Fenomenalna nawleka, która przyda się z pewnością w chłodne zimowe wieczory. Lepiej zrobić ją teraz, żeby nalewka "dojrzała" Nalewka imbirowa Składniki: 10 dkg świeżego imbiru, 2 duże cytryny, 0,75 l wódki, pół szklanki cukru, 4 łyżki miodu. Sposób wykonania: Umyty imbir obrać i pokroić w plasterki, cytryny obrać, pokroić w ósemki. Zasypać cukrem, dodać miód, wódkę, zamknąć w słoju
Smaki Nataliimiodu 1 szklanka mleka ½ szklanki oleju słonecznikowego 3 duże jajka 1-2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżka cynamonu* 1 łyżeczka zmielonych goździków ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru ¼ łyżeczki kardamonu 100 g sparzonych rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów Polewa czekoladowa 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady100 ml śmietanki kremówki (płynnej(...)łyżki oleju *cynamon, goździki, imbir i kardamon w podanych proporcjach można zastąpić 2 łyżkami przyprawy do piernika Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiać do miski i wymieszać z sodą, przyprawami i kakao. Dodać cukier, płynny miód, mleko, dżem i olej. Zmiksować. W drugim naczyniu utrzeć jajka na puszystą masę. Dodać do ciasta. Ponownie zmiksować na mniejszych obrotach. Sparzone
Smaki Nataliimarchewki, 2 plasterki imbiru, 2 listki limonki, 1/2 trawy cytrynowej, 1 torebka kardamonu, 200 ml mleka kokosowego, 1 pomarańcza, sól, cukier, sok z pomarańczy (około 500 ml, najlepiej świeżo wyciśnięty), 150 ml cukru, 100 ml octu winnego, 50 ml wody Ze 150 ml ml soku z pomarańczy zrobić kostki lodu. 150 ml cukru zagotować z 100 ml octu(...)wody. Marchewki umyć. 1/2 marchewki obrać, pokroić w julienne i zalać marynatą. Resztę marchewek pokroić, włożyć do garnka, dodać imbir, listki limonki, kardamon, zalać wodą (tak, aby prawie zakryła marchewkę) i gotować do miękkości. Zmiksować, przetrzeć przez sito, wlać mleko kokosowe i zagotować. Zmiksować (nabierze gładkości). Wlać sok z pomarańczy, doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem. Z pomarańczy wyciąć
królestwo garówSkładniki: 8 pieczarek 200g mielonego mięsa wołowego 16 plastrów szerokiego boczku wędzonego (ew. gotowanego) 1 puszka kukurydzy (ok 300g) 1 ząbek czosnku 100ml śmietanki 30% 1/3 łyżeczki startego, świeżego imbiru 1 szalotka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku 1 łyżka startego drobno żółtego sera Sposób przygotowania: 1. Z puszki kukurydzy odmierzamy 2 łyżki i dodajemy do przygotowanego zmielonego mięsa(...)wołowego. Pozostałą część wraz z zalewą przekładamy na patelnię, dodajemy posiekaną szalotkę i dusimy na małym ogniu. Gdy lekko odparuje dolewamy słodką śmietankę i dodajemy starty imbir. Podgrzewamy do delikatnego zgęstnienia, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Miksujemy i pozostawiamy do przestudzenia. 2. Pieczarki myjemy, odrywamy ogonki, solimy. Ogonki miksujemy wraz z czosnkiem i dodajemy do mięsa wraz
Kuchnia w czekoladzieporcje 500 g piersi z kurczaka 500 ml przecieru pomidorowego 1 świeży ananas 1 biała cebula 1 duża marchewka ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka otartego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki octu ryżowego sok z 1 limonki olej sezamowy sól do smaku ugotowany(...)sypko ryż do podania * PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczaka umyj, oczyść i pokrój w paski lub kostkę. Następnie dodaj otarte ząbki czosnku i imbir, słodką paprykę, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, miód i sok z połowy limonki. Wszystko wymieszaj i odstaw na jedną godzinę. Później usmaż w na patelni lub w woku na niewielkiej ilości oleju sezamowego. Cebulę
Food Squarełyżki oleju sezamowego 1 łyżka mąki z tapioki 3 ząbki czosnku 1 szklanka soku z pomarańczy ½ szklanki sosu sojowego ⅓ szklanki miodu 2 łyżki wina ryżowego 1 łyżka startego świeżego imbiru nasiona sezamu kolendra lub pietruszka do posypania Do dekoracji można użyć pomarańczy lub mandarynek. Przygotowanie: wołowina teriyaki W misce mieszamy: sok pomarańczowy, miód, sos sojowy, wino, imbir, czosnek. Dodajemy pociętą
PaleoLifewersji niekwestionowanym bohaterem. Wyszło bardzo bardzo smacznie! No i te korzyści :) Składniki: 1 duży kalafior 5 łyżek oleju kokosowego 1 łyżeczka kuminu 2 łyżeczki kurkumy 1 cm kawałek imbiru sól płatki chili mały pęczek kolendry lub pietruszki Wykonanie: Rozgrzać olej w dużym garnku z grubym dnem i pokrywką. Wrzucić drobno posiekany imbir, kumin i kurkumę. Podsmażyć mieszając około 1/2 minuty
zadanie-gotowaniejest dopiero zamieszanie w domu! ;) Składniki: 1/2 kg filetów z udek kurczaka (lub piersi) 1 puszka krojonych pomidorów 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka garam masali 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki brązowego cukru 1/2 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 bulionetki warzywnej lub drobiowej (lub 100 ml mocnego bulionu(...)Wykonanie: Cebulę zetrzeć na tarce i podsmażyć na oleju na średnim ogniu około 7 - 8 minut, mieszając co chwila. Czosnek rozetrzeć z solą na pastę i połączyć ze startym imbirem. Dodać na patelnie do pasty cebulowej i smażyć kolejne 2 minuty cały czas mieszając. Dodać garam masalę, kumin, cynamon, cukier, kurkumę, zamieszać kilka razy i po kolejnej minucie wlać pomidory
zadanie-gotowanieprzyrządzenia. Efekt jest bardzo smaczny i szczerze polecam wypróbować to danie! :) Składniki: 1/2 kg fasolki szparagowej 2 marchewki 1 duża cebula 1 - 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka brązowego cukru 150 ml bulionu warzywnego 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ziaren kuminu 1 łyżeczka ziaren gorczycy 3 goździki 1 łyżeczka kurkumy chili(...)rozgrzać olej i dodać kumin, gorczycę i goździki. Mieszać, aż zaczną strzelać. (ten etap można pominąć i użyć południowoindyjskiej mieszanki przyprawowej np. Madras curry ) Dodać roztarty z solą czosnek, imbir i cukier. Zamieszać 2 - 3 razy i zmniejszyć ogień. Dodać cebulę pokrojoną w cienkie piórka i smażyć na małym ogniu do miękkości. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w około
zadanie-gotowanieśrednie ogórki małosolne ½ słoiczka suszonych pomidorów w oleju ½ papryczki chili marynowanej w oliwie 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu Sok z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek Szczypta mielonego imbiru Sposób przygotowania: Pstrągi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć z każdej strony solą oraz ziołową przyprawą do ryb, w środek włożyc gałązki koperku oraz po dwa plastry cebulowego masła z lodówki(...)lodówki. Przygotować salsę: Ogórki, paprykę chili, oraz osączone z zalewy suszone pomidory posiekać drobno, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, miodem i szczyptą mielonego imbiru , odstawić do lodówki. Ryby grillować na kratce do ryb około 15 minut na średnim żarze podawać z salsą. Smacznego
Wanilia i Kardamonpapryka 1-2 cebule 1 mała cukinia 2 marchewki makaron sojowy sos sojowy czarny sezam Marynata: sok z ½ cytryny 2 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka imbiru suszonego lub 2 łyżeczki świeżego tartego imbiru 0,5 łyżeczki cynamonu pół papryczki chili 1 łyżka oleju (może być sezamowy jeśli macie) Kurczaka pokroić w paski, włożyć do marynaty i zostawić
Dobra karmasezamowego lub sojowego do kupienia m.in. tutaj ) 3 - 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku z cebuli dymki lub zwykłego szczypiorku 2 łyżki drobno posiekanych pędów bambusa 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru 1-2 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego (można zastąpić wytrawnym sherry) 1 łyżeczka soli(...)mąką, aby nie kleiło się do blatu. Wycinać kółka o średnicy około 5-7 cm w zależności od tego jak duże pierożki lubicie. Farsz Kapustę, pędy bambusa, imbir i szczypiorek bardzo drobno posiekać. Dodajemy pozostałe skłądniki i wyrabiamy farsz. Pierożki Na wycięte z ciasta kółka nakładamy po łyżeczce farszu mięsnego. Krawędzie ciasta zwilżamy wodą, po jednej stronie formujemy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamleka kokosowego opcjonalnie : 1/2 papryczki chili pokrojonej w krążki, garść świeżej kolendry MARYNATA 2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki świeżo startego imbiru 2 łyżki oleju roślinnego 1-2 łyżki pasty curry np. TAKIEJ WYKONANIE Pierś kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy z bialych błon i kostek, kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym(...)pieprzem, kurkumą, ostrą papryką, świeżym imbirem. Dodajemy olej i pastę curry, mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut. Mango obieramy, obkrajamy pestkę z miąższu. Miąższ kroimy w kostkę. W woku lub na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy kurczaka i obsmażamy go równomiernie z każdej strony na dużym gazie. Dodajemy mango i obsmażamy razem przez pół minuty. Stopniowo wlewamy mleko kokosowe
cool and mintymożna serwować także na zimno np. w towarzystwie ulubionej sałaty skropionej sosem winegret. SKŁADNIKI / 2 porcje MARYNATA 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki soku z limonki 1 mała czerwona cebula 1 łyżka miodu lub 2 łyżki syropu klonowego 1/3 czerwonej papryczki chili ŁOSOŚ 1 łyżeczka chińskiej przyprawy 5 smaków 2 filety(...)sól morska świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE MARYNATA : obrany czosnek, pokrojoną na ćwiartki cebulę oraz chili wrzucamy do blendera. Dodajemy sos sojowy, sok z limonki oraz starty na tarce imbir, miód i przyprawy. Miksujemy całość na dość rzadką pastę. ŁOSOŚ :Filety z łososia myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i usuwamy ewentualne ości. Posypujemy solą, pieprzem i chińską przyprawą pięć smaków
cool and mintywłoskie możecie dodatkowo cienko pokroić, podsmażyć na 1-2 łyżkach masła i odsączyć na papierowym ręczniku. SKŁADNIKI / 6 porcji ZUPA 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego imbiru 1 kg dyni / obranej, oczyszczonej z nasion i pokrojonej w 1,5 cm. kostkę . 1 litr bulionu (wywaru warzywnego lub wody) 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 3-4 łyżki(...)zgęstnieje. ZUPA: W większym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy starty czosnek i imbir. Smażymy przez 2 minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i łyżkę masła. Smażymy przez około 5 minut, mieszając co jakiś czas, Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i chili. Wlewamy
cool and minty