imbir - 9508 przepisów (strona:228/634)

Burgery z kaszy gryczanej z sadzonym jajkiem 195

burgerów Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 200 g kaszy gryczanej palonej 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka startego kopru włoskiego (fenkułu) 1 jajko 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka pestek dyni 1 łyżeczka pestek słonecznika 1 łyżeczka orzeszków pinii 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej 3 łyżki maki pszenno-orkiszowej 2 łyżki bułki(...)Dodatki: jajka sadzone (6 szt.) i mix sałat PRZYGOTOWANIE: Kaszę gryczaną gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę siekamy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy starty koper włoski, imbir i ząbek czosnku. Dorzucamy kaszę i wbijamy jedno jajko. Następnie dodajemy pestki słonecznika i dyni oraz orzeszki pinii. Wsypujemy mąkę pszenno-orkiszową i bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną

kulinarnyJa
Pierożki chińskie zrób to sam! 181

gram mięsa wieprzowego ( u mnie łopatka mielona )  2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula średniej wielkości 1 por ( biała część )  2 łodygi trawy cytrynowej 2 cm kawałek imbiru bardzo drobno posiekany 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki sosu sojowego  1 łyżka sosu rybnego  1 łyżka oleju sezamowego  1 białko jajko kurzego  Marchewkę(...)pietruszkę ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy drobno pokrojonego pora, oraz cebulę i mięso, dodajemy przyprawy wraz z drobno pokrojoną trawą cytrynową, imbirem i czosnkie dokładnie mieszamy całość, odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy białko i mieszamy. Farsz gotowy. Teraz nadziewamy pierożki i sklejamy. Ja podpatrywałam jak sklejać na różnych stronach np. tu   Pierożki gotujemy na parze

Kuchnia na wzgórzu
Pasztet z królika 212

pietruszka, 1 marchewka, 1/2 selera, por, cebula) 2  jajka ok 45 g (4-5 łyżek) tartej bułki 2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1-2 łyżeczki suszonego, mielonego czosnku  sól, pieprz + wywar z gotowania mięsa do rozrzedzenia masy bułka do wysypania foremek,  parę plastrów słoniny lub boczku(...)trzy razy przez sitko z małymi oczkami -3,5). Do masy dodać namoczoną bułkę i jeszcze raz wymieszać. Doprawić  czosnkiem, rozmarynem, solą, dużą ilością pieprzu, zielem angielskim i imbirem. Dokładnie wymieszać, spróbować czy masa jest wystarczająco doprawiona. Dodać jajka, jeszcze raz dobrze wymieszać, rozrzedzić, jeśli trzeba, dodając wywar mięsny - dodałam ok 1/4 szklanki. Foremki posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą

Stare Gary
Ryba w kokosie z imbirem 137

Składniki: kilka filetów świeżej białej ryby puszka mleczka kokosowego pęczek natki pietruszki ząbek czosnku sok z połowy małej cytryny sól imbir do smaku Przygotowanie: Mleko wlać na patelnię, podgrzewając przyprawić solą, imbirem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Redukować ok 3-4 min. Włożyć rybę, trzymać na ogniu ok 5-7 min. Wsypać posiekaną natkę i gotowe

Gaździnka warzy
Orientalna zupa krem z pieczonych warzyw i z dynią piżmową. Niezwykle zdrowa i aromatyczna. Post dr Dąbrowskiej. 167

marchewki 1 pietruszka 1 seler 2 pory 1 duża cukinia 1 niewielka dynia piżmowa 3 cebule 1 główka czosnku 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli ok. 3 cm świeżego imbiru 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka kminu rzymskiego 1 łyżka kurkumy 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 2 liście laurowe 1 łyżeczka mielonej kolendry sól himalajska świeżo mielony czarny pieprz(...)minutę (uważamy, aby ich nie spalić, bo nadadzą potrawie gorzkiego smaku) i przesypujemy do garnka z warzywami. Ponownie na gorącą patelnie wrzucamy starty na tarce o drobnych oczkach imbir oraz papryczkę chilli. Chwile podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Po 15 minutach wyłączamy gaz. Gorącą zupę blendujemy pulsacyjnie na niezbyt gładki krem (lub jeśli ktoś lubi to na gładko

Naturalna Kuchnia
Domowy sos słodko-kwaśny 174

passaty pomidorowej, - 2 marchewki, - 2 cebule, - 1 czerwona papryka, - pół puszki kukurydzy, - 4 łyżki cukru trzcinowego, - czubata łyżka mąki ziemniaczanej, - szklanka wody, - sól, pieprz (do smaku), - szczypta imbiru, - szczypta chilli (opcjonalnie). Przygotowanie: 1. Do głębokiej patelni lub garnka wsypujemy cukier i wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny oraz syrop z puszki ananasa. Mieszamy i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru(...)Pokrojone warzywa dodajemy do sosu. Wszystko mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy kilka minut. 5. Następnie dodajemy pokrojonego na kawałki ananasa oraz kukurydzę. Przyprawiamy do smaku chilli oraz imbirem. Jak widać, przepis naprawdę nie jest skomplikowany. Przygotowanie zajmuje około 30 minut, a powstała porcja wystarczy dla pięciu głodomorów lub po prostu na kilka obiadów. Tak jak wspomniałam wcześniej, dobrym

two broke sisters
Dżem grejpfrutowy z imbirem 181

Blueberry Corner by "jagodzianka" Dżem grejpfrutowy z imbirem świetnie smakuje na świeżej bułce z masłem i na kawałku dobrego twarogu. Z naleśnikami też nieźle … Przeczytaj cały artykuł Post Dżem grejpfrutowy z imbirem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Ciasto marchewkowe z polewą serkową 133

mąki pszennej 1 szklanka cukru/ksylitolu  2 szklanki startej marchewki (około 800g) 125g masła roślinnego 1 jajko (całe) 1 białko 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu (czubata) 1/2 łyżeczki imbiru mielonego (w oryginale 1 łyżeczka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: (w oryginale podwójna porcja) 150g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżeczki cukru/ksylitolu (opcjonalnie) 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: starta czekolada(...)posypania Jajko, białko i cukier ubić na gęstą pianę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, imbir, cynamon, a na końcu startą (na drobnych oczkach tarki) marchew. Całość dokładnie wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. (Jeśli masa jest zbyt gęsta - można dolać odrobinę mleka.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) 45-60 minut (w zależności od wielkości blaszki

Di gotuje
LANGUSTYNKI Z POMELO 141

pyszny smak. Zapraszam do spróbowania tego drapieżcy i samotnika. Smakuje wybornie. SKŁADNIKI: - langustynki w pancerzach (4 na osobę) - pomelo (obrane z błonek- 2 cząstki na porcję) - łyżka masła - kawałek imbiru - ząbek czosnku na porcję - 20 ml białego rumu na porcję - łyżka masła - sól, biały pieprz - szczypiorek do dekoracji - 50 ml białego wina NA ROZGRZANE MASŁO wrzuć imbir, podsmażaj około minuty

Kuchnia bezglutenowa Loli
Wegański gulasz z ciecierzycy 134

ulubionym sosie pomidorowym… hmmmm jak cudnie pachnie! Do przygotowania gulaszu potrzebujemy (ok 4 porcje): 1 drobno posiekaną cebulę 4 garście ugotowanej ciecierzycy odrobinę kolendry (ziarna) łyżeczkę cynamonu szczyptę imbiru po szczypcie słodkiej papryki, gałki muszkatołowej oraz kminku koncentrat pomidorowy (najlepiej domowy) Na patelni rozgrzejcie odrobinę tłuszczu (oliwa z oliwek, olej kokosowy) wrzućcie rozdrobioną kolendrę (utłukłam ją w moździerzu) chwilę(...)podsmażcie a po chwili dodajcie cebulę. Podsmażcie ok 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajcie koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy – imbir, cynamon, słodką paprykę, gałkę muszkatołową oraz kminek (możecie dodać też odrobinę soli i pieprzu, wszystko zależy od tego jaki efekt smakowy zamierzacie osiągnąć na końcu). Całość gotujemy jeszcze ok 15 minut na małym ogniu. Podajemy gorące

