Składniki: 2-3 łyżki olej kokosowy 1 kawałek imbiru - 1/2 szt. papryki czerwonej 1-2 łyżeczka curry 800 ml mleko kokosowe 2 szt .cukinia 1/2 szt. brokuł 1 szt. limonki-sok i skórka 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki posiekanej kolendry zileonej ,lub natki - 1 - 2 łyżki cukru brzozowego-ksylitol Wykonanie Rozgrzać garnek ,dodać olej ,podsmażyć imbir
w mojej kuchnijest aksamitny,mięso miękkie,a smaki łagodne przechodzą w w ostrzejsze,ale bez mocniejszych doznań ostrości. 80dag.łopatki 1 puszka mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku 1 kawałek imbiru w korzeniu 2 suszone papryczki chili sól pieprz 1 op.chińskiej mieszanki 1 pęczek dymki olej 1 łyżeczka kurkumy 1 szkl.bulionu 1 łyżka łagodnej pasty curry lub 2 kostki bulionowe(...)curry 1/2 pęczka natki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Czosnek i imbir obrać,drobniutko posiekać .Chili pokruszyć.Dymkę pokroić na kawałki najpierw myjąc ją.Mięso opłukać,osuszyć.Pokroić w dość grubą kostkę,zrumienić w woku na dużym ogniu i 4 łyżkach oleju.Posolić do smaku.Dokładamy czosnek,chili,imbir.Krótko smażymy na ostrym ogniu,ciągle mieszając.Posypujemy kurkumą.Dodajemy warzywa chińskie,mleczko kokosowe i bulion
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimasło ghee – 2 łyżki SOS: * masło ghee – 1 łyżka * szalotka – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * papryczka chili – 1 szt * kurkuma, ziarna kolendry, starty świeży imbir, kmin rzymski – po 1 łyżeczce * ziarna kozieradki, sproszkowana chili – po 0,5 łyżeczki * pomidory w puszce – 1 op * mleko kokosowe – 125 g * sok z limonki * sól(...)góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy a następnie wrzucamy wszystkie przyprawy: posiekany czosnek, chili, imbir, kurkumę, kmin, kolendrę, kozieradkę i chili – mieszamy i przesmażamy, by wydobyć aromat. Wrzucamy pokrojone pomidory wraz z zalewą, solimy i na wolnym ogniu dusimy ok.10 minut. Wlewamy mleko kokosowe, redukujemy
Ostra na Słodkolekka. Składniki 1 filet z kaczki 1 duża marchew 1 biała część pora 1 łyżka sosu sojowego 1 liść kaffiru 3 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 10 g grzybów mun (paski) 75 g ryżu thaibonnet mielona kozieradka natka pietruszki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pierś z kaczki smażymy na suchej patelni. Najpierw(...)Tłuszczu nie wylewamy. Na tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę marchewkę i pora, pokrojonego w piórka, wlewamy sos sojowy. Zalewamy wodą (1,2 l), dodajemy liść kaffiru, posiekany czosnek i imbir. Wrzucamy paski grzybów mun i mięso kaczki. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 10 min. Następnie dodajemy ryż, gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy mieloną kozieradką. Podajemy z posiekaną natką
R'n'G Kitchentakie kontrastowe połączenie. Dlatego w tym roku postanowiłam przygotować chutney jabłkowy, które idealnie komponuje się z mięsem wieprzowym. Składniki: 75 dag kwaśnych jabłek 2 czerwone papryki 20 gram świeżego imbiru 50 ml octu jabłkowego 6 goździków 15 dag cukru brązowego 1 szczypta ostrej mielonej papryki Wykonanie: Jabłka i paprykę obrać i pokroić. Imbir zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki przełożyć
Tradycyjna Kuchniabardzo odżywczą kremową zupę z marchewki. Składniki: 6 marchewek 1 cebula 1 L bulionu 3 łyżki śmietany 18% 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka startego imbiru masło do smażenia sól pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, podsmażyć cebulę razem z marchewką, na koniec dodać czosnek. Dusić przez 15 minut(...)warzywa będą miękkie, od czasu do czasu przemieszać. Po tym czasie wlać bulion, dodać imbir, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kolejne 15 minut. Całość zmiksować na krem, na koniec dodać śmietanę i wymieszać, ew. doprawić jeszcze sola i pieprzem. Podawać z kleksem śmietany
