Krem pyszny i aromatyczny, krem rozgrzewający i słoneczny. Składniki mała dynia np. Hokkaido 1 batat półtorej cebuli czerwonej 4 ząbki czosnku pół szklanki mleka kokosowego 3 cm świeżego kłącza imbiru 1 łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy olej kokosowy do smażenia sól himalajska różowa szczypta cynamonu pestki dyni ,migdały oraz suszone figi Symbio Dynię pokrój w kostkę, posól ,upiecz(...)stopniach, 15 minut. Na oleju kokosowym podsmaż cebulę, czosnek i starty imbir. Dodaj przyprawy. Smaż około 3 minut. Batat obierz i pokrój w kostkę. Dorzuć do cebuli razem z dynią. Przykryj woda i posól. Gotuj pod przykryciem jakieś 15 minut . Wlej mleko kokosowe. Dodaj szczyptę cynamonu. Zblenduj na gładki krem. Pestki dyni ,migdały i figi pokrojone w kawałeczki upraż
Z Kuchni Do Kuchniśrodku. W moździerzu lub młynku kilkoma ruchami miażdżymy razem dość grubo wszystkie przyprawy. W duży garnek, taki do którego zmieści się cała kaczka, wlewamy wodę, wrzucamy przyprawy, sól, chili, imbir obrany i pokrojony w plasterki, cukier i obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, kostkę bulionową. Gotujemy zalewę 20-30 minut na małym ogniu, przykrytą, tak by uwolnić aromaty przypraw i ziół(...)papryczka albo dwie suszone chili Bird’s Eye 130 gramów soli, najlepiej morskiej 80 g cukru, biały lub brązowy kostka bulionowa z drobiu 6 ząbków czosnku 30g świeżego imbiru, w plasterkach dwie butelki po 500ml piwa (użyłam czerwonego lagera) PRZYPRAWY 1 łyżka ziarnistego pieprzu 2 laski cynamonu 5 gwiazdek anyżu 6 liści laurowych 1 czubata łyżeczka kuminu 1 czubata
Karo in the Kitchenaromatyczne. Ten przepis już niejednokrotnie umilał moje wieczory i pozostanie ze mną na długo. Składniki: 1 jabłko 1 pomarańcza 4 goździki 1 nasiono kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu czubek łyżeczki imbiru mielonego 1/4 łyżeczki kurkumy Wykonanie: W garnku zagotowałam litr wody. Potem dodałam cynamon i umyte jabłko pokrojone w ósemki (ze skórką), wymieszałam i gotowałam 2 minuty. Następnie dodałam imbir, kardamon
Blondynka Gotujekalafior – 1/4 szt * zielona papryczka chili – 1 szt * czosnek -2 ząbki * garam masala – 1 łyżeczka * mielona kolendra – 1łyżeczka * kumin – 1 łyżeczka * kurkuma – 1łyżeczka * imbir – 1 szczypta * masło ghee – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obrane, umyte ziremniaki kroimy w kostkę, gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną kurkumy przez ok. 15 minut. Podzielony na różyczki(...)kalafior blanszujemy ok. 10 minut we wrzątku. Na patelni rozgrzewamy masło. dodajemy kumin, kolendrę, imbir i resztę kurkumy. Wrzucamy posiekamy czosnek, pokrojone w kostkę pomidory i posiekaną chili – podgrzewamy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Wrzucamy kalafior, ugotowane ziemniaki i garam masala – podgrzewamy mieszając, doprawiamy solą i gotowe! Smacznego
Ostra na Słodkowołowego 200 g wydrylowanych daktyli 100 g suszonych moreli 1,5 szklanki soku z granatów 1 szklanka wody 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 500 g dyni hokkaido (można zrezygnować lub zastąpić marchewką, czerwoną papryką lub innym warzywem) ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki(...)wołowego 200 g wydrylowanych daktyli 100 g suszonych moreli 1,5 szklanki soku z granatów 1 szklanka wody 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 500 g dyni hokkaido (można zrezygnować lub zastąpić marchewką, czerwoną papryką lub innym warzywem) ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki
Poezja smakuciasta przed pieczeniem 500g. mąki pszennej 100g cukru 1 jajko 1/4 łyżeczki soli NADZIENIE: 2/3 słoiczka jabłek prażonych z wanili ą 500ml - przepis do podejrzenia TU 2 łyżki imbiru kandyzowanego 4 łyżki rodzynek 2 łyżeczki cynamonu Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu, dolać mleko i lekko podgrzać. Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym roztworze z dodatkiem(...)sposób je odgazowywujemy - i chwilę jeszcze powyrabiać. Rozciągnąć w ręku i rozwałkować na stolnicy w prostokąt o wymiarach 40x30cm. Posmarować grubo jabłkami prażonymi, posypać posiekanym w kostkę imbirem kandyzowanym oraz rodzynkami. Na koniec opruszyć chojnie cynamonem. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Rulon kroić na grube plastry. Plastry układać poziomo w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
Grunt to przepis!SKŁADNIKI na 4 szklanki butelka słodkiego czerwonego wina (polecam Porto) 2 słodkie pomarańcze 2 laski cynamonu 2 gwiazdki anyżu 5 pestek kardamonu 5 goździków + kilkanaście do ozdoby kawałek kłącza imbiru 4 garście obranych migdałów 4 garście rodzynek 2 łyżki miodu cukier (opcjonalnie do smaku) * PRZYGOTOWANIE Do rondelka wlej wino. Z 1 pomarańczy wyciśnij sok, dodaj go do wina. Włóż przyprawy(...)cynamon, anyż, kardamon, goździki i pokrojony na plasterki imbir oraz rodzynki. Gotuj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. W tym czasie drugą pomarańczę delikatnie wyszoruj i pokrój w półksiężyce, na wierzch skórki powbijaj goździki. Do każdej szklanki włóż garstkę migdałów i dwie cząstki pomarańczy. Gorący grzaniec posłodź miodem i ewentualnie cukrem, jeśli uważasz, że jest za mało słodki. Przecedź
Food Squarepół paczki jarmużu-usuń stwardniałe części puszka pulpy pomidorowej pół puszki cieciorki pół puszki mleka kokosowego półtorej czerwonej cebuli 3 marchewki szczypta cynamonu listki bazylii 2 cm świeżego kłącza imbiru 3 ząbki czosnku łyżeczka kurkumy pół łyżeczki curry pół łyżeczki nasion kopru włoskiego- lepiej zmielić lub utrzeć w mozdzierzu ekologiczny olej kokosowy virgin do smażenia Symbio szczypta gałki muszkatołowej(...)garnka dodaj 2 łyżki oleju kokosowego. Najpierw wrzuć pokrojoną w pióra cebulę, a następnie przyprawy . Smaż około 3 minut. Po tym czasie dodaj pomidory, dosmacz solą. Dodaj czosnek , starty imbir i gotuj pod przykryciem około 10 minut Wrzuć następnie cieciorkę, marchewkę oraz jarmuż. Wlej mleko kokosowe. Gotuj około 10 minut, następnie dodaj soku z cytryny. Pod koniec gotowania dodaj dynię
Z Kuchni Do Kuchnikorzennymi przyprawami, mają w sobie te niepowtarzalne coś. składniki 1 cebula 2 łyżki miodu 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 strąki kardamonu szczypta cynamonu kawałek korzenia imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżki octu spirytusowego pół cytryny kieliszek koniaku 2/3 szklanki oleju 1 łyżka domowego maggi 5-6 filetów śledziowych, najlepiej matiasów sposób przygotowania Do niewielkiego(...)garnka wsypujemy zmiażdżone nożem ziarna ziela angielskiego, posiekane strąki kardamonu, pokruszone liście laurowe, ziarna gorczycy, cynamon, oraz drobno posiekany korzeń imbiru. Całość zalewamy olejem i zagotowujemy, dodajemy maggi, oraz ocet i na niewielkim ogniu gotujemy przez pięć minut. Następnie do marynaty, dodajemy posiekaną w krążki cebulę, gotujemy jeszcze minutę, zdejmujemy garnek z ognia dodajemy koniak, mieszamy
Miód i pieprzmusztardy z Dijon • 2 łyżki sosu chili • prażona cebulka • 4 plastry sera (najlepiej cheddar) • 4 bułki • pieprz, szczypta suszonego imbiru • sałata, pomidory, cebula • ketchup, majonez, musztarda Mięso przekładamy do miski dodajemy pokrojoną w kosteczkę połowę cebuli, sos chili, imbir, pieprz, musztardę i sos Worcester, dodajemy też
Moje-pitraszeniepolewa do czekoladowego ciasta czy innych deserów. Wspaniały pomysł na prezent dla kawosza. Składniki: - 1 szklanka wody - 100g brązowego cukry - 1-2 łyżeczki cynamonu - 0,5 cm plastra świeżego imbiru lub 3/4 łyżeczki mielonego - 5 goździków Do garnuszka wlać wodę, dodać obrany i pokrojony imbir i przyprawy. Zagotować. Gotować na średnim ogniu przez ok 30 minut, do uzyskania lejącego
CookYourselfpowód by zrezygnować z przepysznej zupy krem z pietruszki. Składniki : 1 cebula 1 jabłko (kwaśne) 600g pietruszki 1 szklanka mleka 700 ml bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki chilli (można dać mniej) 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól biały pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Pierwszym krokiem jest rozgrzanie odrobiny oleju w garnku i zeszklenie na nim cebuli, którą(...)wcześniej pokroiliśmy w kostkę. Następnie dodajemy przyprawy: imbir, kurkumę, chilli, roztarte w palcach zioła, sól, pieprz i wszystko razem smażymy jeszcze chwilę (ok 1 min). Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i pietruszkę (im kostka mniejsza tym szybciej zupka będzie gotowa! ) wszystko razem jeszcze chwilę podsmażamy iiiiiiiii zalewamy całość bulionem. Teraz musimy
Wspólne smakiokresie świątecznym. SKŁADNIKI: - 2 szklanki mąki - 100 gram masła - 1/3 szklanki cukru brązowego - 1 żółtko - 3 łyżeczki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki cynamonu - szczypta imbiru Na stolnicę wysypuję mąkę. Dodaję do niej miękkie masło, cukier, żółtko, jogurt naturalny. Mieszam. Dosypuję cynamon, imbir, proszek do pieczenia. Całoś ć dobrze wyrabiam i utworzoną kulę wkładam do lodówki
Wielopokoleniowołyżki śmietany lub jogurtu (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta 3 listki laurowe po 1/2 łyżeczki kminku, tymianku, estragonu i imbiru w proszku 2 łyżki oliwy 2 litry gorącej wody Zupa z czerwonej soczewicy - jak zrobić? Cebulę drobno poszatkować i podsmażyć na oliwie w garnku z grubym dnem. Dodać pokrojony drobno(...)seler i marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do podsmażanych wcześniej warzyw, przemieszać. Dodać przyprawy: sól, pieprz, majeranek, Vegetę, liście laurowe, kminek, tymianek, estragon i imbir. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, podsmażać na małym ogniu, by się nie przypaliły. Soczewicę kilkakrotnie przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, odcedzić, dodać do podsmażanych
Moje QulinariaŚledzie korzenne: 4 płaty śledziowe (nie z octu) 4-5 cebul szalotek 2 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 8 goździków 1 gwiazdka anyżu 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu szczypta mielonej gałki muszkatołowej świeżo mielony pieprz olej lniany (sam lub pół na pół z rzepakowym) listonic_type='fooddrink(...)części (pod ukosem). Posypujemy je świeżo zmielonym pieprzem. Szalotki kroimy w małą kostkę. Ziele angielskie oraz goździki ucieramy w moździerzu, a następnie łączymy z gorczycą, mielonym kardamonem, gałką i imbirem. Na dno słoiczka wsypujemy warstwę cebuli. Posypujemy ją mieszanką korzennych przypraw. Na to kładziemy warstwę śledzi. Śledzie oprószamy cynamonem. Kładziemy kolejną warstwę cebuli i powtarzamy układanie do wykończenia składników
Poezja smaku