mleka kokosowego sok z 1 limonki 2 łyżki sosu ostro słodkiego chilli 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru ok. 10 listków kaffiru 1 łyżeczka rozdrobnionej papryczki chili + opcjonalnie ugotowany makaron ryżowy Do garnka przelałam rosół, dodałam wodę, banany, pastę curry, trawę cytrynową ( przekrojoną na pół(...)zdjęłam z niej pierwszą warstwę liści) dodałam też sok z limonki, sos sojowy, sos ostro słodki chili i brązowy cukier. Po chwili dodałam obrane ząbki czosnku oraz imbir i liście kafiru i ostatni składnik czyli papryczkę chili. Wszystko razem gotowałam przez około 15 minut. Potem wyjęłam z zupy trawę cytrynową, a resztę zmiksowałam na krem i dopiero wtedy dodałam mleko
Kuchnia na wzgórzuinaczej! Pasztet jest pyszny i już się nie mogę doczekać, kiedy poczęstuję nim moją rodzinę. Składniki: 300 g czerwonej soczewicy 2 jajka (M) 2 cm imbiru 2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki płatków chili 2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki cząbru 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 marchewki sól, pieprz do smaku(...)pistacji 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Na oliwie podsmażyć posiekaną drobno cebulę i startą na tarce (na grubych oczkach) marchewkę. Dodać starty na drobnych oczkach czosnek i imbir, zioła i przyprawy. Dodać soczewicę, wymieszać. Zalać wodą (ok 2 cm nad powierzchnię soczewicy). Gotować 15 minut pod przykryciem na niedużym ogniu. Trzeba spróbować, czy masa jest wystarczająco słona - jeśli
Kulinarne InspiracjeOwsianka marchewkowa z tradycyjnych płatków owsianych przyrządzona równie smacznie jak owsianka ugotowana na błyskawicznych płatkach. Owsianka marchewkowa pachnąca imbirem i cynamonem. Pyszna, pożywna i zdrowa. Na śniadanie , na podwieczorek czy po treningu. Owsianka marchewkowa – przepis Składniki: 2 porcje 150 ml owsianych płatków, u mnie górskie 1 łyżeczka kokosowego oleju 250 ml wody szczypta soli 1 duża marchew, utarta(...)tarce o drobnych oczkach po szczypcie cynamonu i imbiru 2 łyżki miodu 2 łyżki rodzynek 2 łyżki laskowych orzechów 6 połówek włoskich orzechów 1 łyżka kokosowych wiórków W małym rondelku wymieszaj wodę z płatkami i solą. Zagotuj. Dodaj przyprawy, utartą marchewkę, rodzynki, olej kokosowy i gotuj przez 5 minut. Jeśli owsianka jest za gęsta dolej wody. Przełóż owsiankę do miseczek
codojedzeniaserka z Polsoji (link) - pokrojonego w kostkę 2 szklanki mleka kokosowego (z kartonu) 1 szklanka bulionu warzywnego 1 łyżka przyprawy curry w proszku 2 łyżeczki kurkumy 1 cm startego imbiru 3 - 4 łyżki soku z limonki garść szpinaku 1. Do garnka dodaj ryż i wodę, doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj kilkanaście minut aż ryż będzie miękki(...)czasie na patelni podsmaż cebulę na oleju. Następnie dodaj czosnek, imbir, marchew, paprykę i pieczarki, gotuj jeszcze przez 2 minuty. 3. Dodaj curry, kurkumę, mleko, bulion i tofu, wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut, aż marchewka zmięknie. 4. Wyłącz ogień, dodaj sok z limonki i szpinak, delikatnie wymieszaj, aż liście zmiękną
Powiedz dietom nieżołądek i na długo daje uczucie sytości. Składniki: 1 średniej wielkości brokuł 2 średnie ziemniaki 1 marchewka 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru wywar mięsny lub rosół powstały po upieczeniu np. soczystego udźca z indyka pieprz i sól do smaku śmietana do zup (opcjonalnie według indywidualnych upodobań) Przygotowanie: Brokuła umyć i podzielić(...)blenderem do postaci jaka nam będzie odpowiadać. Im dłużej będziemy rozdrabniać, tym będzie bardziej aksamitna konsystencja. U mnie zazwyczaj średnio rozdrobnione, gdyż tak nam najlepiej smakuje. Po rozdrobnieniu dodać imbir, pieprz i sól do smaku, chwilę jeszcze pogotować. Jeśli lubimy zupy bardziej zawiesiste i nie liczymy kalorii po wlaniu do talerza dodać nieco śmietany. Osoby, które są na diecie powinny
Kuchcik gotujejeszcze pora, ale pomysłu na razie Wam nie zdradzę, ale za to napiszę jak zrobić wyjątkowy, kremowy i lekko egzotyczny sernikiem pistacjowy. SERNIK PISTACJOWY Z NUTĄ IMBIRU (pistachio & lime cheesecake) Składniki: spód: 100 g herbatników 4 łyżki wiórków kokosowych sok z 1/2 limonki 1 łyżka miodu 50 g masła masa serowa: 750 g sera mielonego(...)szklanki masła/kremu pistacjowego 4 jajka 200 g cukru drobnego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki startego świeżego imbiru polewa: 250 g sera 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka pasty pistacjowej pistacje do dekoracji Przygotowanie: spód: Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni uważając aby ich nie przypalić. Studzimy. Ciastka drobno kruszymy, łączymy z wiórkami i dodajemy
Bon appetit mon amieżelaza i miedzi. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html PASZTET JAGLANO - WARZYWNY Składniki: 1 mały por 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka kaszy jaglanej 1 marchew 1 pietruszka 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 3 jajka 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka masła 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Soczewicę i kaszę jaglaną płuczemy w ciepłej wodzie. Opłukaną soczewicę(...)porem. Do zmiksowanego pora i soczewicy dodajemy kaszę jaglaną. Do miski ze zmiksowaną masą dodajemy też startą na tarce marchew oraz pietruszkę. Wbijamy żółtka oraz dodajemy starty świeży imbir, a także sól i pieprz. Mieszamy wszystkie składniki. Do wymieszanych składników pasztetu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i ostrożnie mieszamy łyżką. Przekładamy wszystko do formy wysmarowanej masłem
Bon appetit mon amieczęsto korzystam. Zapraszam na kulinarną podróży do Indii z Olejami Świata! CHANA MASALA Składniki: 1 szkl ciecierzycy 1 cebula 1 ząbek czosnku ok. 1 cm świeżego imbiru 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki przyprawy garam masala pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki kurkumy olej do smażenia Przygotowanie: Ciecierzycę moczymy(...)będzie miękka (około 30 minut), ugotowaną odsączamy. Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy i podsmażamy na nim posiekaną cebulę oraz czosnek. Do zeszklonych warzyw dodajemy starty na drobnej tarce imbir oraz przyprawy, aby puściły aromat. Następnie dodajemy ciecierzycę i pomidory z puszki oraz koncentrat. Podsmażamy wszystko razem jeszcze około 10 minut, doprawiamy do smaku solą. Podajemy z chlebkami naan
Bon appetit mon amieszkaradnej żaby zmienia się w słodką królową jesieni. KREM Z DYNI Składniki: 1 mała dynia np.hokka ido 1 marchew 1 cebula 2-3 z ąbki czosnku 2-3 cm imbiru 3/4 szklanki mleka kokosowego 1/2 łyżeczki kurkumy sól himalajska do smaku olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Z dyni wyjmujemy pestki, kroimy na mniejsze kawałki i obieramy. Dynię pieczemy(...)około 30 minut w piekarniku. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju kokosowym, dodajemy start imbir, kurkumę oraz marchew pokrojoną w plasterki. Do tego dokładamy pieczoną dynię, całość zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy chwilę,a następnie miksujemy wszystko blenderem na gładką masę. Jeśli zupa jest za gęsta można dodać trochę przegotowanej wody lub więcej mleka kokosowego. Doprawiamy do smaku solą
Bon appetit mon amiewtedy sięgamy po ten przepis. Składniki 200 g ulubionego makaronu (u nas świderki) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 duże białe części pora 3 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka masła klarowanego 1,2 l bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy. Warzywa(...)obieramy i myjemy. Marchew kroimy w półplasterki. Seler i pietruszkę kroimy w kostkę. Imbir kroimy w słupki. Por kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa i podsmażamy przez kilka minut. Następnie zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym makaronem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
R'n'G Kitchengłówka czosnku 1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki po 1/2 łyżeczki tymianku i kminku 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej ziele angielskie liść laurowy 3-4 szklanki bulionu lub wody sól Fasolę zalać sporą ilością wrzątku(...)Fasolę odcedzić.W garnku układać warstwę cebuli, mięsa, fasoli, kaszy, marchewki i ziemniaków. Warstwę cebuli lekko posolić, a pozostałe posypać także posiekanym czosnkiem i oprószyć ziołami, pieprzem, papryką, imbirem i odrobiną gałki muszkatołowej. W środek potrawy włożyć liść laurowy i 1-2 ziarna ziela angielskiego.Wlać gorący bulion lub wodę, tak aby sięgał 3 cm ponad powierzchnię potrawy. Podgrzać
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 1 duża dynia piżmowa 2 duże lub 3 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego (lub kostka rosołowa i litr wrzątku) ok. 1 cm startego korzenia imbiru (można dodać sproszkowanego, ale świeży zdecydowanie nadaje zupie charakteru) kawałek ostrej papryczki chili (ilość wg. upodobań smakowych, ja dodałam łyżeczkę drobno posiekanej) sól pieprz natka pietruszki masło lub olej(...)łyżki jogurtu naturalnego Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i siekamy, podobnie postępujemy z czosnkiem, podsmażamy do zeszklenia na oleju lub maśle. Wrzucamy imbir i papryczkę chili, mieszamy całość i zalewamy bulionem. Wrzucamy dynię, gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy. Wstawiamy podobnie na gaz, dodajemy jogurt i zagotowujemy (by nie ładnie się rozprowadził ja dodaję
Cynamonowe szczęścietrudna sprawa! Teraz praktycznie co weekend przygotowuje różne wariacje :) Dziś przedstawiam mały tutorial wykonania podstawowych sushi- maki. SKŁADNIKI na 4 rolki MAKI SUSHI: 250 gram ryżu do sushi Młody imbir Pasta wasabi Sos sojowy Pędy bambusa Wędzony łosoś/ makrela Ogórek świeży Mango awokado 4 arkusze nori- wodorostów Majonez Serek śmietankowy SKŁADNIKI: Zaprawa do ryżu: 7 łyżeczek octu ryżowego 4 łyżeczki(...)suhi - zaczynajac od końca, bliżej którego są ułożone składniki 9. Powstały rulon kroimy ostrym nożem na kawałki około 2 cm 10. Sushi jemy pałeczkami lub rękoma. Na wierzch układamy imbir i powstałe kawałki maczamy w sosie sojowym lub/i wasabi
Tradycyjna Kuchniaząbek czosnku, 300g chińskiej mieszanki warzywnej 1/2 puszki mleczka kokosowego, 100 ml śmietany 30%, 1/2 szklanki wody, 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki, 1 łyżka żółtej pasty curry, kawałek świeżego imbiru, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Z piersi kaczki zdejmuję skórę. Mięso kroję w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieram i kroję w małą kostkę. Mięso razem z cebulą i czosnkiem(...)ogniu około 15 minut. 2. Mieszankę warzywną podsmażam około 10 minut na oliwie. Dodaję do mięsa. Mieszam. Następnie wlewam mleczko kokosowe oraz śmietanę. Dodaję pastę curry oraz starty korzeń imbiru. Wszystko razem duszę około 10 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję z ryżem
Tradycyjna kuchnia Kasi