wielkości tłuszcz do podsmażenia Przyprawy po szczypcie, ja zawsze dokładam według uznania troszkę więcej któregoś z poniższych: słodka papryka ostra papryka pieprz ziołowy kmin rzymski (tego daję kilka szczypt) imbir sól Można skorzystać z gotowej mieszanki do kuchni chińskiej, pilnować tylko by nie zawierała konserwantów itp. Wykonanie: Ugotować ryż według opisu na opakowaniu z dodatkiem soli. Mięso pokroić w kostkę(...)mięso jest już miękkie dodać groszek. Doprawić do smaku. Danie powinno być wyraziste, pikantne. Mięso z dodatkami podawać ułożone na ryżu. Ryż można także doprawić do smaku kminem i imbirem. Ps. Jeżeli na patelni zostało trochę tłuszczu, można dolać do niego szklankę bulionu, doprawić w/w przyprawami i zaklepać mąką. Polać tak przygotowanym sosem ryż. Smacznego! Pozdrawiam, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarnyaromatyczna i pożywna. Składniki: 150 g batatów pokrojonych w 1 cm kostkę 3 łyżki oliwy 1 duża cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone 3 cm kawałek imbiru, pokrojony w drobną kosteczkę 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka chili w proszku ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki cynamonu 1 szklanka ciecierzycy 1 szklanka orzechów nerkowca, delikatnie uprażonych 1 szklanka warzywnego(...)Pokrojone bataty włóż do garnka z niewielką ilością wrzącej wody i gotuj przez 10-15 minut, aż będą miękkie. Rozgrzej oliwę w głębokiej patelni lub rondlu. Wrzuć cebulę, czosnek, imbir, gałkę muszkatołową, chili, kurkumę i cynamon i smaż przez około 5 minut, aż cebula stanie się miękka. Ugotowane kartofle, ciecierzycę, uprażone nerkowce dodaj do pozostałych składników, dolej bulion
Roślinna - blog wegańskiPrzepyszna zupa z ciecierzycy. Ugotowana na wędzonce, pachnąca czosnkiem, majerankiem i imbirem. Doskonałym dodatkiem są grzanki czosnkowe, bardzo dobre kupuję TUTAJ 50 dag ciecierzycy(dobrą kupisz w KLIK ) 50 dag wędzonki ( schab lub żeberka) 2 łyżki suszonej włoszczyzny 2 listki laurowe 3 ziela angielskie parę kulek pieprzu 4 ząbki czosnku majeranek chilli imbir pieprz czosnkowy magi
Takie tam pichcenieKochani to już zupa " na wypasie" ;))) Przepis na zupę z dyni: - 2 małe dynie Hokkaido - oliwa z oliwek - 1 puszka mleka kokosowego - pasta curry kokosowa - chili świeże - imbir świeży - woda Dynię kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Wraz ze skórą układamy na blaszce i wstawiamy do pieca na 30 minut temp. 190 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu oddzielamy miąższ(...)zmiksowanego miąższu z dyni, zalewamy 3 kubkami wody, dodajemy wszystkie przyprawy i mleko kokosowe. Wszytko gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Następnie jeszcze raz zmiksować blenderem (tak aby imbir, chili i pasta curry idealnie zostały rozprowadzone w zupie), doprawiamy solą. Kluseczki z dyni: - 1 szkl zmiksowanego puree z dyni - 1 żółtko - sól - łyżka czubata mąki ziemniaczanej - łyżka serka śmietankowego
SMYKWKUCHNIpierwszym razem :) Przepis: Najprostsza zupa krem z dyni 4. Indyjska zupa z dyni Zupa dyniowa w mocniejszej wersji. Ważnym dodatkiem jest mleczko kokosowe oraz przyprawy curry, kumin, imbir. Wszystko ma słodki posmak, ale podszyty jest on rozgrzewającym i ostrym smakiem, w sam raz na jesienne wieczory. Przepis: Indyjska zupa z dyni 5. Najprostsza zupa krem z cukinii(...)Kolejna błyskawicznie zupa, przy której nic wielkiego czynić nie trzeba, a która potrafi rozgrzać i nasycić w czasie deszczowej jesieni. Przepis na zupę krem z marchewki, pomarańczy, jabłka i imbiru - bez żadnego smażenia i dla zabieganych! Przepis: Pomarańczowa zupa Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polearomatycznej ulubionej herbaty, no może jeszcze kocyk i dobra książka J Od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczką herbat