jarzynowego (marchewka, pietruszka, por, seler, natka pietruszki, kapusta włoska, cebula) 400 ml mleczka kokosowego 100 g wiórków kokosowych 4 – 5 łyżek śmietanki kremówki 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyzeczki imbiru spora szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz płatki migdałowe Wykonanie Marchew obieramy, kroimy wzdłuż na kawałki i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 -200 C przez(...)kilka małych marchewek, korzeń pietruszki, kawałek selera, połówkę pora, kawałek kapusty włoskiej i dużą cebulę. Po ugotowaniu usuwamy jarzyny. Do gotowego bulionu wkładamy pieczoną marchew, wiórki kokosowe, doprawiamy kolendrą, imbirem, gałką, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu. Zupę miksujemy. Teraz dodajemy mleczko kokosowe oraz śmietankę. Chwilę gotujemy całość. Podajemy z podpieczoną bagietką lub małymi grzaneczkami udekorowane prażonymi płatkami migdałowymi
Raj dla Podniebieniakilka części. 2 łyżeczki mieszanki garam masala 2 łyżeczki mieszanki tandoori masala 1 łyżeczka kashmiri chilli (można zastąpić zwykłą mieloną papryką chili) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju ok. 150 do 200 ml gęstego jogurtu 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny) sól i pieprz(...)kawałki o wymiarach około 2x3 cm. Pokrojone mięso przekładam do dużej miski, skrapiam sokiem z limonki, oprószam solą i pieprzem. Pozostałe przyprawy mieszam z jogurtem, olejem, posiekanym czosnkiem i imbirem. Tak przygotowaną marynatą nacieram każdy kawałek kurczaka i odstawiam na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki mięso pozostawiam na blacie w kuchni na około 30 minut, po czym układam
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataAlternatywa dla mięsnych potraw Składniki Sos : 1 łyżka sklarowanego masła 1 łyżeczka startego imbiru szczypta chilli 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 kg posiekanych pomidorów bez skórki 150 g jogurtu naturalnego sól pieprz chilli Pulpeciki : 300 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków 150 g warzyw, kukurydza z puszki, zielony groszek 1 duża kajzerka okrojona ze skórki, pokrojona w kostkę(...)mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry pół łyżeczki chilli sól 60 g posiekanych migdałów 1 łyżka posiekanych rodzynek olej do smażenia Przygotowanie Sos : na maśle podgrzałem imbir i chilli przez 30 sekund, wsypałem kurkumę i kumin, smażyłem minutę. Dodałem pomidory wraz z zalewą, przykryłem, dusiłem 10 minut na małym ogniu, mieszając. Po ostudzeniu zmiksowałem, przetarłem przez sito
R'n'G Kitchenszklankę.mleczka kokosowego Olej kokosowy 1 łyżeczka czosnku mielonego 0.5 łyżeczki chilli ( można mniej) 0.5 łyżeczki trawy cytrynowej 1 łyżeczka suszonej kolendry na czubku łyżeczki kolendry mielonej 0.5 cm.startego imbiru 0.5 łyżeczki kozieradki 2 szczypty kuminu 2 szczypty kurkumy Sól Biały pieprz ****************************** Na patelni rozgrzać olej kokosowy,wrzucić kostki mrożonego szpinaku i mieszać ,aż szpinak nam się całkowicie rozmrozić,podlać(...)mleczkiem kokosowym,dodać starty na tarce imbiru i resztę przypraw,wymieszać.Dusimy szpinak , aż nam się zredukuje mleczko,solimy i popieprzyć.Jesli jest za ostre ,dolewamy mleczka i jeszcze raz go redukujemy.Smacznego. Szpinak możemy podać z rybą lub mięsem jako dodatek
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: 100g makaronu świderki pełnoziarnistego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 6-7 brykietów mrożonego szpinaku 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18% 50g sera feta sól pieprz imbir 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek świeża bazylia Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Olej rozgrzewamy(...)Zwracamy uwagę aby cebula i czosnek nie przypaliły się. Następnie wrzucamy szpinak, całość podlewamy odrobiną wody i przykrywamy. Dusimy, aż szpinak będzie lekko podsmażony. Doprawiamy delikatnie solą, pieprzem i imbirem, smażymy jeszcze chwilkę. Na koniec do szpinaku, cebuli i czosnku dodajemy jogurt naturalny, całość dokładnie mieszamy i ok. minuty trzymamy na małym ogniu. Pilnujemy aby jogurt nie zagotował się. Makaron
Prosto i Smacznie z AnetąPyszna i zdrowa propozycja na letnie popołudnie. Chłodny koktajl pełen witamin, smaku i aromatu. Składniki: (na dwie porcje) banan 200g truskawek 200g malin imbir świeży kawałek wielkości orzecha włoskiego 4 duże kostki lodu ewentualnie stewia/cukier trzcinowy do smaku Sposób przygotowania: Owoce myjemy. Banana obieramy ze skórki. Wszystkie owoce umieszczamy w dzbanku miksera razem z imbirem. Miksujemy na gładko. Lód zawijamy
Pyry na Gazwzględem drugich). Gwarantuję, smak jest super. Składniki: 1 kurczak ( u mnie 1,50 kg) 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka drobno startego imbiru 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/4 łyżeczki płatków chili sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy lub oleju(...)płaskie łyżeczki soli Sposób wykonania: Do dużej miski wlać jogurt, olej i sok z cytryny. Dodać wszystkie przypraw suche, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno starty imbir, wymieszać. Kurczaka przeciąć na części i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę pod skórę na każdy kawałek.Tak zrobionego kurczaka przełożyć do miski, polać resztą marynaty i natrzeć z wierzchu. Przykryć
Gosia gotujełyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka kuminu mielonego 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki migdałów w płatkach pęczek natki pietruszki 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru 500 ml wody 500 ml mleka kokosowego Na oleju kokosowym podsmażamy delikatnie paprykę w proszku wraz z kuminem. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę (około dwóch centymetrów) dynię, drobno krojoną papryczkę(...)chili, cebulę pokrojoną w kostkę, imbir oraz migdały w płatkach. Smażymy przez 3-4 minuty po czym wlewamy wodę. Gotujemy całość na małym ogniu do momentu ugotowania się dyni. Pod koniec gotowania wlewamy mleko kokosowe, dodajemy sól oraz pieprz. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki. Dynia piżmowa w stylu curry Smacznego! Dynia piżmowa w stylu curry Natkę pietruszki możemy zastąpić świeżą
mecooksłyżki soku z limonki 2 łyżki masła 3 listki tajskiej bazylii 2 garście czarnego makaronu - może być zwykły ryżowy 1 litr bulionu kurczęcego 3 łyżki mielonego suszonego imbiru (po raz pierwszy dałam w proszku poniewaz nie miałam w domu świeżego ) 100 ml mleka kokosowego z dodatkiem curry -kupicie w dobrych marketach taki gotowy produkt. Sposób: Skrapiamy kurczaka i krewetki(...)limonki W garnuszku rozpuszczamy masło dodajemy kurczaka i smażymy często mieszając . Następnie dodajemy marchew ,cebulę, czosnek ,papryczkę ,groszek. i mieszamy. Po upływie dosłownie 4 minutek zalewamy wszystko bulionem dodajemy imbir ,grzyby mun i krewetki. Makaron gotujemy według przepisu . Następnie dodajemy mleko kokosowe i gotujemy pod przykryciem 5-7 minut. Dodajemy bazylię. W między czasie hartujemy makaron wykładamy na talerz
Viola cooks with passionpłatkach) 1 duża czerwona papryka 2 duże grzyby mun ( opcjonalnie ) 1 bardzo duża cebula lub 2 mniejsze 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki (opcjonalnie) 4-5 cm kawałek świeżego imbiru 1 słoik (280 g) pociętych " na zapałki " pędów bambusa w zalewie wodnej 1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki) lub wody 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Marynata(...)lodówki. Na takiej grubości plasterki staram się pokroić wołowinę Pędy bambusa odsączam z zalewy. Cebulę kroję w cienkie piórka, oczyszczone z gniazd nasiennych papryki w paski, a imbir obieram ze skórki i bardzo drobno siekam. Jeśli dodaję suszone grzyby mun, to najpierw zalewam je gorącą wodą na około 30 minut, a następnie także kroję w paseczki. Teraz mamy do wyboru
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataostrygowy 1 łyżka cukru palmowego 2 łyżki mąki 4 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki oleju rzepakowego 250 g mieszanki chińskiej 1 ząbek czosnku 20 g grzybów mun kawałek świeżego imbiru natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Bardzo szybkie, smaczne i proste danie. Ni i co, że z gotową mieszanką. Jak ktoś(...)Następnie oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju sezamowym. W tym samym czasie warzywa podsmażamy na oleju, na dość wysokiej temperaturze. Do warzyw dodajemy makaron, grzyby , posiekany czosnek oraz imbir, sos ostrygowy ( 2 łyżki ) i sojowy, szybko podsmażamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Podajemy razem ze smażoną rybą. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchenprzepadają za pikantnymi daniami.Przepis bardzo polecam!. 2 piersi kurczaka 1 biała część pora plus kilka szalotek 1 cebula 2 garści obranych orzeszków ziemnych 4 cm.obranego i drobno posiekanego imbiru 4 ząbki czosnku Marynata do kurczaka: ***************************** 3 łyżki sos sojowego 3 łyżki ostrego sosu chilli sól pieprz **"******************************* Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie , długie paski.Składniki marynaty(...)minut w lodówce. Por pokroić w słupki,cebulę i szalotki w piórka ,czosnek w plasterki.Wlewamy olej do woka i rozgrzewamy go aż zacznie lekko dymić,wrzucamy czosnek i imbir,chwilę mieszając smażymy,dodać cebulę ,szalotki,porę( cały czas mieszając,wok na największym ogniu)paski kurczaka razem z marynatą. Smażymy 2-3 minuty.Dodać orzeszki ziemne i jeszcze chwilę mieszamy ok.2
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkismakami. Składniki (porcja dla 4-6 osób): 1/2 kg śledzi matiasów (bez chemicznych dodatków!) 3 cebule obrane i pokrojone 6 ząbków czosnku drobno pokrojonych 3-4 cm korzenia imbiru świeżo utartego 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego (może być z kartonika) 1 łyżka koncentratu pomidorowego do smażenia dobry olej np. rzepakowy (najlepiej ekologiczny) pełna garść rodzynek ok. 10-12 suszonych śliwek(...)dodatkiem świeżo mielonego pieprzu. Dodaj ziele angielskie, listki laurowe, pokrojone śliwki i umyte rodzynki. Podduś mieszając ok. 5 min. Następnie dodaj przecier pomidorowy, koncentrat, sok z pomarańczy i imbir. Mieszaj i duś na ogniu, aby zredukować płyny do pożądanej konsystencji (dosyć gęsty sos). Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy, miód (wiem, że miodu nie należy gotować) i dopraw solą. Całość
Anioły w kuchniSkładniki : ( na 6 porcji ) 2 gruszki 1 awokado 1 mango 1 łyżka siemienia lnianego 1 szklanka sałaty rzymskiej 1 cm świeżego korzenia imbiru sok z 1/2 cytryny 3 szklanki zimnej wody ( najlepiej źródlanej ) Sposób wykonania : M ango i awokado obierz, usuń pestki, pokrój na kawałki. Gruszki umyj, usuń gniazda nasienne ( nie obieraj ). Sałatę(...)dokładnie opłucz, posiekaj na mniejsze kawałki. Korzeń imbiru obierz, pokrój na cienkie plastry. Wszystkie składniki włóż do blendera, dokładnie zmiksuj. Gotowy koktajl rozlej do szklanek, podaj do wypicia. Życzę zdrowia
Przepisy i porady kulinarne