magiczna kuchnia Kasiużycie w płynie i w świeżej w listkach.Cudowny aromat ,delikatne mięso i pyszne warzywa.Z tego przepisu jestem najbardziej dumna :).Gorąco polecam. 500g.wieprzowiny bez tłuszczu i skóry odrobina mielonego imbiru 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy goździk 1 łyżeczka cukru muscowado 6 dużych marchewek duży por seler sól pieprz Na sos: `~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 mały pęczek natki pietruszki 3 łyżki przyprawy maggi(...)kilka listków świeżego lubczyku 10dag.masła 1 łyżka mąki 1 łyżka białego wytrawnego wina sok z 1/2 cytryny gałka muszkatołowa sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso myjemy,osączamy,nacieramy imbirem,gorczycą,listkiem laurowym,goździkiem,posypujemy cukrem muskowado,solimy i pieprzymy,po czym wkładamy do lodówki na 12 godz.Następnego dnia czyścimy mięso z przypraw i gotujemy je w 1 litrze wody,usuwając szumowiny
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkismaczny sos, który podaję do pieczeni, do zimnego mięsa i wędlin. Składniki: 1-2 owoce mango 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy chili 1 łyżeczka imbiru ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki kurkumy 2 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanki octu winnego ½ otartej skórki z cytryny 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Nasiona kolendry utarłam w moździerzu. Czosnek oczyściłam(...)drobno posiekałam. Dodałam chili, imbir, kolendrę i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszałam. W rondelku rozgrzałam oliwę i dodałam wymieszana pastę. Chwilę smażyłam na małym gazie. Wsypałam cukier, wlałam ocet i dodałam skórkę z cytryny. Wymieszałam i zostawiłam do gotowania na małym gazie. Kiedy cukier już się rozpuścił gotowałam jeszcze około 2 minuty, żeby płyn się zredukował. Mango odkroiłam od pestki
Kuchnia u Krysikrwi-śmieją się moi znajomi,może to i prawda?Dziś zabieram Was na cudowne doznania kuchni chińskiej,lekkiej i przyjemnej. 50 dag.szpinaku świeżego lub mrożonego kawałek korzenia imbiru startego 2 papryczki chili kawałki kolorowych papryk 6 szkl.wywaru z warzyw 2 kostki bulionu słodko-kwaśnego 1 duża laska cynamonu mąka kukurydziana do zagęszczenia zupy ok.2 łyżek sól i pieprz(...)smaku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Podgrzewamy w garnku wywar z warzyw.Dodajemy kostki bulionu słodko-kwaśnego lub sosu.Dodajemy szpinak(świeży posiekać drobno).Zagotowujemy.Dodajemy pokrojone w paski papryki,starty korzeń imbiru,laskę cynamonu chwilę gotujemy ok 5 min. dodajemy rozrobioną mąkę kukurydzianą i gotujemy na średnim gazie tak długo aż zupa zgęstnieje.Dodajemy jak potrzeba sól ,pieprz.Podajemy bardzo gorącą.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicukru 1 i 1/2 l wody 0,5 l białego wytrawnego wina gronowego 0,5 l spirytusu 95 % kora cynamonu ( około 5 cm ) 3 goździki kilka cienkich plasterków kłącza imbiru Sposób wykonania : O woce borówki dokładnie umyj pod bieżącą wodą na sicie lub cedzaku, osusz z nadmiaru wody, usuń wszelkie za nieczyszczenia ( liście, łodygi ). Wsyp do trzylitrowego ( może być(...)większy ) garnka lub rondla. Dodaj korę cynamonu, goździki, plastry imbiru. Zalej to wszystko białym winem, postaw na ogniu i gotuj, aż owoce zmiękną ( około 8-10 minut ). Następnie wsyp cukier, dokładnie wymieszaj, zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i odstaw do chłodnego miejsca na 12 godzin. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez lniane płótno lub gazę. Jeśli chcesz, aby twoja nalewka
Przepisy i porady kulinarnezupę 1 litr rosołu 1 dynia hokkaido 2 ziemniaki 1 marchewka pół cebuli sól pieprz imbir słodka papryka szczypta chili 200 ml śmietany 22% pierożki z bundzem 200-250 g bundzu 1-2 ząbki czosnku sól pieprz ciasto pierogowe ok 200 g (ja użyłam ciasta mrożonego) Rosół nastawiamy na ogień, dynię oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, ziemniaki(...)obieramy, cebulę kroimy na kawałki i wszystkie warzywa wkładamy do rosołu, gotujemy do miękkości, w razie potrzeby uzupełniamy wodą. Miksujemy zupę i doprawiamy do smaku przyprawami i imbirem oraz śmietaną. Bundz rozgniatamy widelcem, dodajemy rozgnieciony czosnek i przyprawy do smaku, Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki szklanką i nadziewamy pierogi wkładają niewielką ilość nadzienia. Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku, podajemy
Gotowanie jest łatweszklimy cebulę. Do zeszklonej cebulki wrzucamy pokrojoną kaszankę, czosnek i śliwki. Smażymy całość, co jakiś czas mieszając, aż kaszanka porozpada się i utworzy ze śliwkami jednolitą masę. Doprawiamy cynamonem, imbirem, goździkami, solą i pieprzem, studzimy. Do tych pierogów polecam Wam wykorzystanie ciasta pierogowego z jajkiem – jest minimalnie twardsze niż ciasto bez jego dodatku, ale pierogi nie sklejają się(...)kaszanki! SKŁADNIKI- NADZIENIE /ok. 50 pierogów/ 500g dobrej kaszanki 1 duża cebula 150-180g 10 śliwek kalifornijskich 2 małe ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru 7 zmielonych na pył goździków czarny pieprz sól 3 łyżki oleju CIASTO PIEROGOWE Z JAJKIEM 400g mąki typ 500, poznańskiej 1 jajko rozmiaru M 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka
Karo in the Kitchenpodczas jedzenia nasze kubki smakowe.Polecam . 2 podwójne piersi kurczaka sol morska pieprz biały szczypta kurkumy 2 listki cytrynowe 2 cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka kolendry (nasiona) 2cm.korzenia imbiru olej 300ml.bulionu 200ml.mleczka kokosowego z puszki 10dag.śmietany 35 dag.makaronu 10dag. śmietany kremówki 36% 2 pęczki kolendry 4 łyżki zasmażki błyskawicznej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Do garnka na makaron wlewamy wodę ,solimy,zagotowujemy.Na wrzątek(...)dodajemy do wrzątku .Skórkę drugiej cytryny kroimy cieniutko w paski tzw.julienne.Wyciskamy sok z jednej cytryny.Mięso kurczaka dzielimy na cztery osobne filety.Kruszymy nasiona kolendry.Oprószamy nimi filety kurczaka.Siekamy imbir i czosnek.Na patelni rozgrzewamy olej.Smażymy na nim mięso ok.4-5 min.Dodajemy czosnek i imbir.Chwilę smażymy razem.Przyprawiamy solą i pieprzem.Podlewamy bulionem,śmietaną i mleczkiem kokosowym.Zagotowujemy,przykrywamy pokrywką,zmniejszamy płomień
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinaciowego 1 ząbek czosnku 1 duży żółty pomidor 2 marynowane amazońskie mini papryczki czereśniowe (można zastąpić papryką chili) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka kurkumy kawałek imbiru 2 łyżki oleju ryżowego Wykonanie: Dwie łyżki oleju ryżowego rozgrzewamy na patelni lub w woku. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę(...)podajemy z sosem. A sos przygotowujemy tak: na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę i starty kawałek imbiru (około 2 centymetry) następnie dodajemy stratą marchewkę, poszatkowany czosnek i pokrojony na plasterki seler naciowy, chwilę przesmażamy, cały czas mieszając. Dolewamy trochę wody, tak aby przykryła warzywa i dusimy. Przyprawiamy
Quinoa Raz!kwiatów czarnej petunii garść kwiatów czarnego bzu garść kwiatów akacji garść kwiatów białego lilaka (bzu) kilka białych bratków 3 łyżki oleju makowego sok z połówki limonki mały kawałek imbiru (około 2 cm) czarny pieprz sól Wykonanie: Skorzonerę obieramy (pamiętajcie o rękawiczkach) przekrawamy w poprzek na pół i od razu wrzucamy do garnka z wodą z dodatkiem octu, lub soku(...)bieżącą wodą. Kwiaty oddzielamy od łodyżek. Wszystkie te składniki przekładamy do miski, posypujemy czarną quinoą i polewamy dressingiem, zrobionym ze zmieszanego oleju, soku z limonki, soli, świeżo utartego imbiru i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Tak przygotowaną sałatkę należy od razu podać na stół :) Życzę udanej zabawy. http://warzywneinspiracje.pl
Quinoa Raz!