Waszych najbliższych. Zwolnijcie tempo życia, przystańcie na chwilę i rozkoszujcie się tą spokojną chwilą :) SKŁADNIKI: Na około 100 pierogów. Ciasto: 1 kg mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 2 łyżki masła gorąca woda Farsz: 1,5 kg kiszonej kapusty (odsączonej) 80 g suszonych grzybów (borowiki i podgrzybki) 2 łyżki masła 2 cebule sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto(...)stolnicę wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie, do którego wbijamy jajko, dodajemy masło i sól. 2. Wyrabiamy rękami ciasto dolewając co chwilę odrobinę wody oraz zbierając mąkę ze stolnicy do środka ciasta. Wody dolewamy tyle, aby powstało miękkie i elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do rąk. 3. Dzielimy ciasto na porcje, rozwałkowujemy na cienkie placki. Podczas wałkowania podsypujemy stolnicę mąką
W kuchni Katierzepakowy jest źródłem kwasów omega - 3, dlatego też nie zawahałam się go użyć również i w tym przypadku. Składniki: 2 kg ziemniaków młodych 2 cebule 1 szklanka mleka 1 jajko kawałek kiełbasy jałowcowej GTS 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej olej rzepakowy sól, pieprz czarny jelita cienkie (najlepszą opcją są jelita grube, zgodnie z tradycją) Wykonanie(...)ziemniaków. Kiełbasę kroimy w maleńką kosteczkę i podsmażamy razem z posiekaną cebulą. Zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Gorącym zaparzamy nasze ziemniaki ( dzięki temu zabiegowi farsz nie będzie siny). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wbijamy jajko, mąki i dokładnie wszystko mieszamy. Przygotowane wcześniej jelita wiążemy na wykałaczce i napełniamy ziemniaczanym farszem (na płasko) Musimy pamiętać, aby nie napychać ich zbyt mocno
Malinowe Pocałunkidodajemy jajko. Krótko całość zagniatamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz do pasztecików. Składniki na nadzienie: 100g mięsa gotowanego/ pieczonego/ wędliny, 150g pieczarek, mała cebula, 1/2 jajka, ok. 30g masła do smażenia, sól, pieprz do smaku, Mięso drobno kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy, w razie potrzeby obieramy i ścieramy(...)drobno pokrojonej cebulki. Łączymy rozdrobnione mięso z pieczarkami, po ostudzeniu dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Ciasto półfrancuskie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Nakładamy nadienie i formułujemy paszteciki np. w kształcie rogalików ( w tym celu rozwałkowujemy ciasto i dzielimy je na trójkąty, nakładamy farsz i zawijamy od boku ku wierzchołkowi). Paszteciki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem
Pudełko rozmaitościniedzielny obiad wymyśliłem przepyszną pieczeń :) Składniki: Warstwa mięsna: - ok. 1,5 kg mięsa mielonego, - 2 małe cebule, - 2 jajka, - 6 łyżeczek ajvaru łagodnego, - szczypiorek, - sól, pieprz. Farsz: - 450g szpinak mrożony, - 250g sera feta, - sól, pieprz, czosnek granulowany. Sposób przygotowania: Do miski wkładamy mięso mielone, pokrojone w kostkę cebule oraz szczypiorek, jajka, ajvar łagodny i przyprawy. Mieszamy dokładnie składniki i zabieramy
Przepisy Mikołajanastępnie dodaje pieczarki. Całość mieszam i doprawiam solą,pieprzem,suszonym koprem, papryką mieloną. Kiedy całość się zeszkli . Odstawiamy do wystygnięcia. Jajka smaruję majonezem. Na każdą połówkę jajka, za pomocą łyżeczki (małej) nakładam farsz. Posypuję posiekanym szczypiorkiem. Przed podaniem wkładam do lodówki
Gotowanie PatkiSkładniki na ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 kostki masła + 1 łyżka do wysmarowania formy 1 żółtko szczypta soli Składniki na farsz : 250 g borowików 4 wsiowe jajka 1,5 cebuli 250 % śmietany 30 % 50 g sera twardego , np. gouda duży ząbek czosnku sól, pieprz garść zielonej pietruszki pół szklanki
pieprzny smaczekosolonej wodzie. 20 minut. Liście przez kilka sekund parzymy w wodzie, szczególnie twarde końce i wykładamy. Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekane grzyby, przestudzony ryż i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany farsz nakładamy na liście buraka. Zawijamy. Do garnka wlewamy wodę spod grzybów. Solimy. Układamy gołąbki. Gotujemy przez kilkanaście minut. W tym czasie parzymy pomidory i obieramy
Smaki EwyWypróbujcie też roladę pomidorową i buraczaną ze śledziem. Będą wyglądały fenomenalnie Rolada szpinakowa z łososiem Składniki: 450 g mrożonego szpinaku* łyżka masła 1 ząbek czosnku 3 jajka 2 łyżki mąki pieprz sól Farsz: 150 g serka śmietankowego 1 łyżka śmietany 150 g wędzonego na zimno łososia Mrożony szpinak dokładnie rozmrażamy na sitku. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy przeciśnięty przez praskę
PatiGotujeprezentowały się fenomenalnie na Waszych stołach. Rolada buraczkowa ze śledziem Składniki: 450 g pure z buraków (u mnie firmy Hortex ) *** 1 łyżka świeżego tartego chrzanu 3 jajka 2 łyżki mąki pieprz sól Farsz: 150 g serka śmietankowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka świeżego tartego chrzanu (można zastąpić ze słoiczka) 1 opakowanie śledzi a’la Matias (250 g) 2 średnie ogórki
PatiGotujeformę o wymiarach 24 x 24 cm Składniki: Ciasto 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki naturalnego jogurtu Na farsz: 1 opakowanie szpinaku Poltino 2 jajka 200 ml śmietany 30% 50 g sera feta 5 plastrów pieczonej dyni Hokkaido 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Składniki
Kulinarne przygody Gatityjajko kroimy na pół, wyjmujemy żółtko. Cebulkę oraz koperek siekamy bardzo drobno. Dodajemy pokrojonego łososia. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez, przyprawiamy solą i pieprzem. Na każde jajko oraz miejsce po żółtku układamy farsz
VioletoweKucharzenieprzekąska na zimno, idealna na imprezę albo lunch do pracy. Składniki: Na naleśniki: pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki orkiszowej 1 i 2/3 szklanki mleka jajko łyżka oleju szczypta soli Na farsz: 250 g twarogu półtłustego 100 g kaszy gryczanej 2 garście rukoli 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Składniki na naleśniki ubijamy i odstawiamy
e-PrzepisyKulinarnedodać ketchup, starty ser, lekko przysmażoną z cebulę, pieczarki, drobno pokrojoną paprykę i kukurydzę- wszystko dokładnie wymieszać. Podrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Posmarować rozmąconym jajkiem. Gdy podrosną piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 25 minut. Inne przepisy na pierogi: Czebureki Pierogi pieczone z soją Pierogi z soczewicą Pielmienie rosyjskie
Tradycyjna Kuchniadoprawiamy pieprzem i solą. Grzyby rozmrażamy, kroimy na mniejsze kawałki, podpiekamy na oleju z cebulą aż się zrumienią. Po przestudzeniu dodajemy do grzybów pokrojony chleb, natkę, jajko, doprawiamy do smaku i mieszamy farsz. Tak przygotowanym farszem nadziewamy karpia. Brzuszek od spodu zostawiamy otwarty, jednak można go spiąc wykałaczkami. Blaszkę smarujemy olejem, układamy na niej karpia którego posypujemy bułką tartą. Pieczemy
Kulinarne Fantazje MarioliJednym z dań obowiązkowych w Hiszpanii jest tortilla. Ta hiszpańska potrawa ma niewiele wspólnego ze zwiniętym w rulon ciastem z dowolnym farszem. Podstawą są ziemniaki oraz mleko i jajka. Z tych 3 składników
Szybko Tanio Smacznie