włoskie możecie dodatkowo cienko pokroić, podsmażyć na 1-2 łyżkach masła i odsączyć na papierowym ręczniku. SKŁADNIKI / 6 porcji ZUPA 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego imbiru 1 kg dyni / obranej, oczyszczonej z nasion i pokrojonej w 1,5 cm. kostkę . 1 litr bulionu (wywaru warzywnego lub wody) 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 3-4 łyżki(...)zgęstnieje. ZUPA: W większym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy starty czosnek i imbir. Smażymy przez 2 minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i łyżkę masła. Smażymy przez około 5 minut, mieszając co jakiś czas, Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i chili. Wlewamy
cool and mintyProste i bardzo aromatyczne danie, które na stałe gości w moim jadłospisie. Kawałki kurczaka marynowane w orientalnej mieszance przypraw garam masala, słodkiej i wędzonej papryce oraz czosnku, imbirze i soku z cytryny. Krótko obsmażone, a następnie duszone w pysznym, pomidorowo-kokosowym sosie z dodatkiem zmielonych migdałów. To danie najlepiej smakuje z białym ryżem lub chlebkiem naan . Koniecznie podajecie(...)MARYNATA 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku starte na tarce 1 łyżka oliwy po 1 łyżeczce: soli morskiej, słodkiej papryki w proszku, startego na tarce korzenia imbiru po 1/2 łyżeczki: wędzonej słodkiej papryki w proszku, nasion kuminu(kminu rzymskiego) i kolendry roztartych w moździerzu, czarnego pieprzu, przyprawy garam masala po 1/4 łyżeczki: chili w proszku, mielonego cynamonu skórka
cool and mintyselera. Podana z pysznym sosem ze świeżych pomarańczy. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kaczki (2x250 g) 2 ząbki czosnku startego na tarce 1 łyżka drobno startego imbiru sól , pieprz MARYNATA 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 1/4 szklanki soku pomarańczowego 1 łyżka octu ryżowego, winnego, soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu(...)marynata lekko zgęstnieje. Zdejmujemy rondel z ognia, odstawiamy do przestygnięcia. Przelewamy do płaskiego naczynia. PIERŚ KACZKI myjemy, dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Skórkę nacinamy "w kratkę". Nacieramy czosnkiem i imbirem. Wkładamy do marynaty. Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na minimum 40 minut ( najlepiej na całą noc) do zamarynowania. Mięso ogrzewamy w temp. pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ bez termoobiegu. Razem
cool and mintycytryny 2 łyżeczki miodu 2 ząbki czosnku starte na tarce ¹⁄₂ papryczki chili /drobno posiekanej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 płaska łyżeczka startego imbiru (jest mocno wyczuwalny, można dać mniej) 5 łyżek oliwy sól morska, pieprz DODATKOWO: pestki granatu, prażone orzechy włoskie, opieczona bagietka WYKONANIE DRESSING : W miseczce mieszamy miód, sok i skórkę(...)cytryny, posiekaną papryczkę chili, natkę pietruszki oraz starty czosnek i imbir. Energicznie mieszając dolewamy oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Piekarnik nagrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Razem z piekarnikiem nagrzewamy żaroodporną foremkę. BURAKI myjemy, osuszamy i każdy oddzielnie (ze skórka) zawijamy w arkusz folii aluminiowej. Układamy na blaszce, wstawiamy do piekarnika
cool and mintygotowania w sosie ( do około 30 minut). SKŁADNIKI / 4 PORCJE 2 filety z kurczaka 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego / roztartego w moździerzu ¹⁄₂ łyżeczki garam masala ¹⁄₄ łyżeczki chili w proszku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka oleju(...)myjemy, osuszamy i oczyszczamy z białych błon. Kroimy w 2 cm kostkę. Wkładamy do miseczki, posypujemy solą, czarnym pieprzem, chili, kurkumą, garam masala i roztartym kminem rzymskim. Dodajemy starty imbir, oliwę, sok z cytryny i 3 łyżki jogurtu naturalnego. Mieszamy, aż wszystkie kawałki kurczaka dokładnie pokryją się marynatą. Odstawiamy na minimum 30 minut (najlepiej na całą noc - przed smażeniem ocieplamy
cool and mintyzdecydowanie najlepsze bezglutenowe, wegańskie ciastka jakie jadłam! Są idealnie chrupiące, delikatnie słodkie z wyczuwalną nutą imbiru - po prostu pyszne! Dodatek cukru dark muscavado to nie tylko dodatkowy aromat, ale także trochę związków mineralnych. Ten cukier wytwarzany jest z trzciny cukrowej, jest nieoczyszczony i zawiera melasę (to kleista substancja normalnie usuwana z cukru podczas rafinacji, zawierająca sporo minerałów jak np. żelazo(...)gryczanej. Polecam - są pyszne :) Składniki: 1/4 szklanki mąki arachidowej 3/4 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki amarantusowej 1/2 szklanki cukru dark muscavado 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka cynamonu szczypta kardamonu 1/4 szklanki mleka ryżowego 1/2 szklanki oleju kokosowego (płynnego) Przygotowanie: Zmieszać suche składniki, dodać olej i wymieszać, stopniowo dodawać mleko i zagnieść ciasto (powinno być spoiste
pyszne zdrowościosób: 2 puszki kukurydzy konserwowej 200g wołowego mięsa mielonego 5 dużych pieczarek 5 malutkich ziemniaków lub 2 duże 750ml bulionu drobiowego (można użyć kostki rosołowej) 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1/4 łyżeczki kurkumy sól, pieprz do smaku 2 małe ząbki czosnku 1 duża łyżka mąki 1 małe jajko 1 łyżka margaryny zwykłej 1 łyżka masła 5 łyżek oleju rzepakowego(...)kostką rosołową. Kukurydzę odcedzamy, przekładamy do garnka, dodajemy łyżkę masła i dusimy na małym ogniu. Po ok 5 minutach dodajemy obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki, kurkumę, starty imbir i podlewamy połową przygotowanego bulionu. Pozostałą część dodajemy jak pierwsza w połowie wyparuje. Gotujemy ponownie ok 20 minut, dodajemy płynną śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem cayenne. Miksujemy. Zupę przecieramy
Kuchnia w czekoladziełyżki oleju 1 szklanka bulionu warzywnego 1 czerwona papryka 1 marchew, pokrojona w słupki kawałek pora, pokrojonego w słupki sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku imbir, czosnek, pieprz w proszku do smaku 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 opakowanie chińskiego makarony chow mein 1 brokuł ( nie koniecznie(...)Marynata : 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki kurkumy 3 łyżki oleju kawałek startego imbiru 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę szczypta chilli gałka muszkatołowa sól, pieprz do smaku
Kulinarne Fantazje Marioliplastry schabu 1 łyżka sosu sojowego 50g makaronu Somen 2 pieczarki pomidor bez skórki natka pietruszki karbowanej Przyprawy : pieprz czarny pieprz cytrynowy imbir Schab myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki i polewamy sosem sojowym. Przyprawiamy pieprzem czarnym, cytrynowym i imbirem. Odstawiamy mięso na godzinę. Po tym czasie układamy kawałki schabu na folii aluminiowej, zalewamy pojemnik
Parowar Facetaryżowego 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego ok. 300 g mieszanki chińskiej mrożonej 400-500 g makaronu ryżowego 3 liście kapusty pekińskiej 1 jajko 2-3 łyżki sosu sojowego imbir oraz chilli do smaku sól i pieprz 2 łyżki oleju sezamowego lub oleju z orzeszków ziemnych Ja nie miałam akurat kapusty i makaronu, trochę ich brakowało, ale i bez nich(...)samą patelnię wlejcie ponownie łyżkę oleju i dodajcie na nią mięso mielone. Podsmażajcie do czasu, gdy będzie lekko brązowe i chrupiące. Dosypcie do niego warzywa, doprawcie chilli, imbirem oraz solą i pieprzem. Podsmażajcie chwilę do połączenia wszystkich smaków. Zdejmijcie patelnię z ognia. Do dużej miski wrzucamy pokrojony makaron oraz pokrojoną na drobne paski kapustę pekińską, następnie dosypujemy ostudzony farsz. Dodajmy
Cooking Monsterplasterki wraz ze szczypiorem 200 g bimi lub brukuła z oddzielonymi różyczkami, przekrojonymi wzdłuż na pół 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę 3 cm kawałek świeżego imbiru, obranego i startego na tarce 60 ml sosu sojowego z niską zawartością sodu 1 łyżeczka pasty lub sosu chili 60 ml oleju sezamowego 400 g filetu z łososia, bez skóry(...)pokrojonego w 2 cm kawałki 150 g makaronu cukier do smaku Przygotowanie: W średniej miseczce wymieszaj skórkę i sok z limonki, czosnek, imbir, sos sojowy, pastę chili, 2 łyżki oleju sezamowego i 1 łyżeczkę cukru, po czym włóż łososia i dokładnie wymieszaj. W międzyczasie w większym rondlu doprowadź do wrzenia osoloną wodę, wrzuć brokuły i gotuj przez 2-3 minuty
karmelowyrównież curry dahl . Hinduskie curry Składniki: 4 porcje 1 mały kalafior 150 g zielonego groszku 400 g kokosowego mleka, 1 puszka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 3 łyżki pomidorowego przecieru 1 łyżka curry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżka papryki w proszku 1 łyżeczka cynamonu 3 kapsle kardamonu 1 chili(...)łyżeczka chili w proszku 3 goździki 2 liście laurowe 3/4 liście curry 100 ml wody garść świeżej kolendry olej do smażenia sól do smaku Pokrój cebulę, czosnek i imbir w drobną kostkę. Podsmaż na oleju. Na suchej patelni upraż nasiona kminu i kolendry. Zgnieć w moździerzu i z resztą przypraw dodaj do warzyw. Podziel kalafior na małe różyczki. Dodaj
codojedzeniakostkę o boku około 1,5cm. Obtaczamy tofu w skrobi, nadmiar mąki strząsamy, odkładamy kostki na papierowy ręcznik. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy na niego czosnek i starty imbir. Smażymy aż przyprawy uwolnią aromat i wrzucamy tofu. Smażymy aż kostki staną się z wierzchu chrupkie, około 8 minut. Wlewamy naszykowaną wcześniej mieszankę sosu Sriracha, sojowego, miodu i octu. Potrząsamy(...)smaku. Cała reszta dodatków idealnie je uzupełnia. SKŁADNIKI - tofu i sos 300g tofu – kupionego lub z tego przepisu 3 łyżki oleju kokosowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 łyżeczki srirachy 1,5 łyżki płynnego miodu 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka sosu sojowego 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub ryżowej 1 łyżeczka sezamu SKŁADNIKI - sos orzechowy
Karo in the KitchenProsto i smacznie <3 Składniki 200 g mrożonych krewetek 150 g boczku 4 jabłka czerwona papryka 2 cebule 2 łyżki sosu sojowego 100 ml wódki pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki chili Przygotowanie Krewetki rozmroziłem, przyprawiłem imbirem oraz chili, a następnie zalałem sosem sojowym wymieszanym z wódką. Odstawiłem do lodówki na 20 minut. Boczek pokroiłem w kostkę
R'n'G Kitchenkawałek chili lub sproszkowane chili w małej ilości - 3 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 3 goździki - 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej - 1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej - 5 cm świeżego imbiru - 1 łyżka octu spirytusowego - 1 łyżka musztardy - 1 łyżeczka sosu sojowego - 6 łyżek cukru - 1/2 szklanki wody - 1/2 szklanki keczupu - 1 szklanka soku jabłkowego, najlepiej świeżo wyciskan ego - olej(...)sól - pieprz Dodatkowo ale nie obowiązkowo 1 łyżeczka skrobi Kuzu do zagęszczenia sosu. Bakalie i przyprawy zawsze od www.Skworcu.com.pl . 1. W rondelku na małym ogniu rozgrzewamy olej, dodajemy imbir w kawałkach, czosnek w ząbkach oraz przyprawy, chwile razem podsmażamy. 2. Następnie dodajemy resztę składników, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy razem ok. 5-7 minut, wyjmujemy liście laurowe, goździki i ziele
Apetyczna babeczka