imbir - 9508 przepisów (strona:238/634)

Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa 172

ryżowej, ziemniaczanej, jaglanej) 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez glutenu) lub 1 łyżeczka cynamonu oraz po 1/4 łyżeczki utartych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, ziela angielskiego, kardamonu, 120 gr masła 1/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka 230 gr dżemu śliwkowego lub truskawkowego lub innego najlepiej rzadkiego (lejącego się) 1/2 szklanki mleka (u mnie owsiane(...)ryżowej, ziemniaczanej, jaglanej) 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez glutenu) lub 1 łyżeczka cynamonu oraz po 1/4 łyżeczki utartych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, ziela angielskiego, kardamonu, 120 gr masła 1/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka 230 gr dżemu śliwkowego lub truskawkowego lub innego najlepiej rzadkiego (lejącego się) 1/2 szklanki mleka (u mnie owsiane

moj przepis na
Świąteczne ciasto z białek 217

świąteczne ciasto z białek : 10 białek 3 łyżki kakao 150 g maki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju rzepakowego 50 g gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki kandyzowanego imbiru 1/2 szklanki świeżej żurawiny 1/4 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki orzechów laskowych Sposób przygotowania ciasta z białek: Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i dalej miksujemy. W oddzielnej misce łączymy(...)mąkę, kakao, proszek do pieczenia i dodajemy do wcześniej ubitych białek - mieszamy razem z dodatkiem oleju. Czekoladę, imbir i orzechy kroimy na drobne kawałki dodajemy do wcześniej wymieszanych składników razem z żurawiną. Ciasto przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Studzimy w formie. Smacznego! Inne świąteczne przepisy znajdziecie

Słodkie Przyjemności
Zdrowe święta - razowe pierogi ze śliwkami 156

śliwek bez pestek (użyłam mrożonych) 1/3 szklanki wody 3 łyżki płatków migdałowych lub pokruszonych migdałów bez skórek 2 czubate łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 0,5 cm startego imbiru 1. Mąkę zagnieć z wodą. Jeśli po chwili ciasto nadal będzie się kleić, dodaj odrobinę mąki - najlepiej dosypywać stopniowo, aż uzyska konsystencję idealną do lepienia pierogów. Owiń ciasto folią spożywczą(...)włóż do lodówki na 15 minut. 2. Przygotuj farsz i sos - śliwki pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię i zalej wodą. Poduś kilka minut, następnie dodaj miód, imbir, migdały i cynamon. Zamieszaj, po czym przecedź śliwki (powstałego płynu nie wylewaj!). 3. Płyn, który wypłynął ze śliwek podgrzej na małym ogniu, aż uzyska konsystencję sosu. 4. Wyjmij ciasto z lodówki

Powiedz dietom nie
Chińskie pierożki z wieprzowiną i krewetkami 198

słodkich bułek deserowych.   Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g krewetek 2 łyżki tartego świeżego imbiru pęczek szczypiorku, drobno posiekany 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego świeżo mielony pieprz Sos do maczania: 1/4 szklanki sosu sojowego(...)łyżki octu ryżowego 1/2 łyżki tartego imbiru 1 łyżeczka sezamu Przygotowanie: Ciasto:  Z podanych składników zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Farsz:  Zamrożone krewetki należy wcześniej rozmrozić i oczyścić. Tak przygotowane krewetki drobno siekamy i mieszamy z mięsem i pozostałymi składnikami farszu. Ciasto

Smakowity Blog Kulinarny
Dorsz z kiszoną kapustą curry 142

drobno pokrojone 1 średnia cebula  ząbek czosnku, posiekany  oliwa z oliwek 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku  ½ łyżeczki startego imbiru 150ml mleczka kokosowego 50 ml słodkiej śmietanki 30% 200 g kiszonej kapusty, posiekanej 1 łyżeczka miodu sok i skórka starta z 1 limonki sól, biały pieprz 1 łyżka posiekanej kolendry(...)czosnek podsmażamy na oliwie z dodatkiem masła. Gdy delikatnie się zeszklą, dodajemy pastę curry i curry w proszku.  Całość podsmażamy ok. 30sekund na wolnym ogniu.  Dodajemy starty imbir, mleczko kokosowe i śmietankę. Gotujemy ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy kiszoną kapustę i dusimy kolejne 5 minut. Doprawiamy miodem, sokiem i skórką z limonki, solą oraz pieprzem

bistro mama
Odchudzajacy zielony koktajl - brokuł & mango 140

swój metabolizm. Są odżywcze, łatwo przyswajalne, pełne witamin, składników mineralnych, białka, błonnika i chlorofilu. Na długo dają uczucie sytości. Bohaterem dzisiejszego smoothie jest brokuł i mango z dodatkiem rozgrzewającego imbiru. Smakuje znakomicie!  Brokuł, po jarmużu to prawdziwy champion w kategorii najzdrowszych warzyw, natomiast mango to jeden z bardziej pożywnych i zdrowych owoców. Brokuły jedzone na surowo zachowują całe bogactwo(...)prawdziwym pogromcą tłuszczu. Cennym składnikiem mango jest mangiferyna - bardzo silny antyoksydant. Składniki na 2 porcje: 1/2 brokuła 1/2 mango 1/2 dużego jabłka 1 szklanka wody mineralnej 3-4 cm imbiru Wykonanie: z brokuła odkroić zielone różyczki. Mango obrać i odkroić od pestki. Jabłko obrać ze skórki  i wyciąć gniazdo nasienne na dno kielicha blendera wlać wodę mineralną, dodać rozdrobnione

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bezy, brownie i lody zimą. 225

białka  szczypta soli  1 opakowanie lodów Carte d'Or Chocolate Brownie 1/2 szklanki cukru   1/2 szklanki soku pomarańczowego   175 g świeżych owoców żurawiny szczypta imbiru  1/4 tabliczko stopionej gorzkiej czekolady Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, w trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier. Ubijać do momentu aż piana będzie sztywna i lśniąca, a cukier się(...)wierzchu odr obiną stopionej gorzkiej czekol ady. Aby przygotować sos, należy w rondelku podgrzać sok pomarańczowy z cukrem i trzymać na ogniu aż się rozpuści. Dodać żurawinę i imbir i gotować do momentu, gdy owoce zaczną pękać, ok. 10-15 minut.  Odstawić do wystudzenia.  Przed podaniem gotowe bezy polać z wierzchu sosem żurawinowym i ułożyć na nich gotowe

KUCHARNIA
Schab z kaszą bulgur z parowaru 201

schabu 100g kaszy bulgur 1 łyżka sosu sojowego  1/2 marchewki pomarańczowej  1/2 marchewki żółtej  1 pieczarka  garść roszponki   Przyprawy :  pieprz czarny  imbir kmin rzymski  tymianek    Schab myjemy, osuszamy, polewamy sosem sojowym i obtaczamy w nim dokładnie mięso. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnym, imbirem, kminem rzymskim i tymiankiem

Parowar Faceta
Gryczanka ze śliwkami 110

połączenie smaków kojarzy się z jesienią. Świeże gruszki połączone z imbirem i mocno wyczuwalnym smakiem gryki dają rozgrzewającą i sycącą mieszankę. A do tego takie śniadanie naprawdę jest zdrowe i pożywne ;) Jeśli nie lubicie smaku kaszy gryczanej a mimo wszystko czujecie się zachęceni to możecie dodać więcej imbiru i śliwek, żeby smak gryki był mniej wyczuwalny

Milion Smaków
Samosy wegańskie po naszemu 302

łyżeczka) Nadzienie: brokuł (1 szt.) ziemniaki (3 szt. duże) marchewka (1 szt. średnia) seler (1/4 szt.) pieprz (1 łyżeczka) kurkuma (1 łyżeczka) cynamon (1 łyżeczka) asafoetida (1/2 łyżeczki) imbir (1 łyżeczka) mielona kolendra (1 łyżeczka) sól (2 łyżeczki) olej (3 łyżki) + olej do smażenia Czas przygotowani: 75 min Liczba porcji: 10 Przygotowanie: Nadzienie: Ziemniaki myjemy i kroimy w drobną kostkę(...)drobne różyczki. Wszystkie warzywa gotujemy na parze, aż będą miękkie (ok. 25 min). Rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy na niego przyprawy: od najgrubiej zmielonej do najdrobniej zmielonej (kolendra, pieprz, imbir, cynamon, asafoetida, kurkuma). Smażymy mieszając ok. 1 minutę. Warzywa przesypujemy do miski. Solimy. Dodajemy przyprawy z olejem. Mieszamy. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy olej i sól. Wlewamy szklankę wody

Weganka gotuje
Czerwone curry po tajsku z krewetkami i dynią 162

szaszetka 50g) i danie było jak dla mnie akurat, ale ja bardzo lubię pikantne smaki. Składniki dla 3-4 osób: 250 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego) ½ łyżeczki świeżo startego imbiru 5 cm kawałek trawy cytrynowej (biała część, rozgnieciona) lub ½ łyżeczki suszonej 2 łyżki oleju 1 szalotka lub mała cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki(...)krewetek (świeżych lub rozmrożonych) 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki sosu rybnego , lub więcej do smaku 1 papryczka chili pokrojona w krążki garść listków bazylii tajskiej Bulion zagotować z imbirem i trawą cytrynową. Gotować ok. 10 minut. Na patelni rozgrzać olej, dodać szalotkę. Podsmażyć na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Dodać czosnek, słodką paprykę. Podsmażyć przez minutę. Dołożyć pastę

Pełny talerz
Pikantne udka z kurczaka 139

inny pomysł na soczystego kurczaka w nietypowym ubranku.  Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 300ml jogurtu naturalnego 100g mielonych migdałów 100g wiórków kokosowych 1 średnia cebula 1 łyżeczka startego imbiru 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka chilli w proszku 2 szczypty soli 1 łyżeczka tikka masala Przygotowanie: W rondlu lub na patelni o grubym dnie prażymy migdały i kokos. Cebulę siekamy(...)podsmażamy na oleju na złoty kolor. W misce mieszamy jogurt, imbir i zmiażdżony w prasce czosnek. Mieszamy dokładnie. Dodajemy przyprawy, cebulę, prażone migdały oraz kokosa i znów dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok na kilka minut. W żaroodpornym naczyniu układamy kurczaka, pokrywamy dokładnie mieszanką jogurtowo-migdałową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 35-45 minut

Gotuj z Rumcajsem
Rumcajs Historycznie - Tort Jakobinski 219

morszczuka.  Składniki:  2 porcje kruchego ciasta (można użyć gotowego lub zrobić samemu) 400-500g filetów z morszczuka 100g tartego sera 1 średni por 1 łyżeczka tartego imbiru 1 goździk 4 całe jajka 1 żółtko 250ml mleka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Rybę i pokrojonego w półplasterki pora gotujemy w bulionie warzywnym z dodatkiem łyżki octu około(...)minut. Odcedzamy na sicie. Jedną częścią ciasta wykładamy formę do tarty, obsypujemy równo serem i układamy podzieloną na cząstki rybę. W misce mieszamy jajka, mleko, imbir i utarty goździk, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy mieszanką rybę. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta, Wierzch smarujemy żółtkiem i nacinamy, bądź dziurkujemy widelcem, by farsz miał jak odparowywać. Pieczemy około 30 minut w piekarniku

Gotuj z Rumcajsem
Curry z kalafiora 195

Curry jest szybkim, bardzo aromatycznym, smacznym, zdrowym i różnorodnym daniem kuchni indyjskiej. W curry powinno się znaleźć kilka przypraw, które są podstawą np. kumin (jeera), anyż gwiazdkowy, kardamon, imbir, kolendra, kurkuma, czarny pieprz, chili, goździki, cynamon, kozieradka, gorczyca, czosnek, szafran. Wyżej wymienione przyprawy są łączone ze sobą i powstają gotowe masale do drobiu, mięsa, ryb, warzyw, a nawet do potraw(...)wersji mięsnej, w bez mięsnej pominąć) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki mleczka kokosowego (opcjonalnie) lub 1/2 szklanki wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego kuminu 1 -2 gwiazdki anyżu gwiazdkowego (rozetrzeć lub zmielić) 1 łyżeczka mielonej kolendry 4 goździki (rozetrzeć lub zmielić) 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka nasion

Kuchcik gotuje
Dyniowo-korzenne Latte (Pumpkin Spice Latte) 144

Gorąco polecam!   Składniki: Syrop dyniowo-korzenny 250 ml wody 100 g cukru 100 g  puree z dyni 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki goździków gwiazdka anyżu Dyniowo-korzenne Latte 200 ml spienionego mleka 1 filiżanka espresso 2 łyżki syropu dyniowo-korzennego  1 łyżka bitej śmietany (opcjonalnie(...)cukier cynamonowy* Przygotowanie: Syrop:  Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Dodajemy ekstrakt waniliowy, cynamon, imbir, gałkę, goździki i anyż. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Syrop przecedzamy przez gęste sito lub gazę. Łączymy syrop z dyniowym puree, miksujemy blenderem. Syrop można ponownie przecedzić. Wlewamy do butelkilub słoika i przechowujemy

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania