kapusty kiszonej oliwa Składniki ciasta na naleśniki: 250 g mąki 2 jajka 2 łyżki oleju 300 ml mleka 50 ml wody Pozostałe składniki: 2 jajka około szklanki bułki tartej olej do smażenia krokietów Wykonanie farszu: Cebulę kroimy w kostkę, solimy, wsypujemy majeranek i podsmażamy na małym ogniu na oliwie do momentu zeszklenia się cebulki. Pieczarki drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka(...)miseczki, trochę solimy i pieprzymy i roztrzepujemy widelcem. Bułkę tartą wysypujemy na płaski talerz. Na każdy naleśnik wykładamy dość sporo farszu. Najpierw zawijamy brzegi naleśnika: lewy i prawy, a następnie górę i dół. Tak przygotowane naleśniki obtaczamy dokładnie w jajku, a następnie w bułce. Krokiety smażymy na gorącym oleju z obu stron. Bułka na krokietach powinna się przyrumienić na złoto
Smak mojego domuprzełożyć do miseczki. Do żółtek dodać 2 łyżki majonezu, listki świeżej, umytej i osuszonej bazylii oraz dodać do smaku sól i pieprz. Całość zblendować. Gotowy farsz przełożyć do szprycy lub nałożyć łyżeczką bezpośrednio na jajka. Jeśłi nie posiadasz blendera możesz drobno posiekać bazylię. Jednak farsz nie będzie tak zielony. Smacznego
Mojewlasne.plkawałki boczku... Chyba Was długo nie muszę namawiać... ;) Składniki: Na ok 20 sztuk: Naleśniki: 600ml mleka 3.2% 200ml wody mineralnej 100ml oleju rzepakowego 2 jajka 1/2 łyżeczki soli ok 400g mąki pszennej Farsz: 1 średnia główka kapusty (bez wierzchnich liści) 750g pieczarek 250g boczku wędzonego bez skóry 3 łyżki oleju Kujawskiego smakowego (czosnek, bazylia) 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)wszystkie składniki mieszamy ze sobą: odparowane pieczarki, kapustę oraz boczek wraz z wytopionym tłuszczem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 2. Gotowym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy na kształt krokieta. Panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku rozmieszanym z mlekiem oraz w bułce tartej. Smażymy na oleju, na małym ogniu. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladziestrony ( klik ) a farsz zrobiłam po swojemu. Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 250 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 2 małe jajka 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 50 g stopionego masła Farsz: 500 g kiszonej kapusty 1 cebula 200 g pieczarek 30 g suszonych grzybów 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie 1/2 łyżeczki kminku(...)ciepłym mleku rozpuścić drożdże razem z cukrem i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać sól, jajka, wyrośnięty zaczyn oraz masło. Wyrobić na elastyczne ciasto. Przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Farsz: Grzyby namoczyć na 2 godziny a następnie ugotować aż zmiękną. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Kapustę przepłukać
My simple kitchenWielkanoc to czas jajek czyli moje ulubione święta bo ja jajeczna byłam i jestem, od małego. Uwielbiam je chyba w każdej postaci a takie jajka wielkanocne, z dodatkiem jakiegoś pysznego farszu, szczególnie. Cieszę się z najnowszych doniesień naukowców - już ponoć nie powinniśmy bać się jajek i restrykcyjnie pilnować ilości spożytych sztuk. Takie kolorowe jajeczka polecają się nie tylko na wielkanocny
Smaczna Pyzabananami ,do tego słodko gorzkawy sos z naszego ulubionego cytrusa i chia. Składniki Naleśniki: 500-600 ml mleka kilka łyżek mąki łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia jajko olej kokosowy do smażenia szczypta soli Farsz: 250 g tłustego twarogu 2 banany 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Sos: dojrzałe pomelo 2 łyżki miodu 2 łyżki chia(...)Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Naleśniki: Mleko dokładnie mieszamy z mąką ,proszkiem ,jajkiem i odrobiną soli. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym. Farsz: Ser razem z bananami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Śmietanę ubijamy z ksylitolem ,dodajemy do masy serowej razem z ekstraktem waniliowym. Składniki dokładnie mieszamy. Sos: Pomelo obieramy ,wyciągamy miąższ
R'n'G Kitchenprzede wszystkim muszą mieć dużo farszu, gdyż lubię go czuć. Składniki: (na 25 pierogów) 1. Ciasto: 400g mąki pszennej ( ja dałam tortową), 1 jajko, szczypta soli, 270ml wody (wrzątek). 2. Farsz: 700g obranych ziemniaków, 1 duża cebula, 250g twarogu tłustego, sól, pieprz, olej do podsmażenia. 3. Ponadto: 1 duża cebula, olej do podsmażenia. Przygotowanie: Ziemniaki ugotować(...)początku łyżką by się nie poparzyć. Po chwili dodać jajko i wyrabiać ciasto. Dosypywać mąki w razie potrzeby - gdyby ciasto się za mocno kleiło do rąk. Wyrobione ciasto podzielić na pół. Podsypać blat mąką by ciasto się nie przykleiło. Rozwałkować pierwszą część. Szklanką wykroić koła. Z farszu uformować dość spore kulki i położyć na wyciętych kołach
W kuchni u Monikigładka masę połowę opakowania sera sałatkowego, żółtka, majonez i chrzan. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pstrąga i drobno posiekany koperek, całość dokładnie mieszamy. Do każdej połówki jajka wkładamy 1,5 łyżeczki farszu. Ogórek kroimy w drobna kostkę. Na półmisku układamy kiełki brokułu (w kształt gniazdek). Do środka każdego gniazdka wrzucamy pokrojonego w kostkę ogórka. Następnie na niego układamy jajka
IMPRESJA SMAKUnajlepsze są zaraz po usmażeniu, gdy dłużej poleżą robią się gumowe. Smakiem nie odbiegają od zwykłych krokietów zawijanych w naleśnikach. Polecam!!! SKŁADNIKI: Farsz: 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 1 jajko, sól, pieprz, oliwa, Dodatkowo: 1 opakowanie wafli kwadratowych, 2 jajka, bułka tarta, oliwa. PRZYGOTOWANIE: Mięso gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroję w piórka i szklę(...)Dokładnie mieszam masę. Wafle przekrawam na pół i przykrywam wilgotną ściereczką. Odstawiam na 5 minut, aby zmiękły. Na środek każdego z wafli nakładam porcję farszu mięsnego. Zwijam w krokiety. Przygotowane krokiety maczam w rozkłóconych jajkach i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano na rozgrzanej oliwie
Tradycyjna kuchnia KasiPierożki drożdżowe pyszne na ciepło jak i na zimno, polecam. Składniki: 500 g mąki 200 ml mleka 40 g drożdży 1 jajko 3 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli farsz szklanka kaszy gryczanej 300 g sera białego 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz dodatkowo jajko do posmarowania Wykonanie: Mleko podgrzać by było letnie. Do miski wrzucamy(...)mniejsze kawałki i każdą rozwałkowujemy, na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta wycinamy kółka za pomocą szklanki. Na każdy krążek układamy farsz i zlepiamy brzegi pierożków. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 ° przez 15 minut, aż pierożki będą miały ładny złoty kolor. Smacznego
magiczna kuchnia KasiSkładniki na paszteciki z kapustą i grzybami (około 30 dużych sztuk): 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 400 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 250 g pieczarek 20 g suszonych grzybów po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych sól, pieprz do smaku(...)dusimy na patelni do momentu, aż nadmiar płynu wyparuje. Farsz odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozkruszamy i mieszamy z cukrem, łyżką mąki i 1/4 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dużej miski przekładamy mąkę, jajko, sól, olej, i resztę ciepłego mleka. Dodajemy rozczyn
e-PrzepisyKulinarnerzepakowym Rapso, ciasto wyszło mięciutkie, a pierożki rewelacyjne, zapraszam:) Pierogi z kapustą i mięsem SKŁADNIKI: CIASTO 1/2 kg mąka 2 łyżki olej (RAPSO) 1 szt jajko 1 szkl woda ciepła sól FARSZ 3 sztuki duże cebula 1/2 kg mięso ugotowane wieprzowe 1,40 kg kapusta kwaszona pieprz sól tłuszcz boczek wędzony - 150 g PRZYGOTOWANIE: CIASTO Na stolnicę wysypać(...)mąkę, dodać szczyptę soli, olej, jajko i wodę, zagnieść elastyczne ciasto. Pokroić ciasto na kawałki, rozwałkować ciasto na niezbyt cienkie placki. Za pomocą szklanki, lub specjalnej foremki do pierogów, wykrawać krążki. FARSZ Kapustę odcisnąć z nadmiaru kwasu, opłukać, ugotować. Mięso zmielić w maszynce, kapustę posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć
Kuchnia Danusiogrodzie ;) Te pierogi to strzał w dziesiątkę, są lepsze niż moje ukochane ruskie. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz 300 g ugotowanego bobu (najlepiej obranego, ale może być także w łupinach) 1 cebula 1 pęto kiełbasy - chorizo sól, pieprz Ponadto(...)doprawiamy solą i pieprzem. Chorizo i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju. Następnie odcedzamy z nadmiaru tłuszczu i dodajemy do bobu. Mieszamy. Farsz jest już gotowy. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi
Bon Appetit Małgorzatymąki 30 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) oryginalnie powinien być rosół pół łyżeczki soli jajko do posmarowania ciasta Składniki na farsz: 0,5 kg mielonej wołowiny 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego ok. 10 pieczarek świeże oregano lub suszone sól, pieprz 2 ząbki czosnku 100 g mozzarelli(...)Wyciąć koła np. przy pomocy miski o średnicy 21-22 cm. Na ciasto nakładamy z jednej strony farsz i ser mozzarellę albo zwykłą goudę. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem. Składamy pieróg w pół i dociskamy brzegi widelcem. Całość pieroga smarujemy białkiem od jajka. pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut. Najlepiej obserwować nasz pieróg w trakcie pieczenia. brzegi ciasta
Bon Appetit Małgorzatyefekt naszej jagodowej pierogowej pracy. Ilość porcji: około 100 pierogów Składniki: Ciasto : 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju Gorąca woda ( ale nie wrzątek) Farsz : 1 litr jagód ½ szklanki cukru Z mąki, jajka, oleju i wody wyrabiamy jednolite ciasto na pierogi. Wody dodajemy tyle ile wchłonie mąka. Następnie wyrobione ciasto dzielimy na kilka części. Jedną z nich odkładamy
Kolizje Smaków