makaron wonton- 100 g * papryka- 3 małe szt. (czerwona, żółta i zielona) * ostra papryczka- 1/2 szt. * marchewka- 1 mała * czosnek- 2 duże ząbki * sos sojowy ciemny- 6 łyżek * imbir w zalewie- 2 łyżki * olej ryżowy- 2 łyżki * orzeszki ziemne- 2 łyżki * ostra papryka mielona- 1/2 łyżeczki * świeża kolendra- do posypania * czarny sezam- do posypania Pierś z indyka pokroić w cienkie(...)czosnkiem i smażyć 5 minut- często mieszając. W międzyczasie przygotować makaron, odcedzić i przełożyć na patelnię z mięsem i warzywami, podlać 4 łyżkami sosu sojowego, dodać orzeszki ziemne oraz imbir i całość ponownie podsmażyć jeszcze 1-2 minuty. Gotową chińszczyznę posypać czarnym sezamem i listkami kolendry. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaskrzydełka i grzbiet z kury czyli tzw. porcja rosołowa 1/2 kg kostek wieprzowych 1 mała cebula 1 mała marchewka średnia kalarepka 2,5 litra wody 2 plasterki świeżego korzenia imbiru lub 3/4 łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka Proponowane przez nas dodatki do zupy bogów chiński makaron ryżowy, sojowy lub jajeczny mięso z rosołu lub gotowana wołowina
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTaką cebulę dodaję nie tylko do orientalnego bulionu, ale też do tradycyjnego "niedzielnego" rosołu. Składniki: 1 kg wołowiny z kością (pręga,ogon) 2 cebule, obrane i opalone 10 cm imbiru 4 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu 3 goździki 8 ziaren pieprzu 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Dodatki: wołowina z wywaru makaron ryżowy(...)Przygotowanie: Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 minut, po czym wylewamy wodę, przemywamy mięso, wkładamy ponownie do garnka, zalewamy świeżą wodą. Dodajemy opalone cebule, imbir pokrojony w plastry. Czosnek i pozostałe przyprawy prażymy na suchej patelni, aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodajemy je do zupy razem z solą, cukrem i sosem rybnym. Gotujemy na wolnym ogniu
Smakowity Blog Kulinarnyporcje): 250 gram filetu z dorsza, bez skóry i bez ości 1 szklanka soku pomidorowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryczka chili 1 cm imbiru 1 łyżka oleju sezamowego 50 gram gotowej pasty curry zielonej przyprawy do marynowania ryby: po szczypcie curry, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, czosnku w proszku 1/2 szklanki mleka kokosowego(...)kroję w kostkę i marynuję w przyprawach: curry, pieprzu ziołowym, papryce słodkiej i czosnku w proszku oraz szczypcie soli. Odstawiam na 30 minut do lodówki. W tym czasie cebulę, imbir, chili oraz czosnek siekam drobno i smażę na oleju sezamowym do delikatnego zarumienienia. Dodaję pastę curry i smażę całość kilka chwil. Wlewam sok pomidorowy oraz mleko kokosowe i gotuję
Mango Papajakoszyka. Robiąc to danie bez kurczaka, będziecie mieć danie wegetariańskie. Ja, z uwagi na smaki moich domowników wykorzystałam mięso kurczaka. pierś z kurczaka zagrodowego 2 sztuki boczniaki 250 gram imbir świeży 3 cm sos sojowy 3 łyżki przyprawa chińska 2 łyżeczki (kupuję w sklepie azjatyckim obłędnie pyszną przyprawę chińską w małych saszetkach) czosnek 3 ząbki cebula dymka kolendra 1 garść(...)łyżeczki do rozpuszczenia w 150 ml wody Kurczaka, boczniaki i warzywa pokrój w paseczki. Olej rozgrzej w woku. Wrzucaj po kolei najpierw kurczaka - obsmaż, wlej sos sojowy, dodaj tarty imbir i posiekany czosnek. Następnie dodaj grzyby, marchew i paprykę. Dopraw chili i przyprawą chińską. Przygotuj skrobię rozcieńczoną w wodzie. Wlej do woka i wymieszaj. Podawaj z makaronem ryżowym, dymką
