skusić w sezonie dyniowym :) Nie są to typowe kruche ciastka, lecz mięciutkie i lekko wilgotne w środku. Przygotowane z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i aromatycznych przypraw, takich jak kurkuma, cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa. Czekoladowy akcent zawdzięczają dodatkowi czekoladowych groszków, które śmiało możecie zastąpić posiekaną w drobną kosteczkę czekoladę. Ja użyłam mlecznych groszków, ale również z gorzką lub nawet białą czekoladą(...)obok taca z tymi ciasteczkami i szklanką parującej herbaty lub mleka... :)) SKŁADNIKI: 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka puree z dyni * 1/3 szklanki rozpuszczonego masła DODATKOWO
Słodko-Słony Świat Ilonyprostu nie można przestać jeść. Gorąco polecam! Przepis znalazłam tutaj . Składniki: 1200-1500g wołowiny bez kości 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 kolorowe papryki 1/2 mielonego imbiru 2 szklanki bulionu wołowego 3 łyżki sosu sojowego czosnek granulowany do posypania mięsa 2 łyżki mąki kukurydzianej Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w 2 cm kostkę i obsypać czosnkiem granulowanym(...)zrumienienia. Zdjąć mięso, a patelnię zalać bulionem wymieszanym z sosem sojowym i wyskrobać ze wszystkich pozostałości po zmażeniu. Do misy wolnowaru przełożyć mięso, posypać cebulą pokrojoną w piórka, imbirem i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Zalać bulionem i przykryć. Gotować 6-7 godzin na pozycji low. W 1/2 szklanki wody rozmieszać mąkę kukurydzianą i powoli dodawać do wołowiny mieszając sos. Dodać
kuchnia doskihasło „ZDROWE-GOTOWANIE”. Składniki Ilość porcji: 4 1 l bulionu warzywnego 500 g dyni 200 g soczewicy 300 g papryki czerwonej 50 g cebuli 20 g świeżego imbiru 1 papryczka chilli 1 cytryna 1 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Oliwa z oliwek Przygotowanie Dynię obierz ze skórki, oczyść z włókien i pestek i pokrój(...)kostkę. Cebulę obierz i posiekaj, czerwoną paprykę i papryczkę chilli umyj i pokrój. Następnie zeszklij w garnku drobno posiekaną cebulę, posiekany czosnek i starty imbir. Dodaj pokroją dynie, czerwoną paprykę i smaż kilka minut. Wlej wywar warzywny lub rosół, dodaj pokrojoną papryczkę chilli, startą skórkę z cytryny, łyżkę sosu sojowego, dopraw solą, pieprzem i gotuj około 30 minut, aż dynia
ale Pysznieoferuje nam 10 % zniżki, wystarczy podać hasło ZDROWE-GOTOWANIE . I może jakiś nowy wystrój kuchni wpadnie? ;) Składniki: 3 średnie filety z kurczaka 1 wyciśnięty ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 6 małych lub 3 duże papryki - po 2 zielone, czerwone i białe lub żółte 1 średnia cukinia(...)przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki suszonego oregano Przygotowanie: Filety kroję w cienkie, długie paski i marynuję w oleju wymieszanym z sosem sojowym i czosnkiem oraz imbirem. W tym czasie obieram papryki i cukinię. Papryki kroję w cienkie paski, cukinię w kosteczkę. Kurczaka przekładam na patelnię, krótko obsmażam na dużym ogniu. Zmniejszam ogień, dodaję cukinię i duszę razem
Kuchnia w szuwarach700g wołowiny 150ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka soli Do sosu : 1 cebula 3 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru startego na tarce o małych oczkach (ok. 2-2,5cm) 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 6 ziaren kardamonu 0,5 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki przyprawy garam(...)zamknęło. Przełożyć do wolnowara (lub garnka o grubym dnie). Na patelnie dodać tłuszcz i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę, rozgnieciony i pokrojony czosnek oraz imbir. Gdy cebula się zeszkli dodać przyprawy: kolendrę, kmin rzymski, kardamon, kurkumę i przyprawę garam masala. Wszystko dokładnie wymieszać, aby przyprawy połączyły się z przesmażoną cebulą i wydobyły z siebie
Codzienne GotowanieAsia wyjęłam: makaron ryżowy pastę Tom Yum suszone listki kaffiru mleczko kokosowe olej kokosowy Dodatkowo: 500 ml wody sól do smaku 3 łyżeczki sosu rybnego 3 plasterki świeżego imbiru ząbek czosnku pierś z kurczaka 6 sztuk krewetek 4 jaja natka kolendry czerwona papryczka chili cytryna a najlepiej limonka kilka pieczarek Czosnek i imbir utarłam w moździerzu. Rozgrzałam łyżeczkę oleju
AZgotuj!drugiej, obiadowej, odsłonie, oczywiście przepis ciut odbiega od oryginału. Dahl 1 szkl. czerwonej soczewicy cebula ząbek czosnku szczypta płatków chili puszka pomidorów w całości (z zalewą) kawałek imbiru, wielkości opuszka kciuka po 1/4 łyżeczki nasion kuminu i kolendry oraz cynamonu sok z połowy limonki sól, pieprz woda lub bulion olej do smażenia W rondlu na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną(...)piórka cebulę, dodajemy posiekamy czosnek, chili i starty, obrany imbir Dorzucamy kmin i kolendrę. Smażymy na małym ogniu ok 2 minut. Wszystko zalewamy bulionem tak by przykrył składniki. Zagotowujemy i dodajemy soczewicę oraz pomidory. Goptrujemy ok 15 minut az soczewica będzie miękka. Doprawiamy sokiem z limonki, solą, pieporzem, cynamonem. Podajemy posypaną posiekanymi listkami kolendry
Dzieje kuchennej WiewióryPonadto zawiera sterole roślinne i jest cennym źródłem kwasów tłuszczowym omega-3. Polecam :) Składniki: 250g makaronu np. penne 2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego 2 ząbki czosnku 2cm korzenia imbiru 3/4 czerwonej papryki 1 duża marchewka 1/2 pora 1/2 szklanki ciecierzycy konserwowej 120ml mleczka kokosowego 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny (może być limonka) sól, kolorowy pieprz(...)smaku Sposób przygotowania: Na oleju rzepakowym rumienimy posiekany czosnek oraz starty imbir, a następnie wrzucamy pokrojoną w cienkie, ok 4cm słupki marchewkę, pokrojonego w pół talarki pora oraz paseczki papryki. Podsmażamy i wrzucamy dobrze odcedzoną ciecierzycę. Dusimy ok 15 minut i podlewamy mleczkiem kokosowym. Do lekko odparowanej potrawki dodajemy sok z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy
Kuchnia w czekoladziewiele większa i masywniejsza, lekko orzechowa w smaku. Lubię oba warzywa. Pasternak jest o wiele słodszy i łagodniejszy w smaku niż pietruszka. Na zupę idealny. Warto go podkreślić świeżym imbirem i cytrynową trawą. Jak się domyślacie krem z pasternaku jest delikatny i lekko słodki w smaku. Typowo jesienna zupa , rozgrzewająca i smaczna. Jesień to pora na zupy. Lubicie zupy kremy(...)Polecam krem z pasternaku. Krem z pasternaku Składniki: 500 g pasternaku 1 l bulionu 3 cm świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 źdźbło cytrynowej trawy sól i pieprz do smaku 1 czerwone chili 2 łyżki masła 150 ml śmietanki Obierz i pokrój warzywa w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym maśle. Przełóż do garnka, wlej bulion, przypraw solą i pieprzem. Gotuj zupę
codojedzeniamojego humoru i potrzeby. Dziś zrobię łazanki, troszkę inne niż tradycyjne. Aromatyczne i wykwintne. Składniki kapusta kwaszona z marchewką, taka domowa najlepiej cebula i czosnek 2 cm kłącza świeżego imbiru pół łyżeczki curry olej kokosowy do smażenia, oliwa z oliwek mocno mięsne żeberka łazanki suszona śliwka pieprz i sól świeża z młynka świeży lubczyk żółta papryka, kawałeczek trochę czerwonego wytrawnego(...)wina kuchennego dymka z pióropuszem do dekoracji Żeberka płuczemy , nacieramy solą i pieprzem, startym na tarce imbirem oraz curry. Obsmażamy z obydwu stron na głębokiej patelni, podlewamy czerwonym winem, przykrywamy, dusimy. Kapustę przelewamy wodą, odciskamy. Na drugą, szeroką i głęboką patelnię dajemy trochę oleju kokosowego i obsmażamy kapustę, paprykę pokrojoną w kosteczkę i dodajemy śliwki drobno pokrojone oraz mięso
Z Kuchni Do Kuchniduża cebula - 400 ml mleczka kokosowego - 5 łyżek koncentratu pomidorowego - 2 łyżki ajvaru lub mały kawałek chili - 2 szklanki bulionu - 3 łyżeczki carry - 1 łyżeczka kurkumy - 1/2 łyżeczka imbiru - sól - pieprz - olej rzepakowy Dodatkowo: - ryż lub kasza - świeża sałata Przyprawy wysokiej jakości znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Na patelnie(...)dokładamy też carry, kurkumę i imbir, a pod koniec smażenia dodajemy również koncentrat pomidorowy i zostawiamy razem an ogniu jeszcze przez 2-3 minuty. 2. Mięso myjemy, suszymy, kroimy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, smażymy mięso na złoty kolor, solimy i pieprzymy, następnie podlewamy bulionem, dodajemy warzywa z przyprawami z patelni, wlewamy mleczko kokosowe i wszystko razem
Apetyczna babeczkajednak według mnie najlepiej pasuje tu właśnie indyk. Składniki: 2 podudzia indyka 3 marchewki 2 pietruszki słodka mielona papryka 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego imbiru ¼ łyżeczka mielonego chili ½ łyżeczki kurkumy oliwa sól Wykonanie: Marchewki i pietruszki pokroić w słupki. Indyka natrzeć słodką papryką, imbirem, chilli, kurkumą i solą. Do formy wysmarowanej oliwą włożyć udźce, liść
Mama GotujeSernik typowo jesienny, z dodatkiem dyni, imbiru i kardamonu. Delikatnie słodki, polany lukrem, na spodzie z kruchego ciasta. Bardzo smaczny, idealny do ciepłej herbaty czy kawy. Dodatek dyni sprawia, że sernik ma piękny żółty kolor i subtelny dyniowy smak. Zachęcam wszystkich do spróbowania, mamy teraz takie piękne dynie, wykorzystajmy je! To mój drugi przepis w ramach akcji dyniowej organizowanej(...)Masa serowa: 750 g. sera twarogowego dwukrotnie zmielonego 1 szkl. cukru 1,5 szklanki puree z dyni 5 jajek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka imbiru mielonego 0,5 łyżeczki kardamonu Lukier: cukier puder woda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 lub 3 części, w zależności jak gruby spód chcemy
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemała dynia hokkaido ( ok 1 kg ) 1 l wody średnia cebula ząbek czosnku 200 ml mleczka kokosowego 1/4 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżka oleju rzepakowego Dynię pokroić na mniejsze części i upiec w piekarniku w temp. 200°C przez ok 20 min. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy drobno pokrojoną cebule i czosnek. Dodajemy imbir i curry
Atlas SmakówWspaniałe smaki <3 Składniki 200 g makaronu chow mein 350 g fileta z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 200 g mieszanki orientalnej (mrożonej) 1 opakowanie mieszanki kiełków stir fry 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu ostrygowego cukier trzcinowy Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filet(...)kroimy w kostkę, mieszam z sosem sojowym , posiekanym czosnkiem i imbirem. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem zawartym na opakowaniu. Kurczaka podsmażamy na oleju sezamowym, dodajemy mieszankę orientalną oraz kiełki, podsmażamy (do momentu odparowania wody z warzyw), dodajemy makaron i sos ostrygowy. Chwilę razem smażymy, do smaku doprawiamy cukrem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchen