Zachęcam do pichcenia z soczewicą w roli głównej;) 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 duża kalarepka 2 marchewki kawałek selera 4 szalotki 4 ząbki czosnku 3-4 cm korzenia imbiru 2 puszki pomidorów z bazylią ( 420 x 2) olej kokosowy KLIK 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego sól biały pieprz pieprz cytrynowy papryka słodka curry lubczyk szałwia Mieszanka syczuańska Deluxe(...)KLIK dodatkowo śmietanka 30 % grzanki lub groszek ptysiowy Warzywa ( kalarepa, seler, marchewka) obieram, myję i kroję w dużą kostkę. Soczewicę przepłukuję pod bieżącą wodą. Szalotki, czosnek i imbir obieram, kroję na plasterki i obsmażam delikatnie na oleju kokosowym . Następnie dodaję warzywa, całość mieszam i chwilę obsmażam, aż puszczą sok. Wlewam pomidory z puszki i dodaję soczewicę, wlewam około
Takie tam pichceniePierś kaczki marynowana w imbirze z filecikami pomarańczy, ryżem jaśminowym i gremolatą z przepisu Jasepha Seelesto. 2 piersi kaczki zamarynuj w : 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka miodu akacjowego lub lipowego pół anyżku gwiaździstego 4 plasterki imbiru posiekanego w paseczki odrobina cynamonu Ponacinaj piersi kacze od strony skóry. Włóż do marynaty na około
AZgotuj!porcje Przygotowanie: 15 minut Gotowanie i smażenie: 10 minut Składniki: 2 opakowania tofu Mąka ziemniaczana do obtoczenia kawałków tofu 5 cm pora (biała część) 15 g świeżego korzenia imbiru 1 ząbek czosnku Olej do smażenia Sos: 1 łyżka octu jabłkowego (lub winnego) 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru 2 łyżki oleju sezamowego (lub arachidowego) Czosnek obierz(...)przepuść przez praskę lub drobno posiekaj. Imbir obierz, utrzyj na tarce, po czym włóż do małego garnuszka ze wszystkimi składnikami sosu. Zagotuj. Zdejmij z ognia, przykryj. Pora umyj, osusz, przekrój wzdłuż na cztery części, a następnie drobno w poprzek*. Pokrój dwa kawałki tofu w kostkę i obtocz je ze wszystkich stron w mące ziemniaczanej, po czym obsmaż je na rozgrzanym
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaporcje Przygotowanie: 25 min. Gotowanie: 20 min. Składniki: 4 filety białej ryby (np. dorsza) 2 czerwone cebule 2 pomidory 1 czerwona papryczka chili 2 cm świeżego korzenia imbiru 2 łodygi trawy cytrynowej (opcjonalnie) Garść kiełków sojowych (opcjonalnie) 30 cl mleczka kokosowego 40 cl bulionu z kostki drobiowej bio 2 łyżki curry 2 łodyżki kolendry Oliwa z oliwek Mielona papryka(...)Sól i pieprz Cebulę obierz i drobno posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, przesmaż przez kilka minut cebulę, mieszając. Oprósz curry. Papryczkę chili* umyj, osusz, opróżnij z gniazd nasiennych i pokrój w drobne talarki. Z trawy cytrynowej usuń wierzchnie liście z trawy cytrynowej, odetnij końcówkę z grubszej strony
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskanasion kminu rzymskiego 2-3 ziarna zielonego kardamonu 1 listek laurowy 1 łyżeczka mielonej kozieradki (lub 1 łyżka suszonej) 1 łyżka czosnku wyciśniętego przez praskę 1 łyżka startego imbiru 1 czerwona papryka 400g malutkich pieczarek 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka przyprawy garam masala 0,25 łyżeczki kurkumy szczypta płatków chilli, lub chilli(...)patelni roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w cienkie plasterki wraz z kminem rzymskim, kardamonem i listkiem laurowym. Smażyć przez chwilę, aż cebula zmięknie. Następnie dodać czosnek, imbir, paprykę pokrojoną w kostkę oraz kozieradkę. Dokładnie wymieszać i chwilę gotować, po czym dodać pieczarki i groszek. Dodać przecier pomidorowy, kolendrę, przyprawę garam masala, płatki chilli oraz kurkumę, wszystko dokładnie
