patelnię i mam gotowe pyszne danie i to w kilka minut. Składniki: 300 g krewetek 2-3 łyżki oliwy lub oleju kokosowego 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki imbiru, świeżo startego ½ szklanki wody 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka płatków chilli 1 łyżka miodu Przygotowanie: Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy krewetki i smażymy około 2-3 minut. Ściągamy krewetki z patelni(...)odkładamy na bok. Wyciskamy czosnek, dodajemy imbir oraz płatki chilli. Mieszamy, aż czosnek się zacznie rumienić. Wrzucamy resztę składników i czekamy aż sos zacznie gęstnieć. Z powrotem na patelnię wracają krewetki, dokładnie obtaczamy je w sosie i trzymamy na patelni jeszcze kilka minut. Podajemy np. ze świeżą natką pietruszki. Smacznego! Artykuł pikantne krewetki z chili i czosnkiem pochodzi z serwisu
PaleoLifesmaków. Składniki 250 g świeżych krewetek 1 duża marchew 1 mały seler 1 pietruszka 2 łyżki słodkiego sosu chilli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 liść kaffiru 200 g makaronu udon 1 duża kapusta pak choi sok z limonki tajskiej natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)pancerze i oczyszczamy. Bulion przecedzamy. Marchew, seler i pietruszkę obieramy, kroimy w julenkę, dodajemy do bulionu i gotujemy do jej miękkości z dodatkiem sosu, koncentratu pomidorowego, posiekanym czosnkiem oraz imbirem i liściem kaffiru. Po tym czasie dodajemy makaron, krewetki i posiekaną kapustę. Gotujemy jeszcze 2-3 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem i sokiem z limonki. Podajemy z natką
R'n'G Kitchenwielkości świeża mięta- kilka listków Wszystkie składniki dokładnie umyj. Ogórka nie obieraj ze skórki, pokrój, limonkę wyciśnij. Wszystkie składniki zblenduj. 5. Podkecający // Oczyszczająco odchudzający Jarmuż + grejpfrut + imbir Grejpfrut przyśpiesza przemianę materii, jest bogatym źródłem witaminy C, obniża poziom cholesterolu, garść liści jarmużu 1 grejpfrut imbir świeży - starta łyżeczka Umyj Grejpfry, obierz ze skórki i pokrój
Wylizany Rondelwyczyszczone) – ok 500 g wołowina na rosół – ok 750 g - 1 kg włoszczyzna w ilości podwójnej 2 ząbki czosnku dodatkowa cebula łyżka mąki imbir gałka muszkatołowa (w ilości całkiem sporej J ) papryka słodka majeranek sól i pieprz posiekana natka pietruszki tłuszcz do smażenia (smalec, masło klarowane) Przygotowanie(...)mąkę i słodką paprykę i robimy zasmażkę ( mieszając smażymy, aż mąka zacznie ciemnieć). Gotową zasmażkę przekładamy do garnka z zupą, dodajemy drobno posiekany czosnek i resztę przypraw (sól, pieprz, imbir, gałkę muszkatołową, majeranek). Mieszamy, próbujemy, doprawiamy do smaku i posypujemy posiekaną natką pietruszki. 0 0 1 328 1870 Privat 15 4 2194 14.0 Normal 0 false false false
OliveandThymemięs , kanapek, sałatek... Przygotowuje się go niejako "przy okazji", nie zabiera naszej uwagi, a efekt… Zadowala. Bardzo ;) Składniki 100 g suszonej żurawiny 150 ml porto 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 3-4 goździki opcjonalnie 1/2 łyżeczki miodu 1-2 łyżki wody Przygotowanie Żurawinę wsypcie do rondla i zalejcie porto, dodajcie imbir i goździki i wstawcie na palnik. Doprowadźcie do wrzenia
OliveandThymejesienny zapach.... To wszystko kojarzy mi się z długimi wieczorami w towarzystwie pysznej, rozgrzewającej herbaty. Spróbujecie? Składniki 1 litr wody ok 10 cm obranego i startego na tarce imbiru 4 torebki zielinej herbaty jaśminowej TEEKANNE sok wyciśnięty z połowy cytryny 2 łyżki miodu Przygotowanie Wlejcie wodę do garnka, dodajcie imbir i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie ok 15 minut na małym
OliveandThymeklonowego 150g (1szklanka) orzechów laskowych zmielonych na mąkę 75g mąki ryżowej 1 łyżka mąki z tapioki 2 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów 1/3 łyżeczki cynamonu, duża szczypta imbiru i szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) Dno formy o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy laskowe zmielić na mąkę, dokładnie wymieszać w naczyniu wraz z mąką(...)średnie dojrzałe awokado 35g kakao około pół szklanki cukru kokosowego lub syrop klonowy do smaku 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii pół łyżeczki soku z cytryny duża szczypta cynamonu, odrobina imbiru, kardamonu i ostrej papryki Miąższ z awokado umieścić z pozostałymi składnikami w naczyniu, całość dokładnie zmiksować blenderem na gładki krem. W razie potrzeby dodać więcej kakao lub substancji słodzącej, dostosowując
Even Better Fooddużych batoników: 5 pełnych łyżek syropu ryżowego lub klonowego 2 pełne łyżki (około 60g) tahini (pasty sezamowej) 30g roztopionego oleju kokosowego szczypta soli 0,5 łyżeczki suszonego imbiru 1,5 szklanki płatków owsianych (certyfikowanych dla bezglutenowych batoników) 0,5 szklanki sezamu niełuskanego 2 łyżki wody (ewentualnie) Syrop połączyć z tahini (osoby preferujące bardziej słodkie batoniki mogą dodać łyżkę syropu więcej(...)kilka kropel stewii), olejem, szczyptą soli oraz imbirem. Dodać płatki owsiane wraz z sezamem, całość wymieszać tak, by wszystkie płatki zostały pokryte mieszanką słodu, oleju i tahini. Jeśli masa jest zbyt gęsta i nie udaje się połączyć, dodać dwie łyżki wody. Formę o wymiarach 12 x 27cm (lub zbliżoną do niej wielkością) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę
Even Better Foodzwykłego brokułu (broccolini posiada mniejsze różyczki a większe łodyżki – świetnie nadaje się do krótko smażonych dań) około 8-cm kawałek pora 3 ząbki czosnku 3-cm kawałek korzenia imbiru 2 łyżki oleju ryżowego, kokosowego lub masła klarowanego 3 łyżki sosu sojowego tamari 2 łyżeczki octu ryżowego przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kolendry, po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, kurkumy, ziaren kopru włoskiego(...)dużej, jeśli preferujemy bardziej pikantne dania) sezam do posypania gotowego dania W miseczce połączyć 2 łyżki sosu sojowego z przyprawami, łyżeczką octu i startymi na tarce o drobnych oczkach imbirem oraz czosnkiem. Piersi kurczaka pokroić na cienkie paski, przełożyć do miseczki i starannie wymieszać całość – odstawić na minimum godzinę (najlepiej kurczaka zamarynować dzień wcześniej). Pozbawione gniazd nasiennych papryki pokroić
Even Better Foodpuszki, migdałowego lub z nerkowców) 1-2 łyżki karobu 1 łyżka (lub do smaku) naturalnego syropu, np. klonowego przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, po dużej szczypcie mielonego kardamonu, goździków, imbiru, kurkumy, szczypta pieprzu i wanilii Do garnuszka przelać mleko, dodać przyprawy, syrop i karob – dokładnie wymieszać trzepaczką, podgrzewać do zagotowania, mieszając od czasu do czasu. Pogotować kilkanaście sekund, po czym zdjąć(...)jeszcze gorącym. Jeśli takie są preferencje, zamiast mielonych przypraw można użyć przypraw w całości: należy wówczas w garnuszku z mlekiem umieścić kawałek kory cynamonu, 3-4 goździki, mały plaster imbiru, kilka przepołowionych strąków kardamonu i szczyptę kurkumy – całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez około 5-8 minut. Po tym czasie mleko przelać przez
Even Better Foodquinoa) + 3/4 szklanki wody 1/2 szklanki nerkowców 3-4 łyżki syropu klonowego (lub innego preferowanego syropu do smaku) 3 łyżki soku z cytryny 5 łyżek wody szczypta soli szczypta imbiru duża szczypta wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3-4 figi Nerkowce namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem łyżki soku z cytryny, pozostawić na 6-12 godzin. Komosę umieścić(...)garnuszku do ostudzenia. Namoczone nerkowce odcedzić na sicie, delikatnie przepłukać, po czym przełożyć do wysokiego naczynia wraz z 2 łyżkami soku z cytryny, 3 łyżkami syropu klonowego, wodą, imbirem i wanilią – blendować na gładką masę, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Do masy z nerkowców dodać przestudzoną komosę – dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić syropem lub dodać sok z cytryny
Even Better Foodpoprawia ludzkiego samopoczucia późnojesienną i zimową porą jak aromat korzennych przypraw, wydobywający się z buchającego ciepłem piekarnika. Zapach cynamonu, goździków, anyżu i imbiru wyzwala nieopisaną radość, ujawniającą się w pełnym ponagleń oczekiwaniu na moment wyjęcia wypieków z pieca. Czy można wyobrazić sobie ostatnie tygodnie roku bez pierniczków – skarbnicy korzennego smaku? Przyznam, że mi – mimo wyobraźni bujnej – taka perspektywa zupełnie się(...)najlepiej ksylitolowego pudru lub ksylitolu zmielonego na puder) 2 duże jajka 1/3 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów szczypta soli i przyprawy korzenne: 3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, 2/3 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, po dużej szczypcie mielonego anyżu, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej, czarnego pieprzu Olej roztopić, odstawić do przestudzenia. W misce umieścić suche składniki: mąki
Even Better Foodzawartością kakao, bez białego cukru /można również użyć czekolady na bazie karobu lub kruszonego ziarna kakao + odrobina roztopionej czekolady do polania gotowego deseru (opcjonalnie) po szczypcie soli, kurkumy, imbiru i wanilii Nerkowce zalać wodą z dodatkiem soku z cytryny i odstawić do namoczenia na 6 – 12 godzin. Kaszę jaglaną przełożyć na sito o małych oczkach, dokładnie przepłukać pod strumieniem(...)delikatnie ciepłą kaszę przełożyć do naczynia, dodać wcześniej namoczone i odsączone z wody nerkowce, 2 łyżki substancji słodzącej, skórkę i sok z pomarańczy, sok z cytryny, szczyptę soli i imbiru – całość zblendować na gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej słodzidła do smaku. Jeśli masa jest ciepła – odstawić na kilkanaście minut do przestudzenia. Kiedy masa przestygnie dodać posiekaną czekoladę, wymieszać
Even Better Food