jajka 50 g cukru 1 torebka cukru waniliowego szczypta soli 50 g masła 100 g białego sera 100 g dżemu 1/2 łyżeczki skórki z cytryny 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 250 g mąki krupczatki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE: 1. Ubić jajka z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Dodać do niej roztopione masło, biały(...)dżem, skórkę z cytryny, imbir i dokładnie wymieszać. 2.Przesiać mąkę i proszek. Dodawać łyżką masę do mąki, delikatnie mieszając. 3. Ciasto nałożyć do natłuszczonej formy, na wierzchu ułożyć borówki/ jagody/ lub inne owoce 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40-45 min. 5. Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do wystygnięcia
Marcepanowa kuchniamarynata jest przepyszna!!!. Wspaniale wpisuje się w letnie propozycje. To nie tylko zasługa świeżej bazylii, ale także imbiru i cytryny. Tak marynowane mięso (najlepiej przez noc, u mnie nawet przez ok 36 godzin, ale minimum 2h) było bardzo soczyste, kruche i aromatyczne. A co jest jeszcze lepszą wiadomością marynata świetnie smakuje z delikatnymi rybami. Marynowane mięsa / ryby możecie piec(...)indyka też były całkiem soczyste. ok 300 ml oliwy z oliwek świeża bazylia (mniej więcej tyle ile jest w doniczce, ilościowo to była 1 garść) ok 3 cm kawałek imbiru, ale możecie dać więcej sok z cytryny do smaku (ja dałam z 1/2) 2 żąbki czosnku sól, pieprz do smaku W pojemniku zblendujcie wszystkie składniki na marynatę i ewentualnie
Szybko Tanio Smacznieporcja dla 2 osób): 500 g filetów z dorsza 2 dojrzałe mango 1 nieduża cebula (może być czerwona, będzie ładniej się prezentować) 1 czerwona papryka 1 łyżeczka świeżo startego imbiru natka pietruszki (użyłam suszonej) sól, pieprz szczypta chili zioła prowansalskie czosnek 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki białego octu winnego 2-3 łyżki(...)następnie kroimy w cienkie paski, podobnie robimy z papryką, a cebulę siekamy w piórka. W oddzielnym naczyniu łączymy ze sobą miód, ocet winny, sok z limonki, natkę pietruszki, czosnek, imbir oraz odrobinę chili. Gotowy sos dodajemy do posiekanego mango i papryki i delikatnie całość mieszamy. Rozkładamy na talerze, na wierzchu układamy kawałki upieczonego dorsza i posypujemy je posiekanymi orzechami. Smacznego
Cynamonowe szczęścieśrednich zielonych, młodych ogórków o ładnej skórce cebula i 3 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 marchew i mały kawałek selera liść laurowy, sól, pieprz mielony masło klarowane szczypta imbiru Przygotowanie : Ogórki dokładnie umyć, cebulę, ziemniaki, marchew, czosnek, seler obrać W garnuszku z ok. 3-4 szklankami wody ugotować pokrojone drobno warzywa oprócz ogórków i czosnku, dołożyć liść laurowy ( po ugotowaniu(...)warzyw liść laurowy wyjąć) Pokrojone drobno ogórki przesmażyć na maśle z czosnkiem (przestudzić) - dołożyć je do ugotowanych warzyw- zmiksować Doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym, imbirem, jeśli zupa za gęsta dolać wg uznania przegotowanej wody. Mój krem był b.gęsty. I pyszny
Proste Potrawyszkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki graham 125 g masła sól pieprz szczypta proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru nadzienie 500 ml mleka 2 łyżki mąki 1 jajko imbir gałka muszkatołowa 1 łyżka masła 200 g kurek pół małej cebuli 2 ząbki czosnku (duży jeden) sól pieprz Ciasto zagniatamy i wyklejamy 4 foremki do tartaletek(...)odparuje cały płyn. Mleko i mąkę mieszamy i nastawiamy na ogniu, mieszamy aż do zgęstnienia, w razie potrzeby dodajemy mleka by sos miał konsystencję budyniu, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st , podpiekamy ciasto w foremkach ok 12 min. Następnie nakładamy po równo sos a'la beszamelowy i układamy smażone kurki. Zapiekamy tarteletki
Gotowanie jest łatwełyżka oleju 2 szczypty soli woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji (jak na pierogi) Nadzienie: 75 g twarożku 75 g tartej mozzarelli 1/2 czerwonej cebuli 1 cm kawałek imbiru 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki garam masali 1 mały pomidor 1/2 pęczka pietruszki lub kolendry sól olej Wykonanie: Cebulę drobno posiekać, czosnek rozetrzeć z solą, a imbir
zadanie-gotowanieszklanki cukru, 300 ml wody, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1/3 łyżeczki soli, 100 ml octu. łyżeczka słodkiej papryki ok 1-2 cm korzenia imbiru Przygotowanie: Wodę z cukrem, solą, słodką papryką zagotować, dodać posiekaną paprykę chili ,posiekany imbir i czosnek, chwilę pogotować aż składniki sosu zmiękną. Następnie dodać ocet i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z niewielką ilością
Swojskie jedzonkodzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 2 małe czerwone cebule 3 duże czerwone pomidory 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 1/3 łyżeczki świeżego imbiru 5 łyżek brązowego cukru 50 ml octu balsamicznego bądź czerwonego wina 2 ziarna kardamonu 1/4 łyżeczki słodkiej papryki Pokroić drobno czerwoną cebulę. Dodać do niej drobno krojone czerwone pomidory, przeciśnięty przez(...)praskę czosnek, drobno krojony imbir, krojoną paprykę chili, brązowy cukier, paprykę w proszku, kardamon oraz ocet balsamiczny. Wrzucić wszystko do garnka, wstawić na mały ogień. Gotować przez co najmniej 40 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wszystkie składniki powinny być miękkie a ocet powinien prawie całkowicie wyparować. Chutney podawać na zimno. Pomidorowe chutney Smacznego! Pomidorowe chutney Chutney
mecooksTrochę zmieniłam tradycyjny sposób wykonania buraczków. Przez dodanie imbiru lekko zmieniły smak, ale nie jest bardzo wyczuwalny. Taka delikatna zmiana. Są pyszne Buraczki umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie zlać wodę z buraczków i ostudzić buraczki. Zdjąć skórę i zetrzeć buraczki na tarce o dużych oczkach. Jabłka obrać i zetrzeć również na tarce o dużych oczkach. Imbir
Kuchnia PokoleńSajgonki 0,5 kg mięsa mielonego pół opakowania mrożonej mieszanki chińskiej makaron chiński imbir przyprawa 5 smaków sól i pieprz do smaku papier ryżowy Mięso usmażyć z dodatkiem imbiru i przypraw, przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć mieszankę chińską. Makaron przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko wymieszać ze sobą i ponownie przyprawić
Pieguskowa Kuchniaprowadzonym przez przesympatyczną Agnieszkę. Przepis cytuję za autorką Kremowa zupa dyniowo-pomarańczowa 100 g ziemniaków 500 g dyni 1 cebula ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 100 ml białego wytrawnego wina 300 ml soku pomarańczowego 300 ml bulionu warzywnego 100 g śmietany kremówki sól, pieprz, gałka muszkatołowa Ziemniaki obrać, umyć i razem z dynią pokroić(...)małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną dynię, ziemniaki, imbir i wszystko razem chwilę podsmażyć. Wlać wino, sok z pomarańczy i bulion, gotować zupę przez 30 minut a następnie zmiksować. Wlać śmietanę, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Przed podaniem dekorować wg uznania kleksem
Pieguskowa Kuchniaszkl puree z dyni 1/4 szkl oleju 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru mielonego 2 szkl groszków czekoladowych do pieczenia (użyłam dużych groszków czekoladowych) KRUSZONKA 6-8 łyżek roztopionego masła 0,5 szkl brązowego cukru 3/4 szkl mąki 0,5 łyżeczki cynamonu Ubić cukier z jajkami(...)dodać dynię i olej. Wymieszać mąkę z solą, cynamonem, gałką i imbirem. Dodać suche składniki do mokrych i wymieszać, aż się połączą. Dodać czekoladę i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej blaszki – proponuję długość 35 cm, ponieważ w mniejszej będzie się dłużej piekło. Połączyć ze sobą wszystkie składniki kruszonki i wyłożyć równomiernie na ciasto. Piec około 1 godz
Pieguskowa KuchniaKURCZAKA 12 skrzydełek z kurczaka MARYNATA 3 łyżki pasty tamaryndowej 2 łyżki cukru palmowego 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu 1 łyżka oliwy z oliwek kawałek świeżego imbiru (ok 5 cm) 2 ząbki czosnku DIP kwaśna śmietana 12% limonka kolendra Imbir obrać i zetrzeć na tarce, a czosnek przecisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Umyte
Pieguskowa Kuchniawywaru warzywnego 2-3 średnie ziemniaki kawałeczek papryczki chili 100 ml śmietanki kremówki garść płatków migdałowych 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka natki pietruszki szczypta mielonego imbiru szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki cynamonu sól, pieprz Dynię przekroić na pół, wyjąć pestki i pokroić na kawałki. Inną odmianę dyni niż hokkaido dodatkowo obrać ze skórki. Do gorącego wywaru(...)dodać przygotowaną dynię, pokrojone w kostkę ziemniaki i papryczkę chili. Gotować około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania doprawić cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem oraz solą i pieprzem. Na rozgrzanej suchej patelni podprażyć migdały do lekkiego zrumienienia. Zupę zmiksować na gładko, dodać sok z cytryny i śmietankę. Wymieszać. Podawać z prażonymi migdałami i natką pietruszki. Artykuł PIKANTNA ZUPA
Pieguskowa Kuchniaczerwona papryka mała główka brokuła 1 marchewka 1 papryczka chili garść pędów bambusa 2-3 łyżki oleju do woka 1 duże jajko 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru 1 dymka sól, pieprz, limonka, kolendra SOS 5-6 łyżek pasty tamaryndowej 2-3 łyżki Sambal Oelek 4 łyżki sosu rybnego 5 łyżek cukru kokosowego Makaron ugotować uważając, żeby(...)tarce o dużych oczkach, a brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Na dużej patelni albo woku mocno rozgrzać olej i dodać do niego pokrojoną pierś indyka. Podsmażyć do zbrązowienia, dodać imbir, czosnek i cebulę. Po minucie dodać marchewkę, brokuły, odciśnięte grzyby mun i paprykę. Smażyć przez 2-3 minuty, ciągle mieszając. Odsunąć na bok mięso z warzywami, wlać roztrzepane jajko
Pieguskowa Kuchnia