imbir - 9508 przepisów (strona:184/634)

Dynia piżmowa w stylu curry 120

łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka kuminu mielonego 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki migdałów w płatkach pęczek natki pietruszki 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru 500 ml wody 500 ml mleka kokosowego Na oleju kokosowym podsmażamy delikatnie paprykę w proszku wraz z kuminem. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę (około dwóch centymetrów) dynię, drobno krojoną papryczkę(...)chili, cebulę pokrojoną w kostkę, imbir oraz migdały w płatkach. Smażymy przez 3-4 minuty po czym wlewamy wodę. Gotujemy całość na małym ogniu do momentu ugotowania się dyni. Pod koniec gotowania wlewamy mleko kokosowe, dodajemy sól oraz pieprz. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki. Dynia piżmowa w stylu curry Smacznego! Dynia piżmowa w stylu curry Natkę pietruszki możemy zastąpić świeżą

mecooks
Zupa Tajska z krewetką tygrysią ,mlekiem kokosowym z curry z dodatkiem Tajskiej bazylii i truskawki 145

łyżki soku z limonki 2 łyżki masła 3 listki tajskiej bazylii 2 garście czarnego makaronu - może być zwykły ryżowy 1 litr bulionu kurczęcego 3 łyżki mielonego suszonego  imbiru (po raz pierwszy dałam w proszku poniewaz nie miałam w domu świeżego ) 100 ml mleka kokosowego z dodatkiem curry -kupicie w dobrych marketach taki gotowy produkt. Sposób: Skrapiamy kurczaka i krewetki(...)limonki W garnuszku rozpuszczamy masło dodajemy kurczaka i smażymy często mieszając . Następnie dodajemy marchew ,cebulę, czosnek ,papryczkę ,groszek. i mieszamy. Po upływie dosłownie 4 minutek zalewamy wszystko bulionem dodajemy imbir ,grzyby mun i krewetki. Makaron gotujemy według przepisu . Następnie dodajemy mleko kokosowe i gotujemy  pod przykryciem 5-7 minut. Dodajemy bazylię. W między czasie hartujemy makaron wykładamy na talerz

Viola cooks with passion
Wolno duszona marynowana wołowina 168

płatkach) 1 duża czerwona papryka 2 duże grzyby mun ( opcjonalnie ) 1 bardzo duża cebula lub 2 mniejsze 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki (opcjonalnie) 4-5 cm kawałek świeżego imbiru  1 słoik (280 g) pociętych " na zapałki " pędów bambusa w zalewie wodnej 1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki) lub wody 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Marynata(...)lodówki. Na takiej grubości plasterki staram się pokroić wołowinę Pędy bambusa odsączam z zalewy. Cebulę kroję w cienkie piórka, oczyszczone z gniazd nasiennych papryki w paski, a imbir obieram ze skórki i bardzo drobno siekam. Jeśli dodaję suszone grzyby mun, to najpierw zalewam je gorącą wodą na około 30 minut, a następnie także kroję w paseczki. Teraz mamy do wyboru

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chow mein ze smażonym dorszem 129

ostrygowy 1 łyżka cukru palmowego 2 łyżki mąki 4 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki oleju rzepakowego 250 g mieszanki chińskiej 1 ząbek czosnku 20 g grzybów mun kawałek świeżego imbiru natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Bardzo szybkie, smaczne i proste danie. Ni i co, że z gotową mieszanką. Jak ktoś(...)Następnie oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju sezamowym. W tym samym czasie warzywa podsmażamy na oleju, na dość wysokiej temperaturze. Do warzyw dodajemy makaron, grzyby , posiekany czosnek oraz imbir, sos ostrygowy ( 2 łyżki ) i sojowy, szybko podsmażamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Podajemy razem ze smażoną rybą. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
KURCZAK Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI 141

przepadają za pikantnymi daniami.Przepis bardzo polecam!.  2 piersi kurczaka 1 biała część pora plus kilka szalotek 1 cebula 2 garści obranych orzeszków ziemnych 4 cm.obranego i drobno posiekanego imbiru 4 ząbki czosnku Marynata do kurczaka: *****************************  3 łyżki sos sojowego 3 łyżki ostrego sosu chilli sól pieprz **"******************************* Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie , długie  paski.Składniki marynaty(...)minut w lodówce. Por pokroić w słupki,cebulę i szalotki w piórka ,czosnek w plasterki.Wlewamy olej do woka i rozgrzewamy go aż zacznie lekko dymić,wrzucamy czosnek i imbir,chwilę mieszając smażymy,dodać cebulę ,szalotki,porę( cały czas mieszając,wok na największym ogniu)paski kurczaka razem z marynatą. Smażymy 2-3 minuty.Dodać orzeszki ziemne i jeszcze chwilę mieszamy ok.2

