chilli 1 ząbek czosnku 5 łyżek płynnego miodu 5 łyżek sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki wody 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 50 g cukru brązowego 1/4 łyżeczki imbiru 4 łyżki octu sezam do posypania Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posypać solą i pieprzem, a następnie każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej. Mięso ułożyć na blaszce wyłożonej(...)stopniach C około 30 minut. Do rondela wlewamy olej i wkładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy dosłownie chwileczkę . Wlewamy miód, sos sojowy i bulion.Dodajemy płatki chilli, imbir i ocet. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając. Wodę mieszamy z mąką kukurydzianą i wlewamy do sosu. Sos musi być szklisty i gęsty. Do miseczki włożyć mięso i zalać gorącym
O kuchni z uczuciemlistki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka oregano przyprawy słodka papryka, ostra papryka, sól i pieprz do smaku ok 1 cm startego świeżego imbiru odrobina gałki muszkatołowej 1 starta marchewka i pietruszka świeża pietruszka Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Do bulionu dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ugotowane wcześniej flaki(...)wszystko gotujemy na małym ogniu. Dodajemy majeranek, oregano, świeżą pietruszkę, gałkę muszkatołową i świeży imbir. Jeżeli gotowaliście bulion na kurczaki i wołowinie możecie dodać mięso, oddzielone od kości i pokrojone na małe kawałki, wtedy zupa będzie bardziej sycąca. Po ok 20 minutach dodajemy marchewkę i pietruszkę wszystko doprawiamy i gotujemy jeszcze ok 20 minut
Niezły Młynekbulionu warzywnego 1 duża marchewka z bulionu, pokrojona w kostkę 1 korzeń pietruszki z bulionu, pokrojony w kostkę kawałek selera z bulionu, pokrojony w kostkę 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka oleju 1 duża cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, zgniecione nożem sól, świeżo mielony pieprz szczypta kardamonu szczypta ostrej papryki 165 ml mleka kokosowego (mała puszka) Dodatkowo: groszek ptysiowy(...)lekkiego przestygnięcia i obieramy ze skorupek. 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy kilka minut. W garnku umieszczamy kasztany, marchewkę, korzeń pietruszki, seler, imbir i podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Całość zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. 3. Przy pomocy blendera miksujemy zupę na gładki krem. Zabielamy mlekiem kokosowym, doprawiamy solą
My Culinary ArtIdealne na Święta, kwintesencja aromatów. Składniki 500 g filetów śledziowych 2 łyżeczki cukru pudru świeżo zmielone przyprawy : goździki, cynamon, ziele angielskie, pieprz 4 rozkruszone liście laurowe korzeń imbiru, 2 cm , drobno posiekany 3 czerwone cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju sól pieprz cukier Przygotowanie Utarłem cukier puder z goździkami, cynamonem, pieprzem, zielem angielskim, liściem(...)laurowym i imbirem. Natarłem tą mieszanką filety śledziowe. Ułożyłem je w misce , przykryłem i wstawiłem na noc do lodówki. Następnego dnia obrałem cebulę, pokroiłem w plastry, zeszkliłem na oleju. Dodałem koncentrat, sól, pieprz i cukier. Wszystko wymieszałem i przestudziłem. Śledzie pokroiłem na kawałki, ułożyłem w salaterce, obłożyłem cebulą
R'n'G Kitchenpudru wykonanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek i miksujemy na gładką masę. dodatkowo: ok. 1/2 szkl herbaty wymieszanej z amaretto dżem z czarnej porzeczki dżem pomarańczowy z imbirem polewa czekoladowa wykonanie tortu: Na ciemnym, naponczowanym spodzie rozsmarowujemy dżem pomarańczowy z imbirem, wykładamy masę z białą czekoladą. Każde ciasto ponczujemy. Następnie dajemy jasny biszkopt, smarujemy go dżemem z czarnej
Domowy Smak Jedzeniaidealna do pieczonych ziemniaków i glazurowanej brukselki. Pieczona karkówka Składniki: 1 kg karkówki bez kości 1 czerwona chili, pokrojona w kostkę 1 czosnek solo, drobno pokrojony 2 łyżki świeżego imbiru, drobno pokrojonego 3 łyżki miodu 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Wymieszaj chili, imbir, czosnek i miód. Posól i popieprz mięso. Rozgrzej masło na patelni i zrumień mięso
codojedzeniaswoje rogale upiekłam z przepisu Ewy Wachowicz Do rogali użyłam pysznej mąki z Młyna zbo ż owego w Szadku Do lukru użyłam aromatycznych Cytrynek z imbirem w miodzie z Ogródka Dziadunia . Zapraszam :) Składniki : 50 g drożdży 1 szklanka mleka 6 jajek 2 łyżki cukru 1 kg maki 1/2 kostki roztopionego masła Dekoracja(...)szklanki cukru pudru 2, 3 łyżki soku z Cytrynek z imbirem w miodzie z Ogródka Dziadunia Nadzienie : 100 g maku białego 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów 1 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 łyżka kwaśnej śmietany Wykonanie : Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym masłem
Sama słodycz i szczypta chilimała dynia 3 ziemniaki 2 cebule kawałek imbiru 200 ml mleka kokosowego 1l bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku sól pieprz chili 1 pomarańcza pestki dyni do dekoracji grzanka tostowa Dynię, ziemniaki oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka z rozgrzaną oliwą wrzucamy cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy ziemniaki i dynię. Obsmażamy kilka minut po czym(...)wlewamy szklankę bulionu. Po 10 minutach wlewamy resztę bulionu przyprawiamy solą, pieprzem, papryczką chili oraz utartym imbirem ( wystarczy po szczypcie resztę doprawimy na końcu). Wszystko gotujemy 15 minut pod przykryciem. Jak warzywa zmiękną zdejmujemy z ognia, wlewamy mleczko kokosowe. Wszystko blendujemy na gładki krem. Pomarańczę należy sparzyć wrzątkiem. Ścieramy połowę skórki z pomarańczy i wyciskamy sok z całości, dodajemy
KuchcikoweLoveliście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions): 300 g beef bavette 1 medium carrot 1 medium leek (white part(...)kroimy w cienkie plasterki. Białą część pora też kroimy na pół i potem nożem na jak najcieńsze paski. W słoiczku mieszamy wszystkie składniki marynaty do mięsa. Kawałek korzenia imbiru obieramy i siekamy na drobne kawałki przed wrzuceniem do słoika. Mięso wkładamy do miski. Jak wszystkie składniki marynaty się połączą zalewamy nią mięso i dokładnie mieszamy tak, aby każdy pasek mięsa
Martyna CooksDoskonały do ryżu Składniki: 50 g świeżego imbiru 1 średnia cebula 3 - 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne 1 łyżeczka curry 1 łyżka octu winnego 1 szklanka wody 100 ml śmietany 30% 150 ml koncentratu pomidorowego puszka pomidorów pokrojonych bez skórki kostka rosołowa 700 gram mięsa drobiowego pokrojonego w paski ( u mnie mięsko z udek(...)Sposób wykonania: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Imbir obrać, potarkować. Cebulkę obrać , pokroić w kostkę. Całość zeszklić na patelni z niewielką ilością oliwy, dodać przyprawy ( curry, cynamon, pieprz cayenne ) chwilę prażyć wlać łyżkę octu winnego. Włożyć mięso z kurczaka, wymieszać, wlać szklankę wody, dodać kostkę rosołową. Gotować przez 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki . Gotować następne
Darcia w kuchniwyboru, do koloru. Znalazły się takie smaki: Fresh Orange- pomarańcza Super Fruits- wiśnia, żurawina, acerola Garden Selection- cytryna i bez Forest Fruits- owoce leśne Ginger&Lemon- imbir i cytryna Fruit Kiss- wiśnie i truskawki Herbatką, którą najbardziej upodobała sobie moja córeczka jest zapakowana w ozdobiony dziecięcymi motywami kartonik Cherry Berry. Aromatyzowana mieszanka herbatek o smaku wiśni i czarnej(...)pewno pomoże w problemach żołądkowych ale nie tylko, pijąc ją regularnie na pewno będziemy piękni i młodzi. Zawiera to, co najlepszego w naturze: koper włoski, szałwię, lukrecję, miętę, jabłko, imbir, tymianek. Samo zdrowie. Moim zdecydowanym faworytem jest herbatka pomarańczowa, osłodzona odrobiną miodu. W sumie to nie mogę powiedzieć, żeby któraś mi nie smakowała. Na pewno niektóre z nich
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarozgrzeje nawet w największy zimowy mróz. Polecam Krupnik Litewski Składniki na 0,8 l: 300 g miodu 100 g cukru 500 ml spirytusu kawałek kory cynamonu kawałek świeżego obranego imbiru (ok 3cm) 2 łyżki suszonych płatków róży 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 6 goździków 8 suszonych owoców jałowca szklanka wody Miód, cukier i przyprawy (imbir starłam na tarce) zalać wodą
sierotka maRysia w kuchnizimą lubię dania, które rozgrzewają - i chodzi nie tylko o to, że są na ciepło! Ważne, aby były pikantne, wyraziste - dlatego o tej porze roku chętnie sięgam po imbir, chili, dużą ilość pieprzu. Dziś proponuję wołowinę właśnie w takiej ostrej, nieco orientalnej odsłonie. Z sosem sojowym, ostrą papryką, imbirem i pomarańczą. Do tego kolendra, ryż - basmati, lub dla dbających
Kulinarne Inspiracjenaprawdę prostego przepisu. Do sosu sojowego dodajemy łyżkę ciepłej wody, brązowy cukier, srirachę. Mieszamy wszystko rózgą do połączenia i rozpuszczenia cukru. Wciskamy dwa obrane ząbki czosnku i starty imbir. Dodajemy olej z orzeszków ziemnych lub sezamu. Gruszkę obieramy, pozbawiamy ją gniazda nasiennego i połowę ścieramy na tarce o drobnych oczkach – powstałą pulpę mieszamy rózgą z marynatą. Drugą połowę można(...)wadze 350-400g ¼ szklanki sosu sojowego+ łyżka wody 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru 2 łyżki oleju sezamowego lub arachidowego 2 średnie ząbki czosnku 1 łyżka stołowa świeżo startego imbiru 1 łyżka ostrego sosu Sriracha ½ średniej startej na tarce gruszki 4 łodygi grubego szczypioru 1 łyżka stołowa jasnego sezamu, podprażonego na suchej patelni makaron do podania – u mnie ryżowy
Karo in the Kitchensmaków! Przejdźmy do dzisiejszej wariacji :) Składniki: /na 4 porcje 5 pomidorów 2 papryki 2 filety z piersi z kurczaka (ja dałam 3 mniejsze) 1 cebula Jogurt naturalny Niewielki korzeń imbiru (ok. 2 cm) Przyprawy: przyprawa naturalna do kurczaka pikantna curry kumin (kmin rzymski) kurkuma kolendra (mielona) liść laurowy papryka słodka papryka ostra garam masala Zaczynamy od umycia, osuszenia, oczyszczenia(...)warzywa polewamy zimną wodą. Dzięki temu zabiegowi skórka odchodzi wręcz sama! Pomidorki kroimy w drobną kostkę, zalewamy jogurtem naturalnym (ok. 150 mg) i dodajemy obrany oraz starty korzeń imbiru. Odstawiamy. Czas na paprykę! Dla chętnych - również proponuję ją obrać (ja stosuję zwykłą obieraczkę do ziemniaków - DA SIĘ). Po usunięciu pestek i tzw. "środka" papryki kroimy wzdłuż na paski
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!