imbir - 9508 przepisów (strona:201/634)

Sos żurawinowy do mięs i pasztetów 192

laska cynamonu skórka otarta z wyparzonej wrzątkiem pomarańczy 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy 1/4 szklanki porto (czerwone, słodkie wino) 1/3 szklanki cukru trzcinowego (lub więcej) 1/3 łyżeczki mielonego imbiru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do rondelka wsypujemy umytą żurawinę i cukier trzcinowy. Dodajemy skórkę z pomarańczy startą na tarce o drobnych oczkach (wcześniej warto pomarańczę(...)przelać wrzątkiem), cynamon oraz imbir. Wlewamy wino (porto) oraz sok z pomarańczy. Włączamy ogień i zagotowujemy (co jakiś czas mieszając, aby cukier rozpuścił się). Żurawina zacznie pękać. Zmniejszamy ogień na mały i gotujemy, aż sos zgęstnieje (ok. 10 minut). Po tym czasie próbujemy (uwaga, gorące) – gdy żurawina jest zbyt kwaśna, dodajemy nieco więcej cukru. Wyławiamy cynamon i przekładamy

Poezja smaku
Smoothie z dyni i domowego mleka orzechowego 143

dnia następnego. 5.0 from 1 reviews Smoothie z dyni i domowego mleka orzechowego   Drukuj Delikatnem, jesienne smoothie z dyniowym pure na bazie domowego mleka orzechowego, z cynamonem i imbirem. Ingredients 1 szklanka mleka orzechowego (gotowego lub przepis poniżej) 4 łyżki pure z dyni (żeby zrobić pure z dyni trzeba ją najpierw upiec w piekarniku - w zależności od dyni(...)minut) i zmiksować 4 daktyle spora szczypta cynamonu szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej Instructions Żeby zrobić mleko orzechowe należy wcześniej namoczyć na noc szklankę orzechów ( ja miałam mieszankę migdałów, orzechów włoskich, nerkowców i dodałam trochę nasion słonecznika). Orzechy następnie płuczemy, zalewamy litrem wody przegotowanej i miksujemy w blenderze kielichowym przez kilka minut aż wszystko się dokładnie zmiksuje. Całość przelewamy przez

Cooking for Emily
Kimchi, czyli kiszenie po azjatycku 212

tylko Polaków. Taki sposób przygotowywania warzy pokochali także mieszkańcy krajów azjatyckich. Kapusta pekińska 2 pęczki jarmużu 2 marchewki 2 pęczki dymki 2 łyżki soli 2 papryczki chili Główka czosnku Imbir 6 łyżek sosu sojowego 6 łyżek wody Kiszona kapusta to bardzo popularny dodatek do polskiego obiadu. Kapustę kiszą jednak nie tylko Polacy. Kimchi to popularne na wschodzie kiszone warzywa(...)soli do momentu, aż puszczą soki. Odstawiamy pod przykryciem na jakiś czas, aż warzywa dokładnie zmiękną. W tym czasie przygotujemy pastę miksując wszystkie jej składniki. Dwie papryczki chili, czosnek, imbir (ok. 6-8 cm) oraz sos sojowy i wodę miksujemy razem. W ten sposób powstanie pasta, która posłuży nam do dalszego przyrządzania polskiego kimchi. Pastę dokładnie mieszamy z warzywami

MarcinChef
Daal z sezonowymi warzywami 283

Dominiką Wójciak. 2 łyżki oleju Kumin Listki curry 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka ziaren musztardowca Pół łyżeczki kurkumy 1 duża cebula 1 papryczki chili 4 ząbki czosnku Kawałek imbiru 500g. dyni 2/3 szklanki czerwonej soczewicy Puszka pomidorów Świeży szpinak Kolendra Sól Pieprz Na oleju podsmażamy przyprawy, dodajemy posiekaną cebulkę. Musztardowca możemy zastąpić gorczycą lub zwyczajną musztardą. Gdy cebula się(...)zarumieni dorzucamy chili, następnie przetarty czosnek i starty imbir (ok. 4 cm). Po kilku minutach dodajemy posiekaną dynię i dalej smażymy. Następnie w garnku powinna znaleźć się soczewica, puszka pomidorów i litr wody. Doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. Po 20 minutach gotowania na małym ogniu dodajemy szpinak. Podajemy z kolendrą. Smacznego

MarcinChef
Kurczak po chińsku 223

obiad na szybko. Skłaniki: jedna podwójna pierś z kurczaka mała puszka kukurydzy opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej dwa ząbki czosnku trzy łyżki sosu sojowego łyżeczka sosu chili (lub łyżeczka tartego imbiru) łyżeczka mąki ziemniaczanej i odrobina wody dwie łyżki oleju do smażenia sól, carry, czerwona papryka i kurkuma do przyprawienia kurczaka łyżka prażonych nasion sezamu albo słonecznika Wykonanie: 1. Kurczaka myjemy(...)suszymy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki. Wlewamy sos sojowy, dodajemy paprykę, czosnek , curry, kurkumę i imbir i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. 2. Na gorącą patelnie wlewamy olej, wrzucamy kurczaka z cała marynatą i smażymy aż mięso się zetnie. Dodajemy mieszankę warzyw chińskich, kukurydzę i dusimy przez kilkanaście minut by warzywa była al’dente. 3. Na koniec

Mama z miasta
Polska rybka po grecku, czyli po polsku 158

mintaja lub dorsza 5 marchewek pietruszka nieduży seler biała część pora 400 ml przecieru pomidorowego dwa ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych sól pieprz szczypta imbiru woda/bulion rybny mąka olej do smażenia Rybkę osuszamy, oprószamy solą i pieprzem odstawiamy na kilka minut. Porcjujemy, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor, po około 2 minuty z każdej(...)Dobrze również, aby nie gotować za długo i nie zrobić z nich papki. Na koniec próbujemy, doprawiamy do smaku jeśli to konieczne, ja lubię dodać jeszcze sporą szczyptę mielonego imbiru.  Połowę warzywnej mikstury wkładamy do naczynia. Ja podczas tej czynności staram się wyłowić wszystkie liście i ziarna ziela oraz czosnek. Na warstwę warzyw układam usmażoną rybę, którą przykrywam resztą

Pichceniomania
Girlanda z imbirowych ciasteczek (Ghirlanda di biscotti di zenzero) 133

masła  80 g cukru trzcinowego  1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka imbiru w proszku **** INGREDIENTI 250 g di farina 125 di burro 80 g di zucchero di canna 1 vanillina 1 uovo 1/2 cucchiaino di noce moscata 1 cucchiaino di lievito vanigliato 1 cucchiaino(...)cannella 1 cucchiaio di zenzero in polvere PRZYGOTOWANIE Przesianą mąkę mieszamy z  proszkiem do pieczenia, cukrem trzcinowym, cukrem waniliowym, cynamonem, imbirem i gałką muszkatałową. Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę oraz jajko.  Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej

La grande e la piccola cuoca
Boczniaki w sosie musztardowo-kokosowym a'la śledzie 180

Boczniaki w sosie musztardowo-kokosowym a'la śledzie Składniki: 250 g boczniaków 1 litr wody 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 3 arkusze nori 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1/3 szkl. octu 4 łyżki musztardy  10 łyżek mleka kokosowego 1/2 cebuli  1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki gorczycy 2 łyżki + 1/2 szkl oleju(...)zalewy sól, pieprz Przygotowanie: Wlej wodę do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, olej, imbir i nori. Dopraw solą, pieprzem i zagotuj. Boczniaki pokrój na mniejsze kawałki* i przełóż do gotującej się zalewy.   Po ok. 5 minutach gotowania dodaj ocet i gotuj jeszcze 2 minuty.  Po tym czasie zdejmij zalewę z ognia i poczekaj

wegujemy
Szpinak, gruszka, topinambur 162

Szpinak, gruszka, topinambur szpinak 200g 2 duże gruszki gat. Konferencja 3 pędy topinamburu 1 cytryna dodatkowo: 1 kg jabłek gat. Champion 1 gałązka selera łodygowego 2 cm korzenia imbiru Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem cytryny i imbiru

Pij soki wyciskane
Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię 186

szklanki cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu ( płaska ) 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka mielonej kolendry ( ziarno) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku 3 łyżeczki curry 1 płaska łyżeczka kurkumy kilka kulek ziela angielskiego 3-4 listki laurowe 2 łyżeczki ziaren gorczycy olej po smażeniu śledzi ( zostawić na patelni – będziemy(...)sztuki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Czas na zalewę . Do oleju , który pozostał nam po smażeniu śledzi , wkładamy pokrojoną cebulę i wszystkie przyprawy korzenne ( kolendrę ,imbir,cynamon,gałkę,pieprz,kurkumę i curry ) . Smażymy do momentu aż cebula się przyrumieni , nie musi być miękka , ale powinna być podsmażona – to daje smak " class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Ryż basmati z wołowiną, cukinią i orzechami nerkowca 277

orzechami nerkowca porcja dla 2 osób Składniki: 1/2 szklanki ryżu basmati 150 g wołowiny (np. polędwica) 1/3 pora 1/3 cukinii 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 łyżka startego imbiru garść orzechów ziemnych 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 6 łyżek sosu sojowego pieprz 2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki suszonej bazylii 1/3 łyżeczki suszonego oregano Przygotowanie: Ryż ugotować(...)sypko. Pora, czosnek i cebulę drobno pokroić. Cukinię obrać i pokroić na plasterki, a potem na ćwiartki. Wołowinę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, czosnek, imbir i pora. Dorzucić mięso i cukinię. Wszystko smażyć przez około 5 minut. Wlać sos sojowy, dodać przyprawy i natkę pietruszki. Smażyć kolejne 5 minut. Dołożyć ryż. Spróbować i ewentualnie dosolić. Smacznego

Jaglusia
Pomarańcza, jabłko, ananas 143

wyciskany pomarańcza, jabłko, ananas 1 pomarańcza 1 kg jabłek gat. Ligol 2 grube plastry ananasa dodatkowo: 1 gałązka selera łodygowego 1 kiwi 2 cm korzenia imbiru kilka małych łodyg kopru włoskiego (fenkuł) 1 marchewka Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem(...)pomarańczy, ananasa i imbiru, które wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonek. Marchew obrać (w ten sposób usuwamy ziemisty smak z soku). Pomarańcze obrać ze skóry. Grube plastry ananasa pozbawić skóry. Z kiwi odciąć miejsce po ogonku i zostawić ze skórą. Z selera łodygowego oraz kopru włoskiego usunąć pożółknięte końcówki.  Dostosować wielkość krojonych owoców

Pij soki wyciskane
Burak, jabłko, ananas 162

wyciskany burak, jabłko, ananas 1 burak 1 kg jabłek gat. Ligol 4 grube plastry ananasa dodatkowo: 1 gałązka selera łodygowego 2 cm korzenia imbiru 1 limonka   Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem ananasa, limonki i imbiru, które wystarczy opłukać

Pij soki wyciskane
Zupa z dyni i batata z wyciskarki 157

Zupa z dyni i batata z wyciskarki 1,5 kg dyni hokaido 0,5 kg batata 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 litr bulionu z indyka 3 cm korzenia imbiru olej do smażenia sól pieprz pestki dyni płatki migdałów 18% kwaśna gęsta śmietana bulion 1 porcja rosołowa mięsa z indyka (600g) 1 pęczek włoszczyzny (por, seler, pietruszka, marchew) sól, pieprz(...)dyni usunąć pestki za pomocą dużej łyżki. Pokroić na kawałki z uwzględnieniem otworu wlotowego wyciskarki. Warzywa przecisnąć, a uzyskany sok przelać do bulionu. Miąższu nie wyrzucać. Cebulę, czosnek i imbir podsmażyć na oleju. Dołożyć wyciśnięty miąższ i smażyć przez ok. 5 minut. 3. Zupa z dyni i batata. Do garnka z bulionem i wyciśniętym sokiem dodać podsmażone warzywa i zagotować

Pij soki wyciskane
Inco-Cola czyli kawa z drożdżami 141

napoju potrzebujemy: 1 duża łyżeczka kawy Inka klasyczna drożdże piekarskie wielkości małego orzecha włoskiego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka miodu 3 łyżeczki syropu klonowego plasterek imbiru wielkości złotówki Kawę Inkę zalać wrzątkiem (ok. 230 ml), dodać cukier oraz imbir, pozostawić do czasu aż napój trochę przestygnie, jednak jego temperatura nie może być wyższa niż 40 stopni, gdyż wysoka temperatura

Jadło i czytadło