imbir - 9508 przepisów (strona:237/634)

Zupa z czerwonej soczewicy 157

łyżki śmietany lub jogurtu (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta 3 listki laurowe po 1/2 łyżeczki kminku, tymianku, estragonu i imbiru w proszku 2 łyżki oliwy 2 litry gorącej wody Zupa z czerwonej soczewicy - jak zrobić? Cebulę drobno poszatkować i podsmażyć na oliwie w garnku z grubym dnem. Dodać pokrojony drobno(...)seler i marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do podsmażanych wcześniej warzyw, przemieszać. Dodać przyprawy: sól, pieprz, majeranek, Vegetę, liście laurowe, kminek, tymianek, estragon i imbir. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, podsmażać na małym ogniu, by się nie przypaliły.  Soczewicę kilkakrotnie przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, odcedzić, dodać do podsmażanych

Moje Qulinaria
Śledzie korzenne 997

Śledzie korzenne: 4 płaty śledziowe (nie z octu) 4-5 cebul szalotek 2 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 8 goździków 1 gwiazdka anyżu 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu szczypta mielonej gałki muszkatołowej świeżo mielony pieprz olej lniany (sam lub pół na pół z rzepakowym) listonic_type='fooddrink(...)części (pod ukosem). Posypujemy je świeżo zmielonym pieprzem. Szalotki kroimy w małą kostkę. Ziele angielskie oraz goździki ucieramy w moździerzu, a następnie łączymy z gorczycą, mielonym kardamonem, gałką i imbirem. Na dno słoiczka wsypujemy warstwę cebuli. Posypujemy ją mieszanką korzennych przypraw. Na to kładziemy warstwę śledzi. Śledzie oprószamy cynamonem. Kładziemy kolejną warstwę cebuli i powtarzamy układanie do wykończenia składników

Poezja smaku
Szpinakowe placuszki z kurczakiem, pomidorami i papryką 164

pomidory 4 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2 jajka 1 szklanka mąki (ja użyłam żytniej) 1 szklanka mleka 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, kurkuma, imbir, kminek mielony, słodka papryka Mrożony szpinak dusimy na patelni. Kiedy zmięknie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z połowy cytryny i doprawiamy solą, pieprzem i imbirem.  W misce ubijamy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Fińskie pierniczki korzenne. 134

Zmieniłam też proces przygotowania pierniczków. Zamiast wałkować ciasto, wykrawać foremkami kształty, to zrobiłam kulki i spłaszczyłam je mokrą łyżką. Pierniczki są bardzo korzenne z wyczuwalną nutą kardamonu, cynamonu i imbiru. Można je jeść od razu po upieczeniu, bo są mięciutkie i takie pozostają przez długi czas. Przechowywać je należy w blaszanej puszce. Kto jeszcze nie ma pomysłu na pierniczki(...)sztuk: 200 g miękkiego masła 150 ml korzennego syropu lub ciemnego miodu (dałam miód z mniszka lekarskiego ) 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 duże jajka 200 g cukru 700 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki sody oczyszczonej           Sposób przyrządzania:             Miękkie masło, miód

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pierniczki Bożonarodzeniowe 151

mąki pszennej 2 duże jajka 130 g cukru pudru 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego 100 g  miodu płynnego 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego goździki 4 zmielone 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Dodatkowo: galaretka niebieska 4 łyżki  galaretka czerwona 4 łyżki Po tyle samo cukru   mleko 4 łyżki(...)Wykonanie ciasta na pierniczki: Najprostsze pierniczki jakie można sobie wyobrazić. Do misy wsypujemy mąkę z z sodą( przesiewamy najpierw), dodajemy cynamon,imbir, goździki i kakao. Wsypujemy cukier, wbijamy jaja i dodajemy rozpuszczone ostudzone masło, wlewamy miód. Wszystkie składniki wyrabia za nas mikser kolo 7-10 minut. Ciasto wystarczy rozwałkować  na grubość 4 mm, podsypując je mąka by ciasto

Różowa kuchnia
Mleczny koktajl waniliowy z mielonego lnu 78

potrafią zmienić nieapetycznego gluta w naprawdę smakowity i pożywny napój. Siemię w wersji rozgrzewającej przygotowuje się bardzo szybko. Składniki: - 2 łyżki mielonego lnu - 100 ml mleka roślinnego - łyżeczka startego imbiru - szczypta cynamonu - łyżeczka miodu Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)można kupić od razu mielony, my jednak mielimy jego ziarna bezpośrednio przed spożyciem, tak zachowuje więcej wartości odżywczych). Po 5 minutach dodaj mleko (u mnie sojowe waniliowe), łyżeczkę startego imbiru, szczyptę cynamonu i łyżeczkę miodu.   W sam raz, aby ciepło i z energią rozpoczynać jesienne deszczowe dni. Idealne, aby napełnić burczący brzuch przed śniadaniem

Smakuje zdrowo
CIASTO POMARAŃCZOWE 114

mąki 115 g cukru 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 pomarańcze 1/2 szkl oleju 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 3 łyżki cukru pudru ok 1 łyżeczki soku z pomarańczy A jak to zrobić: Pomarańcze w ilości 1 1/2 przy pomocy ostrego noża obrać ze skóry (razem z białą błonką). Następnie "wyfiletować(...)cząstki z białych błonek. Fileciki pomarańczy przełożyć do naczynia miksującego, dodać kandyzowaną skórkę i cukier, wszystko bardzo dokładnie zblendować. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, kardamon i imbir, wymieszać. Wbić jajka, wlać olej i masę pomarańczową. Przy pomocy rózgi wymieszać wszystko na jednolitą masę. Ciasto przelać do keksówki i piec około 60 minut (do suchego patyczka), w temperaturze

Kuchnia w opałach
Gingerbread coffe 177

domu, pod cieplutkim kocykiem,przy świecach i z książką w ręku. Pierniczkowa latte to chyba jedna z najpopularniejszych w tym okresie kaw. Zachwyca swym przepięknym zapachem piernikowych przypraw, imbiru i goździków. Jej smak już teraz otacza nas atmosferą nadchodzących świąt. Składniki (1 kawa): - 100 ml mleka - 100 ml wody - 1,5 łyżeczki kawy - 1/3 łyżeczki cynamonu - 1/3 łyżeczki imbiru

Fit & Healthy Life
Zdrowy Koktajl - Jarmuż z Ananasem i Jabłkiem 135

podanych proporcji wyjdzie około 1 litra koktajlu 1/2 świeżego ananasa jarmuż około 80 g 1/2 szklanki wody mineralnej niegazowanej 2 jabłka (około 350 g) 1 łyżeczka startego świeżego imbiru opcjonalnie jeżeli koktajl był by zbyt gęsty możemy dodać więcej wody mineralnej Link do filmu z przygotowania: Koktajl jarmuż z ananasem i jabłkiem https://www.youtube.com/watch?v=PsKyLJCoVYk Przygotowanie: Ananasa obieram ze skórki(...)twardy rdzeń i kroję na mniejsze kawałki. Jarmuż dokładnie płuczę na durszlaku i osączam. Umyte jabłka przekrawam na pół wycinam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Obrany korzeń imbiru ścieram na tarce. Teraz do pojemnika w którym przygotuję koktajl daję wszystkie składniki i miksuję. Jeżeli koktajl jest zbyt gęsty możemy dodać więcej wody mineralnej. Koktajl z jarmużem jest gotowy

Uwaga Babcia Gotuje
Orientalny rosół z makaronem soba 128

/mieszanki-przypraw-c-31.html# , https://www.facebook.com/rafex.eu/?fref=ts , dostarczając niesamowitego bukietu  przypraw "5 smaków".   Składniki   1 łyżeczka masła ghee 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka przyprawy 5 smaków 1,2 l bulionu warzywnego 5 g pasków grzybów mun 1 liść kaffiru opakowanie makaronu soba natka pietruszki pieprz(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy. W rondlu, rozpuszczamy masło, dodajemy warzywa, podsmażamy. Dodajemy przyprawę, sos sojowy, posiekany czosnek i imbir, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść kaffiru, paski grzybków. Gotujemy do miękkości warzyw i grzybów, doprawiamy pieprzem. Zupę podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Rajska zupa rybna 177

prawdę świetnie.  Składniki :  2 l bulionu rybnego 500 g filetów łososia 2 czerwone pieczone papryki 1 ząbek czosnku 2 czerwone cebule 2 puszku pomidorów 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 chilli 2 pęczki kolendry 150 ml mleka kokosowego ok 50 ml sosu sojowego ok 50 ml sosu ostrygowego 2 łyżki papryki słodkiej sol i pieprz do smaku oliwa(...)smażenia Przygotowanie: Siekamy czosnek, cebulę, chilli i podsmażamy na chrupko na patelni z oliwą. Przerzucamy do garna. Na tej samej patelni podsmażamy pomidory z imbirem i pieczoną papryką ( paprykę obieramy ze skórki). Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu doprawiając sosem sojowym i ostrygowy. Dodajemy paprykę słodką ( jeżeli chcecie więcej ostrości dodajcie jeszcze chilli). Jeżeli smak

Niezły Młynek
Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko 148

nutę. Całość komponuje się wspaniale. Przepis warty wypróbowania. Składniki: 1 pierś z gęsi ze skórą-1,10 kg Marynata: 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy Sól morska do smaku Pieprz kolorowy utarty w moździerzu do smaku Kapusta na słodko: 1 litr  kapusty kwaszonej z marchewką 20 dag chudego boczku 1 duża(...)rozmroziłam w lodówce, umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, skórkę ponacinałam delikatnie aby nie naruszyć struktury mięsa. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym Przygotowałam marynatę: Miód zmieszałam z sosem sojowym, oliwą , dodałam imbir oraz sól i utarty pieprz kolorowy, natarłam marynatą mięso z każdej strony, zamknęłam naczynie i wstawiłam na całą noc do lodówki. Następnego dnia podlałam mięso połową szklanki wody i piekłam

Wanilia i Kardamon
Peking Duck Sauce - Sos do kaczki po pekińsku 457

gotowego sosu hoisin, potrzebujesz ponizszych składników: 3-4 szalotki 1-2 papryczki chili 30 g brązowego cukru 50-75 ml sosu sojowego 45 g marmolady śliwkowej 20 g konserwowego imbiru 2 cm świeżego imbiru 30 ml octu ryżowego 450 g śliwek 150 ml alkoholu na śliwkach dodatkowo wybrane z poniższych: rzodkwi chińskiej, marchewki surowej, dymki ze szczypiorkiem, kapusty pekińskiej, papryki

Sztuka gotowania w/g Samiry
#9 Rozgrzewająca marchewkowa zupa 174

wściekły pomarańcz zaskoczy gości ;). I przy okazji - sposób na to, co zrobić z pozostałym rosołem zamiast pomidorowej ;-). Zupa marchewkowa Składniki: Niecały kilogram marchwi Ok. szklanki rosołu/bulionu Sól, pieprz, imbir, chilli/pieprz cayenne, słodka papryka, Zielona soczewica Jogurt naturalny Przygotowanie: Marchew obieramy, gotujemy pod przykryciem w możliwie małej ilości wody aż do miękkości (ok. 25 minut), odlewamy wodę i blendujemy marchewki(...)dolewając po trochu rosołu, aż do uzyskania kremowej, ale niezbyt gęstej konsystencji. Przyprawiamy obowiązkowo imbirem i chilli, wedle własnego smaku, u nas poszło dość sporo chilli ;). Osobno gotujemy soczewicę, ja nie namaczałam, gotowałam kilkanaście minut, aż zmiękła. Do wody w której gotowała się soczewica można wlać odrobinę oliwy i włożyć przekrojoną na pół, suszoną papryczkę chilli. Soczewica zyskuje ciekawy, pikantny

Kuchnia w szuwarach

Proponowane wyszukiwania