imbir - 9508 przepisów (strona:215/634)

Egipt -Tajine z jagnięciną i okrą 187

moreli 6-8 śliwek tzw.kalifornijskich okrojone drobno 4 łyżki masła 3 łyżki oleju migdałowego 6 łyżek wody różanej 6-8 łyżek pomielonych migdałów 1 łyżka imbiru 1 łyżka kuminu 1 łyżka turmerik-u pieprz ,sól do smaku około 1,5 litra wody dolewamy co jakiś czas nigdy wszytko na raz Sposób: W garnku na maśle smażymy cebulę ,seler naciowy(...)garnka dodajemy ciecierzycę,fasolki ( wszystkie rodzaje) mieszankę warzywną i nasiona FENUGREEK  dusimy dodając olej migdałowy i 1 szklankę wody. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy pomidory,jagnięcinę ,imbir,kumin,turmerik, papryczkę chilli pieprz i sól Dusimy pod przykryciem około 15 minut, Dodajemy figi,morele,śliwki,owoc granatu,pęcherzycę,natkę pietruszki i pomielone migdały dusimy kolejne 20 minut. Pamiętajmy

Viola cooks with passion
Pikantna zupa Thai z kewetką i polędwiczką kurczęcą 141

jednej limonki 6 łyżek kiełków bambusa 1 kapusta Pak Choi opalona na patelni 1 szczypiorek drobno posiekany 2 laski trawy cytrynowej drobno pokrojonej 2 zielone papryczki chilli 1/2 korzenia imbiru 2 butelki sosu Sweet Chilli małe 1 saszetka sweet chilli z imbrem Bulion drobiowy 1.5 L. 2 łyżki pasty czosnkowej 2 łyżki pasty imbirowej 2 malutkie słodkie  papryki drobno(...)czosnkową. (2 min) Mieszamy dodajemy okre  ,szczypior i krewetki (2 min) Zalewamy bulionem dodajemy kurczaka ,kapustę Pak Choi. Zalewamy wszystko sosami sweet Chilli i sweet chilli z imbirem. Dodajemy kiełki bambusa,paprykę słodka i ostrą. Gotujemy 10 minut pod przykryciem Makaron ryżowy wedle przepisu na opakowaniu. Smacznego

Viola cooks with passion
Energetyczne smoothie z kurkumą i imbirem 166

zależy co do niego dodacie: czy mleko kokosowe czy inne roślinne, może jogurt naturalny? banan 1 sztuka  mango 1 sztuk mleko kokosowe 300 ml kurkuma 1/2 łyżeczki  imbir 1 łyżeczka świeżo utarty napój kokosowy  siemię lniane 1 łyżeczka Świeży imbir i napój kokosowy lub mleko kokosowe zmiksuj z pozostałymi składnikami. Można dodać kostki lodu

AZgotuj!
Fałszywy pasztet – wegański pasztet smarowny, z soczewicy 146

przekładamy do miski. Wlewamy alkohol, sos sojowy i ocet balsamiczny. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Dosalamy i dopieprzamy do smaku. Sprawdzamy, czy nie potrzeba jeszcze więcej mielonej gałki, imbiru, papryki lub ziół – nie bójcie się, próbujcie, doprawiajcie ile potrzeba. Pasztet przekładamy do kamionkowych lub ceramicznych miseczek, zabezpieczamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Może stać w lodówce maksimum(...)łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki ostrej wędzonej papryki ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 5 łyżek oleju   W OPCJI WEGETARIAŃSKIEJ masło zamiast oleju do smażenia 3-4 fileciki anchois

Karo in the Kitchen
Zupa meksykańska z pulpetami 207

cebule czerwone 3 ząbki czosnku natka pietruszki lub kolendry 6 łyżeczek słodkiej papryki 1 łyżeczka chili (u mnie płatki) 1/2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka bazylii 1 łyżka soku z cytryny 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki) pulpety: 1 kg mielonej łopatki(...)gotować. Po około 20 minutach sprawdzić, czy pulpety są ugotowane. Dodać pomidory, odsączoną kukurydzę i fasolę oraz paprykę, gotować nie więcej niż 5 minut. Przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, imbirem i solą. Podawać posypane natką pietruszki lub świeżą kolendrą

Kuchcik gotuje
Zupa z kapusty pekińskiej 113

smaku, sprawia wrażenie, że lekko rozgotowany jest. No i jest...zupa z pekinki, niesamowicie warzywna, pomimo wołowego wywaru.   Składniki 300-400 g szpondra wołowego 2 cm świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 suszony kapelusz podgrzybka 2 liście kaffiru 5 ziaren ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 pietruszka 1 duża marchew 1 mały seler 100 g pieczarek 1 por (biała(...)makaronu ryżowego (świderki) mielona kozieradka szczypiorek sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Szponder myjemy, zalewamy zimną wodą (1,5 l), dodajemy obrany imbir, ząbek czosnku, kapelusz suszonego podgrzybka, liście kaffiru, ziele angielskie, liść laurowy, opaloną pietruszkę i łyżeczkę soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 2 godzin. Wywar przecedzamy i wlewamy z powrotem

R'n'G Kitchen
Kurczak w mleku kokosowym i szparagami / Chicken with coconut milk and asparagus 189

zielonych szparagów, pokrojonych na 2 cm kawałki 1 łyżka soku z limonki 1 chili, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 mała cebula, drobno posiekana 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżeczki mielonej papryki ostrej lub słodkiej sól, pieprz i brązowy(...)cukier do smaku 1 łyżka oleju roślinnego świeża kolendra do podania 2 łyżki posiekanej dymki do podania Przygotowanie: W średniej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę, czosnek, chili i imbir. Smaż na małym ogniu przez 3 minuty, po czym dodaj kurkumę, curry, kmin, kolendrę i chili i smaż kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Przełóż do pojemnika blendera, dodaj

karmelowy
SAŁATKA Z AWOKADO 145

Składniki: ♥ awokado ♥ 1/2 szklanki groszku ♥ ogorek ♥ 3 łyżki sezamu ♥ 2 łyżki szczypiorku ♥ łyżka oleju sezamowego ♥ łyżka sosu sojowego ♥ pół łyżki startego imbiru Wykonanie: Ogórka i awokado pokroiłam w plastry, dodałam groszek (polecam mrożony/świeży, a nie z puszki). Ziarna sezamu uprażyłam na suchej patelni i dorzuciłam je do sałatki wraz ze szczypiorkiem. Sos sojowy wymieszałam z olejem i imbirem, polałam

Kasia Sarna
FASOLKA SZPARAGOWA Z CZOSNKIEM 110

prosta sałatka , świetna do szaszłyków z serem. 50 dag.fasolki szparagowej 1 cytryna-sok i skórka starta  olej sezamowy 1 cebula czerwona sól pieprz  szczypta cukru starty imbir 1-2 cm. starte 2 ząbki czosnku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~``` Fasolkę płuczemy,obcinamy końce i gotujemy w wodzie z solą i cukrem do miękkości.Cebule obieramy i kroimy w cienkie talarki,Cytrynę parzymy(...)szorujemy.Na tarce o dużych oczkach ścieramy skórkę.Wyciskamy sok.W miseczce mieszamy sok z olejem sezamowym ok.100ml.,startym na tarce czosnkiem,startym imbirem,solą i pieprzem(odrobinką)cukrem i starta skórka cytrynową..Mieszamy sos  i polewamy nim sałatkę.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kalarepa ze Szpinakiem | Pyszna i Zdrowa Sałatka 228

jajka ugotowane na twardo na sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 2 ząbki czosnku sok wyciśnięty z jednej cytryny (około 50 ml) duża szczypta imbiru mielonego (około 1/4 łyżeczki) do smaku sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka z kalarepą i szpinakiem Przygotowanie: Najpierw przygotuję sos: Do miseczki z majonezem i jogurtem przeciskam przez praskę(...)czosnek, dodaję sok z cytryny, imbir, doprawiam solą (2 duże szczypty) i pieprzem (2 mniejsze szczypty), dokładnie mieszam sos jest gotowy. Sos mam gotowy teraz przygotuję pozostałe składniki sałatki: Umyty i osuszony papierowym ręcznikiem lub ściereczką szpinak kroję na mniejsze kawałki i przekładam do salaterki. Umytą rzodkiewkę przekrawam na pół i kroję w cienkie półplasterki i oddaję do szpinaku. Jajka

Uwaga Babcia Gotuje
Quesadilla z indykiem i wieprzowiną 246

oryginału i znacznie bliżej jej do quesadilla gringa, czyli quesadilli z mięsem. Składniki: 200g mielonego mięsa z indyka 200g mielonego mięsa wieprzowego 1 duża cebula 1 pomidor szczypta imbiru szczypta cząbru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki śmietany 4 plastry boczku wędzonego sól pieprz 2 łyżki wody 200g sera żółtego 4 placki tortilla Przygotowanie: Do mielonego mięsa dodajemy(...)drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, cząber, sól, pieprz, musztardę i dwie łyżki wody. Całość wyrabiamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie mięso smażymy na odrobinie oleju, aż do zrumienia. Przekładamy je do miski. Na patelni smażymy boczek na chrupiąco i kroimy go na małe kawałki. Każdy z placków tortilli wrzucamy

Jacob Tastes
Pasta paprykowa z bakłażanem do słoików na zimę 143

naszych twarzach. Dziękujemy, że jesteście z nami :)       Potrzebujemy: 1 bakłażan średniej wielkości 1 kg papryki czerwonej 2 papryczki chili z pestkami 3 łyżki posiekanego korzenia imbiru 2 łyżeczki soli 50 g przecieru pomidorowego (np. z TEGO przepisu) 1 główka czosnku 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki zmielonych goździków 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta(...)kilku łyżkach oliwy aż zmięknie i wystudzić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Przełożyć wszystko od garnka i rozdrobnić blenderem, pozostawiając gdzieniegdzie większe kawałeczki. Imbir obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Do zmiksowanej masy dodajemy wszystkie pozostałe składniki i gotujemy na małym ogniu około 20-30 minut. Często mieszamy, aby nic się nie przypaliło. Masę lekko

Marder&Marder Manufacture
Błyskawiczne curry z dorsza 161

charakter. Oczywiście obowiązkowa też jest ryba, bo inaczej nie byłoby to curry rybne. ;) Składniki na 2 porcje: po ½ czerwonej i zielonej papryczki chili 2 ząbki czosnku 1½ łyżeczki posiekanego imbiru 1 łyżka oleju 1 łyżeczka kurkumy duża szczypta cynamonu 250 ml bulionu warzywnego 150 g fasolki szparagowej , pokrojonej na kawałki 200 ml mleka kokosowego ½ opakowania serka Apetina India papaja(...)Chili oczyścić z nasion. Połowę pokroić w cienkie krążki i odłożyć na bok, resztę drobno posiekać. Czosnek obrać, posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekane chili, czosnek i imbir. Smażyć około minuty. Dodać kurkumę i cynamon, wlać bulion. Do gorącego bulionu dorzucić fasolkę. Gotować ok. 2 minuty. Mleczko kokosowe rozmieszać z serkiem Apetina India i sokiem z limonki. Dodać

Pełny talerz
Lekka zupa bezglutenowa w 30 minut 108

Składniki: 2-3 łyżki olej kokosowy 1 kawałek imbiru - 1/2 szt. papryki czerwonej 1-2 łyżeczka curry 800 ml mleko kokosowe 2 szt .cukinia 1/2 szt. brokuł 1 szt. limonki-sok i skórka 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki posiekanej kolendry zileonej ,lub natki - 1 - 2 łyżki cukru brzozowego-ksylitol    Wykonanie Rozgrzać garnek ,dodać olej ,podsmażyć imbir

w mojej kuchni
WIEPRZOWE CURRY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 163

jest aksamitny,mięso miękkie,a smaki łagodne przechodzą w w ostrzejsze,ale bez mocniejszych doznań ostrości.     80dag.łopatki 1 puszka mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku 1 kawałek imbiru w korzeniu 2 suszone papryczki chili sól pieprz 1 op.chińskiej mieszanki 1 pęczek dymki olej 1 łyżeczka kurkumy 1 szkl.bulionu 1 łyżka łagodnej pasty curry lub 2 kostki bulionowe(...)curry 1/2 pęczka natki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Czosnek i imbir obrać,drobniutko posiekać .Chili pokruszyć.Dymkę pokroić na kawałki najpierw myjąc ją.Mięso opłukać,osuszyć.Pokroić w dość grubą kostkę,zrumienić w woku na dużym ogniu i 4 łyżkach oleju.Posolić do smaku.Dokładamy czosnek,chili,imbir.Krótko smażymy na ostrym ogniu,ciągle mieszając.Posypujemy kurkumą.Dodajemy warzywa chińskie,mleczko kokosowe i bulion

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki