Żeberka po azjatycku Składniki 2 kg pokrojonych na pojedyncze kawałki żeberek mąka do obtoczenia olej do smażenia 120 g świeżego imbiru 10 ząbków czosnku 70 g anyżu gwiazdkowego 1 łyżeczka ostrej paprykowej pasty sambal oelek 400 ml jasnego sosu sojowego 450 g cukru 2 l wody 300 ml ciemnego octu ryżowego Przygotowanie Rozgrzałem olej, usmażyłem obtoczone(...)mące paski żeberek na złoty kolor. Osączyłem na papierowym ręczniku. Przełożyłem do wysokiego garnka, dodałem pokrojony w plastry imbir, czosnek, gwiazdki anyżu, sambal oelek, sos sojowy, cukier i wodę. Dusiłem na małym ogniu około półtora godziny. Gdy mięso zaczęło odchodzić od kości, wlałem ocet, gotowałem kolejne 10 minut
R'n'G Kitchenchoć niezmiennie liderką jest dla mnie aroniówka. Przepis podaję Wam na 3 do 3.5 litra gotowej nalewki, możecie ją oczywiście zmodyfikować wg. swoich potrzeb. Składniki: - 40 do 50 dag imbiru - 6 dużych cytryn - 1/2 litra miodu - 30 dag cukru białego lub trzcinowego Jeśli robicie nalewkę na spirytusie to dodajcie: - 2,1 litra spirytusu - 0,9 litra wody przegotowanej, ostudzonej wody(...)warto zajrzeć na www.Skworcu.com.pl Wykonanie: 1. Przygotowujemy duży słój. Cytryny parzymy wrzątkiem i dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, następnie kroimy je w ósemki i wrzucamy do słoja. 2. Imbir zostawiamy ze skórką i kroimy go w bardzo cienkie plastry, łączymy z cytryną, dosypujemy cukier, dodajemy miód i alkohol, mieszamy do czasu zupełnego rozpuszczenia się cukru. 3. Nalewkę
Apetyczna babeczkazrobię wersję zaprawioną mlekiem kokosowym i wtedy będę miała porównanie. Składniki: mieszanka warzyw chińskich (mrożonka Hortex) 300 g pieczarek 300 g mielonego mięsa 2 cebule sól, pieprz imbir papryka słodka i ostra masło około 2 łyżek około 1 łyżki mąki Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na rozgrzanym maśle. Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki, dodać(...)samej patelni podsmażyć mięso mielone, przyprawić. Gotowe mięso dodać do gotującego się wywaru, a po chwili dodać mieszankę warzyw. Gotować razem około 20 minut, doprawić solą, pieprzem, papryką i imbirem. Przygotować zasmażkę: rozgrzać około 1 łyżkę masła, dodać mąkę i podsmażać do momentu uzyskania lekko złotego koloru. Dodać zasmażkę do zupy i zagotować. Życzę Smacznego
talerz przyjemnościSkładniki: 1 opakowanie mrożonego kalafiora Hortex ok. 30 dkg krewetek – obranych, z ogonkami 2 jajka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 ząbki czosnku 5cm kawałek imbiru – starty 1 papryczka chili 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 łyżki oleju kokosowego opcjonalnie 1 łyżeczka pasty chili kolendra lub natka pietruszki szalotka Wykonanie: Kalafior rozmrozić do połowy. W malakserze(...)trzymać w cieple. Na patelnię dodać resztę oleju kokosowego i mocno go rozgrzać. Wrzucić krewetki i podsmażać ok. 2 minuty aż się lekko zezłocą. Zdjąć z patelni. Wrzucić starty imbir, zmiażdżony czosnek, posiekaną połowę papryczki chili i podsmażać ok. 1-2 minuty, aż wydobędą się aromaty. Teraz dodać sos rybny, resztę sosu sojowego, olej sezamowy oraz pastę chili, jeśli używacie
Pociąg Do Kuchnijakości soku pomidorowego Hortex. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 3/4 szklanki wody ok. 300g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej kupić kawałek i zmielić samemu) 3cm kawałek imbiru 1 łyżka posiekanej szałwii 1 łyżka posiekanego szczypioru 1 białko 2 szklanki soku pomidorowego Hortex ok. 3-4 oleju rzepakowego lub słonecznikowego 2 gałązki selera naciowego 1 papryczka chili(...)łyżeczki soli opcjonalnie 2 łyżki wódki Wykonanie: Z mąki, wody i soli (0,5 łyżeczki) zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. Mięso zmielić razem z imbirem, dodać szałwię i szczypior oraz białko – dokładnie wymieszać i odstawić. Na patelnię wlać olej (1 łyżkę), dodać posiekany seler i czosnek – zeszklić (ok. 4 minuty). Wlać sok pomidorowy, dodać
Pociąg Do Kuchniroślinnego 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 1 łyżka pikantnego sosu (np. tabasco) 1/3 szklanki sosu hoisin 1 łyżeczka brązowego cukru 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka startego imbiru 6 pieczarek, pokrojonych w grube plasterki 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej posiekana dymka do podania Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź, przelej zimną wodą(...)patelni rozgrzej olej roślinny i olej sezamowy, włóż wołowinę i podsmaż przez kilka minut do zarumienienia, po czym przełóż ją z patelni na talerz. Do tej samej patelni włóż imbir, grzyby i na sam koniec czosnek i smaż przez 5 minut, aż grzyby zaczną się rumienić. Dodaj sos sojowy, sos hoisin, pikantny sos, brązowy cukier i bulion, wymieszaj i doprowadź
karmelowymarchweka czerwona cebula 5 ząbków czosnku kolendra, sól, pieprz, kurkuma, kminek, gorczyca (po łyżeczce) wędzona papryka słodka sok z jednej limonki po pół czerwonej i żółtej papryki świeżej kawałek imbiru puszka mleczka kokosowego Przygotowanie Warzywa umyć, osuszyć i pokroić w paski - marchewkę w krążki. Czosnek obrać i tylko rozgnieść nożem, imbir drobniutko. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę wody i włożyć
Gaździnka warzyświetne z różnego rodzaju pikantnymi sosami, a mnie osobiście najbardziej smakują na zimno. Polecam! Składniki: 1 średni kalafior 2 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cm kawałek imbiru 1 łyżeczka garam masali 1 łyżeczka 1 łyżeczka soku z cytryny 1/4 łyżeczki chili 1 jajko 1 łyżeczka soli bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Kalafiora i ziemniaki ugotować na parze(...)Ostudzić i rozgnieść rękami na niezbyt gładką masę. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać czosnek i imbir roztarte z solą oraz garam masalę, kurkumę i chili. Smażyć do miękkości cebuli. Wymieszać masę kalafiorową z cebulą, jajkiem i sokiem cytrynowym. Dodać tyle bułki tartej, by dało się formować kotleciki. Smażyć do zrumienienia z obu stron
zadanie-gotowaniepotrzebnie się obawiałam, bo takie połaczenie jest rewelacyjne. Kiełbaska jest poprostu przepyszna :) Składniki: 5 białych kiełbasek 3 duże jabłka 1/2 szklanki cukru 1 cebula 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru skórka i sok z jednej cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Jabłka umyć i usunąć z nich gniazda nasienne. Dwa podzielić na ósemki, a trzecie jabłko pokroić(...)drobną kostkę, obtoczyć w cukrze, a następnie skarmelizować na patelni. Przełożyć do rondelka, dodać 4 łyżki wody, cynamon, imbir oraz sok i otartą skórkę z cytryny. Całość dusić około 15 minut. Mąkę wymieszać z 3 łyżkami wody i wlać do sosu jabłkowego. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Kiełbasę i cebulę obsmażyć na 2 łyżkach oleju, następnie przełożyć do żaroodpornego
kuchnia doskiselera - 2 pietruszki (u mnie jedna duża) - 1 ziemniak - 300g kalafiora (u mnie mrożony) - 200g ciecierzycy z puszki - 750ml bulionu - 250ml mleka - 125ml kremówki - 30g masła - 1 łyżeczka startego imbiru (pominęłam) - 1/2 łyżeczki białego pieprzu - 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej - sól do smaku Dodatkowo: - kawałki podsmażonej szynki włoskiej (surowej, wędzonej) lub boczku - lub grzanki W dużym garnku na maśle zeszklić(...)pokrojone w kostkę pietruszki, korzeń selera, ziemniaka oraz różyczki kalafiora. Mieszając smażyć ok.1-2 minuty. Następnie dodać ciecierzycę (z zalewą), zalać całość gorącym bulionem, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz imbirem (gdy dajemy) i gotować na małym palniku, pod przykryciem ok.15 minut. Na końcu dodajemy mleko i śmietanę. Całość dokładnie blendujemy na gładką masę. Podajemy z podsmażoną na suchej patelni szynką
Smaczne Zdrowezepsuć. Mój przepis jest na garnek 4 litrowy. Zupa marchewkowa przepis. Zupa marchewkowa składniki: 12 marchewek średniej wielkości 2 korzenie pietruszki kawałek selera 5 cebul 8 ziemniaków kawałek imbiru ok 2cm 1/2 łyżeczki cynamonu sól i pieprz do smaku masło jedna pomarańcza Zupa marchewkowa sposób przygotowania: Cebulę, marchewkę oraz pietruszkę pokroić i zeszklić na maśle. Do garnka wlać(...)litry wody, dodać cebulę, sok z pomarańczy, obrany kawałek imbiru oraz marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler. Gotować wszystko ok 20 minut, po tym czasie dodać wcześniej obrane i pokrojone ziemniaki. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę rozdrobnić blenderem na krem. Życzę Wam smacznego! Dajcie koniecznie znać czy lubicie zupę marchewkową i w jaki sposób ją przygotowujecie? Polecam Wam również przepis
Pani domowaopakowanie bukietu jarzyn Poltino 1 duża pierś z kurczaka garść świeżych kiełków sojowych 1 cebula 1 kapusta pak choi olej do smażenia sos sojowy 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru sól pieprz Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy sos sojowy, starty imbir, pieprz, mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut. Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę
Kulinarne przygody Gatitykurczaka 30 dag pieczarek 1 duża marchew 1 czerwona papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku opakowanie makaronu ryżowego olej do smażenia 4-5 łyżek sosu sojowego 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta ostrej papryki czarny pieprz sól przepis Umyte i osuszone piersi z kurczaka kroimy w paski. Pokrojone mięso łączymy z odrobiną soli, czarnym pieprzem(...)kurczaka dodajemy, cebulę, czosnek, marchew, pieczarki oraz paprykę, wszystko razem łączymy i dusimy około 5 minut. Całość zalewamy szklanką wody, doprawiamy solą, czarnym pieprzem, słodką i ostrą papryką, imbirem oraz pozostałym sosem sojowym i gotujemy jeszcze około 10 minut. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i namaczamy na około 5 minut a następnie dodajemy do mięsa z warzywami wszystko dokładnie łączymy
Smakowite Daniazapraszam! SKŁADNIKI: - 1 szklanka mąki pszennej - 3/4 szklanki mleka (użyłam mleka 3,2% bez laktozy) - 2 jaja - 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia - 1/4 szklanki oleju - 1/2 łyżeczki imbiru w proszku - 2 łyżeczki cukru trzcinowego - cukier puder do posypania - dowolne owoce lub dżem (u mnie dżem z czerwonej porzeczki ) Łączę ze sobą wszystkie składniki - do mąki dodaję mleko, wbijam(...)jaja, mieszam, wsypuję imbir, cukier, proszek do pieczenia i olej Mieszam całość dokładnie i odstawiam ciasto na ok. 20 minut. Rozgrzewam gofrownicę, gdy już jest gotowa, wlewam ciasto i piekę ok. 4 minuty. Gotowe gofry posypuję cukrem pudrem i wykładam na nie dżem z czerwonej porzeczki. SMACZNEGO
Wielopokoleniowo