farszem, który w smaku będzie przypominał mięso. Zielona soczewica z aromatycznymi ziołami, suszonymi pomidorami i wędzoną papryką spełniła swoje zadanie :) ciasto: 350 g mąki pszennej jajko 1/3 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju farsz: 150 g zielonej soczewicy (suchej) cebula 7-8 plastrów suszonych pomidorów z oleju 2 łyżki oleju (użyłam tego ze słoiczka z suszonymi pomidorami) łyżka sosu sojowego
Mienta blogPrzepis autorski (mój). Jeśli robię pierogi, to zawsze staram się swoje farsze lekko "udziwniać". Pamiętacie np. te z dynią i miętą ( klik )? Tym razem w pośpiechu postawiłam na prostotę i wcale tego nie żałuję. Pierogi miały być na dwa dni, a zniknęły w ciągu jednego. To chyba(...)czymś świadczy, prawda? Dodam jeszcze, że ciasto wychodzi mięciutkie i idealnie się skleja. Sami spróbujcie! (4-5 porcji) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 500-600g pasztetu (u mnie z koperkiem - Profi ) Dodatkowo: cebula olej Przygotować ciasto. Mąkę należy przesiać na stolnicę. Zrobić w niej dołek, wlać wodę
Di gotujekurczakiem, Będziemy potrzebować kawałek marchewki albo papryki na dzióbek, pieprz czarny na oczy no i odrobinę cierpliwości i fantazji na wycinanie jajek. Jajko należy przeciąć na pół, wyjąć żółtko i ponacinać tak aby powstały ząbki. Z farszu należy ulepić kuleczkę i położyć ją w miejscu żółtka. Żeby nasze kurczaki nie były takie łyse (jak te moje), można zrobić grzebyk
Czerwona Porzeczkaszklanka = 250 ml pół szklanki oleju (słonecznikowy lub rzepakowy) pół szklanki roztopionego masła pół szklanki wody pół łyżeczki soli 4 szklanki mąki 1 duże jajko, lekko rozbełtane olej do głębokiego smażenia Farsz do arabskich pierożków z daktylami 500 g miękkich daktyli około trzech czwartych szklanki wiórków kokosowych 5-6 łyżek cukru 2 łyżki masła ghee Uwaga: Świeże, bardzo(...)odrobinę więcej daktyli. Przepis na arabskie pierożki z daktylami Ciasto na arabskie pierożki z daktylami Sól rozpuścić w wodzie. Mąkę zalać osoloną wodą i wymieszać. Dodać olej i rozbełtane jajko. Wyrobić dość miękkie ciasto (w razie potrzeby dodawać zimnej wody). Przełożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i zagniatać przez kilka minut, a następnie przełożyć do miski, przykryć pokrywką i odstawić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataoliwą. Nie potrzebują nic więcej. Składniki na pyzy (wyszły 24 pyzy - 3 porcje): 1 kg ziemniaków 210 g mąki ziemniaczanej 1 jajko pół płaskiej łyżeczki soli kilka łyżek oliwy do polania ugotowanych pyz Składniki na farsz: 15 dag kapusty kiszonej 25 dag pieczarek brązowych 1 duża cebula 1 płaska łyżeczka majeranku 4 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Przygotowanie(...)Jeszcze gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Do zimnych ziemniaków dodajemy mąkę, jajko i sól. Całość wyrabiamy. Z masy ziemniaczanej formujemy w rękach płaskie krążki, grubości około 4 milimetrów. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zawijamy brzegi i tworzymy kulkę. Tak przygotowane pyzy wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Po wypłynięciu klusek, zmniejszamy
Smak mojego domuwielu odmianach, przygotowuje się je zarówno z ciasta francuskiego, jak i drożdżowego czy kruchego. Jeżeli chodzi o moje ciasto to zdecydowałam się na przepis Jamie'go Olivier'a. Natomiast farsz pozostaje w klimacie dania chili con care. Dla mnie połączenie bardzo udane, z pewnością będę do niego wracać. Ogromnym plusem empanadas jest również to, że smakują wyśmienicie zarówno na ciepło(...)końcu dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę, wymieszać i dusić prze kilka minut. Doprawić do smaku solą. Wystudzić. Ciasto rozwałkować, wykrajać szklanką lub innym naczyniem krążki, nakładać farsz i lepić pierogi. Wierzch pierogów smarować jajkiem i piec w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut
zadanie-gotowaniednia. Składniki: 200 g mąki uniwersalnej Szymanowskiej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki pieprzu 2 jajka 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju farsz: 5 pieczarek 1 cebula 6-7 plastrów szynki na wierzch: 15 dag żółtego sera szczypiorek olej do smażenia Wykonanie: *Cebulę, pieczarki i szynkę kroimy