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ŚLEDZIE Z IMBIREM, SUSZONYMI ŚLIWKAMI I POMARAŃCZĄ 166

smakami. Składniki (porcja dla 4-6 osób): 1/2 kg śledzi matiasów (bez chemicznych dodatków!) 3 cebule obrane i pokrojone 6 ząbków czosnku drobno pokrojonych 3-4 cm korzenia imbiru świeżo utartego 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego (może być z kartonika) 1 łyżka koncentratu pomidorowego do smażenia dobry olej np. rzepakowy (najlepiej ekologiczny) pełna garść rodzynek ok. 10-12 suszonych śliwek(...)dodatkiem świeżo mielonego pieprzu. Dodaj ziele angielskie, listki laurowe, pokrojone śliwki i umyte rodzynki. Podduś mieszając ok. 5 min. Następnie dodaj przecier pomidorowy, koncentrat, sok z pomarańczy i imbir. Mieszaj i duś na ogniu, aby zredukować płyny do pożądanej konsystencji (dosyć gęsty sos). Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy, miód (wiem, że miodu nie należy gotować) i dopraw solą. Całość

Anioły w kuchni
Koktajl z siemieniem lnianym. 129

Składniki :           ( na 6 porcji )   2 gruszki 1 awokado 1 mango 1 łyżka siemienia lnianego 1 szklanka sałaty rzymskiej 1 cm świeżego korzenia imbiru sok z 1/2 cytryny 3 szklanki zimnej wody ( najlepiej źródlanej ) Sposób wykonania :   M ango i awokado obierz, usuń pestki, pokrój na kawałki. Gruszki umyj, usuń gniazda nasienne ( nie obieraj ). Sałatę(...)dokładnie opłucz, posiekaj na mniejsze kawałki. Korzeń imbiru obierz, pokrój na cienkie plastry. Wszystkie składniki włóż do blendera, dokładnie zmiksuj. Gotowy koktajl rozlej do szklanek, podaj do wypicia.                              Życzę zdrowia

Przepisy i porady kulinarne
Kurczak w sosie chińskim z prażonym makaronem 165

podać w  bardziej tradycyjnej wersji czyli makaronem ugotowanym. KURCZAK W SOSIE CHIŃSKIM   Z  PRAŻONYM MAKARONEM RYŻOWYM Składniki: 1/2 filetu z kurczaka 1 cebula 1-2 cm imbiru 1 łodyga trawy cytrynowej sok z 1 limonki 1 mała marchew 2-3 kolby kukurydzy marynowanej 1 łyża sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki cukru brązowego 1 szklanka(...)odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Makaron można również przygotować tradycyjnie, gotując w wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Na oleju smażymy posiekaną w pióra cebulę oraz starty na drobnej tarce imbir. Kiedy cebula się zeszkli dodajmy startą marchew oraz trawę cytrynową przeciętą na pół. Następnie dodajemy zmielony na dużych oczkach filet z kurczaka i obsmażamy mięso. Polewamy wszystko sokiem z limonki

Bon appetit mon amie
Sajgonki z mięsem mielonym 157

cebula dwie gałązki selera naciowego 2 średnie marchewki garść suszonych grzybów mun  dwie łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego sos sojowy przyprawa do potraw chińskich 2-3 cm świeżego imbiru sól, pieprz jajko 2 opakowania papieru ryżowego Marchewkę obrać i pokroić obieraczką na paski. Cebulę obrać i posiekać w piórka. Selera naciowego pokroić na kawałki ok 1/2 cm. Grzyby(...)namoczyć, odsączyć i pokroić. Na patelnię wlać olej. Wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać marchewkę i podsmażyć do zeszklenia. Dodać selera i dalej lekko podsmażyć. Następnie dodać grzyby, imbir, przyprawy i sos sojowy - 2-3 łyżki. Solenie lepiej zostawić na koniec.  Podsmażyć krótko i dodać mięso. Można dolać trochę wody, żeby mięso się rozpadło ale też należy je mocno mieszać

Ze smakiem bez glutenu
Azjatycki bulion z wolnowaru 160

wielkości jajka) 1 duża pietruszka 1- 2 ostre papryczka chili 1 gałązka trawy cytrynowej kilka grzybów shitake 2 grzyby mun 4-5 ząbków czosnku ok. 6 cm kawałek świeżego imbiru 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 laska cynamonu (ok. 6 cm długości) 3-4 goździki 1-2 gwiazdki anyżu 1 łyżka cukru palmowego (czasami zastępuję go miodem lub cukrem trzcinowym(...)dnie wolnowaru. Dodaj przyprawy (goździki, cynamon i anyż można najpierw podgrzać przez 2 minuty na suchej patelni, aby wydobyć więcej aromatu), obrany i przekrojony na 2 -3 części kawałek imbiru, czosnek, trawę cytrynową, sos sojowy, cukier palmowy lub jego zamiennik oraz grzyby mun i shitake. Na samym końcu umieść w wolnowarze mięso. Całość zalej zimną wodą do 3/4 wysokości garnka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak -Korma 219

potrawy które znalazły się na moim stole. Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka pokrojona w kostkę 1 średniej wielkości cebula posiekana drobno w kostkę 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru albo 1 łyżeczka pasty imbirowej 2 łyżki przyprawy korma curry ( jest to mieszanka na bazie jogurtu) 150 ml wywaru z kurczaka np. z kostki rosołowej 400 ml mleka kokosowego(...)kolendry 2 łyżki masła albo oleju roślinnego Sposób: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180C W głębokim garnku z podwójnym dnem albo wysokiej patelni topimy masło albo rozgrzewamy olej . Dodajemy cebulę ,imbir i smażymy często mieszając około 3-4 minut do zmiękczenia a nie zeszklenia cebuli. Następnie dodajemy przeprawę korma curry i łączymy cebulę na małym ogniu ważne by jej nie spalić

Viola cooks with passion
Saag Aloo Indyjki przepis na ziemniaki ze szpinakiem 183

albo mielony 2 łyżki 1 łyżka masła 1/2 łyżeczka oliwy z oliwek 1 średnia cebula, posiekana drobno w kotkę 1 lub 2 ząbki czosnku, grubo posiekane 1 łyżeczka świeżego imbiru, tartego- może być pasta imbirowa 1 łyżeczka turmeric przyprawa 1 łyżka garam masala  350g świeżych lub mrożonych szpinaków troszkę wody  Sposób: Gotujemy ziemniaki na pół twardo.Odcedzamy i odstawiamy(...)Smażymy nasiona kuminu na maśle dodając po troszku  olej  aż nasiona zaczną brązować. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i imbir  i smażymy na złoty kolor Dodajemy gotowane ziemniaki, kurkumę i garam masala   troszkę wody, aby zwilżyć naczynie. Dodać szpinak i mieszać przez 6-8 minut, aż szpinak zwiędnie,  a ziemniaki dojdą do pożądanej miękkośc

Viola cooks with passion
Wegetariańska harira z amarantusem 277

zachowany. 100g nasion amarantusa 90g ciecierzycy 50g czerwonej soczewicy Mała cebula 2 ząbki czosnku Papryczka chili Pęczek kolendry Marchewka Seler naciowy Mini kukurydze Groszek cukrowy Kumin Ziarna kolendry Cynamon Imbir w proszku Kurkuma Pomidory w puszce Miód Daktyle Jogurt naturalny Sól, pieprz i oliwa Amarantus oraz ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc, żeby dobrze się namoczyły. Po nocy należy(...)świeżą kolendrę. Na małej patelni prażymy łyżeczkę kuminu z połową łyżeczki ziaren kolendry. Przyprawy ucieramy w moździerzu i dodajemy do garnka. Dodajemy 2 cm kory cynamonu, pół łyżeczki sproszkowanego imbiru, ucieramy ok centymetr świeżej kurkumy (lub dodajemy połowę łyżeczki sproszkowanej). Dodajemy opłukaną soczewicę, łyżkę miodu i puszkę pomidorów. Ciecierzycę i amarantus razem z wodą z gotowania przelewamy do garnka

MarcinChef
CIASTO Z CAŁYMI GRUSZKAMI! 158

Uwielbiam, jak już dobrze wiecie ciasta ucierane. Z wielu powodów zawsze się udają, są przepyszne, mogę dodać do nich moje ukochane i ulubione przyprawy takie jak: kardamon, cynamon czy imbir. Ciasto jest długo świeże, ma świetny miąższ i strukturę. Bardzo aromatyczne. W cieście są całe gruszki, które dzięki temu są idealnie upieczone i przepyszne. A samo ciasto prezentuje się obłędnie(...)mąki pszennej tortowej - 2 łyżki śmietany 18% - 1/3 szklanki mleka 2% - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - płaska łyżeczka sody - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki kardamonu - 1/2 łyżeczki cukru z imbirem  - 4 twarde gruszki (nie mogą być zbyt dojrzałe, bo będą za mokre, zbyt wilgotne) W wysokim naczyniu umieść olej i żółtka. Umieść końcówkę od blendera (do samego

SMYKWKUCHNI