imbir - 9508 przepisów (strona:239/634)

Curry z kalafiora 189

Curry jest szybkim, bardzo aromatycznym, smacznym, zdrowym i różnorodnym daniem kuchni indyjskiej. W curry powinno się znaleźć kilka przypraw, które są podstawą np. kumin (jeera), anyż gwiazdkowy, kardamon, imbir, kolendra, kurkuma, czarny pieprz, chili, goździki, cynamon, kozieradka, gorczyca, czosnek, szafran. Wyżej wymienione przyprawy są łączone ze sobą i powstają gotowe masale do drobiu, mięsa, ryb, warzyw, a nawet do potraw(...)wersji mięsnej, w bez mięsnej pominąć) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki mleczka kokosowego (opcjonalnie) lub 1/2 szklanki wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego kuminu 1 -2 gwiazdki anyżu gwiazdkowego (rozetrzeć lub zmielić) 1 łyżeczka mielonej kolendry 4 goździki (rozetrzeć lub zmielić) 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka nasion

Kuchcik gotuje
Dyniowo-korzenne Latte (Pumpkin Spice Latte) 139

Gorąco polecam!   Składniki: Syrop dyniowo-korzenny 250 ml wody 100 g cukru 100 g  puree z dyni 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki goździków gwiazdka anyżu Dyniowo-korzenne Latte 200 ml spienionego mleka 1 filiżanka espresso 2 łyżki syropu dyniowo-korzennego  1 łyżka bitej śmietany (opcjonalnie(...)cukier cynamonowy* Przygotowanie: Syrop:  Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Dodajemy ekstrakt waniliowy, cynamon, imbir, gałkę, goździki i anyż. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Syrop przecedzamy przez gęste sito lub gazę. Łączymy syrop z dyniowym puree, miksujemy blenderem. Syrop można ponownie przecedzić. Wlewamy do butelkilub słoika i przechowujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa buraczano-jaglana z kokosową nutą 128

średnich buraków pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej u mnie  Melvit pół szklanki mleka kokosowego 1 czerwona cebula 2 duże ząbki czosnku 1 jabłko 2 cm świeżego kłącza imbiru pół łyżeczki curry pół łyżeczki lub mniej kurkumy pół łyżeczki nasion kolendry, może być mniej pół łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego szczypta majeranku olej kokosowy do smażenia sól himalajska różowa(...)ćwiartki. Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu. W garnku rozgrzej olej kokosowy i podsmaż na nim cebulkę ,pokrojoną w piórka,posiekany czosnek oraz starty na tarce imbir. Mieszaj około 3 minut. Wsyp przyprawy, podsmażaj. Wrzuć buraki oraz pokrojone w kostkę jabłko, zalej wodą do połowy.  Dopraw solą i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Po czym

Z Kuchni Do Kuchni
Ragout z kaczki 105

mięsa nóg kaczki, mąka kukurydziana, 1 ząbek czosnku, gałązka rozmarynu, 200 ml wina białego półwytrawnego, 2 pomarańcze, 1-1,5 cm świeżego imbiru, sól, 3 łyżki tłuszczu do smażenia (u mnie kaczy), orzechy pekan lub migdały do posypania, Mięso pokroić jak na gulasz, oprószyć mąką kukurydzianą. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron. Wlać wino i mieszając zagotować(...)dodać posiekany czosnek, skórkę otartą z 2 pomarańczy, starty imbir, rozmaryn i dusić pod przykryciem 20 minut. Wlać sok z pomarańczy, doprawić solą i dusić, aż mięso będzie miękkie. Posypać prażonymi orzechami pekan lub migdałami. Podawać z ryżem. zastawa

królestwo garów
Zapiekanka makaronowa w jogurtowo - pomidorowym sosie 153

mrożonego szpinaku 100 g mrożonego groszku 5 ząbków czosnku 100 g sera żółtego, startego garść posiekanych orzechów włoskich olej kokosowy 450 g makaronu farfalle przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, sok z cytryny  Marynata do mięsa: sól himalajska, pieprz ziołowy, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej Sos: jogurt naturalny duży(...)minut. Dzięki gotowaniu na parze, warzywa nie tracą smaku, koloru i wartości odżywczych! Wyglądają i smakują wyśmienicie :) I potrzeba im naprawdę niewiele przypraw: szczypta soli, pieprzu, 2 łyżeczki imbiru i sok z połowy z cytryny. Przygotowanie sosu jest równie łatwe i przyjemne: w misce mieszamy jogurt naturalny, mleko, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i przecierem pomidorowym. Dopiero na koniec, kiedy już

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Kokosowy dahl z soczewicy 135

minut :) A kto był na Przystanku Woodstock i posilał się w Pokojowej Wiosce Kriszny ten wie :) SKŁADNIKI: - szklanka czerwonej soczewicy - puszka pomidorów (krojonych) - 3 ząbki posiekanego czosnku - kawałek posiekanego imbiru (2 cm) - 1 cebula (pokrojona w kostkę) - 100 ml mleka kokosowego - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczki kuminu rzymskiego - 1 łyżeczka musztardowca - 1 łyżeczka mielonej kolendry - 1/2 łyżeczki chili - 3 szklanki(...)łyżeczka soli - sok z połowy limonki - olej do smażenia NA DUŻEJ PATELNI ROZGRZEJ OLEJ , podsmaż wszystkie przyprawy, kiedy zaczną wydzielać silny aromat po kolei dodawaj cebulę, czosnek i imbir. Uważaj żeby nie spalić czosnku. KIEDY CEBULA BĘDZIE SZKLISTA dodaj pomidory i duś przez dwie minuty. Pomidory trochę odparują, masa stanie się gęsta. DODAJ OPŁUKANĄ SOCZEWICĘ i duś pod przykryciem około

Kuchnia bezglutenowa Loli
Klopsiki ziołowe z indyka w sosie z piwa APA, z młodą glazurowaną marchewką 145

stawiać lekki opór.   Gdy marchewki nabiorą już odpowiedniej konsystencji, na patelnię wlewamy łyżkę miodu. Całość dokładnie mieszamy tak, by marchewki równo się powstałą glazurą oblepiły, posypujemy cynamonem i imbirem, ponownie potrząsamy patelnią lub mieszamy, aż wszystkie marchewki będą glazurą równo pokryte. Smażymy już bez przykrycia na małym ogniu 2-3 minuty, co chwila potrząsając patelnią żeby nie przywarły. Uwaga(...)ziemniaczanej, skrobi kukurydzianej lub ryżowej MARCHEW GLAZUROWANA 10-12 małych, młodych marchewek (ok.350g) 2-3 łyżki masła klarowanego 1 łyżka miodu, najlepiej płynnego 2 szczypty cynamonu 2 szczypty mielonego imbiru

Karo in the Kitchen
Muffiny dyniowo-bananowe z konfiturą żurawinową 131

bananowych. Świetnie komponowała się ze słodkim i aromatycznym ciastem. Składniki na ok. 12 sztuk: ok. 2 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta imbiru 120 g jasnego brązowego cukru 2 duże jajka 1/2 szklanki oleju 2/3 szklanki jogurtu naturalnego 200 g puree z dyni 1 banan ok. 1 szklanki konfitury z żurawiny cukier brązowy(...)posypania Jajka i jogurt wyjąć 2 godziny przed przygotowaniem z lodówki. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, imbir i cynamon i oba rodzaje cukru. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: olej, roztrzepane jajka, jogurt, puree dyniowe i rozgniecionego widelcem banana. Wlać do suchych składników, krótko wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Połowę ciasta po równo

Czerwień i błękit
Domowa przyprawa do piernika 137

każdego w domu. Domowa przyprawa do piernika - przepis: Składniki: 50 g lasek cynamonu (radzę nie używać kupowanego zmielonego, bo ma słabszy smak i aromat) 20 g mielonego imbiru 1.5 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki goździków 1/2 łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie) Przygotowanie:  W młynku do kawy(...)moździerzu (zazwyczaj mielę w młynku) mielimy laski cynamonu, czarny pieprz, ziele angielskie, goździki. Po zmieleniu do składników dodajemy mielony imbir, kardamon, gałkę muszkatołową i płatki chilli. Wszystko dokładnie łączymy se sobą, przesiewamy przez drobne sitko i przekładamy do zamykanego słoiczka. Gotowe!  Tak przygotowana przyprawa może być chroniona w zamkniętym słoiczku przez rok, lub dłużej. Smacznego

Kuchnia Łukasza
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 137

liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions): 300 g beef bavette 1 medium carrot 1 medium leek (white part(...)kroimy w cienkie plasterki. Białą część pora też kroimy na pół i potem nożem na jak najcieńsze paski. W słoiczku mieszamy wszystkie składniki marynaty do mięsa. Kawałek korzenia imbiru obieramy i siekamy na drobne kawałki przed wrzuceniem do słoika. Mięso wkładamy do miski. Jak wszystkie składniki marynaty się połączą zalewamy nią mięso i dokładnie mieszamy tak, aby każdy pasek mięsa

