imbir - 9508 przepisów (strona:232/634)

Poświąteczny detox – przepis miesiąca 365

przepisy, które Waszym zdaniem wpływają na poprawę samopoczucia jak i domowej ekonomii. Poświąteczny detox – Kalafior na ostro z jajkiem Składniki: 2 porcje 1 mały kalafior 1 łyzeczka swiezego imbiru 1 łyzeczka kurkumy 1 mała cebula 2 zabki czosnku 1 łyzeczka oliwy po 1łyzce szczypiorku i pietruszki 2 jajka płatki suszonej chili do posypania Podziel kalafior na małe różyczki. Zblanszuj(...)lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedź. Pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę. Zeszklij na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodaj utarty imbir i kurkumę. Zamieszaj i dodaj kalafior oraz pokrojony szczypiorek i pietruszkę. Smaż przez minutę po czym wbij dwa jajka. Smaż dopóki jajka się nie zetną ale już nie mieszaj. Jajko mają być sadzone. Posyp danie płatkami chili

codojedzenia
domowe sajgonki z kurczakiem 2366

farsz: ok. 400 g piersi z kurczaka 200 g białej kapusty, drobno poszatkowanej 120 g marchewki, startej na tarce o grubych oczkach 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę mały kawałeczek zielonego pora wykonanie: Mięso kurczaka milimy lub drobno siekamy i przekładamy na dużą rozgrzaną z tłuszczem patelnie, dodajemy czosnek oraz imbir i smażymy

Domowy Smak Jedzenia
Kurczak garam masala z chlebkiem naan 296

przygotowania dania użyłem: 1,5 kg udek kurczaka, 2 puszek pomidorów, 200 ml mleka kokosowego, 2 średnich cebul, 3 ząbków czosnku, pęczka natki świeżej kolendry, 4 cm kawałka korzenia imbiru, 500 gram mąki pszennej typ 450, 2 łyżeczek suszonych drożdży,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 ml mleka, 200 gram gęstego jogurtu naturalnego, 1 jajka, 2 łyżeczek czarnuszki(...)praskę ząbki czosnku oraz pokrojone w piórka cebule. Smażyłem do lekkiego zeszklenia się cebuli często mieszając, po czym dodałem mięso z ud kurcząt i przygotowaną wcześniej mieszankę przypraw. Korzeń imbiru starłem na tarce o małych oczkach i również dodałem na patelnię. Smażyłem na dużym ogniu przez około 5 minut, po czym dodałem dwie puszki pomidorów. Po dodaniu pomidorów całość zagotowałem

Wyprawy kulinarne
SKRZYDEŁKA KURCZAKA W SOSIE SOJOWO- IMBIROWYM 186

wyśmienicie i zachwycą nawet najwybredniejszych gości   Składniki: 1 kg skrzydełek kurczaka sól, pieprz, ostra papryka olej do smażenia sos: 1 szkl wody 2 łyżki miodu 1 łyżka mielonego imbiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki Wykonanie: Z kurczaka odcinamy lotki, odrzucamy. Posypujemy solą, pieprzem i papryką. Obsmażamy na rumiano na oleju.Przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą, dusimy(...)minut. Po tym czasie dodajemy miód, imbir, sos sojowy, ostrą paprykę. Dusimy pod przykryciem,aż skrzydełka ładnie zmiękną a sos delikatnie zgęstnieje

Z Majeczką w kuchni
Faszerowana cukinia - wersja dietetyczna 137

pisać - musicie po prostu wypróbować! Smacznego! Składniki: 1 cukinia pół małej cebuli 50 g sera z niebieską pleśnią 3 pomidory suszone łyżeczka oliwy z pomidorów suszonych pół łyżeczki suszonego imbiru sól do smaku Wykonanie: Umytą cukinię wydrążamy. Miąższ kroimy w dość grubą kostkę. Wydrążone cukinie solimy i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok.10 min. Gdy cukinie się podpiekają(...)pomidorów, potem wrzucamy cebulę i podsmażamy ok.2 min. Gdy się lekko podsmaży dodajemy miąższ cukinii i pokrojone suszone pomidory. Delikatnie solimy i podsmażamy na małym ogniu często mieszając. Dodajemy imbir. Do podpieczonych cukinii wkładamy przygotowany farsz, na wierchu układamy kawałki sera pleśniowego. Pieczemy w 160 stopniach ok. 20 min.  Cukinie faszerowane przed upieczeniem: Źródło inspiracji: qchenne-inspiracje.blogspot.com

psgotujemy
Roladki z fileta z kurczaka z brzoskwinią i żurawiną 214

podwójna pierś z kurczaka brzoskwinie z puszki musztarda olej do smażenia jajko, bułka tarta żurawina Składniki na sos : około 10 -20 dag suszonej żurawiny 2 łyżki miodu szczypta mielonego imbiru płaska łyżeczka octu balsamicznego Przygotowanie sosu : Umytą żurawinę zagotować w małej ilości wody, wyjąć kilka ugotowanych owoców i pozostawić na później Resztę gotować z miodem, octem i imbirem do momentu

Proste Potrawy
ROSÓŁ ROZGRZEWAJĄCY Z ZIELONYMI KLUSECZKAMI NA KACZCE 178

Uwielbiam takie gorące rosolniki ,przepełniające moje usta lekko ostrymi smakami.Pachnący curry i imbirem przeplatających się pieprzem kajenskim...Świetny na przeziębienia i mróz za oknem (dziś u nas -9 stopni brrr...i zero śniegu). 1 litr aromatycznego rosołu z kaczki 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 1 łyżka mąki 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka curry 1 goździk szczypta pieprzu(...)kajen 1cm.korzenia imbiru startego sól morska i pieprz  ************************************* Rosół zagotowujemy z przyprawami podanymi w przepisie!.Mięso skubiemy i dodajemy już jak rosół nam się z kluseczkami ugotuje. Z jajka oddzielamy żółtko od białka.Białko wlewamy na głęboki talerz i Ubijamy widelcem na sztywną pianę.Dodajemy do piany żółtko , mąkę , przyprawę uniwersalną i posiekaną natką pietruszki .Wszystko dokładnie Wymieszać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zapiekane penne z jarmużem w sosie pomidorowym 161

jarmużu świeżego 2 cebule 4 ząbki czosnku 300 g pieczarek 2 pomidory sok z połowy cytryny makaron penne ser żółty kilka łyżek eliksiru - przepis tutaj przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, papryka słodka, gałka muszkatołowa Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 - 2 szklanki mleka przecier pomidorowy przyprawy: sól himalajska, pieprz, bazylia, kminek mielony Zaczynamy od przygotowania farszu(...)dusimy na małym ogniu.  Na koniec dodajemy przepłukaną i przecedzoną fasolę. Całość farszu gotujemy na małym ogniu do miękkości fasoli.  Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz imbirem, papryką i gałką - po 2-3 łyżeczki. W międzyczasie możemy rozpocząć przygotowanie sosu pomidorowego. Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy mąkę i mieszamy intensywnie. Zalewamy mlekiem i gotujemy do rozpuszczenia wszystkich

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Podróże kulinarne- kurczak po tajsku 164

nutę zapewnia dodatek zielonej papryki. Sztuka kulinarna Tajlandii kształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej oraz indyjskiej, mimo to jest bardzo oryginalna dzięki użyciu własnych składników: mleczka kokosowego, trawy cytrynowej, imbiru, limonki. Co ciekawe, papryka została przywieziona z Portugalii. Kuchnia tajska jest bardzo zróżnicowana- od smaków delikatnie aromatycznych do piekielnie ostrych- niektóre z potraw należą do najostrzejszych na świecie(...)czymś, z czym kompletnie sobie nie radzę..     Składniki na 4-5 porcji: Marynata: 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy ½ łyżeczki chili 1 limonka 1 łyżka sproszkowanego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka ziaren kolendry 1 podwójny filet z kurczaka Sos: 2 cebule 300ml mleka kokosowego 3 papryki żółte lub czerwone 1 zielona papryka Dodatki: 2 łyżki

Wrzosowa Polana
Rozgrzewający rosół z dzika 176

mięsa z kością z dzika pęczek włoszczyzny 3 ziarnka ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 ziarnka jałowca 1 cebula kilka listków świeżego lubczyku 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka świeżego imbiru  natka pietruszki sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Mięso moczymy przez kilka minut w osolonej wodzie lub w mleku. W garnku gotujemy 3 litry wody dodajemy wymoczone mięso, obraną(...)składników. Gotujemy rosół na bardzo wolnym ogniu około 5 godzin. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy z rosołu, przecedzamy rosół na sitku wlewamy do garnka dodajemy posiekany drobniutko czosnek, starty imbir, oraz posiekany lubczyk, przyprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym, gotujemy przez chwilkę. Rosół z dzika można też podać z szarymi kluchami . Smacznego

kgwjanczewo
Kurczak yakitori 181

jako przekąska. Do tego proponuję surówkę z pora i pomarańczy . Składniki 2 podwójne piersi z kurczaka 3 łyżki sosu teriyaki 2 łyżki sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżka sezamu Mięso umyć i pokroić w grubszą kostkę. Sos teriyaki, sos sojowy, imbir, i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać dokładnie i połączyć z mięsem, aby całe było pokryte

O kuchni z uczuciem
Sałatka z grejpfrutem, łososiem,jarmużem 133

każdemu , dla kogo słowo zdrowie jest ważne. Składniki rukola jarmuż grejpfrut listki bazylii łosoś kawałki w oleju http://www.graal.pl sezam Dressing 5 łyżek oliwy 2 cm świeżego kłącza imbiru 1 łyżeczka syropu z agawy  Skworcu sok z połowy cytryny sól morska do smaku Grejpfruta umyj , obierz, usuń białe włókna i skórkę, pokrój na cząstki. Jarmuż wyciągnij i usuń zgrubiałe(...)części.zalej wrzątkiem na 4 minuty, odsącz w ściereczce ,aby był suchy. Łososia wyciągnij z puszki. Posyp sezamem i delikatnie obtocz w nim. Odstaw na bok. Przygotuj dressing. Zetrzyj imbir i zmiksuj z pozostałymi składnikami. Na półmisek wyłóż rukolę oraz jarmuż. Dodaj grejpfrut. Na wierzch dodaj łososia. Polej dressingiem. Gotowe! Sałatka jest niesamowicie sycąca, można ją jeść zupełnie bez chleba

Z Kuchni Do Kuchni
Kasza jaglana na zdrowe śniadanie 144

jaglanej ( ok. 1/2 szklanki) 1  łyżeczka kurkumy 2 jabłka 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka migdałów (płatki, słupki) 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka suszonej żurawiny cynamon, imbir, kardamon do smaku Kaszę jaglaną upraż od czasu do czasu mieszając na dnie suchego garnka, aż zacznie delikatnie zmieniać kolor i wydzielać lekki zapach, zalej 1,5 szklankami wrzątku. Dodaj(...)momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, dodaj parę łyżek wody i zagotuj. Podduś chwilę do miękkości, dodaj do smaku cynamon, imbir i kardamon. Kaszę przełóż do miseczki, nałóż mus jabłkowy oraz posyp bakaliami

Kubki smaku
Curry z mleczkiem kokosowym, szpinakiem i zielonym groszkiem 173

porcje:   500 g małych ziemniaków (najlepiej młodych)   2 szklanki zielonego groszku (świeży lub mrożony)   1 łyżka oleju roślinnego (lub masła klarowanego)   2 cm  imbiru   2 duże ząbki czosnku   1 cebula   1 łyżeczka kminu rzymskiego    1 łyżeczka liści pietruszki    1 łyżeczka mielonej kurkumy   1 łyżeczka mielonego curry(...)kurczaka 1 łyżka oleju przyprawa gyros, przyprawa curry, kurkuma Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Groszek rozmrozić na sicie pod ciepłą wodą. W czajniku nastawić wodę do zagotowania. Imbir, czosnek i cebulę obrać. Włożyć do pojemnika blendera, dolać 50 ml zimnej wody i zmiksować dokładnie na gładką pastę.  W garnku  rozgrzać łyżkę oleju, dodać przygotowaną pastę

Kubki smaku
Pieczeń z szynki szpikowana 126

Składniki 1 kg szynki wieprzowej 100 g musztardy z całymi ziarnami gorczycy 100 g słoniny 5 ząbków czosnku 2 łyżki masła marynata : po pół łyżki roztartego rozmarynu, majeranku, bazylii, imbiru i ziela angielskiego sól pieprz dekoracja : świeży rozmaryn, czosnek marynowany kisiel żurawinowy z żurawinami   Przygotowanie   Przygotowałem mieszankę przypraw : rozmaryn, majeranek, imbir, bazylię i ziele angielskie roztarłem w moździerzu

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania