jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:89/455)

Wytrawna tarta z czosnkiem niedźwiedzim - przekąska 157

minut. Ciasto powinno się ładnie zrumienić. Wyjąć z piekarnika i nałożyć farsz. Farsz: 1/2 łyżki masła 1-1,5 kg świeżego czosnku niedźwiedziego 6-8 suszonych pomidorów w oleju lub pomidorki koktajlowe  4-5 plastrów szynki parmeńskiej lub innej ulubionej 1 jajko 1 łyżka śmietany lub jogurtu sól  pieprz  Czosnek umyć i pokroić na około(...)Dodać pokrojone pomidory i szynkę. Odparować nadmiar wody. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec, po zdjęciu z ognia dodać łyżkę śmietany. Przełożyć na ciasto. Roztrzepać jajko z sola i pieprzem i zalać nim farsz. Włożyć ponownie do piekarnika na około 7 min lub do momentu aż jajka się zetną. Przepis bierze udział w akcji https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html

Jemy Pijemy
Soczysta roladka z kurczaka w cieście naleśnikowym 257

Składniki (na 4 porcje): 2 podwójne filety z kurczaka sól, pieprz, curry (ewentulanie inne, ulubione przyprawy) olej do smażenia ciasto naleśnikowe: 2 jajka 4 czubate  łyżki mąki pszennej lub razowej 4 łyżki mleka szczypta soli farsz: mogą być plastry mozzarelli i suszony pomidor (najlepiej ze swojej(...)domowej spiżarni:) lub duszona marchewka z cukinią - szczegóły TUTAJ   Filety przekroić na połowy, rozbić, doprawić ulubionymi przyprawami (u mnie sól, pieprz, curry). Wyłożyć przygotowany farsz i zwinąć w roladkę.   Przygotować ciasto: jajka rozbić, dodać mąkę, mleko i szczyptę soli, wszystko dokładnie wymieszać (powstanie gęste ciasto). Przygotowane roladki zanurzać w cieście i wykładać na patelnię, na mocno rozgrzany

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Uszka z grzybami 232

pojemniczka lub woreczka. Dzięki temu się nie posklejają. Zatem do dzieła ;) SKŁADNIKI: Porcja dla około 4 osób. Ciasto: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka masła pół jajka szczypta soli gorąca woda Farsz: 50 g suszonych grzybów (u mnie borowiki i podgrzybki 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto(...)stolnicę wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie, do którego dodajemy jajko, masło i szczyptę soli. 2. Wyrabiamy rękami ciasto dolewając co chwilę odrobinę wody oraz zbierając mąkę ze stolnicy do środka ciasta. Wody dolewamy tyle, aby powstało miękkie i elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do rąk. 3. Dzielimy ciasto na porcje, rozwałkowujemy na cienkie placki. Podczas wałkowania podsypujemy stolnicę mąką

W kuchni Katie
Mega kotlety a’la gołąbki 103

szybko, w naszej wersji...oczywiście pogołąbkowej ;) takiej standardowej...czasami farsz zostaje, jedzenia nie wyrzuca się Składniki 1 cebula 100 g wędzonego boczku 300 g karkówki 250 g boczniaków 250 g kapust włoskiej 300 g ryżu 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 2 jajka 100 g bułki tartej 100 ml oleju(...)cebulę, szklimy. Mieszamy w misce z ugotowanym ryżem i mięsem, doprawiamy farsz papryką, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, solą i pieprzem. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tarką i dokładnie wyrabiamy. Z farszu formujemy kotlety, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Sos: Posiekaną cebulę szklimy na oleju, zalewamy bulionem i dusimy przez kilkanaście

R'n'G Kitchen
Naleśniki black end white z owocami 186

może z truskawkami , bananem lub mango ? " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : ciasto naleśnik white : 4 szklanki wody 4,5 szklanki mąki 1 jajko 1 opakowanie cukru waniliowego farsz white : 1-2 gruszki cukier waniliowy szczypta mielonego kardamonu szczypta imbiru 2 łyżeczki cukru lub miodu 2 serki homogenizowane, waniliowe sos czekoladowy : 2 mleczne czekolady(...)słodkiej śmietanki 10 % 1 łyżeczka , czarnego kakao ciasto naleśniki black : 4,5 szklanki mąki 4 szklanki wody 1 jajko 1 duża łyżka, czarnego kakao 1 cukier waniliowy nadzienie ze śliwką : 4 – 5 śliwek odrobina cynamonu 2 roztarte w moździerzu, goździki 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru lub miodu 2 serki homogenizowane ,waniliowe sos waniliowy : 1 łyżka budyniu waniliowego

Ogrodnik w podróży
Wyróżnienia. I pierogi z dynią, orzechami i cebulką 170

Kobiety, tom 25. Składniki na 4 porcje Na ciasto: 40 dag mąki (ja dałam 20 dag mąki pszennej i 20 dag mąki pełnoziarnistej) 1 jajko spora szczypta soli około 1 szklanki ciepłej wody Na farsz: 1 cebula 40 dag dyni 3 dag orzechów włoskich sól, pieprz, cukier kminek (pominęłam) Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sporą szczyptę soli i wbijamy(...)jajko. Wlewamy niepełną szklankę ciepłej wody i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Farsz: Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na rumiano na maśle lub oleju. Obraną i pozbawioną miąższu dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach; dodać do cebuli, zamieszać i zdjąć z ognia. Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu, po czym posiekać je i dodać do dyni. Farsz doprawić

My simple kitchen
ROLADA ZIOŁOWA W CIEŚCIE SEROWYM 160

białego sera rolada.Dobra do czystych zup o pikantnym smaku. Na ciasto: ~~~~~~~~~~~~ 1 szkl.mąki 4-5 łyżek twarogu 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju 1 jajko 1/2 torebki proszku do pieczenia   Na farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 20 dag.twarożku śmietankowego 1 żółtko 3 łyżki śmietany 1/2 pęczka szczypiorku Natka i koperek sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zarabiamy ciasto:twaróg ucieramy z mlekiem,jajkiem i olejem.M

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Rolada serowo-majonezowa z kurczakiem i pieczarkowym farszem. 437

Całość nie jest wcale skomplikowana, ale trochę czasochłonna. W dużym skrócie jest to zrobienie i przestudzenie farszu, przygotowanie mięsa a także pieczenie ciasta, które jest tutaj kluczowym elementem.  Z racji tej, że ciasto jest wykonane na bazie dużej ilości sera, majonezu i jajek nie wymaga doprawiania solą. Jaki ser polecam? Radamer, gouda lub królewski. U mnie była to mieszanka(...)gramów sera żółtego po 150 g Goudy i Radamera 1/4 szklanki gęstego majonezu ( użyłam z gęstego Splendido) szczypta soli  szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej Farsz : 400 gramów pieczarek 1 duża cebula 1 jajko (M) 2 czubate łyżki bułki tartej 2 ząbki  1 łyżka posikanej natki pietruszki czarny pieprz 1 łyżka ciemnego sosu sojowego / magi  1 łyżka czerwonej

vaniliowoczekoladowa
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I TWAROGIEM 125

pierogi jest elastyczne, dzięki czemu łatwo i szybko lepi się pierogi.  Rodzinie najbardziej smakują podsmażone :) SKŁADNIKI: Ciasto: mąka 3 szkl. woda gorąca 1 szkl. jajko 1 szt. sól 1 łyżeczka olej 1 łyżka Farsz: szpinak mrożony 250 gram twaróg 300 gram cebula 1 szt. kucharek 1 łyżka pieprz do smaku masło 1 łyżka Dodatkowo: sól 1 łyżka olej(...)łyżki woda do gotowania METODA: Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać jajko, wodę, sól i olej. Zarobić ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryć folią i odstawić.  Farsz: Szpinak odmrozić i odsączyć z wody przez lnianą ściereczkę. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na maśle na złocisty kolor. Dodać do twarogu razem ze szpinakiem. Doprawić do smaku i wymieszać.  Ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką

Kuchnia Paulettes
Wyniki konkursu "Schyłek lata z sosami Folwark" 145

szklanki mleka  1 szklanka wody mineralnej  2 szklanki mąki tortowej  sól 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 jajko  płatki pomidorowe ze szczypiorkiem  olej do smażenia  farsz: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g pieczarek 1 łyżka masła 3 łyżki sosu Madziarów  1 mała puszka kukurydzy 4 łyżki siekanej natki pietruszki sól(...)Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wlewamy mleko i wodę, dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia, wbijamy jajko i miksujemy. Patelnie natłuszczamy i rozgrzewamy, nalewamy porcie ciasta, oprószamy przyprawą pomidory ze szczypiorkiem i smażmy na rumiano z dwóch stron.  Farsz:  Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, podduszamy na maśle delikatnie soląc. Dodajemy mięso mielone i smażymy przez

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Naleśniki staropolskie 111

Takie naleśniki, z warzywno- mięsnym farszem przyrządzała moja babcia. Składniki na ciasto: 1 jajko, 0,125 l mleka, 0,125 litra wody, 10 dag mąki, sól do smaku, słonina do smarowania patelni. Składniki na farsz: 4,5 dag oliwy, 8 dag cebuli, 20 dag kiełbasy , 20 dag pieczarek, 3 dag sera żółtego, 4 dag masła, sól do smaku, pieprz(...)smaku. Wykonanie: Mleko wymieszać z wodą, jajkiem, mąką, solą do smaku i dokładnie wymieszać. Następnie usmażyć naleśniki na patelni wysmarowanej słoniną. Na oliwie udusić pokrojoną cebulę, kiełbasę i pieczarki z przyprawami. Naleśniki smarować przygotowanym farszem, złożyć na pół i ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Obłożyć plastrami żółtego sera. Zapiec w piekarniku i podawać na ciepło np. z ketchupem

Tradycyjna Kuchnia
Chrzanowe tarteletki z przepiórczymi jajkami 215

pieprz 1/2 łyżeczki oregano nadzienie: 1 jajko 1 białko 300 ml jogurtu greckiego lub gęstej śmietany sól, pieprz 1 łyżka chrzanu tartego 1 cebula masło klarowane szczypior rzeżucha 6 jajek przepiórczych 8 plastrów szynki pieczonej Przepis na cztery sztuki Do miski wsypuję mąke, dodaję, żółtka, masło, sól, pieprz, czubricę, wodę, oregano, składniki kroję nożem. Zagniatam krótko rękoma i wkładam ciasto(...)nich. Przekładam do foremki dokładnie dociskam palcami, nakłuwam spód widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół na 20 minut. Zostawiam do przestygnięcia. Farsz: Do miseczki przekładam jogurt, dodaję chrzan, jajko, białko, sól, pieprz. Cebule kroję drobno i przesmażam na maśle. Przestudzoną dodaję do jogurtu i wszystko mieszam. Jajka przepiórcze gotuję dwie minuty. Na spód każdej tarteletki wykładam

wesoła kuchnia
Mini gołąbki w liściach winogrona 132

posiekany koperek, pieprz kolorowy świeżo mielony, sól morska świeżo mielona. Przygotowanie:       Liście winogron dokładnie myjemy. Gotujemy ok. 2-3 minut. Następnie przygotowujemy farsz z lekko podgotowanego ryżu, mięsa mielonego, jajek. Wszystko mieszamy i przyprawiamy pieprzem i solą. Na środek matowej części liścia nakładamy łyżeczką farsz. Prawą i lewą stronę liścia zawijamy do środka i zwijamy tworząc

Aga w kuchni
Krokiety z kapustą i pieczarkami 153

kapusty kiszonej oliwa Składniki ciasta na naleśniki: 250 g mąki 2 jajka 2 łyżki oleju 300 ml mleka 50 ml wody Pozostałe składniki: 2 jajka około szklanki bułki tartej olej do smażenia krokietów Wykonanie farszu: Cebulę kroimy w kostkę, solimy, wsypujemy majeranek i podsmażamy na małym ogniu na oliwie do momentu zeszklenia się cebulki. Pieczarki drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka(...)miseczki, trochę solimy i pieprzymy i roztrzepujemy widelcem. Bułkę tartą wysypujemy na płaski talerz. Na każdy naleśnik wykładamy dość sporo farszu. Najpierw zawijamy brzegi naleśnika: lewy i prawy, a następnie górę i dół. Tak przygotowane naleśniki obtaczamy dokładnie w jajku, a następnie w bułce. Krokiety smażymy na gorącym oleju z obu stron. Bułka na krokietach powinna się przyrumienić na złoto

Smak mojego domu
Jajka faszerowane bazylią 161

przełożyć do miseczki. Do żółtek dodać 2 łyżki majonezu, listki świeżej, umytej i osuszonej bazylii oraz dodać do smaku sól i pieprz. Całość zblendować. Gotowy farsz przełożyć do szprycy lub nałożyć łyżeczką bezpośrednio na jajka. Jeśłi nie posiadasz blendera możesz drobno posiekać bazylię. Jednak farsz nie będzie tak zielony. Smacznego

Mojewlasne.pl

Proponowane wyszukiwania