imbir - 9508 przepisów (strona:240/634)

Zupa krem z pieczonej dyni 138

zupa krem z pieczonej dyni, jest lekko pikantna, najlepiej smakuje podana z prażonymi pestkami dyni i pieczywem czosnkowym. Składniki: 2 kilogramy dyni 1 cebula 1 papryczka chilli kawałek świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 250 ml.śmietany 30 % masło 1 litr bulionu warzywnego mielone chilli sól Sposób przygotowania: Dynię dokładnie myjemy, nie obierając kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy gniazda nasienne. Układamy(...)blasze wyłożonej papierem i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Obraną cebulę i czosnek, papryczki, imbir drobno siekamy, w garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone warzywa, smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. Dynię oddzielamy od skóry, rozdrobniona dodajemy do garnka, zalewamy bulionem, gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, lekko studzimy, miksujemy blenderem. Doprawiamy

Bajeczna Kuchnia
Francuskie sakiewki ze szpinakiem 114

kurczaka (mniejsze) 1 cebula 5-6 ząbków czosnku 1 ser pleśniowy ketchup sok z cytryny 2 żółtka 1 opakowanie ciasta francuskie (ja użyłam XXL) przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, słodka papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa Rozpoczynamy od posiekania cebuli i zeszkleniu jej z jedną łyżeczką ksylitolu. Gdy cebula zezłoci się dodajemy szpinak i dusimy, aż będzie miękki. Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem(...)cytryny, imbirem i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dusimy 10 minut. W międzyczasie umytego i osuszonego kurczaka kroimy w drobną kostkę i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz gałką muszkatołową, mieszamy. Tak przygotowanego kurczaka dusimy przez 5-10 minut, aż będzie soczysty i miękki. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Możemy przejść do klejenia sakiewek! :) W tym celu rozwijamy ciasto

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Kurczak z sezamem 311

chilli 1 ząbek czosnku 5 łyżek płynnego miodu 5 łyżek sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki wody 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 50 g cukru brązowego 1/4 łyżeczki imbiru 4 łyżki octu sezam do posypania Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posypać solą i pieprzem, a następnie każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej.  Mięso ułożyć na blaszce wyłożonej(...)stopniach C około 30 minut.  Do rondela wlewamy olej i wkładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy dosłownie chwileczkę . Wlewamy miód, sos sojowy i bulion.Dodajemy płatki chilli, imbir i ocet. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając. Wodę mieszamy z mąką kukurydzianą i wlewamy do sosu.  Sos musi być szklisty i gęsty. Do miseczki włożyć mięso i zalać gorącym

O kuchni z uczuciem
Flaki po warszawsku inaczej 155

listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka oregano przyprawy słodka papryka, ostra papryka, sól i pieprz do smaku ok 1 cm startego świeżego imbiru odrobina gałki muszkatołowej 1 starta marchewka i pietruszka świeża pietruszka Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie:  Do bulionu dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ugotowane wcześniej flaki(...)wszystko gotujemy na małym ogniu. Dodajemy majeranek, oregano, świeżą pietruszkę, gałkę muszkatołową i świeży imbir. Jeżeli gotowaliście bulion na kurczaki i wołowinie możecie dodać mięso, oddzielone od kości i pokrojone na małe kawałki, wtedy zupa będzie bardziej sycąca. Po ok 20 minutach dodajemy marchewkę i pietruszkę wszystko doprawiamy i gotujemy jeszcze ok 20 minut

Niezły Młynek
Zupa - krem z kasztanów 155

bulionu warzywnego 1 duża marchewka z bulionu, pokrojona w kostkę 1 korzeń pietruszki z bulionu, pokrojony w kostkę kawałek selera z bulionu, pokrojony w kostkę 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka oleju 1 duża cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, zgniecione nożem sól, świeżo mielony pieprz szczypta kardamonu szczypta ostrej papryki 165 ml mleka kokosowego (mała puszka) Dodatkowo: groszek ptysiowy(...)lekkiego przestygnięcia i obieramy ze skorupek. 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy kilka minut. W garnku umieszczamy kasztany, marchewkę, korzeń pietruszki, seler, imbir i podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Całość zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. 3. Przy pomocy blendera miksujemy zupę na gładki krem. Zabielamy mlekiem kokosowym, doprawiamy solą

My Culinary Art
Śledzie korzenne 114

Idealne na Święta, kwintesencja aromatów.  Składniki 500 g filetów śledziowych 2 łyżeczki cukru pudru świeżo zmielone przyprawy : goździki, cynamon, ziele angielskie, pieprz 4 rozkruszone liście laurowe korzeń imbiru, 2 cm , drobno posiekany 3 czerwone cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju sól pieprz cukier     Przygotowanie   Utarłem cukier puder z goździkami, cynamonem, pieprzem, zielem angielskim, liściem(...)laurowym i imbirem. Natarłem tą mieszanką filety śledziowe. Ułożyłem je w misce , przykryłem i wstawiłem na noc do lodówki. Następnego dnia obrałem cebulę, pokroiłem w plastry, zeszkliłem na oleju. Dodałem koncentrat, sól, pieprz i cukier. Wszystko wymieszałem i przestudziłem. Śledzie pokroiłem na kawałki, ułożyłem w salaterce, obłożyłem cebulą

R'n'G Kitchen
torcik włoskie wspomnienie 422

pudru wykonanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek i miksujemy na gładką masę. dodatkowo: ok. 1/2 szkl herbaty wymieszanej z amaretto dżem z czarnej porzeczki dżem pomarańczowy z imbirem polewa czekoladowa wykonanie tortu: Na ciemnym, naponczowanym spodzie rozsmarowujemy dżem pomarańczowy z imbirem, wykładamy masę z białą czekoladą. Każde ciasto ponczujemy. Następnie dajemy jasny biszkopt, smarujemy go dżemem z czarnej

Domowy Smak Jedzenia
Pieczona karkówka 183

idealna do pieczonych ziemniaków i glazurowanej brukselki. Pieczona karkówka Składniki: 1 kg karkówki bez kości 1 czerwona chili, pokrojona w kostkę 1 czosnek solo, drobno pokrojony 2 łyżki świeżego imbiru, drobno pokrojonego 3 łyżki miodu 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Wymieszaj chili, imbir, czosnek i miód. Posól i popieprz mięso. Rozgrzej masło na patelni i zrumień mięso

codojedzenia
Rogale Świętomarcińskie . 220

swoje rogale upiekłam z przepisu Ewy Wachowicz Do rogali użyłam pysznej mąki  z Młyna zbo ż owego w Szadku   Do lukru użyłam aromatycznych  Cytrynek z imbirem w miodzie z Ogródka Dziadunia   . Zapraszam :)    Składniki : 50 g drożdży  1 szklanka mleka 6 jajek 2 łyżki cukru 1 kg maki 1/2 kostki roztopionego masła Dekoracja(...)szklanki cukru pudru 2, 3 łyżki   soku  z Cytrynek z imbirem w miodzie z Ogródka Dziadunia Nadzienie : 100 g maku białego  100 g orzechów włoskich 100 g migdałów 1 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 łyżka kwaśnej śmietany  Wykonanie : Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym masłem

Sama słodycz i szczypta chili
KREM Z DYNI NA OSTRO 89

mała dynia 3 ziemniaki 2 cebule kawałek imbiru 200 ml mleka kokosowego 1l bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku sól  pieprz chili 1 pomarańcza pestki dyni do dekoracji grzanka tostowa  Dynię, ziemniaki oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka z rozgrzaną oliwą wrzucamy cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy ziemniaki i dynię. Obsmażamy kilka minut po czym(...)wlewamy szklankę bulionu. Po 10 minutach wlewamy resztę bulionu przyprawiamy solą, pieprzem, papryczką chili oraz utartym imbirem ( wystarczy po szczypcie resztę doprawimy na końcu). Wszystko gotujemy 15 minut pod przykryciem. Jak warzywa zmiękną zdejmujemy z ognia, wlewamy mleczko kokosowe. Wszystko blendujemy na gładki krem. Pomarańczę należy sparzyć wrzątkiem. Ścieramy połowę skórki z pomarańczy  i wyciskamy sok z całości, dodajemy

KuchcikoweLove
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 141

liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions): 300 g beef bavette 1 medium carrot 1 medium leek (white part(...)kroimy w cienkie plasterki. Białą część pora też kroimy na pół i potem nożem na jak najcieńsze paski. W słoiczku mieszamy wszystkie składniki marynaty do mięsa. Kawałek korzenia imbiru obieramy i siekamy na drobne kawałki przed wrzuceniem do słoika. Mięso wkładamy do miski. Jak wszystkie składniki marynaty się połączą zalewamy nią mięso i dokładnie mieszamy tak, aby każdy pasek mięsa

Martyna Cooks
kurczak z curry 144

Doskonały do ryżu  Składniki: 50 g świeżego imbiru 1 średnia cebula 3 - 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne 1 łyżeczka curry 1 łyżka octu winnego 1 szklanka wody 100 ml śmietany 30% 150 ml koncentratu pomidorowego puszka pomidorów pokrojonych bez skórki kostka rosołowa 700 gram mięsa drobiowego pokrojonego w paski ( u mnie mięsko z udek(...)Sposób wykonania: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Imbir obrać, potarkować. Cebulkę obrać , pokroić w kostkę. Całość zeszklić na patelni z niewielką ilością oliwy, dodać przyprawy ( curry, cynamon, pieprz cayenne ) chwilę prażyć wlać łyżkę octu winnego. Włożyć mięso z kurczaka, wymieszać, wlać szklankę wody, dodać kostkę rosołową. Gotować przez 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki . Gotować następne

Darcia w kuchni
test herbatek TEEKANNE 125

wyboru, do koloru. Znalazły się takie smaki:  Fresh Orange- pomarańcza Super Fruits- wiśnia, żurawina, acerola Garden Selection- cytryna i bez Forest Fruits- owoce leśne Ginger&Lemon- imbir i cytryna Fruit Kiss- wiśnie i truskawki Herbatką, którą najbardziej upodobała sobie moja córeczka jest zapakowana w ozdobiony dziecięcymi motywami kartonik Cherry Berry. Aromatyzowana mieszanka herbatek o smaku wiśni i czarnej(...)pewno pomoże w problemach żołądkowych ale nie tylko, pijąc ją regularnie na pewno będziemy piękni i młodzi. Zawiera to, co najlepszego w naturze: koper włoski, szałwię, lukrecję, miętę, jabłko, imbir, tymianek. Samo zdrowie.  Moim zdecydowanym faworytem jest herbatka pomarańczowa, osłodzona odrobiną miodu.  W sumie to nie mogę powiedzieć, żeby któraś mi nie smakowała. Na pewno niektóre z nich

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Krupnik litewski 182

rozgrzeje nawet w największy zimowy mróz. Polecam Krupnik Litewski Składniki na 0,8 l: 300 g miodu 100 g cukru 500 ml spirytusu kawałek kory cynamonu kawałek świeżego obranego imbiru (ok 3cm) 2 łyżki suszonych płatków róży 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 6 goździków 8 suszonych owoców jałowca szklanka wody Miód, cukier i przyprawy (imbir starłam na tarce) zalać wodą

sierotka maRysia w kuchni
Orientalna wołowina z kolendrą i chili 186

zimą lubię dania, które rozgrzewają - i chodzi nie tylko o to, że są na ciepło! Ważne, aby były pikantne, wyraziste - dlatego o tej porze roku chętnie sięgam po imbir, chili, dużą ilość pieprzu. Dziś proponuję wołowinę właśnie w takiej ostrej, nieco orientalnej odsłonie. Z sosem sojowym, ostrą papryką, imbirem i pomarańczą. Do tego kolendra, ryż - basmati, lub dla dbających

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania