imbir - 9508 przepisów (strona:241/634)

Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 202

naprawdę prostego przepisu.   Do sosu sojowego dodajemy łyżkę ciepłej wody, brązowy cukier, srirachę. Mieszamy wszystko rózgą do połączenia i rozpuszczenia cukru. Wciskamy dwa obrane ząbki czosnku i starty imbir. Dodajemy olej z orzeszków ziemnych lub sezamu. Gruszkę obieramy, pozbawiamy ją gniazda nasiennego i połowę ścieramy na tarce o drobnych oczkach – powstałą pulpę mieszamy rózgą z marynatą. Drugą połowę można(...)wadze 350-400g ¼ szklanki sosu sojowego+ łyżka wody 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru 2 łyżki oleju sezamowego lub arachidowego 2 średnie ząbki czosnku 1 łyżka stołowa świeżo startego imbiru 1 łyżka ostrego sosu Sriracha ½ średniej startej na tarce gruszki 4 łodygi grubego szczypioru 1 łyżka stołowa jasnego sezamu, podprażonego na suchej patelni makaron do podania – u mnie ryżowy

Karo in the Kitchen
Nowa odsłona kurczaka - pikantne garam masala 150

smaków! Przejdźmy do dzisiejszej wariacji :) Składniki: /na 4 porcje 5 pomidorów 2 papryki 2 filety z piersi z kurczaka (ja dałam 3 mniejsze) 1 cebula Jogurt naturalny Niewielki korzeń imbiru (ok. 2 cm) Przyprawy:  przyprawa naturalna do kurczaka pikantna curry kumin (kmin rzymski) kurkuma kolendra (mielona) liść laurowy papryka słodka papryka ostra garam masala Zaczynamy od umycia, osuszenia, oczyszczenia(...)warzywa polewamy zimną wodą. Dzięki temu zabiegowi skórka odchodzi wręcz sama!  Pomidorki kroimy w drobną kostkę, zalewamy jogurtem naturalnym (ok. 150 mg) i dodajemy obrany oraz starty korzeń imbiru. Odstawiamy. Czas na paprykę! Dla chętnych - również proponuję ją obrać (ja stosuję zwykłą obieraczkę do ziemniaków - DA SIĘ). Po usunięciu pestek i tzw. "środka" papryki kroimy wzdłuż na paski

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Kukurydziane naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym 166

mrożonego w liściach 1 papryka 1 puszka czerwonej fasoli 2 piersi z kurczaka 6 ząbków czosnku 300 g sera żółtego jogurt naturalny (duży) przyprawy: sól himalajska, pieprz, kurkuma, curry, imbir, papryka słodka - po jednej łyżeczce Rozpoczynamy od posiekania cebuli w drobną kostkę, a papryki w paski. Cebulę szklimy (dodając łyżeczkę cukru) na rozgrzanej patelni, na 1 łyżce oleju kokosowego. Następnie(...)minut. Cedzimy. Wracamy do patelni ze szpinakiem :) Czas dodać do niej przepłukaną fasolę, 3 zgniecione ząbki czosnku oraz ugotowanego już kurczaka. Przyprawiam solą himalajską, pieprzem, kurkumą, curry, imbirem oraz słodką papryką. Całość gotuję około 25 minut. Pod koniec gotowania dodaję garść startego sera żółtego i mieszam. Gdy farsz i naleśniki są już gotowe, czas przygotować z nich danie :) Umieszczam

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Ciasto dyniowe - pumpkin pie 190

zimnej margaryny Kasia z masłem * szczypta soli nadzienie * 400 g puree z dyni * 1/2 szklanki cukru * 2 jajka * 180 g mleka skondensowanego niesłodzonego * 1 łyżeczka cynamonu * 1/4 łyżeczki imbiru mielonego * szczypta soli   Sposób wykonania ciasto Mąkę przesiać, dodać sól, cukier puder, pokrojoną w kostkę margarynę Kasia, jajko, żółtko i szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć formę do tarty(...)wysmarowaną tłuszczem, dno ponakłuwać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200°C do lekkiego zrumienienia. nadzienie W misce wymieszać puree z dyni, cukier, cynamon, imbir, sól. Następnie dodać jajka i mleko skondensowane i dokładnie wymieszać. Wylać na podpieczone ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180°C do momentu ścięcia masy, ok.50

Mix smaku
Skrzydełka kurczaka teriyaki. 173

szklanki miodu (około 160 g) 0,5 szklanki brązowego cukru 0,25 szklanki octu jabłkowego 0,25 szklanki oleju 1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku 1 łyżeczka imbiru (w proszku)      Skrzydełka czyścimy, myjemy, wycieramy (końce skrzydełek można odciąć).      Miód i wodę mieszamy w garnku i podgrzewamy, aż miód się rozpuści. Następnie wyłączamy grzanie, wsypujemy(...)cukier i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Teraz wlewamy sos sojowy, ocet, olej, czosnek, imbir i dokładnie mieszamy. Skrzydełka wkładamy do marynaty i odstawiamy na co najmniej 45 minut (najlepiej na 2 godziny, a nawet na całą noc).       Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Skrzydełka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (marynatę zostawiamy), przykrywamy folią aluminiową

Rozpustne gotowanie
Cytrynki w syropie z miodem i imbirem 170

święta, a można podarować im właśnie takie słoiczki :) Wystarczy, że zapakujemy cytrynki w ładne słoiczki, obwiążemy wstążeczką i jaki ładny i pożyteczny prezent mamy :) Składniki: 6 cytryn, korzeń imbiru, cukier, 6 łyżek miodu Miody Wileńskich . Przygotowanie:  Cytryny dokładanie umyłam i sparzyłam. W wyparzonych słoiczkach układałam warstwy z plasterka cytryny, imbiru przesypane cukrem i tak aż do 3/4 wysokości

Aga w kuchni
Sushi 165

octu ryżowego 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli Farsz : płaty prasowanych alg - nori zielony ogórek łosoś wędzony paluszki krabowe (surimi) czerwona papryka awokado wasabi Dodatki : sos sojowy marynowany imbir wasabi czarny sezam Inne : mata do zawijania miseczka z wodą do maczania palców ostry nóż bez ząbków Przygotowanie : Przygotowanie ryżu Ryż zalać wodą i odstawić na 30 minut żeby zmiękł(...)preferowane dodatki. Rolujemy i dociskamy, na wierzchu można je przybrać np. czarnym sezamem. Rolki sushi pokroić ostrym nożem na około centymetrowe plastry. Podawać z ulubionymi dodatkami - sosem sojowym, marynowanym imbirem, pastą wasabi. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Zupa rybna z mleczkiem kokosowym 133

trawa cytrynowa, 600 g ryby morskiej (kręgosłup, głowa)*, 2 liście limonki, 1 – 2 chili, kawałek świeżego imbiru (2 cm), kawałek kopru włoskiego, kawałek pora, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek selera, 400 g filetów rybnych (łosoś, troć, dorsz, turbot...) sok z 1 limonki, 70 ml mleka kokosowego, 50 g pokrojonej w julienne marchewki, 50 g pokrojonego w julienne selera, sól, cukier(...)Kawałki ryby włożyć do garnka, dodać rozerwane (aby oddały więcej aromatu) liście limonki, rozgniecioną trawę cytrynową, chili, pokrojony w plasterki imbir oraz warzywa. Lekko osolić. Gotować na małym ogniu, aż elementy ryby będą miękkie. Przecedzić wywar, dodać sok z 1/2 limonki, zagotować. Włożyć filety ryby, pokrojone na 1 cm szerokości paski. Gotować około 3-4 minut. Wyjąć rybę, wlać resztę

królestwo garów
BALCHAO – idyjskie curry z krewetek w pomidorach 177

cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * zielone chili – 1 szt * masło ghee – 2 łyżki * mleczko kokosowe – 150 ml * sok z limonki – 1 łyżka * imbir, cukier, cynamon, kumin, pieprz kajeński, czarny pieprz, kurkuma – po 1 łyżeczce SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Sparzone pomidory obieramy, kroimy, miksujemy na przecier. Posiekaną cebulę oraz czosnek miksujemy z chili oraz łyżeczką(...)imbiru. W misezce mieszamy składniki na masalę jeerem-meerem czyli 1 łyżeczkę kuminu, pieprzu kajeńskiego i czarnego pieprzu, kurkumy oraz 0,5 łyżeczki cynamonu. W woku podgrzewamy masło z masal, dodajemy zmiksowaną cebulę oraz 3 łyżki wody – gotujemy ok. 3-4 minuty. Wlewamy przecier z pomidorów, dodajemy mleczko kokosowe oraz łyżeczkę cukru i limonki – gotujemy ok. 10 minut

Ostra na Słodko
Zupa dyniowa z kasztanami - przepis 176

Połączyłam dary jesieni w aromatyczny krem. SKŁADNIKI:   1 małą dynię  ok. 200 g kasztanów jadalnych  1 małą cebulę  1 ząbek czosnku  ok 3 cm imbiru  ok 1 litra bulionu warzywnego  3 gałązki tymianku  2-3 łyżki oleju(np. rzepakowego) 1 łyżkę miodu  1-2 łyżki masła  3 kromki chleba(...)nagrzanym do 200 stopni ok. 15 minut. Dynię, przecinamy, oczyszczamy ze środka, obieramy ze skórki, tniemy na większe kawałki. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, imbir. Zalewamy ok. 1-1,5 litra bulionem warzywnym, dodajemy pokrojona dynię oraz 2-3 gałązki tymianku. Dorzucamy obrane kasztany, kilka kasztanów zostawiamy do karmelizacji z grzankami. Całość gotujemy do miękkości

Basia w kuchni
Laksa z dynią, groszkiem cukrowym i tofu 155

kaffir, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca, 1/2 łyżeczka pasty z krewetek, 1/2 łyżeczki pasty słodkiej chili, 1 łyżka sosu rybnego, świeży imbir, makaron ryżowy, świeża dymka, świeża kolendra, czerwona papryczka Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W moździerzu rozgniatamy nasiona kolendry, mieszamy je z kurkumą. W garnuszku rozgrzewamy olej(...)przekrojone i zmiażdżone łodygi trawy cytrynowej, kurkumę, kolendrę oraz pastę z krewetek i pastę chili. Przesmażamy chwilkę i dodajemy drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty świeży imbir - u nas około pół łyżeczki, całość po chwili zalewamy bulionem. Następnie wrzucamy pokrojoną dynie i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie w miseczce umieszczamy mleczko

Plate of Joy
Koktajl banan+gruszka+kaki 226

pierwszy i mój mąż mówi, że to jeden z najlepszych jakie pił. Smaki przypominają mi jesień. Gruszka, jabłko, miałam dodać jeszcze cynamon, ale zrobiłam 3 wersje i ta z imbirem i kardamonem wyszła najlepiej. Zdjęcia też jeszcze jesienne. Taka pogoda, że żal nie było wypić koktajlu na tarasie. Smacznego. Składniki: 4 banany 3 gruszki  1 owoc kaki 200ml soku(...)jabłkowego najlepiej z miąższem 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę około 1-2 minuty. Gotowe

Apetyt na Zielone
ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI I SUROWEJ PAPRYKI 128

papryka, surowa i tylko oczyszczona z pestek, 2 duże sztuki. Do tego jeszcze marchew , 1 duża, i dodatki: - pół łyżeczki kurkumy i pół łyżeczki pieprzu , - 2 ząbki czosnku, - kawałek imbiru (2-3 cm), - płaska łyżeczka soli morskiej, - ćwiartka cytryny, - duża łyżka oleju kokosowego. No i woda - tyle, ile trzeba dolać, żeby osiągnąć poziom 2 litrów. Blendujemy wszystko elegancko, podgrzewamy(...)pożądanej temperatury, dosypujemy duuuużo poppingu z amarantusa , jemy :) Super smakuje wieczorem na gorącą kolację, oczywiście można dodać więcej czosnku, imbiru

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wyniki konkursu Pyszne na słodko 145

Odstawiamy. Marmolada pomidorowa : ( marmolady wychodzi więcej niż na 2 porcje - na pewno starczy na 4 ) 1/2 puszki pomidorów cherry w zalewie ( u mnie zwykłe ) około 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki cukru light muscovado Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Smażymy aż powstanie konsystencja marmolady bądź dżemu. Odstawiamy do ostygnięcia. Przed użyciem wyciągamy imbir. Ja używałam pokrojonych pomidorów z puszki

Moje domowe kucharzenie
Zupa krem z porów... :) 131

własnych potrzeb. Musicie mi uwierzyć, zupa jest przepyszna :) Składniki na 4 porcje:  3 duże pory 5 średnich ziemniaków 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3cm startego korzenia imbiru kminek gałka muszkatołowa 2 liście laurowe oliwa z oliwek świeżo zmielony pieprz sól Sposób wykonania: Pory dokładnie myjemy i odcinamy zielone końce, kroimy na drobno. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek(...)świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy pokrojone pory, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek, imbir i sól. Następnie kroimy ziemniaki w kostkę i dodajemy je do garnka. Przez chwilę dusimy wszystko razem. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 minut. Całość miksujemy aż uzyskamy gładki krem. Podajemy z płatkami migdałów. Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny

Proponowane wyszukiwania