Codzienne Gotowaniewodorostów nori 3-4 grzyby shitake kawałek trawy cytrynowej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 gwiazdka anyżu kawałek kory cynamonu kawałek świeżego imbiru szczypta chili 2 litry wody 2 duże garście szpinaku do doprawienia: sos sojowy, szczypta pieprzu i soli Topping: mięso perliczki z bulionu, marynowane w 1 łyżce sosu sojowego(...)przekładam na blaszkę wyłożoną papierem i karmelizuję w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Po tym czasie całość przekładam do dużego garnka, dodaję trawę cytrynową, anyż, cynamon, imbir i zalewam wodą. Bulion gotuję przez 3- 4 godziny. Po tym czasie bulin przecedzam. Ponownie do bulionu przekładam jedynie cały topinambur i wszystkie białe warzywa w tym cebulę i czosnek
Mango PapajaKolejny przepis który nawiązuje do kuchni indyjskiej. Może przygotujecie na jutrzejszy obiad?! Polecam! Składniki; kg. pałek z kurczaka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka startego imbiru pół łyżeczki kminku 1 łyżeczka przyprawy garam masala sól, pieprz 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie; Przyprawy wrzucamy na suchą patelnie( kminek, gorczyca, garam masala(...)dokładnie aż mięso będzie idealnie pokryte powstała pastą. Następnie dolewamy około szklanki wody, przykrywamy i dusimy aż kurczak będzie miękki ,od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec dodajemy imbir i starty czosnek na tarce. Doprawiamy obficie pieprzem i pozostałymi przyprawami. Sos powinien być gęsty więc pod koniec należy zdjąć pokrywkę aby nadmiar wody wyparował. Podawać z ryżem, kaszami
Radość kipiąca uśmiechem.zdrowie - ze szpinakiem, owocami i imbirową nutą, która nadaje fajny posmak całości. Smacznego! Składniki: 2 garście świeżego, umytego szpinaku 1 dojrzały banan 1 jabłko 1 pomarańcza 1 cm świeżego imbiru ok. 0.5 szkl. wody niegazowanej Wykonanie: Szpinak, obranego ze skórki banana, pomarańczę i imbir wkładamy do miski. Dodajemy wodę i blendujemy na gładką masę. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta - dolewamy jeszcze
psgotujemylimonki sok wyciśnięty z połowy cytryny 2 małe cebulki szalotki pokrojone w kosteczkę 2 łyżki brązowego cukru sok pomarańczowy, około 1/2 szklanki + pół pomarańczy pokrojonej w kostkę 1/2 łyżeczki imbiru w proszku masło klarowane/ oliwa z oliwek natka pietruszki bądź kolendra sól i świeżo zmielony czarny pieprz ryż – ok. ¾ szklanki na 2 os. W czasie przygotowywania dania, ugotować ryż(...)kurkumy i wymieszać. Doprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu. Rozgrzać olej lub masło klarowane w rondelku, dodać mango, czerwoną paprykę pokrojoną w malutką kosteczkę, czerwoną paprykę w proszku, imbir i kurkumę. Dusić na małym ogniu pod przykryciem kilka minut. Dodać cebulkę szalotkę, cukier, przykryć i dalej dusić przez kolejne 10 minut aż składniki będą miękkie. Wlać sok z pomarańczy
Calzonella.comdobry grzaniec po powrocie ze stoku narciarskiego ... siadamy przy kominku i raczymy się tym rozgrzewającym trunkiem ;) Składniki: 0,5 L jasnego piwa laska cynamonu 5 goździków 3 plasterki świeżego imbiru (lub mała szczypta przyprawy) 1/4 pomarańczy 2 cienkie plasterki pomarańczy (do dekoracji) 3 łyżki miodu Przygotowanie: Pomarańczę umyć i pokroić na 4 części - z jednej wyciskamy sok. Do małego garnka(...)wlewamy piwo - dodajemy przyprawy (cynamon, goździki, imbir) oraz miód. Dolewamy sok z pomarańczy oraz jej wyciśniętą wcześniej część ze skórką - doda cudownego aromatu. Podgrzewamy grzańca na małym ogniu - nie doprowadzamy do wrzenia! Piwo podajemy gorące w kuflu o grubym szkle. Dekorujemy świeżymi plastrami pomarańczy, 2 goździkami i laską cynamonu (z garnuszka). Na zdrowie
Alutka-Gotujesztuk) 1 opakowanie papieru ryżowego olej Farsz: 250-300g mieszanki chińskiej 300g mięsa mielonego (najlepiej wołowego, choć niekoniecznie) 1 jajko sos sojowy sos chilli (czosnkowy) curry, imbir sól, pieprz olej Mieszankę chińską podsmażyć na odrobinie oleju (10-15 minut - aż zmięknie). Dodać mięso mielone, sos sojowy, sos chilli, odrobinę curry oraz imbiru. Na koniec wbić jajko, wymieszać
Di gotujepierś z kurczaka Marynata: 100-150 g gęstego jogurtu naturalnego 1-3 łyżki oliwy po 1 łyżeczce: cynamonu, słodkiej papryki, papryczki chilli, kuminu, ziaren kolendry, imbiru , kurkumy (wg smaku) 1-2 łyżeczki garam masala (płaskie) Sos: 1 puszka pomidorów (można użyć świeżych lub koncentratu) 2 cebule (średnie; czasami pomijam) 2 ząbki czosnku(...)sól, pieprz Dodatkowo: ryż Opcjonalnie: sezam Przygotować marynatę. Przyprawy (po 1 łyżeczce kuminu, cynamonu, garam masala, papryczki chilli, papryki słodkiej, kolendry, kurkumy, imbiru) zmieszać z jogurtem naturalnym, oliwą i pokrojonym w pasku (lub kostkę) kurczakiem. Całość wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc (lub minimum
Di gotuje600ml Pasta czerwone ostre curry – 1 spora łyżka Kasza jaglana ekspandowana – 1 duży kubek (można użyć innego zboża) Sok z cytryny – 1/2 cytryny Pietruszka – garstka Imbir – 1 łyżeczka Olej kokosowy – do podsmażenia cebuli Wykonanie: Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę i podsmażaj przez chwilę. Wlej bulion(...)doprowadź do wrzenia. Wsyp kaszę jaglaną (popping). Zmniejsz ogień na najmniejszy, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 30-35 minut. Zdejmij z ognia, dodaj pietruszkę, sok z cytryny oraz imbir i zblenduj na gładką, kremową masę. Polecam podawanie z odrobiną poppingu na wierzchu oraz pietruszką, a do zagryzania zachęcam do zrobienia grzanek. Smacznego! Artykuł Zupa marchewkowa z poppingiem pochodzi
Blendmandzieła! Składniki 2 butelki PASSATA CLASSICA ŁOWICZ 400 g mięsnych żeberek wieprzowych czerwona cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 5 daktyli garść listków bazylii 2 cm świeżego kłącza imbiru pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki curry sól himalajska różowa Garnek z grubym dnem rozgrzej. Dodaj oliwę z oliwek i pokrojoną w pióra cebulę oraz czosnek.Po chwili dodaj starty świeży imbir
Z Kuchni Do KuchniNajlepsze w smoothie jest to, że wystarczy rozejrzeć się po swojej kuchni, chwilę zastanowić, zmiksować i w 5 minut mamy pyszną przekąskę :) Składniki: 2 pomarańcze 3 jabłka kawałek świeżego imbiru (ok 1-1.5 cm) sok z połowy cytryny 200 ml wody mineralnego niegazowanej Przygotowanie: Pomarańcze obieramy i dzielimy je na mniejsze cząstki. Jabłek nie musimy obierać, wystarczy że je umyjemy(...)pokroimy na mniejsze kawałki i pozbędziemy się nasion. Imbir obieramy. Wszystko wrzucamy do wysokiego naczynia np. dzbanka i zalewamy 200 ml wody mineralnego. Za pomocą blendera miksujemy na gładką masę.. i gotowe ! :) Smacznego
Taste Therapy