nadmiar wody z grzybów odparuje. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ser Królewski (lub Gouda) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Farsz z trzonków pieczarek i cebuli wymieszać z serami (Parmezan i Królewski). Jajka wymieszać z mąką pszenną, solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi, by powstało jednolite gęste ciasto. Każdy kapelusz nadziać farszem cebulowo-pieczarkowo-serowym(...)jajek, mąki i przypraw). Kolejno każdy kapelusz otoczyć w bułce tartej. Na patelni (u mnie mała patelnia o średnicy 23 cm) rozgrzać porządnie olej (najlepiej w takiej ilości, by pieczarki były w nim w połowie zanurzone). Pieczarki smażyć w dwóch partiach, by nie stykały się ze sobą na patelni. Najpierw podsmażyć je od strony w której nadziewane były farszem
Kulinarne Przebojegdyż przyrządzone w domu są o niebo lepsze, niż te kupowane w sklepach, a w dodatku można je zamrozić i mieć na „czarną godzinę” :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Farsz: 50-60dag ugotowanego mięsa (dowolnego, ja użyłam karkówki) 1- 2 cebule 2 jajka Ok. 1 łyżeczka soli Pieprz Dodatkowo: 1-2 jajka Bułka tarta* Olej
Smakowy Rajpieprzem oraz szczypiorkiem, dodać pokrojony w cienkie paski ser i łyżkę kwaśnej śmietany, kokilki smarujemy masłem, wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy kilka razy widelcem, na ciasto kładziemy farsz mięsny, następnie pieczarki, zalewamy jajkiem, na wierzch kładziemy cząstki pomidorów, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut i gotowe (jeśli za szybko rumienieją skręcić do 180 stopni
Kuchnia Beatycytowanie ich sobie daruję ;) Jeżeli lubicie szpinak, to na pewno będziecie zadowoleni, polecam. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej - 0,80 zł 125 ml wody 1 jajko - 0,70 zł sól Farsz: 400 g szpinaku świeżego lub mrożonego - 4 zł 200 g twarogu półtłustego - 3 zł cebula - 0,50 zł ząbek czosnku - 0,40 zł sól pieprz gałka muszkatołowa
zadanie-gotowanieSkładniki: 1,5 kilograma schabu 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1/4 szklanki oleju rękaw do pieczenia Farsz: 1 kostka masła 5 jajek ugotowanych na twardo 4-5 łyżek tartego chrzanu sól,pieprz Dodatkowo: 1 ogórek zielony 2 pomidory sałata kilka oliwek posieka natka pietruszki 2,5 litra bulionu warzywnego(...)następnie schładzamy. Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach, masło ucieramy do białości, dodajemy jajka i chrzan, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Natkę pietruszki drobno siekamy , pomidora i ogórka kroimy w plasterki. Schab kroimy w plastry o grubości 1cm., plastry nacinamy tworząc kieszeń, wypełniamy farszem. Mięso obtaczamy w natce pietruszki, układamy na półmisku. Na każdym kawałku kładziemy po plasterku
Bajeczna Kuchniasurowych ziemniaków 1 jajko 4 – 8 łyżek mąki pszennej (dałam 6 łyżek – około 15 dag) 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczka soli Farsz: Ok. ½ kg mięsa wieprzowego (karczek lub łopatka) gotowanego lub surowego 1 jajko 1 średnia cebula Sól Pieprz Majeranek Ewentualnie 1 ząbek czosnku Kartacze można podawać z: Smażoną cebulką i skwarkami Masłem Dowolnymi sosami np. grzybowym Ugotowane mięso(...)cebulę (i ewentualnie czosnek) mielimy maszynką lub drobno siekamy nożem. Dodajemy do nich jajko i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli farsz z gotowanego mięsa jest suchy, dolewamy do niego rosołu, który pozostał po ugotowanym mięsie lub wody. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez prasę. Surowe ziemniaki trzemy na bardzo drobnych oczkach tarki
Smakowy Rajpyszne! :) Drożdżowe ślimaczki z oscypkiem, żurawiną i lubczykiem ok. 18 bułeczek Potrzebujesz: Ciasto: 450g mąki pszennej 15g świeżych drożdży /7g suchych szczypta cukru 180ml mleka 2 jajka 60g masła 1/2 łyżeczki soli Farsz: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego duża szczypta cukru mała szczypta soli 1 duży oscypek 2 garści suszonej żurawiny Do posmarowania: 1 łyżka posiekanych liści lubczyku/ 1/5 łyżeczki suszonego(...)przyrządzenia: Ciasto: 1. W letnim mleku rozpuść drożdże ze szczyptą cukru. 2. W dużej misce umieść mąkę, sól, wbij jajka i stopniowo dolewając drożdżowy roztwór, wyrabiaj ciasto. 3. Do ciasta dodaj roztopione masło i zagnieć całość do uzyskania gładkiego ciasta. Farsz: 1. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z cukrem i solą. 2. Oscypek drobno pokrój. Całość: 1. Rozwałkuj ciasto na prostokąt
Kuchnia w Słońcu Skąpanamasełku cebulkę, rosół oraz aromatyczne przyprawy. Składniki: Składniki na ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki + mąka do podsypania 1 jajko sól i pieprz Składniki na farsz: ok. 0,5 kg gotowanego mięsa z rosołu (u mnie udka z kurczaka, plaster wołowiny, żołądki drobiowe) 1 cebula 1-2 ząbki czosnku ok 100ml rosołu 1 łyżka(...)tłuszcz się rozpuści. Mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać troszkę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy farsz: cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle
Blog z Apetytemoleju kokosowego (w formie stałej) - 40g zimnego masła - 4 łyżki wody - 1 jajko - 1 łyżeczka cukru - szczypta soli Mąkę przesiewamy, dodajemy zimnego masła pokrojonego na kawałki i resztę składników, szybko zagniatamy i odkładamy do lodówki na godzinę. (W tym czasie zabieramy się za robienie farszu) Formę do tarty wylepiamy ciastem równomiernie po bokach jak i na dnie. Nakłuwamy widelcem. (Jeżeli(...)beszamel: - 190ml mleka (krowiego, sojowego) - 2 jajka - 2 łyżki śmietany 12% - 2 łyżki parmezanu - pół pęczka koperku - 2 łyżeczki ziół prowensalskich Rozbełtujemy jajka, dodajemy resztę składników, mieszamy i wylewamy na farsz. Ozdabiamy i pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego
Be Fit Be Strongketchupem. Postanowiłam dodać go do farszu :) Wyszły super. Na pewno będą smakowały dzieciom :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz 500g ugotowanych ziemniaków 250g twarogu chudego 1 cebula ząbek czosnku sól i pieprz ok. 5 łyżek ketchupu Ponadto: 1 cebula olej(...)następnie połączyć. Na sam koniec dodajemy ketchup i całość mieszamy. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z podsmażoną
Bon Appetit Małgorzatykurczaka - 550 g cebula - 1 szt jajko - 1 szt natka pietruszki sól i pieprz przyprawa do kurczaka - 2 łyżki Placek serowy : ser gouda - 270 g jajka - 3 szt majonez - 3 pełne łyżki. Przygotowanie: Farsz: Pieczarki opłukać, osączyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu, do podsmażonej cebuli dodać pieczarki doprawić solą i pieprzem
Kuchnia Danusipulchniutkie ,nadziewane p pysznym farszem serowym-polecam SKŁADNIKI CIASTO 400ml zsiadłego mleka lub maślanki łyżeczka soli (płaska) łyżeczka sody mąka pszenna tortowa (ile zabierze ciasto) FARSZ 250g sera białego 1 jajko sól pieprz do smaku posiekany koperek DODATKOWO olej do smażenia Do mleka dodajemy sodę-mieszamy dokładnie. Dodajemy sól i mąkę-zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na kilkanaście
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudrobną kosteczkę, kilka oliwek obu kolorów kroję w cienkie pół plastry i razem z serkiem i odsączonym tuńczykiem mieszam na jednolitą masę doprawiając solą i pieprzem. Gotowy farsz wkładam do połówek waflowych jajek i ozdobiłem oliwkami, pietruszką i rzodkiewką. Polecam bo jest bardzo pyszne
Mechanik w kuchnipszennej - 2 szklanki wody gazowanej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - przyprawy: sól, zioła prowanasalskie - 2 jajka rozmiar L - 1/4 szklanki oleju W/w składniki ucieramy na gładką, lejącą się masę, odstawiamy na godzinę do lodówki. Naleśniki smażymy na patelni non stick. FARSZ DO KROKIETÓW - 350 - 400 g ugotowanego mięsa (np. udka kurczaka, antrykot wołowy, kaczka) - 2 ugotowane marchewki małe(...)bułki tartej - sól, pieprz - ewentualnie posiekana natka pietruszki w/w składniki miksujemy na gładką masę za pomacą blendera. PONADTO: - bułka tarta do panierowania - 2 jajka - olej rzepakowy Naleśniki po usmażeniu układamy na talerzu, każdy smarujemy farszem. Farsz nakładamy na 75% naleśnika, robimy tak jakby mniejszy prostokąt z farszu na naleśniku. Brzegi lewy i prawy, składamy ku środkowi. Naleśnika zwijamy
SMYKWKUCHNImąki pszennej. Cudownego aromatu dodają posiekane, świeże zioła. Składniki Ciasto: 300 g mąki gryczanej 3 jajka 1 gałązka majeranku 3 gałązki szczypiorku pęczek natki pietruszki Farsz: 350 g ziemniaków 80 g startego parmezanu 1 jajko gałka muszkatołowa Omasta: 50 g masła 1 łyżka posiekanych ziół (majeranek, szczypior, pietruszka) Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)mąki, wbijamy jajka, posiekane zioła i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, do otrzymania jednolitej i elastycznej masy. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy, gotujemy, przeciskamy przez praskę. Studzimy, mieszamy z jakiem, parmezanem. Do smaku doprawiamy gałką muszkatołową. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na szerokie paski (szerokość paska = średnica szklanki). Na środek każdego paska kładziemy farsz, składamy pasek i przy
R'n'G Kitchen