obranej i pokrojonej w średniej wielkości kostkę 1 szklanka selera obranego i pokrojonego w odrobinę mniejszą kostkę niż dynia 1 duża cebula 1/3 główki czosnku 1-2 łyżeczki startego imbiru (według smaku) 1 mała ostra papryczka 2 puszki ugotowanej ciecierzycy (każda po około 400 g) 400 ml mleka kokosowego 2-3 łyżki oleju przyprawa curry sól do smaku Cebulę obrać(...)podlać woda w takiej ilości, aby tylko przykryła warzywa. Dusić pod przykryciem przez około 5 minut. Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przepłukać lekko i dodać do garnka razem z imbirem. Całość przyprawić solą i przyprawą curry - ja dodałam 1 łyżkę. Wymieszać i udusić do miękkości. Wlać mleko kokosowe i ewentualnie uzupełnić wodą, gdyby danie okazało się zbyt gęste
Codzienna kuchnia niecodziennamarchewką i karmelizowaną cebulą, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Oczywiście na znanym już placku injera. Składniki: - mąka - sok z cytryny lub ocet - soda oczyszczona - fasola szparagowa - marchewka - cebula - czosnek granulowany - imbir - cukier Wykonanie: Do mąki dodajemy wody, aby powstało nam naleśnikowe ciasto. Dodajemy sody oczyszczonej i cytryny. Cytryna da nam specyficzny kwaśny smak typowy dla placków injera (oryginalnie w wyniku(...)kawałki. Podobnie robimy z marchewką, z tym, że musimy włożyć w to więcej pracy, bo kroimy w słupki. Dusimy wszystko razem pod przykryciem i doprawiamy czosnkiem i imbirem. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na małym ogniu. Kiedy zmięknie dosypujemy trochę cukru i chwilę smażymy żeby ją skameralizować. Mieszamy wszystko razem i podajemy na plackach
Kryzysowa Książka KucharskaSKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 1 kg bardzo miękkich gruszek 50 g mieszanki studenckiej Przyprawy:cynamon, imbir granulowany 2 łyżki cukru waniliowego 4 łyżki cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE: Gruszki obieram a nastepnie kroję w kostkę. W garnku o grubym dnie duszę gruszki ok 15 min. Następnie dodaję cukier trzcinowy, cukier waniliowy, cynamon oraz imbir. Mieszam. Pozostawiam do wystygnięcia. Na blaszkę wykładam
Gotowanie Patkispróbujecie? 1 filiżanka/kubek gorącej kawy (koniecznie dobrej jakości; świeżo parzonej) 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego 1 łyżka masła klarowanego Opcjonalnie: np. anyż, cynamon, kardamon, imbir mleko kokosowe do słodzenia: ksylitol, cukier kokosowy (nigdy zwykły) Wszystkie składniki zmiksować/zblendować. (Kawa (**) powinna być gorąca, aby tłuszcze się rozpuściły.) (*) Tłuszcze MCT zwalniają perystaltykę jelit i tym sposobem doskonale(...)Wspomagają leczenie takich chorób jak: celiakia, syndrom krótkiego jelita, biegunki, choroby wątroby, niedożywienie, epilepsja, alzheimer... (**) Kawę uprzednio można zaparzyć z ulubionymi przyprawami, np. anyżem, cynamonem, kardamonem, czy imbirem
Di gotujeprzed miażdżycą, dzięki przeciwutleniaczom hamują proces starzenia się, zawierają dużo błonnika, witaminy z grupy B, A, C, E, SKŁADNIKI: 1 banan* 1 grejpfrut 1 jabłko szczypta sproszkowanego imbiru - opcjonalnie Z grejpfruta wyciskamy sok, za pomocą wyciskarki do cytrusów, sokowirówki lub wyciskarki**. Dodajemy do niego banana i blendujemy na gładką masę. Po chwili dorzucamy pokrojone jabłko, można obrać(...)skórki, ale nie jest to konieczne. Ponownie mieszamy. Podajemy sam lub posypany odrobiną imbiru. Idealnie nadje się na śniadanie lub wczesny lunch. Na kolację lepiej wybrać koktajl 2 - ma mniej cukru. * Im dojrzalszy banan tym lepiej, dzięki temu jest bardzo słodki, co doskonale skomponuje się z goryczką grejpfruta. ** U nas była to wyciskarka wolnoobrotowa. Serdecznie polecamy i namawiamy