Z Majeczką w kuchniNaleśnikowy cordon bleu SKŁADNIKI: CIASTO mleko -2 szkl jajko-2 szt woda mineralna niegazowana -2 szkl mąka -2 szkl sól olej -1/2 łyżki tłuszcz do smażenia FARSZ ser żółty -7 plastrów szynka -7 plastrów polędwica sopocka -7 plastrów papryka czerwona -0,5 szt papryka żółta -0,5 szt keczup(...)Każdy naleśnik posmarować łyżeczką majonezu, położyć po plastrze szynki, polędwicy sopockiej i po dwa słupki papryki żółtej i czerwonej. Farsz nakryć żółtym serem,a w koło naleśnika ułożyć natkę pietruszki. Naleśniki składamy, zanurzamy w rozmąconym jajku z solą i pieprzem. Panierujemy w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor
Kuchnia Danusijajka, starty na tarce o dużych oczkach ser, 1 łyżka majonezu, pokrojona w drobną kostkę kiełbasa zwyczajna, sól. Wykonanie: Z bułek wyciąć środki. Rozbite jajka wymieszać z serem, majonezem, solą i kiełbasą, nadziać farszem bułki. Bułki układamy na blaszce i zapiekamy w nagrzanym do 180'C piekarniku około 15 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe a nam posmakowały polane ketchupem :) SMACZNEGO
Zrób to smaczniekrokietach będzie królował farsz, zamiast naleśników. Składniki /30-40 szt./: Naleśniki: 500 ml mleka 500 ml wody gazowanej 500 g mąki pszennej 4 jajka 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru Farsz: 1-1,5 kg Czytaj dalej... Artykuł Krokiety z kapustą i grzybami pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuprzyprawy. -Masę wyrobić dodając bułkę tartą / masa nie może być rzadka/. -Z przygotowanego farszu uformować małe kulki , nałożyć we wgłębienie kapelusza wypełniając całe wnętrze. -Gotowe kulki pieczarkowe panierować w jajku i bułce tartej. -Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor /zaczynając od strony farszu
Zakamarki mojej kuchniwiecie o czym mówię, jeśli nie próbowaliście to zdecydowanie polecam Składniki: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki wody gazowanej 1/2 szklanka mleka 2 jajka lub 1 duże wiejskie 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 30 dag twarogu 10 dag ricotty cukier puder do smaku dodatkowo: pól szklanki kremówki świeże figi Wykonanie: *Do miseczki wsypać mąkę,sól, wodę(...)mleko, zmiksować na puszysta masę. Dodać jajka, znów zmiksować. Odstawić na ok 10 minut, po tym czasie dodać olej, dobrze wymieszać, smażyć cienkie naleśniki na suchej patelni. * Twaróg dobrze utrzeć z ricottą, cukrem . * Na każdy placek naleśnikowy nakładać farsz twarogowy, składać w koperty. * Każdy naleśnik obsmażyć na rumiano z obu stron. Podawać z ubitą śmietaną i figami
Z Majeczką w kuchnitortowej) 1 łyżeczka soli 150 g masła, zimnego 1 jajko masa jajeczna: 200 g śmietanki 30% 100 g twarogu półtłustego 50 ml mleka 2 jajka całe 3 żółtka szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku farsz : 1 filet z kurczaka 150 g boczku wędzonego 8 pieczarek 1 duża cebula 3 -4 liście z ogonkami buraka naciowego 2 ząbki czosnku Masło siekamy(...)dodajemy do niego mąkę , sól i zagniatamy w kruszonkę . Dodajemy jajko i wyrabiamy na gładką masę , jak już zacznie odchodzić od rak , formujemy kulę , owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut . Teraz możemy przygotować składniki na farsz . Kurczaka , cebulę , pieczarki , boczek i liście z łodygami kroimy w równe kawałki ( jak na zdjęciu ) . Podsmażamy na patelni boczek razem
Ogrodnik w podróżyszklanki mąki 1 jajko około 1 szklanki letniej wody szczypta soli Farsz: 30 g suszonych grzybów 300 g kiszonej kapusty 1 duża cebula łyżka masła sól pieprz 1 listek laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego Czas płynie nieubłaganie... i już mamy grudzień. Więc pomału nadchodzi czas na przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Lubię tak sobie wszystko porozkładać w czasie, żeby(...)rozpoczęcia smażenia doprawić farsz solą, pieprzem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Odstawić do ostudzenia. Kiedy farsz będzie już zimny przemielić wszystko razem przez maszynkę do mięsa. Teraz należy przygotować ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na bardzo
Świat Domowej KuchniPieczarek należy użyć dużo, bo po podsmażeniu bardzo się kurczą. Naleśniki: 3 szklanki mąki 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 5 jajek L 1/4 szklanki oleju szczypta soli 5 łyżek cukru (tylko do naleśników na słodko) Farsz: 2 kg pieczarek 3 duże cebule 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku(...)oczkach tarki. Doprawiamy papryką, pieprzem i solą. Dusimy do odparowania wody, pieczarki powinny być suche. 3. Farsz nakładamy na środek naleśnika. Składamy najpierw boki a później górę i dół. Robimy tak z każdym naleśnikiem. 4. Tak przygotowane krokiety Maczamy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem
Szefowa kuchni