Szybko Tanio Smacznie
Kurczak Kung Pao 257

już w domu ;) U mnie wyszło dość ostre, więc jeśli nie lubicie ostrego zmniejszcie ilość ostrych przypraw ;)   Składniki: 4 małe/średnie udka z kurczaka 1-2 cm kawałek imbiru 1/3 szklanki orzeszków ziemnych 1 mała papryka 3 cebulki dymki Sól, pieprz do smaku Opcjonalnie: 2 papryczki chili (lub więcej, jeśli chcemy aby wypaliło nam buzię :D) Sos: 2 łyżki(...)zdejmujemy z niego skóry! Ona będzie fajnie chrupać po przygotowaniu ;) Takie kęsy kuraka wrzucamy na rozgrzaną patelnię na średni ogień i przyprawiamy, na razie tylko solą, pieprzem i imbirem (oczywiście startym ;)). Smażymy, aż wszystko ładnie zbrązowieje. Zajmie to pewnie około 10-15 minut. W tym czasie kroimy dymki, chili (jeśli używamy) i paprykę w kawałki – jakie nam się podoba, większe

Jak gotować i nie zwariować
Koktajl witaminowy 113

Sezon na przeziębienia nadal trwa, więc warto wzmocnić swoją odporność solidną dawką witamin. Dobrym sposobem będzie smaczny koktajl na bazie pomarańczy i cytryny z dodatkiem imbiru i natki pietruszki. Składniki : - 1 pomarańcza - 1/4 cytryny - plasterek imbiru - natka pietruszki - pół szklanki wody (mineralna lub przegotowana) Przygotowanie : Wszystkie wyżej wymienione składniki zblendować

Kuchenne innowacje
Smoothie z mango, bananem i imbirem 170

Idealny na ciężki, ponury poranek, taki zastrzyk pozytywnej energii. Duuużo lepszy niż kawa, mówię Wam! ;) Dodatek imbiru  fajnie podkręca smak i bardzo szybko stawia na nogi :) Polecam! :) Składniki: szklanka mleka kokosowego banan mango łyżeczka tartego imbiru Wszystkie składniki blendujemy i gotowe! :) Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Szarpany kurczak sweet chilli 205

chilli 60ml jasnego sosu sojowego 60ml keczupu 60ml brązowego cukru 2 lyzki sosu hoisin 2 lyzki octu ryżowego 1 lyzka oleju sezamowego 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżego imbiru (lub pół łyżeczki imbiru sproszkowanego) świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie : Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i położyć na dnie wolnowara.  Przygotować sos - w niewielkim naczyniu wymieszać wszystkie składniki sosu

Codzienne Gotowanie
Spring rolls czyli sajgonki 241

sosem ... u mnie to czosnkowy. Składniki na ok 6 szt: pojedynczy filet z kurczaka 6 arkuszy papieru ryżowego 3-4 liście sałaty 1 marchew 1 ogórek  kawałek korzenia imbiru szczypiorek lub natka cebuli dymki 2 male papryczki chilli sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Składniki na sos czosnkowy : 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego ząbek czosnku(...)połowy limonki szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie : Filet z kurczaka oczyść, natnij głęboko w połowie i ugotuj razem z 2 plasterkami imbiru, chilli i przyprawami. W między czasie przygotuj sos czosnkowy. Zetrzyj ząbek czosnku na małych oczkach tarki i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Przechowuj go  w lodówce. Filet po ugotowaniu wyciągnij na talerz z wywaru i trzymaj pod przykryciem

Mechanik w kuchni