Martyna Cooks
Kokosowy krem z buraka czyli Zupowy Wtorek odc.73 233

Zupa niezapomniana w smaku.  Kremowa, syci i rozgrzewa jednocześnie.  Wszystko dzięki "Jadłonomii" :) Kokosowy krem z buraka 3 duże upieczone buraki 2 ząbki czosnku kawałek 2 cm imbiru szczypta płatków chili 3/4 dużej puszki mleka kokosowego 1,5 szkl. wody 2 łyżki soku z limonki 3 łyżki oliwy sól i pieprz Buraki obieramy i kroimy na plasterki. Ćwiartkę buraki(...)kroimy dalej w słupki W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy ok 1 minutę czosnek z imbirem. Dorzucamy buraki (poza tymi pokrojonymi w słupki). i mieszamy. Dolewamy mleko i wodę oraz solimy (ok łyżeczki soli). Przykrywamy częściowo i gotujemy ok 15 minut. Blendujemy na gładki krem (u mnie zupa mocno się spieniła co widać na zdjęciach na dokładke robionych prawie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Stir-fry z kiełków fasoli 190

niesamowicie świeże, aromatyczne i chrupiące.  Idealnie sprawdzi się jako danie główne lub jako dodatek do mięs. Polecam! Składniki :  1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 marchewka pokrojona w zapałki 0,5 szklanki pędów bambusa pokrojonych w zapałki 450g kiełków fasoli 0,5 łyżeczki soli duża szczypta białego pieprzu 1 łyżka jasnego sosu sojowego(...)łyżki oleju sezamowego oliwa do smażenia Przygotowanie :  W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i imbir i smażyć przez chwilę często mieszając. Uważać, aby nie przypalić czosnku! Dodać marchewkę i pędy bambusa, smażyć ciągle mieszając (stir-fry) przez kilka minut. Dodać kiełki fasoli, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez kolejne kilka minut, do czasu

Codzienne Gotowanie
Dżem z pigwy 109

szybkości obrania owoców) od momentu zabrania się za owoce do momentu włożenia ich do słoików. Składniki (6 słoików po ok. 200 ml) : 10 pigw 800 ml wody 5 cm imbiru cytryna ok. 180 ml cukru   Pigwy umyć, złuszczając z nich charakterystyczny meszek. Owoce przekroić wzdłuż na ćwiartki. Wykroić pozostałość po kwiatku i ogonku oraz gniazda nasienne z twardszą częścią(...)garnka o podwójnym dnie. Wlać 800 ml wody. Pigwy zagotować w garnku pod przykryciem. Gotować do miękkości owoców i odparowania wody. Wsypać cukier, zetrzeć (na drobnej tarce) do owoców imbir, wycisnąć sok z cytryny i gotować jeszcze, by masa była naprawdę gęsta. Do wyparzonych słoików wkładać gęstą i bardzo gorącą masę. Słoiki zakręcić szczelnie i odstawić do powolnego ostygania. ----- Podobne

Weekendy w domu i ogrodzie
Jesienna sałatka z figami 143

figami.                 Składniki: 150 g sera Bavaria blu ser z białą i niebieską pleśnią 2 świeże figi 3 rzodkiewki 4 plasterki imbiru marynowanego [ klik ] 1/2 główki sałaty rzymskiej                 Dressing: 1 łyżka octu cherry 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka ziół do sałatek 2 łyżki oliwy szczypta(...)talerzu, figi pokroiłam w cząstki i również ułożyłam na talerzu. Ser pokroiłam w plasterki i wylądował na talerzu a rzodkiewki pokroiłam w cieniutkie pół plasterki, ułożyłam na serze. Plastry imbiru pokroiłam w cieniutkie paseczki. Wymieszałam składniki dressingu w słoiczku potrząsając i taką emulsją polałam składniki na talerzu. Lekko przemieszałam widelcem aby smaki się połączyły. Smacznego. Przepis własny. "Podróże małe

Moje Małe Czarowanie
Pasztet z kaczki z konfiturą z orzechów włoskich 103

mięsa gotowanego z kaczki, 400 g wątróbki drobiowej, 4 jajka, 1 bułka typu kajzerka, gałka muszkatołowa, imbir mielony, sól, 10 orzechów z konfitury , 50 ml porto, 100 ml tłuszczu (najlepiej z kaczki), Bułkę namoczyć w tłuszczu. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i bułką dodając cały tłuszcz. Mięso mielimy trzykrotnie. Orzechy pokroić(...)części. Do masy mięsnej dodać orzechy i dokładnie wymieszać dodając porto, doprawić do smaku solą, gałkę muszkatołową i imbirem. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut. * Do pasztetu używam mięsa z nóg, szyi

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania