jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:114/455)

Jajka w gniazdach z rzeżuchą 114

dodaję musztardę, sól, pieprz. Pomidory myję, odcinam górną cześć od ogonka i wydrążam miąższ. Do pomidorów wkładam białko jaj ugotowane. Za pomocą szprycy napełniam ich środek farszem z żółtek. Między pomidora i jajko wkładam rzeżuchę. Posypuję papryką. Podaję z sałatą

wesoła kuchnia
PYZY Z MIĘSEM CEPELINY KARTACZE 198

bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce.  Kartacze są sztandarowym produktem regionalnym wielokulturowego Podlasia. Zazwyczaj masę ziemniaczaną wypełnia się mielonym mięsem.  Spotyka się również inne farsze jak np. grzyby,kapusta kiszona, jajka lub ser. Składniki na ciasto: na około 10 sztuk 1 kg. ugotowanych ziemniaków 0,5 kg. surowych ziemniaków skrobia, która osadziła się na dnie naczynia do którego(...)wyciskaliśmy sok z tartych ziemniaków   2-3  łyżki mąki ziemniaczanej sól Składniki na farsz: 0,5-1 kg. łopatki wieprzowej 1 szt. cebuli sól pieprz czarny pieprz ziołowy majeranek 2-3 ząbki czosnku Do okraszenia: cebula  i/lub boczek wędzony   słonina Ugotowałam ziemniaki w łupinkach - najlepiej dzień wcześniej. Obrałam ze skórki.  Przecisnęłam je przez praskę

potrawyregionalne
Pampuchy drożdżowe z mięsem 200

rzepakowego 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli 1 jajko Nadzienie: 300g gotowanego mięsa drobiowego 1 cebula 2 ząbki czosnku Sól, pieprz do smaku 1 małe jajko Dodatkowo: Słonina do omaszczenia Sposób przygotowania w Tefal Companion Farsz: Wszystkie składniki umieszczamy w misie TC z założonym ostrzem ultra blade. Ustawiamy prędkość 10, czas 1 minutę. Nawilżonymi olejem dłońmi odrywamy po odrobinie mięsa(...)czasie pampuchy wyciągamy, układamy kolejne, ponownie włączamy program, ale parujemy już tylko 15 minut każde. Podajemy na ciepło ze skwarkami. Sposób przygotowania tradycyjny Farsz: Mięso, cebulę, czosnek przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, łączymy z jajkiem, doprawiamy. Nawilżonymi olejem dłońmi odrywamy po odrobinie mięsa i formujemy kuleczkę ciut większą od orzecha włoskiego w łupinie. Schładzamy. Pampuchy: Z połowy mleka, drożdży, cukru

Kuchnia w czekoladzie
Ruskie krokiety 179

Nazwałam je ruskie, bo naleśniki wypełniłam farszem, którego używam do ruskich pierogów. Ruskie krokiety Składniki na naleśniki: 250 g mąki 3 jajka 250 ml mleka woda mineralna szczypta soli 2 łyżki rozpuszczonego masła  Składniki na farsz: 1/2 kg białego sera 1 duża cebula 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 10 dag słoniny sól, pieprz Dodatkowo do panierowania: 1 jajo bułka(...)obranie ziemniaki i surową cebulę. Dokładnie mieszamy, solimy, pieprzymy i dodajemy 2-3 łyżki tłuszczu wytopionego ze słoniny. Łyżkę farszu kładziemy na naleśniku, zwijamy wedle upodobania. Ja robię ruloniki zakładane po bokach. Krokiety panierujemy, najpierw obtaczamy w rozkłóconym jajku, a następnie w tartej bułce. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z obu stron. Podajemy polane śmietaną

Kulinarne przygody Gatity
Paszteciki Półkruche z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami 368

śmietany 12% lub 18% 1 całe jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do pomalowania pasztecików przed pieczeniem: 1 całe jajko do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml farsz możemy wykorzystać do przygotowania pasztecików z ciasta drożdżowego, półkruchego  lub francuskiego Link do filmu z przygotowania: Paszteciki półkruche z kapustą kiszoną i pieczarkami https://www.youtube.com/watch?v=qANmR6BBJpQ(...)kapustą przekładam do miseczki, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – farsz jest gotowy. Przygotowanie ciasta półkruchego na paszteciki: Na blat wysypuję mąkę do mąki dodaję proszek do pieczeni, sól i masło. Składniki łączę ze sobą pocierając je dłońmi ale możemy posiekać nożem. Gdy masło połączy się z mąką dodaję jajka i śmietanę i zagniatam ciasto. Ciasta nie wyrabiam zbyt długo