Kuchnia od dwojgasmakoszy. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu po 0,5 szklanki orzechów włoskich i migdałów odrobina startego świeżego imbiru 4 łyżki masła szczypta soli 1 jajko dodatkowo: konfitura śliwkowa cukier puder Do dzieła: Orzechy ubijamy w moździerzu z łyżeczką brązowego cukru. Do niedużej miski przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną, sól oraz(...)cynamon. W drugiej, większej misce miksujemy masło z pozostałym cukrem, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodajemy ubite orzechy, jajko, starty imbir i miksujemy, aż do połączenia składników. Możecie również zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto dzielimy na 2-3 części, każdą z nich owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na około 1 godz. W między czasie piekarnik rozgrzewamy
Spektrum Smakułyżka koncentratu pomidorowego 1,5 łyżki cukru 100 ml oleju 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 6 ziaren czarnego pieprzu szczypta majeranku szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru sól sposób przygotowania Grzyby wkładamy do niewielkiego rondla zalewamy wodą i zostawiamy ( najlepiej na noc). Następnego dnia gotujemy grzyby ( w wodzie w której się moczyły), po czym odstawiamy do wystygnięcia(...)niewielkim ogniu gotujemy przez pięć minut. Następnie do oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę, oraz grzyby ( również drobno posiekane), smażymy pięć minut a następnie dodajemy cukier, majeranek, imbir i gałkę muszkatową. Mieszamy, dodajemy koncentrat, posiekane kiszone ogórki i sól, po czym trzymamy na ogniu jeszcze minutę, zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy zawartość. Opłukane śledziowe filety, kroimy
Miód i pieprzlaska cynamonu skórka otarta z wyparzonej wrzątkiem pomarańczy 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy 1/4 szklanki porto (czerwone, słodkie wino) 1/3 szklanki cukru trzcinowego (lub więcej) 1/3 łyżeczki mielonego imbiru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do rondelka wsypujemy umytą żurawinę i cukier trzcinowy. Dodajemy skórkę z pomarańczy startą na tarce o drobnych oczkach (wcześniej warto pomarańczę(...)przelać wrzątkiem), cynamon oraz imbir. Wlewamy wino (porto) oraz sok z pomarańczy. Włączamy ogień i zagotowujemy (co jakiś czas mieszając, aby cukier rozpuścił się). Żurawina zacznie pękać. Zmniejszamy ogień na mały i gotujemy, aż sos zgęstnieje (ok. 10 minut). Po tym czasie próbujemy (uwaga, gorące) – gdy żurawina jest zbyt kwaśna, dodajemy nieco więcej cukru. Wyławiamy cynamon i przekładamy
Poezja smakudnia następnego. 5.0 from 1 reviews Smoothie z dyni i domowego mleka orzechowego Drukuj Delikatnem, jesienne smoothie z dyniowym pure na bazie domowego mleka orzechowego, z cynamonem i imbirem. Ingredients 1 szklanka mleka orzechowego (gotowego lub przepis poniżej) 4 łyżki pure z dyni (żeby zrobić pure z dyni trzeba ją najpierw upiec w piekarniku - w zależności od dyni(...)minut) i zmiksować 4 daktyle spora szczypta cynamonu szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej Instructions Żeby zrobić mleko orzechowe należy wcześniej namoczyć na noc szklankę orzechów ( ja miałam mieszankę migdałów, orzechów włoskich, nerkowców i dodałam trochę nasion słonecznika). Orzechy następnie płuczemy, zalewamy litrem wody przegotowanej i miksujemy w blenderze kielichowym przez kilka minut aż wszystko się dokładnie zmiksuje. Całość przelewamy przez
Cooking for Emilytylko Polaków. Taki sposób przygotowywania warzy pokochali także mieszkańcy krajów azjatyckich. Kapusta pekińska 2 pęczki jarmużu 2 marchewki 2 pęczki dymki 2 łyżki soli 2 papryczki chili Główka czosnku Imbir 6 łyżek sosu sojowego 6 łyżek wody Kiszona kapusta to bardzo popularny dodatek do polskiego obiadu. Kapustę kiszą jednak nie tylko Polacy. Kimchi to popularne na wschodzie kiszone warzywa(...)soli do momentu, aż puszczą soki. Odstawiamy pod przykryciem na jakiś czas, aż warzywa dokładnie zmiękną. W tym czasie przygotujemy pastę miksując wszystkie jej składniki. Dwie papryczki chili, czosnek, imbir (ok. 6-8 cm) oraz sos sojowy i wodę miksujemy razem. W ten sposób powstanie pasta, która posłuży nam do dalszego przyrządzania polskiego kimchi. Pastę dokładnie mieszamy z warzywami
MarcinChefDominiką Wójciak. 2 łyżki oleju Kumin Listki curry 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka ziaren musztardowca Pół łyżeczki kurkumy 1 duża cebula 1 papryczki chili 4 ząbki czosnku Kawałek imbiru 500g. dyni 2/3 szklanki czerwonej soczewicy Puszka pomidorów Świeży szpinak Kolendra Sól Pieprz Na oleju podsmażamy przyprawy, dodajemy posiekaną cebulkę. Musztardowca możemy zastąpić gorczycą lub zwyczajną musztardą. Gdy cebula się(...)zarumieni dorzucamy chili, następnie przetarty czosnek i starty imbir (ok. 4 cm). Po kilku minutach dodajemy posiekaną dynię i dalej smażymy. Następnie w garnku powinna znaleźć się soczewica, puszka pomidorów i litr wody. Doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. Po 20 minutach gotowania na małym ogniu dodajemy szpinak. Podajemy z kolendrą. Smacznego
MarcinChefobiad na szybko. Skłaniki: jedna podwójna pierś z kurczaka mała puszka kukurydzy opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej dwa ząbki czosnku trzy łyżki sosu sojowego łyżeczka sosu chili (lub łyżeczka tartego imbiru) łyżeczka mąki ziemniaczanej i odrobina wody dwie łyżki oleju do smażenia sól, carry, czerwona papryka i kurkuma do przyprawienia kurczaka łyżka prażonych nasion sezamu albo słonecznika Wykonanie: 1. Kurczaka myjemy(...)suszymy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki. Wlewamy sos sojowy, dodajemy paprykę, czosnek , curry, kurkumę i imbir i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. 2. Na gorącą patelnie wlewamy olej, wrzucamy kurczaka z cała marynatą i smażymy aż mięso się zetnie. Dodajemy mieszankę warzyw chińskich, kukurydzę i dusimy przez kilkanaście minut by warzywa była al’dente. 3. Na koniec
Mama z miastamintaja lub dorsza 5 marchewek pietruszka nieduży seler biała część pora 400 ml przecieru pomidorowego dwa ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych sól pieprz szczypta imbiru woda/bulion rybny mąka olej do smażenia Rybkę osuszamy, oprószamy solą i pieprzem odstawiamy na kilka minut. Porcjujemy, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor, po około 2 minuty z każdej(...)Dobrze również, aby nie gotować za długo i nie zrobić z nich papki. Na koniec próbujemy, doprawiamy do smaku jeśli to konieczne, ja lubię dodać jeszcze sporą szczyptę mielonego imbiru. Połowę warzywnej mikstury wkładamy do naczynia. Ja podczas tej czynności staram się wyłowić wszystkie liście i ziarna ziela oraz czosnek. Na warstwę warzyw układam usmażoną rybę, którą przykrywam resztą
Pichceniomaniamasła 80 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka imbiru w proszku **** INGREDIENTI 250 g di farina 125 di burro 80 g di zucchero di canna 1 vanillina 1 uovo 1/2 cucchiaino di noce moscata 1 cucchiaino di lievito vanigliato 1 cucchiaino(...)cannella 1 cucchiaio di zenzero in polvere PRZYGOTOWANIE Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem trzcinowym, cukrem waniliowym, cynamonem, imbirem i gałką muszkatałową. Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę oraz jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej
La grande e la piccola cuocaBoczniaki w sosie musztardowo-kokosowym a'la śledzie Składniki: 250 g boczniaków 1 litr wody 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 3 arkusze nori 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1/3 szkl. octu 4 łyżki musztardy 10 łyżek mleka kokosowego 1/2 cebuli 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki gorczycy 2 łyżki + 1/2 szkl oleju(...)zalewy sól, pieprz Przygotowanie: Wlej wodę do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, olej, imbir i nori. Dopraw solą, pieprzem i zagotuj. Boczniaki pokrój na mniejsze kawałki* i przełóż do gotującej się zalewy. Po ok. 5 minutach gotowania dodaj ocet i gotuj jeszcze 2 minuty. Po tym czasie zdejmij zalewę z ognia i poczekaj
wegujemy