jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:93/455)

Tuńczyk z mascarpone na wielkanocnym stole 179

drobną kosteczkę, kilka oliwek obu kolorów kroję w cienkie pół plastry i razem z serkiem i odsączonym tuńczykiem mieszam na jednolitą masę doprawiając solą i pieprzem. Gotowy farsz wkładam do połówek waflowych jajek i ozdobiłem oliwkami, pietruszką i rzodkiewką. Polecam bo jest bardzo pyszne

Mechanik w kuchni
Krokiety z mięsem. Taaakie pyszne! 277

pszennej - 2 szklanki wody gazowanej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - przyprawy: sól, zioła prowanasalskie - 2 jajka rozmiar L - 1/4 szklanki oleju W/w składniki ucieramy na gładką, lejącą się masę, odstawiamy na godzinę do lodówki. Naleśniki smażymy na patelni non stick.  FARSZ DO KROKIETÓW - 350 - 400 g ugotowanego mięsa (np. udka kurczaka, antrykot wołowy, kaczka) - 2 ugotowane marchewki małe(...)bułki tartej - sól, pieprz - ewentualnie posiekana natka pietruszki w/w składniki miksujemy na gładką masę za pomacą blendera. PONADTO: - bułka tarta do panierowania - 2 jajka - olej rzepakowy    Naleśniki po usmażeniu układamy na talerzu, każdy smarujemy farszem. Farsz nakładamy na 75% naleśnika, robimy tak jakby mniejszy prostokąt z farszu na naleśniku. Brzegi lewy i prawy, składamy ku środkowi. Naleśnika zwijamy

SMYKWKUCHNI
Fagottini z nadzieniem z ziemniaków 88

mąki pszennej. Cudownego aromatu dodają posiekane, świeże zioła. Składniki Ciasto: 300 g mąki gryczanej 3 jajka 1 gałązka majeranku 3 gałązki szczypiorku pęczek natki pietruszki Farsz: 350 g ziemniaków 80 g startego parmezanu 1 jajko gałka muszkatołowa Omasta: 50 g masła 1 łyżka posiekanych ziół (majeranek, szczypior, pietruszka)     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)mąki, wbijamy jajka, posiekane zioła i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, do otrzymania jednolitej i elastycznej masy. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy, gotujemy, przeciskamy przez praskę. Studzimy, mieszamy z jakiem, parmezanem. Do smaku doprawiamy gałką muszkatołową. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na szerokie paski (szerokość paska = średnica szklanki). Na środek każdego paska kładziemy farsz, składamy pasek i przy

R'n'G Kitchen
Turecka pizza szpinakowa. 185

Marzenka zrobiła już coś wyglądającego obłędnie w ramach kolejnego hasła, którego oczywiście zdradzić nie mogę, ale będzie fajne :) Składniki: Farsz: 300 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 75 g słonego białego sera (np. fety) 2 małe jajka (lub przepiórcze) oliwa Ciasto: 300 g mąki  1 łyżeczka drożdży instant 1 - 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli(...)oliwą i uformować na nim z ciasta dwa wydłużone prostokąty. Dłuższe brzegi lekko zrolować do środka, a końcówki połączyć uzyskując kształt łódeczek. Wypełnić łódeczki farszem szpinakowym. Na środku zrobić wgłębienia, w które wbić delikatnie jajka. Brzegi łódeczek posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Całość przenieść na blachę i piec około 15 minut. Ciasto musi nabrać złotego koloru, a jajko się

zadanie-gotowanie
Tarta z boczkiem i kozim serem 110

Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 5 g soli 3-4 łyżki zimnej wody Farsz: 30 dkg wędzonego boczku 10 dkg sera koziego 1 cebula pęczek szczypiorku Masa jajeczna: 3 jajka 180 g śmietany 18% szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej 1. Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z jajkiem(...)Ponakłuwać widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. do lekkiego zarumienienia. 2. Farsz: Boczek z cebulką pokroić w kostkę i podsmażyć. Wyłożyć na podpieczoną tartę. Przykryć pokrojonym w plasterki kozim serem i posypać szczypiorkiem. 3. Masa jajeczna: W garnuszku dokładnie połączyć jajka ze śmietaną i przyprawami. Wylać na tartę i całość zapiekać jeszcze 20 min. do całkowitego

Krokusowy Dom
Udka i skrzydełka kurczaka faszerowane pieczarkami – czyli jak usunąć kości i nafaszerować mięso 155

również jak prosto usunąć kości. Składniki: 2 elementy kurczaka ( udko razem z podudziem ) 2 skrzydełka 1 pojedynczy filet z kurczaka ( niezbyt duży ) Czerwony knorr do mięs Farsz: 6 pieczarek 1 cebula 1 jajko Kilka gałązek natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej Sól Pieprz Odrobina oleju ( do smażenia ) Wykonanie: Z udek i skrzydełek usuwamy kości. Na obu końcach udek ( podobnie(...)kroimy na małe kawałki a cebulę w kostkę. Przesmażamy na oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Do przestudzonych pieczarek dodajemy 1 jajko, pokrojony na kawałki filet z kurczaka, łyżkę bułki tartej, posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy. Farszem napełniamy udka i skrzydełka ( jeżeli istnieje konieczność możemy spiąć wykałaczką ) Posypujemy czerwonym knorrem do mięs. Pieczemy w piekarniku w temp

Smaki Ewy
Przepis na… – Lasagna Vincisgrassi, świąteczne danie Marche 409

Windisch-Graetz’a. Receptura wzbogaconej lasagne bolońskiej miała dodać sił jego wojskom mającym wkrótce walczyć z armią Napoleona. ciasto: pół kilograma mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki oliwy z oliwek farsz: 220 gramów mięsa mielonego wołowego 100 gramów wątróbki lub innych podrobów 40 gramów boczku 40 gramów masła 1 cebula 1 marchew 500 mililitrów passaty pomidorowej (przepis na passatę(...)mięso oraz passatę. Niektóre wersje przepisu uwzględniają dodanie w tym momencie dwóch / trzech jajek. Płaty ciasta gotujemy w wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Naczynie żaroodporne albo blachę prostokątną smarujemy masłem. Na spód kładziemy ciasto, smarujemy je beszamelem i ciepłym farszem. Powtarzamy czynność do uzyskania kilku warstw. Następnie całość posypujemy startym parmezanem i świeżymi ziołami

Bon Ton Italia
TRÓJKĄTY ZIEMNIACZANE PO STAROPOLSKU Z WARZYWAMI 34020

niektórym z Was dopisze szczęście i również zostaną obdarowani niespodziankami od firmy. No a teraz do konkretów, zapraszam na moje danie: Składniki: 1kg ugotowanych ziemniaków 2 jajka 1/2 szklanki mąki łyżka soli farsz: 1 opakowanie mieszanki Iglotex Warzywa po staropolsku 1 opakowanie mieszanki Iglotex Warzywa po polsku 1 jajko sól,pieprz 10 dag żółtego sera Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej

Z Majeczką w kuchni
Pierogi z ziemniakami i serem korycińskim (jak ruskie) 114

hmmm...  A co żeby klasyczny twaróg zastąpić serem korycińskim? To chyba będzie moja ulubiona wersja... Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Ciasto: 500g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka wody (letniej) Farsz: 500g ziemniaków 200-300g sera korycińskiego (polecam z wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec ) 1 duża cebula olej sól, pieprz Opcjonalnie:   boczek + cebula(...)masło i bułka tarta  Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól, wodę i całość dobrze wyrobić (ciasto ma być wolne). Przygotować farsz. Ziemniaki ugotować, potłuc i połączyć z pokruszonym serem (powinny być grudki) oraz usmażoną cebulą. Masę doprawić solą i pieprzem. (Uważać, aby nie przesolić, ponieważ sam ser jest "słonowaty".) Ciasto cienko rozwałkować i powycinać

Di gotuje
Tarta z pieczarkami 162

zmienić, a tarta udała się wyśmienicie. Smakowała nawet K., który nie przepada za tego typu daniami. Polecam! Ciasto: 250g mąki duża szczypta soli 1 jajko, lekko roztrzepane 75ml oliwy  60ml letniej wody Farsz: 1 duży por (lub 2 mniejsze) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula (opcjonalnie) 250g białych pieczarek 2 jajka 150ml śmietany (użyłam creme fraiche) 1 łyżka natki(...)proszku (opcjonalnie) Przygotowanie ciasta: Mąkę wsypać do miski, dodać dużą szczyptę soli, wlać roztrzepane jajko, oliwę i wodę. Dokładnie wymieszać i ugniatać aż ciasto będzie gładkie. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie przygotować farsz. Przygotowanie farszu: Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej pokrojonego w cienkie plasterki pora, przeciśnięty przez praskę

Codzienne Gotowanie
Kluski śląskie z mięsem mielonym 186

Kluski śląskie z mięsem mielonym Składniki : Kluski  ziemniaki ugotowane - 1,90 kg mąka ziemniaczane - 310 g jajko całe - 1 szt białka jaj - 2 szt Farsz : mięso mielone - 400 g cebula - 1 szt tłuszcz do smażenia sól i pieprz Do okraszenia: boczek surowy cebula   Przygotowanie : Farsz Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Do podsmażonej cebulki dodać mięso(...)Ziemniaki przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski dobrze wyrównać. Podzielić masę ziemniaczaną na 4 równe części, jedną część wyjąć wsypać mąkę ziemniaczaną , dodać jajko i białka, wyrobić dokładnie ciasto. Odrywamy kawałki ciasta, lekko spłaszczamy, nakładamy farsz i zlepiamy formując okrągłą kluskę. Gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z dodatkiem oleju, na wolnym ogniu około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia

Kuchnia Danusi
PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 125

gości. Pieczenie trwa chwilkę, więc podaję jeszcze gorące z ciągnącym się serem:) PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO FARSZ pierś z kurczaka kolorowa papryka pieczarki mała cebula starty ser mozzarella przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy, czosnek, ew.czubryca 2 łyżki masła DODATKOWO ciasto francuskie jajko czarnuszka Pierś w kurczaka i warzywa pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym maśle(...)usmażyć mięso z warzywami i doprawić do smaku. Lekko przestudzić i dodać mozzarellę. Ciasto francuskie pokroić na 12 kwadratów i na każdą część nałożyć po łyżce farszu. Zlepić w trójkąty, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec około 15-20 minut do zrumienienia. Artykuł PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
PIEROGI Z KAPUSTA KISZONA I PIECZARKAMI NA DZIS :D :D 213

cebula -olej -ziele angielskie, lisc laurowy, kminek, tymianek, majeranek, sol i pieprz NA CIASTO: - okolo 400-500 g maki pszennej + maka do podsypania -ciepla woda -1 jajko -1 lyzka oleju -szczypta soli  Farsz: Kapuste kiszona odciskamy (jezeli jest bardzo kwasna, pluczemy pod zimna woda), siekamy, wrzucamy do garnka, zalewamy zimna woda tak aby przykrylo kapuste, dodajemy okolo(...)pierogow i wkladam do lodowki. Farsz robi sie wtedy bardziej zbity, latwiej sie lepi i nie rozpada sie. CIASTO: Ja ciasto zawsze rozrabiam w misce. Gdy skladniki sie polacza, wykladam na blat i dokladnie wygniatam do momentu az ciasto po przekrojeniu, w srodku ma jednolity kolor. Do miski lub na blat przesiewamy make, wbijamy jajko, dodajemy lyzke oleju i szczypte

PychaDania
Galantyna wieprzowo-drobiowa 167

lodówki. Farsz Pieczarki opłukać, pokroić w półplastry, udusić na tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć. Mięso mielone wymieszać z pieczarkami i cebulę. Dodać jajka i przyprawy,dokładnie wymieszać. Wyłożyć farsz na skórę z mięsem, ciasno zrolować, obsypać przyprawą do kurczaka,  włożyć do siatki. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec 75 minut w nagrzanym piekarniku do 190 stop

Kuchnia Danusi
Krokiety z wołowiną, salami, soczewicą i pieczarkami 194

Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1,5 szklanki mleka 1/2 łyżeczki oleju 2 jajka sól, szczypta cukru pudru olej do smarowania patelni  Farsz: 500 g mielonej wołowiny 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy ok. 160 g salami w dużych plastrach 3 ząbki czosnku sól i pieprz, słodka i wędzona(...)stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego. Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 3 łyżki farszu. Boki i tył naleśników zginać do środka. Zwijać w rulony. Panierować w jajku i bułce tartej. Obsmażyć na małym ogniu na niewielkiej ilości oleju. Podawać z barszczem czerwonym do picia

Czerwień i błękit