AZgotuj!poprawią pasaż jelitowy:-) Składniki: dość duża dynia piżmowa 250g cieciorki z puszki cebula 4 ząbki czosnku 250g pomidorów z puszki 200ml mleka kokosowego 150g pomidorków koktajlowych 2 cm imbiru 2 cm kurkumy łyżeczka mielonego kminu rzymskiego łyżka wiórków kokosowych chilli, sól, pieprz 2 łyżka oleju kokosowego Sposób przygotowania: Dynię obierz i pokrój w małą kostkę. Łyżkę oleju kokosowego rozpuść(...)piekarnika nagrzanego do 180 º C i piecz około godziny aż dynia zmięknie. W garnku na pozostałym oleju kokosowym podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę, następnie dodaj posiekany czosnek, imbir, chilli oraz kurkumę. Chwilę podsmażaj. Dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, dokładnie zamieszaj i zalej pomidorami i gotuj około 10 minut. Dodaj mleko kokosowe oraz resztę przypraw. Gotuj kolejne
wysmienitysposób celebrować jedzenie. Moje pierożki są z mięsem cielęco - wołowym, ale śmiało można wykorzystać wieprzowo - wołowe. Dodałam też przyprawy, których w oryginalnych przepisach nie znalazłam, czyli imbir, chilli i paprykę wędzoną. Składniki: - 300 g mielonej cielęciny - 200 g mielonej wołowiny - liście kolendry z całej doniczki - 3/4 szklanki bulionu mięsnego - duża cebula - pięć ząbków czosnku - łyżeczka papryki wędzonej - dwie szczypty(...)chilli - pieprz i sól do smaku - ciasto na pierogi zrobione o tak [klik] . Cebulę i czosnek drobno siekam, imbir ścieram na małych oczkach i szklę na oliwie, studzę. Oba mięsa przekładam do miski, dodaję drobno posiekaną kolendrę, wszystkie przyprawy i wyrabiam dodając porcjami bulion. Tyle ile mięso zdoła wchłonąć. Odstawiam na pół godziny. Przygotowane ciasto wałkuję nieco grubiej
Cook&Loveszklanki pure z dyni 20 g masła, roztopionego 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1,5 - 2 godziny). Wyrośnięte(...)ciasto delikatnie wyrobić, rozwałkować na prostokąt. Nadzienie: 90 g masła 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej Masło roztopić, przestudzić. Cukry wymieszać z przyprawami. Masłem posmarować rozwałkowane ciasto, posypać mieszanką cukru z przyprawami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić na równe części
kulinarnyswiatdomiPOTRAWY: 18 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: około 250 g polędwicy wieprzowej, mały por, mała marchewka, 2 ząbki czosnku, 3/4 średniej papryki czerwonej, około 1,5-2 cm imbiru, 2 cebule szalotki, sól, świeżo mielony pieprz, 2 łyżki oleju, 3 torebki ryżu, pęczek posiekanego szczypiorku; sos: sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki brązowego cukru (jeśli nie macie, można zastąpić(...)opakowaniu. Polędwiczkę oczyszczam z błon, kroję wzdłuż na ćwiartki, następnie w cieniutkie plasterki. Oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem. Paprykę kroję w większe kawałki, cebulę oraz czosnek siekam, imbir ścieram na tarce o małych oczkach. Pora i marchewkę dzielę na trzy części, następnie kroję wzdłuż, aby powstały bardzo cienkie słupki. Przygotowuję sos z podanych składników. Na woku rozgrzewam łyżkę oleju
JejKuchniarównież pomysł na napój który wspomaga odchudzanie 1 szklanka wody w temperaturze pokojowej sok z jednej cytryny łyżeczka octu jabłkowego łyżeczka miodu około 1 cm tartego imbiru lub 1/4 łyżeczki mielonego imbiru Wszystko razem dokładnie mieszamy i pijemy z rana
Delusional Trinejaśminowego - 2 łyżki oleju kokosowego lub oleju z oliwek - 1 mała, biała cebula, pokrojona w kostkę - 1 s zczypta soli, bardziej do smaku - 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru - 2 ząbki czosnku, prasowane lub mielone - 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie długie paski lub w większą kostkę - 1 żółta lub zielona papryka, pokrojona w cienkie długie paski(...)parę pestek dyni do przyozdobenia + sos Hoisin do smaku (dostępny też w Biedronce) Ryż wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Na oleju/oliwie podsmażamy cebulę, do zeszkleniu dodajemy imbir oraz czosnek, podsmażamy wszystko 3 minuty. Dokładamy warzywa: marchew, papryki, delikatnie solimy i podsmażamy ok 5 minut. Dodajemy ćwierć szklanki wody i podduszamy 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pastę
upichconaznacznie delikatniejsze mięso aniżeli filet z kurczaka . Filet z indyka z makaronem sojowym – składniki (2 porcje) małe opakowanie makaronu sojowego (200g) 400g filetu z indyka 2 cm imbiru 1 ząbek czosnku sól pieprz mieszanka warzyw (najlepiej mieszanka chińska) – 400g 100 ml bulionu oliwa przyprawa 5 smaków (chińska) Filet z indyka z makaronem sojowym – przepis Indyka kroimy(...)większą kostkę i wkładamy do marynaty przygotowanej z imbiru, oliwy, soli, pieprzu i odrobimy przyprawy 5 smaków (przyprawa chińska). Filet z indyka smażymy na patelni, jak będzie już usmażony, przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy warzywa. Smażymy aż będą al dente . Dodajemy wtedy usmażonego indyka, podlewamy bulionem i całość dusimy jeszcze przez ok. 3-5 minut
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!puszki czerwonej fasoli (po otwarciu wypłukać pod bieżącą wodą, ale to chyba oczywiste) 2-3 świeże posiekane pomidory lub puszka 400 g 2 średnie cebule 1-2 cm świeżego imbiru lub łyżeczka suszonego 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki 4 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego łyżeczka kurkumy łyżeczka suszonej kolendry łyżeczka kuminu 3-4 ostre papryczki lub pół łyżeczki(...)podsmaż cały czas mieszając kurkumę i kumin. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż 3 minuty cały czas mieszając, kolejno dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (lub bardzo drobno posiekany) i imbir starty na tarce o drobnych oczkach. Smaż razem 2 minuty cały czas mieszając. Po tym czasie dodaj pomidory, suszoną kolendrę, drobniusieńko posiekane papryczki. Duś razem 3-5 minut. Teraz dodaj
greenscarfformę z kominkiem: 3/4 szkl cukru 1 i 1/2 szkl mąki tortowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 3 łyżki soku z cytryny 3 cm świeżego imbiru lub 2 łyżeczki sproszkowanego 6 łyżek roztop. masła skórka otarta z 1 dużej cytryny Wszystkie Składniki Powinny Być W Temp. Pokojowej ! 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. 2. Wbijamy jajka(...)mikserem na najwolniejszych obrotach przez krótka chwilę. 3. Do jajek wsypujemy wymieszana mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier. 4. Wlewamy śmietanę oraz sok z cytryny, dodajemy starty imbir oraz skórkę z cytryny. Na sam koniec ostudzone roztop. masło. Miksujemy mikserem na najwolniejszych obrotach tylko do wymieszania się składników. Tak wyglądała konsystencja ciasta po dodaniu wszystkich składników. Masę przelewamy
Gotowanie...to proste !koktajlu. Proste składniki, chwila i gotowe! Zielony koktajl 1/2 opakowania roszponki (6 dag) 1 duża pomarańcza 1 duży banan 1 szklanka mleka roślinnego (sojowe, kokosowe, ryżowe) 1 cytryna szczypta imbiru syrop klonowy do smaku (lub płynny miód) woda źródlana Oczyść sałatę, obierz banana, wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny. Do blendera do koktajli włóż sałatę i pokrojonego banana, dolej(...)pomarańczy i cytryny oraz mleko roślinne. Zmiksuj wszystko na gładki koktajl dolewajac tyle wody, by uzyskać gęstość koktajlu jaką lubisz. Dodaj szczyptę imbiru (niekoniecznie) oraz syropu klonowego do smaku. Miksuj jeszcze chwilę po czym przelej napój do szklaneczek. Co do kwiatów z foamiranu, to sprawa jest dość prosta. jest wiele sposobów na tworzenie kwiatów zaprezentowanych na You Tube. jak narazie
Gotuj Sam!