Uwaga Babcia Gotuje
Krokiety z pieczarkami i porem 219

jajka ( dalam tylko 1) 1 szklanka mleka kokosowego 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 1/2 lyzeczka soli 1+1 lyzka oleju farsz: 400 g pieczarek maly por bez mocno zieloej czesci lub 1/2 duzego 1 cebula sol,pieprz dodatkowo: 1 jajko bulka tarta olej do smazenia Wykonanie: przygotowac ciasto na nalesniki.Do miski wsypac przesiana make,wbic jajka,dolewac stponiowo mleko(...)minut.Gdy pieczarki puszcza soki zwiekszyc ogien i odparowac nadmiar wody.Pod koniec duszenia grzybow dodac pokrojonego pora.Zdjac z ognia i ostudzic usmazyc nalesniki.Kazdy posmarowac farszem grzybowym,boki nalesnika zalozyc do srodka i zwinac w rulonik.Obtoczyc w roztrzepanym jajku ,nastepnie w bulce tartej.Smazyc na rozgrzynym oleju.Moje krokiety byly bardzo delikatne i wykwintne w smaku,a to dzieki bulce tartej wymieszanej z wiorkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nadziewane zapiekane placki ziemniaczane 232

mnie niewiele ponad) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3-4 łyżki mąki 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz ziołowy olej rzepakowy Składniki na farsz drobiowy: ok. 350 gramów piersi z kurczaka 1 jajko 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 niewielka marchewka trochę szczypiorku (ok. 5-6 cm) + do posypania wierzchu sól pieprz ziołowy(...)posmarowania: 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego (można pominąć) 4 plasterki żółtego sera (może być ser w kawałku, wówczas należy go zetrzeć na tarce o dużych oczkach) Najpierw przygotowujemy farsz. Pokrojoną cebulkę i marchewkę startą na dużych oczkach podduszamy na łyżeczce masła i przyprawiamy Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki i przekładamy do malaksera Do mięsa

Szczęśliwa kuchnia
Nadziewane zapiekane placki ziemniaczane 386

mnie niewiele ponad) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3-4 łyżki mąki 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz ziołowy olej rzepakowy Składniki na farsz drobiowy: ok. 350 gramów piersi z kurczaka 1 jajko 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 niewielka marchewka trochę szczypiorku (ok. 5-6 cm) + do posypania wierzchu sól pieprz ziołowy(...)posmarowania: 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego (można pominąć) 4 plasterki żółtego sera (może być ser w kawałku, wówczas należy go zetrzeć na tarce o dużych oczkach) Najpierw przygotowujemy farsz. Pokrojoną cebulkę i marchewkę startą na dużych oczkach podduszamy na łyżeczce masła i przyprawiamy Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki i przekładamy do malaksera Do mięsa

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
gołąbki w sosie ze świeżych pomidorów... 180

opisie, cebula 1 sztuka, masło do smażenia 8 łyżek, pomidory 1 kg, cukier 1 łyżkę, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie - do smaku FARSZ: 3/4 kg mielone z drobiu, jajka 2 sztuki, ryż 3 torebki ugotowane, cebula 1 sztuka, papryczka z chilli 1 sztuka, koperek 1 pęczek, kucharek do smaku - wszystkie te składniki dobrze wymieszać na jednolitą masę

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki z grzybami 176

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Grzyby - to przepyszne urozmaicenie tradycyjnych gołąbków. (10 sporych sztuk) kapusta Farsz: 350g mięsa mielonego 300g grzybów 1/2 szklanki grzanek namoczonych w mleku (może być sucha bułka) 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie; jeśli masa jest za "luźna") sól, pieprz Dodatkowo: liście kapusty 1 marchewka 3 ząbki czosnku 2 suszone pomidory(...)wycięciem do dołu) do wrzątku.  Gotować na małym ogniu i co jakiś czas oddzielać liście. Z liści poodcinać zgrubiałe nerwy. Przygotować farsz. Oczyszczone grzyby ugotować w osolonej wodzie i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z mięsem, jajkiem, rozmoczonymi w mleku grzankami/bułką i opcjonalnie z bułką tartą. Masę doprawić do smaku. Na każdym liściu ułożyć porcję farszu i zwinąć

Di gotuje
Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie. 203

podsypania 7 i 1/2 g drożdży instant* mała szczypta soli 40 g masła lub margaryny niespełna szklanka mleka 1 jajko klasy M + 1 jajko do posmarowania pierożków Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy je na oleju z posiekaną cebulą. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę (kroję ją najpierw w plasterki, a potem w kostkę(...)dodać jej za dużo). Ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy koła, na środek nakładamy farsz i sklejamy pierożki (brzegi można przyozdobić widelcem, choć wzorek będzie mało widoczny po upieczeniu Przy dużych pierogach lepiej go widać). Pierożki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdy smarujemy rozmąconym jajkiem. Pierogi pieczemy w nagrzany do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół lub termoobieg, środkowy poziom). Czas

Słodkie okruszki
ODRYWANE BUŁECZKI 138

Pyszne, puszyste, odrywane bułeczki z farszem serowo-jagodowym, które szybko się przyrządza. Idealne na deser, śniadanie, czy kolację, do tego obowiązkowo kakao lub ciepłe mleko. A że dziś mamy taki pochmurny dzień, takie bułeczki z pewnością poprawią nam humor.   SKŁADNIKI Nadzienie: 200 g sera w kostce 2 łyżki(...)cukru 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego 1/2 szklanki jagód Ciasto: 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 3 łyżki cukru ok 250 g mąki 1 jajko 50 ml oleju szczypta soli WYKONANIE  Farsz: Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Ciasto: Mleko podgrzewamy. Do miski kruszymy drożdże, posypujemy 1 łyżeczką cukru, zalewamy mlekiem,mieszamy, odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce

słodki bratek
Pierogi z bobem 177

może i Wy sami boicie się ryzykować i stawiacie na tradycyjne smaki?  Składniki dla ok 4-5 osób Ciasto: 250ml gorącej wody 1 jajko Ok 550g mąki pszennej 1 łyżeczka soli Farsz: 500g bobu 300g ugotowanych ziemniaków 200g boczku Sól, pieprz do smaku Dodatkowo do podania: 3 cebule 100g masła Szczypta soli i pieprzu Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiewamy(...)stolnicę, dodajemy rozbełtane jajko, sól i powoli wlewamy wodę, siekając nożem, by nie uciekała na boki. Zagniatamy dłońmi elastyczne ciasto i pozostawiamy na podsypanej mąką stolnicy pod szklanym przykryciem na ok 30 minut. Farsz: Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Przecedzamy i lekko przestudzony obieramy ze skórek. Rozgniatamy widelcem lub drobno siekamy i łączymy z ziemniakami przeciśniętymi przez

Kuchnia w czekoladzie
Krokiety z kapustą i Kozakami 105

nich nie wylewać , kilka grzybów zostawić do sosu ). Ugotowaną kapustę odcisnąć z wody, posiekać i wymieszać z grzybami ( doprawić do smaku ) Na usmażone naleśniki nałożyć farsz i zwinąć. Obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowane krokiety usmażyć na złoty kolor. Z pozostałej z grzybów wody zrobić sos ( zagęścić mąką lub śmietaną, doprawić do smaku ) polać nim krokiety

Gaździnka warzy
Knedle z serem i posypką cynamonową 93

delikatnym serem z cytrynową nutą, z dodatkiem słodkiej i pachnącej cynamonem posypki to świetna propozycja dania obiadowego na słodko. Składniki: 1kg ziemniaków (waga po ugotowaniu) 2 jajka około 300g mąki pszennej szczypta soli Farsz: 250g białego sera 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z jednej sparzonej cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny Posypka: 70g bułki tartej 75g masła(...)szklanki cukru 1 łyżka cynamonu sól Wykonanie: 1. Farsz: Ser rozetrzeć widelcem, dodać żółtko, cukier, skórkę i sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać. 2. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. 3. Do miski przełożyć mąkę, jajka, ziemniaki i szczyptę soli, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania