kwadrat. Ciasto posmarować równomiernie  farszem cynamonowym.  Pokroić na ok. 2 cm plastry a następnie

Tagebuch po polsku
Bułeczki z nadzieniem mięsno pieczarkowym. 137

ciasto już się nie klei do rąk odstawiamy na około godzinę aby wyrosło. Składniki na farsz; ok. 30 dag zmielonego w maszynce mięsa ( może to być kurczak, schab ...) 1 marchewka z rosołu 20 dag pieczarek sól, pieprz, przyprawa do gyrosa pęczek pietruszki 1 jajko 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka masła Dodatkowo; niebieski mak 1 jajko Mięso ugotować(...)pietruszkę, jajko oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Ciasto wałkujemy na placek grubości około pół cm. Większym kubkiem wykrawamy koła. Na każde koło wykładamy porcje farszu. Zlepiamy i formujemy kształtną bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Zostawiamy na kilka minut aby nieco podrosły. Pieczemy około 20 min w 180C. Aż się ładnie i apetycznie zezłocą. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Roladki z boczkiem, porem i serkiem 406

plastrów schabu lub 2-3 pojedyńcze piersi kurczaka ok. 200 g wędzonego boczku 1 duży por 1 cebula 1 serek topiony (około 80 g) / ewentualnie ser żółty sól, pieprz jajko mąka bułka tarta Oczyszczone mięso lekko rozbijamy. Posypujemy z obu stron solą oraz pieprzem. Cebulę oraz pora drobno siekamy. Boczek kroimy na plastry, a te na paseczki. Podsmażamy na suchej(...)oraz por, smażymy do zeszklenia się warzyw. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Serek topiony kroimy na paseczki (zamiennie można użyć sera żółtego). Na każdy plasterek schabu nakładamy farsz oraz dajemy paseczek serka. Zawijamy roladkę. Jajko wybijamy na talerzyk, lekko solimy i rozbełtujemy widelcem. Na drugi talerzyk sypiemy niewielka ilość mąki. Na trzeci – bułkę tartą. Roladki panierujemy w mące, rozbełtanym jajku

Smaki Na Talerzu
Pierogi z farszem drobiowym. 129

spokojnie można zrobić z mniejszej ilości mąki) 670g mąki pszennej tortowej, szczypta soli,  jajko,  1 łyżka oleju, ok. 500ml gorącej wody. Ponadto: 2 cebule, olej. Przygotowanie: Rosół: Kurczaka oczyścić, podzielić na mniejsze części i zalać wodą. Dodać warzywa ( oprócz wymienionych wyżej potrzebnych do farszu warzyw dodaj te warzywa, na których gotujesz rosół - u mnie jest to por, seler(...)marchwi (razem z tłuszczem), pietruszki, mięsa i natki pietruszki - wszystkie składniki zmielić przez maszynkę. Posolić, popieprzyć. Dodać 6 łyżek rosołu. Wymieszać. Jeżeli farsz nadal jest suchy, dodać więcej rosołu.  Ciasto: Do mąki dodać szczyptę soli, jajko i olej. Powoli dodawać wodę, łącząc składniki. Zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto wyjdzie za mokre, klejące się do rąk podsypywać delikatnie mąką. Pierogi: Ciasto

W kuchni u Moniki
Pide 333

Składniki Na 3 duże lub 6 mniejszych sztuk: Na ciasto: 0,5 kg mąki Opakowanie suszonych drożdży 2 jajka ½ - ¾ łyżeczki soli (do smaku) 2 łyżki jogurtu naturalnego 0,5 szklanki ciepłej wody 1,5 łyżeczki cukru (do smaku) 3 łyżki oleju Farsz: 40 dag mięsa mielonego drobiowego 2 małe cebule po ½ czerwonej i żółtej papryki opcjonalnie papryka chili 2 ząbki(...)pide. 1 część rozwałkować. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku placka kładziemy farsz, pozostawiając kilka cm od brzegu w celu zwinięcia. Następnie formułujemy kształt łódki i sklejamy boki (patrz zdjęcie). Następnie wierzch posypujemy startym serem żółtym lub polewamy łyżką rozmąconym jajkiem. Krawędzie smarujemy za pomocą pędzla również rozmąconym jajkiem. Z pozostałym ciastem postępujemy w analogiczny sposób. Piec

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania