imbir - 9508 przepisów (strona:188/634)

Zupa krem z dyni 181

przepisów na dania z dyni.  Składniki :  ok. 2 l rosołu 2 marchewki duże 1 pietruszka 1/4 selera   1,5 kg dyni już obranej ząbek czosnku kawałeczek imbiru (ok. 2 cm) gałka muszkatałowa sól pieprz natka pietruszki  Przygotowanie : Warzywa możemy użyć z rosołu, lub gotujemy je na parze (zachowają w ten sposób więcej wartości). Gotowe warzywa miksujemy(...)blenderem, dodajemy  starty lub drobno pokrojony imbir, przeciśnięty czosnek i tyle rosołu aby powstała zupa krem (w zależnoścu czy chcemy bardziej gęstą czy rzadszą). Zupę stawiamy na ogniu i mocno podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową (jeśli zupa będzie tylko dla osób dorosłych to zamiast pieprzu czarnego możemy użyć pieprz cayenne). Zupę wykładamy na talerze posypując

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Joshua's recipe for a quick dinner 96

maczając pszenne tortille. Porcja dla trzech osób 1 czerwona cebula 3 czerwone papryczki chili Mały pęczek kolendry Cztery posiekane bardzo drobno ząbki czosnku 1 płaska łyżka posiekanego świeżego imbiru Około 250 ml siekanych pomidorów z puszki Około 1/2 szklanki słodkiej śmietanki Cytryna lub limonka Ewentualne dodatki jak ryż, makaron, tortille. Nasze danie jest wegetariańskie, ale możecie dodać kurczaka.  Czerwoną(...)cebulę, papryczki chili, kolendrę, czosnek, imbir- siekamy drobniutko.   Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy delikatnie  wszystkie posiekane produkty  (około 3 -4 minut).  Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy do odparowania i zgęstnienia.  Dodajemy trochę soli, ewentualnie cukru i soku z cytryny, lub limonki.  Na koniec dodajemy śmietankę, i na małym ogniu gotujemy 3 minuty

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kremowa zupa z kiszonych ogórków, naturalnego serka i quinoy z chipsami z papieru ryżowego 113

papryki pepperoni plasterki kiszonego ogórka, listki kolendry i bazylii (do przybrania) 1 arkusz papieru ryżowego 3 łyżki smalcu, lub oleju kokosowego (do smażenia)  2 ząbki czosnku kilka plasterków imbiru łyżeczka kurkumy liść laurowy ziele angielskie suszone liście selera pieprz sól Wykonanie: Do wywaru z kości wrzucamy obrane i przecięte wzdłuż marchew i szalotkę oraz pokrojony w plasterki czosnek, dodajemy(...)przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, kurkumę, suszone liście selera, plasterki imbiru, kilka ziarenek pieprzu. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, w razie potrzeby (jeśli nie soliliśmy wcześniej wywaru) doprawiamy solą. Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki ogórki i quinoę, gotujemy 5 minut i odstawiamy, żeby zupa trochę przestygła (tak, abyśmy mogli ją zmiksować bez szkody dla blendera). W tym czasie

Quinoa Raz!
Sałatka z pieczonymi marchewkami 161

otwieram sałatką, w której główną bohaterką jest młoda marchewka, a obok niej rzodkiewka, sałata i kiełki. Smakowita ta wiosna:) Składniki: 500 g młodej marchewki 1 pełna łyżka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki syropu klonowego lub miodu Dodatkowo: sałata (mix sałat lub rukola(...)świeżo zmielony czarny pieprz 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Marchewkę obieramy, wkładamy do miski, doprawiamy solą morską i dodajemy składniki marynaty: imbir, starty czosnek, ostrą paprykę, kurkumę, oliwę, sok z cytryny. Wszystko mieszamy, obtaczając marchewkę w marynacie. Układamy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa pomidorowa z rybą 140

pomidorowy..no i akurat miałam rybkę i dodałam ją  też do zupki..no i wyszło pysznie. kilka skrzydełek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por kawałek świeżego imbiru [około 2-3 cm] sól, pieprz listek, ziele dowolny makaron 2 -3 łyżki koncentratu pomidorowego śmietana dowolna ryba Marchewki obrać i pokroić w półplasterki.Seler, pietruszkę, imbir obrać i pokroić

Moje domowe kucharzenie
Muffinki gruszkowe z imbirem 94

płatków owsianych i z przyprawami. Doskonałe podgrzane w mikrofalówce, z kubkiem gorącego kakao. Polecam bardzo! :) Składniki (12 muffinek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej 145 g (1 i 1/4 szklanki) mąki orkiszowej 150 g (1 i 1/2 szklanki) płatków owsianych(...)termoobiegiem). Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub posmarować olejem, aby ciasto nie przywierało. W dużej misce wymieszać: proszek do pieczenia, sodę, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową. Dodać mąkę i płatki owsiane, wymieszać. Następnie dodać płynne składniki, pokrojoną gruszkę i rodzynki. Wymieszać delikatnie, aż składniki się połączą. Nałożyć ciasto do foremek. Na każdej muffince można ułożyć po plasterku gruszki. Piec w piekarniku

Słodkie inspiracje
Owsiane ciasteczka imbirowe 171

przewijają. W tej wersji są przepyszne i takie już jesienne :) Składniki 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki brązowego cukru 115 g masła o temperaturze pokojowej 1 duże jajko łyżeczka mielonego imbiru łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 szklanka mąki pszennej 1 1/2 szklanki płatków owsianych 50 g rodzynek 50 g orzechów pecan 100 g chipsów z czekolady(...)grubo pokrojonej czekolady Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać jajkoi dobrze ubić. Dodać mąkę, sodę, cynamon, imbir i sól. Wymieszać. Wsypać płatki owsiane, orzechy, rodzynki i czekoladę, dobrze połączyć z masa (najlepiej łyżką). Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (można to zrobić gałkownicą) i układać je na płaskiej blasze. Piec około

Słodkie inspiracje
Ciasto dyniowe z bakaliami 163

chrupiącymi orzechami. W dodatku przykryte chmurkowym, słodkim, twarożkowym kremem. Świetne na zbliżające się, mgliste, krótkie, jesienne dni. Składniki Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli szklanka cukru szklanka oleju 4 duże jajka 425 g dyniowego puree 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich, posiekanych(...)kawałki 50 g migdałów, posiekanych na kawałki Formę 40x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175 st. C. W misce wymieszać mąkę pszenną, cynamon, imbir, kardamon, proszek, sól. Jajka ubić w oddzielnej misce przy użyciu miksera, dodać cukier i ubijać na puszystą, jasną masę. Dodać olej i miksować ok. 3-5 min. Dodać dyniowe puree, zmiksować raz jeszcze

Słodkie inspiracje
Dżem dyniowo-jabłkowy z pomarańczą 153

pomarańcza - cudowny aromat. Polecam! Składniki 1 kg dyni 1 kg winnych jabłek 2 pomarańcze + skórka z 1 sok z 1 cytryny 200 g cukru 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta suszonego imbiru Umyte słoiczki wyparzyć. Dynię umyć, obrać i pokroić w kostkę, poddusić w garnku, podlewając niewielką ilością wody przez ok. 10 min. W tym czasie jabłka równieś umyć, obrać i pokroić(...)powstały mus z pomarańczy oraz cukier dodać do garnka z dynią i jabłkami i gotować, aż całość zgęstnieje. Dodać skórkę otartą z pomarańczy, sok z cytryny, cynamon i imbir, dalej całość gotować. Zdjąć z ognia, gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Smacznego! źródło: klik

Słodkie inspiracje
Sushi 225

czerwonej papryki, 1/2 świeżego ogórka, 3 liście sałaty karbowanej, kilka krewetek (do ich podsmażenia masło, sól, pieprz i kilka kropel cytryny), czarny sezam. Ponadto: sos sojowy, pasta wasabi, imbir marynowany. Przygotowanie: Ryż:  Ryż należy porządnie opłukać - płuczemy do momentu aż woda zacznie być klarowna. Odlać wodę. Ryż zalać wodą 1:1, czyli na dwie szklanki ryżu dodać 2 szklanki(...)kroi, dlatego ja te krewetki kładę po prostu na sushi po pokrojeniu. Do małej miseczki nalać troszkę sosu sojowego. Na talerzyk nałożyć pastę wasabi (uwaga jest bardzo ostra) i imbir marynowany.      Smacznego

W kuchni u Moniki
Makaron ryżowy z sosem kokosowym i tofu 197

około 50 g makaronu ryżowego ( u mnie wstążki ) puszka mleka kokosowego 180 g tofu 1/2 cukinii 2 małe marchewki 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 łyżki świeżego, tartego imbiru 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka naturalnego miodu 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy sezam do posypania pieprz, sól do smaku olej(...)delikatnie dociskać aby usunąć nadmiar wody. Na patelni rozgrzać olej i smażyć z każdej strony do uzyskania złotobrązowego koloru.   Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, czosnek i imbir. Po chwili dodać marchewkę i trzymać na ogniu . Wrzucić cukinię i smażyć około 5 minut. Dodać śmietankę kokosową ( biały płyn zebrany na górnym poziomie puszki, a pozostałą wodę kokosową można wykorzystać

Jaglusia
Flaczki cielęce po zamojsku 107

czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ekologicznego) sól świeżo mielony pieprz 2 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 1/4 startej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki do kawy mielonego imbiru 2 łyżki słodkiej mielonej papryki szczypta pieprzu kajeńskiego 2 czubate łyżki majeranku Przygotowanie   Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem , odcedziłem , przelałem zimną wodą , gotowanie powtórzyłem. Do garnka wlałem zimną wodę(...)porobiły się grudy. Cały czas powoli podgrzewałem i dokładnie mieszałem. Gotową zasmażkę dodałem porcjami do gotujących się flaków i dokładnie wymieszałem. Dodałem sól, świeżo tartą gałkę muszkatołową, odrobinę imbiru, 2 łyżki słodkiej mielonej papryki, 2 ziarna dokładnie roztartego ziela angielskiego, mielony czarny pieprz i pieprz kajeński do smaku oraz koncentrat pomidorowy. Gotowałem powoli ok. 10 minut, żeby flaki nieco zgęstniały

R'n'G Kitchen
Stir-fry z indykiem, warzywami i makaronem na ostrrrroooo 156

makaron wonton- 100 g * papryka- 3 małe szt. (czerwona, żółta i zielona) * ostra papryczka- 1/2 szt. * marchewka- 1 mała * czosnek- 2 duże ząbki * sos sojowy ciemny- 6 łyżek * imbir w zalewie- 2 łyżki * olej ryżowy- 2 łyżki * orzeszki ziemne- 2 łyżki * ostra papryka mielona- 1/2 łyżeczki * świeża kolendra- do posypania * czarny sezam- do posypania Pierś z indyka pokroić w cienkie(...)czosnkiem i smażyć 5 minut- często mieszając. W międzyczasie przygotować makaron, odcedzić i przełożyć na patelnię z mięsem i warzywami, podlać 4 łyżkami sosu sojowego, dodać orzeszki ziemne oraz imbir i całość ponownie podsmażyć jeszcze 1-2 minuty. Gotową chińszczyznę posypać czarnym sezamem i listkami kolendry. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Chińska zupa bogów 243

skrzydełka i grzbiet z kury czyli tzw. porcja rosołowa 1/2 kg kostek wieprzowych 1 mała cebula 1 mała marchewka średnia kalarepka 2,5 litra wody 2 plasterki świeżego korzenia imbiru lub 3/4 łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka Proponowane przez nas dodatki do zupy bogów chiński makaron ryżowy, sojowy lub jajeczny mięso z rosołu lub gotowana wołowina

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pho 118

Taką cebulę dodaję nie tylko do orientalnego bulionu, ale też do tradycyjnego "niedzielnego" rosołu. Składniki: 1 kg wołowiny z kością (pręga,ogon) 2 cebule, obrane i opalone 10 cm imbiru 4 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu 3 goździki 8 ziaren pieprzu 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Dodatki: wołowina z wywaru makaron ryżowy(...)Przygotowanie: Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 minut, po czym wylewamy wodę, przemywamy mięso, wkładamy ponownie do garnka, zalewamy świeżą wodą. Dodajemy opalone cebule, imbir pokrojony w plastry. Czosnek i pozostałe przyprawy prażymy na suchej patelni, aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodajemy je do zupy razem z solą, cukrem i sosem rybnym. Gotujemy na wolnym ogniu

Smakowity Blog Kulinarny