słonecznikiem 2 ogórki konserwowe 1 jajko ugotowane na twardo 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka majonezu kawałek czerwonej papryki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Farsz: serek topiony przełożyć do miseczki dodać majonez i rozetrzeć. Ogórki, jajko i paprykę pokroić w drobną kostkę i razem z szczypiorkiem dodać do serka.Wymieszać i doprawić do smaku. Ser w foli włożyć do wody(...)mięciutki. Od czasu do czasu ser odwrócić by równo się nagrzewał. Gorący ser przełożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 centymetra. Rozłożyć farsz i zwinąć roladę. Roladę owinąć w papier na którym był rozwałkowany ser i włożyć do lodówki najlepiej na całą
Ala piecze i gotujepodałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda platin . Zapraszam :) Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej nie gazowanej 3 jajka szczypta soli 1.5 szklanki mąki Składniki na farsz : 1 kg mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula domowa vegeta do smaku 1 łyżka przyprawy kurczak ziołowy od Skworcu 1 łyżka oregano od Skworcu
Sama słodycz i szczypta chiliświeżego szpinaku 3 pełniutkie szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 szklanka wody może być gazowana 1 duża szczypta soli 1 szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego olej rzepakowy do smażenia farsz 800 g twarożku użyłam kanapkowo-sernikowego Wieluń 200 g rzodkiewek 7-10 kwiatków szczypiorku sól ziołowa Kamis do smaku jogurt naturalny 2-3 łyżki Przygotować ciasto(...)naleśnikowe. Szpinak wrzucić do rozdrabniacza i dodać pół szklanki wody, zmiksować. Do rodrobnionego szpinaku dodać pozostałą wodę, mleko, jajko, mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i cukru oraz 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki. Przygotowac farsz do tawrożku dodać rozdrobnione kwiatki szczypiorku i drobno pokrojoną rzodkiewkę. Doprawić do smaku solą ziołową, dodać jogurt
Monia miesza i gotujeFarsz też przeszedł kilka testów. Ale było warto! Pierogi … – znacie kogoś, kto ich nie lubi? Składniki ciasto 250 g ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju 550 g mąki pszennej szczypta soli farsz 150 g twarogu półtłustego zmielonego 450 g ugotowanych ziemniaków 1 cebula sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki masła kilka listków świeżej szałwii kilka(...)dłonią wgłębienie, wbijamy jajko, a następnie wlewamy cienkim strumyczkiem ciepłą wodę. Na sam koniec dodajemy olej i zagniatamy gładkie i sprężyste ciasto. Wszystkie te czynności może także wykonać za nas robot. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną przykrywamy ściereczką, aby nie wyschła, zaś drugą – rozwałkowujemy. Za pomocą wykrawaczki / szklanki wycinamy okrągłe kształty na pierożki. Pierożki napełniamy farszem, składamy, zlepiając brzegi
Raj dla PodniebieniaFarsz : 300 g mięsa mielonego 1 cebula sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 łyżka bułki tartej(...)oprószoną mąką stolnicy. Wycinamy kółka za pomocą dużej szklanki lub kubka. Na środku każdego kółka kładziemy paluszek i łyżeczkę farszu mięsnego. Zlepiamy je jak pierogi i przecinamy nożem na pół, powstaną dwa małe udka. Pierożki panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy udka, na małym ogniu z dwóch stron aż ładnie się
Kulinarne Fantazje Mariolijabłka jest pyszna jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków SKŁADNIKI: KACZKA,NAJLEPIEJ ŚWIEŻA (ALE JAK MAMY MROŻONĄ TO PO PROSTU ODMRAŻAMY JA POWOLI W LODÓWCE ) KASZA GRYCZANA ŁYŻKA MASŁA JAJKO ROSOŁEK ŻURAWINA 2 JABŁKA ŁYŻKA MIODU ZĄBEK CZOSNKU 1-2 ŁYŻKI OLEJU MAJERANEK,ROZMARYN,TYMIANEK SÓL,PIEPRZ PRZYGOTOWANIE: ZACZYNAMY OD NASZEJ KACZKI,KTÓRA NACIERAMY MIESZANKĄ MAJERANKU,ROZMARYNU,TYMIANKU,SOLI(...)ŚRODKU JESZCZE DOKŁADNIE SOLIMY ZAWIJAMY NASZĄ KACZUSZKĘ Z FOLIĘ SPOŻYWCZĄ DOKŁADNIE DOOKOŁA I DAJEMY NAJLEPIEJ NA KILKA GODZIN DO LODÓWKI TERAZ MAMY CZAS NA PRZYGOTOWANIE FARSZU KASZĘ SUROWĄ MIESZAMY DOKŁADNIE Z ROZTRZEPANYM JAJKIEM I ROZKŁADAMY NA TALERZU ŻEBY OBESCHŁA,CO JAKIŚ CZAS MIESZAMY,JAK JUŻ OBESCHNIE,DAJEMY DO GARNKA I NA MAŚLE PRZESMAŻAMY PRZEZ CHWILKĘ,ZALEWAMY WODĄ
Swojskie jedzonkokiedy oczywiście ładnie mnie poproszą. Składniki na ok. 60 pierogów Ciasto • 1/2 szklanki gorącej wody • 1/2 szklanki ciepłego mleka • 2 łyżki oleju • 1 jajko • mąka pszenna – ok. 2,5 szklanki • szczypta soli Farsz • 2 garści suszonych grzybów • 1 mała kapusta biała • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • 2 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • 3 łyżki oleju(...)Zmielić kapustę i grzyby suszone w maszynce do mielenia mięsa. • Farsz połączyć razem z cebulą i doprawić solą i pieprzem. Ciasto • Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać sól oraz olej, roztrzepane jajko i wlewać wodę z mlekiem, drugą ręką mieszając składniki. • Zagnieść ciasto
To co kochamkotletów cukinia - ok. 350 g marchewka - 1 szt bulion warzywny - 250 ml kasza jaglana - 1/3 szklanki czosnek - 2 ząbki cebula - 1 mala mozzarella galbani - 1 opakowanie jajko bułka tarta - 3 łyżki do farszu i do panierowania pomidory suszone - ok 100 g świeża bazylia - wg uznania sól, pieprz olej do smażenia Etap I - Cukinia Cukinie zetrzyj na tarce (ja ścieram(...)łyżki bułki tartej, szczyptę pieprzu, posiekaną drobno bazylię, suszone pomidory oraz mozzarellę pokrojoną w drobną kostkę, Całość dobrze wymieszaj, odstaw do lodówki na 10 minut. Następnie dodaj cale jajko wymieszaj. * jeżeli masa jest zbyt rzadka dodaj łyżkę bułki tartej Etap IV - smażenie Z powstałej masy uformuj małe kotleciki. Rozgrzej patelnie z olejem. smaż do uzyskania złotego koloru. Jedz jako
Wylizany Rondelzamiast grzybów, dzięki temu bez obaw mogą je jeść dzieci. Składniki: ciasto: 50 g świeżych drożdży, szczypta cukru, 1 jajka, 200 ml wody, 500 g maki pszennej, 1 ½ łyżeczki soli, żółtko do posmarowania, szczypta kurkumy, farsz: 500 g kiszonej kapusty (bez marchwi), 500 g pieczarek, 2 duże białe cebule, 2 łyżki masła klarownego, sól do smaku, pieprz(...)Przykrywany i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Mąkę, kurkumę, sól, jajko dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na jak największy prostokąt. Na całej powierzchni nakładamy farsz i zwijamy cisto na roladę zaczynając od dłuższego boku. Brzegi dokładnie sklejamy
Moniki Smakołykiwyrabiałem je mechanicznie hakiem robota.. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz miksując twaróg z cukrem, potem dodajemy suchy budyń, jajko, wlewamy olej i mleko, miksujemy aż wszystkie składniki utworzą gładką masę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły cienki blat, na środku układamy serowy farsz, w który wykładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrozmiarów pozwala na zaserwowanie ich nawet jako przekąskę do piwa . Tym razem jednak były dodatkiem do pysznego barszczu białego na domowym zakwasie z przepiórczymi jajkami … Składniki : ciasto : mąka pszenna ,około 2 szklanki woda sól farsz : 0,5 kg pieczarek 1 cebula 1 korzeń pietruszki 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz(...)smaku dodatkowo : 2 jajka bułka tarta do obtoczenia Mąkę wsypujemy do miski , dodajemy szczyptę soli i mieszamy , powoli wlewając wodę ,najlepiej mikserem żeby nie było grudek . Robimy tak do momentu ,aż uzyskamy rzadkie ciasto naleśnikowe . Smażymy malutkie naleśniki , bardzo cienkie i odstawiamy do wystygnięcia . Kolej na farsz z pieczarkowej pasty . Cebulę i pieczarki kroimy drobno . Korzeń pietruszki ścieramy na tarce
Ogrodnik w podróżykrokiety) : naleśniki z TEGO PRZEPISU farsz: 0,5 litrowy słoik kapusty kiszonej (nie wiem jak wagowo to wyszło bo nie mam tu wagi, a kapustę miałam domowej produkcji i była dość mocno upchana do słoika;p) 500g pieczarek 1 cebula sól, pieprz wg. smaku panierka: mieszanka otrębów (ja użyłam żytnich i owsianych) 1 jajko Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną przekładamy(...)minut, pieczarki się skurczyły, cebula zmiękła, a woda wyparowała) mieszamy kapustę z pieczarkami w przyprawiamy wg. smaku nakładamy do gotowych naleśników farsz i zwijamy krokiety następnie obtaczamy krokiety w roztrzepanym jajku i otrębach smażymy krokiety z każdej strony na teflonowej patelni lub zapiekamy w piekarniku (ja na chwilkę włożyłam do piekarnika, a potem podsmażyłam
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżeczka kminku liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól pieprz Ciasto: 500 g mąki ½ szklanki mleka 50 g drożdży 2 łyżki roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli białko Wykonanie: Przygotować farsz: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać kapustę, wodę i przyprawy. Wszystko wymieszać, przykryć i dusić do momentu aż kapusta będzie miękka(...)wymieszać ja z solą i cukrem a następnie dodać masło, jajka oraz drożdże. Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od miski i rąk. W razie potrzeby dodać ciepłe mleko. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować w prostokąt. Na cieście rozłożyć farsz, zawinąć do środka węższe brzegi a następnie dłuższy bok zwinąć
Mama Gotujejestem w stanie podać dokładnej ilości ziemniaków, metrów jelit. Zawsze jest to robione z tego co aktualnie mamy. Składniki: 2 kg ziemniaków 2 cebule 1 szklanka mleka 1 jajko najlepsze są zmielone w maszynce skwarki lub drobno pokrojone dowolne mięso (surowe, wędzone) 2 łyżki mąki pszennej olej rzepakowy sól, pieprz czarny Kamis jelita cienkie Wykonanie: Zazwyczaj jelita kupujemy solone(...)tarce na oczkach do ziemniaków. Skwarki i podsmażoną pokrojoną w kostkę cebulkę zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Gorącym zaparzamy nasze ziemniaki ( dzięki temu zabiegowi farsz nie będzie siny). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wbijamy jajko i dokładnie wszystko mieszamy. Przygotowane wcześniej jelita wiążemy na wykałaczce i napełniamy ziemniaczanym farszem (na płasko) Musimy pamiętać, aby nie napychać ich zbyt mocno, ponieważ
Malinowe Pocałunkifarszem. Składniki: kilka dużych pieczarek (ok. 10 sztuk) 1/2 małej cebuli 200 gram mięso mielone wieprzowe 100 gram sera żółtego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz natka pietruszki do posypania Przygotowanie farszu: Z pieczarek "wyrywamy" nóżki. Kroimy w kostkę, cebulę również. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach. Wszystkie składniki wkładamy do jednej miski. Dodajemy jajko i bułkę
tojestpyszne.blogspot.com