od firmy Ahmad Tea Mnie osobiście zachwyciła z dodatkiem imbiru, wspaniale rozgrzewa, przyjemnie drażni podniebienie, mam takie wrażenie jakby był w niej dodatek pieprzu J Na jej bazie skomponowałam swoją ulubioną mieszankę smaków a jakich? O tym przekonacie się(...)wielokwiatowego 1 łyżka soku ze świeżo wyciśniętej cytryny Sposób wykonania: Głóg zalewamy dwoma filiżankami wrzątku, parzymy pod przykryciem około 10 minut, po czym odcedzamy. W imbryczku parzymy herbatę z imbirem, łączymy z zaparzonym głogiem, dosładzamy miodem, dodajemy sok z cytryny oraz gałązki tymianku. Rozlewamy do filiżanek i podajemy gorącą. Życzę smacznego ;-) Jeśli macie ochotę na aromatyczne herbaty zapraszam na stronę
Wanilia i Kardamonjest niebanalny, z lekką goryczką, przełamany słodyczą jabłek. Pyszności! Składniki: (na 5 malutkich słoiczków) 1 kg przebranej jarzębiny 1 kg jabłek 1/2 szklanki wody 3 szklanki cukru 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1/3 łyżeczki czarnego, młotkowanego pieprzu Przygotowanie: Jarzębinę włożyć do garnka, zalać wodą. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, dodać do jarzębiny. Zasypać cukrem i gotować(...)około 1 godzinę na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas, aż jabłka całkowicie się rozpadną a jarzębina zmięknie. Doprawić obydwoma rodzajami pieprzu i imbirem. Pogotować jeszcze 15 minut, cały czas mieszać. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, odstawić do góry dnem
Cakes By Kejtpieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 200 mililitrów musu dyniowego ( przepis - kliknij! ) - 150 gramów cukru - 3 jajka - 200 mililitrów oleju - 2 łyżeczki cynamonu - 1 łyżeczka imbiru Przygotowanie: Najpierw łączymy sypkie produkty: mąkę, proszek, sodę, cukry, cynamon i imbir. Mieszamy je za pomocą widelca. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dolewamy olej i dodajemy dyniowy mus. Następnie mieszamy zawartość
Życie zamknięte w smakupojawi się w przepisach jakie przygotowaliśmy dla Was Składniki: - 600g obranej dyni Butternut Orange - 200g cukru - sok z 1/2 pomarańczy - sok z 1/2 cytryny - skórka z 1/2 pomarańczy - 30g imbiru - łyżeczka cynamonu Składniki na 2 słoiczki 200ml. Zaczynamy od dyni. W składnikach podaliśmy już ilość dyni po obraniu – przed obraniem to jakieś 700-750g. Po obraniu dyni kroimy(...)zależało żeby kawałki były wyczuwalne przy wykorzystaniu np. do ciasta. Następnie ścieramy (po wcześniejszym wyparzeniu) skórkę z pomarańczy, wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny oraz ścieramy na tarce obrany imbir. Przekładamy do garnka (najlepiej z szerokim dnem) wszystkie składniki i prażymy na dużym ogniu ok. 10-12 minut cały czas mieszając aż dynia zacznie nabierać szklistego koloru. Kiedy dynia będzie
Kuchenne Wariacjeimbirem.Ten schab jest pyszny zarówno na zimno jak i na ciepło...no to do dzieła:) Składniki; 1 kg schabu, 4 łyżki ziaren gorczycy, 4 ząbki czosnku, 15 dkg kandyzowanego imbiru, 4 łyżeczki mielonej gorczycy, 4 łyżeczki soli, 5 łyżek oleju, 1/2 kg miąższu z dyni, Po przyprawy zapraszamy do SKWORCU Wykonanie; Ziarna gorczycy miksujemy z obranym czosnkiem, imbirem, mieloną
Anioły w kuchnipomidorków koktajlowych 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej listki bazylii, bazylii tajskiej i bazylii czerwonej 1 łyżka oliwy z oliwek Przyprawy : pieprz cytrynowy imbir oregano bazylia pieprz czarny Pierś z kurczaka myjemy, odsączamy i oczyszczamy. Następnie kroimy na większe kawałki. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej mięso oraz przyprawiamy(...)stron imbirem, oregano, bazylią i pieprzem cytrynowym. Ziemniaka truflowego kroimy na plastry. Mięso przekładamy na folię aluminiową i układamy na 1 poziomie parowaru. Ziemniaki fioletowe na folii na 2 poziomie. Włączamy urządzenie na 25 minut. Pomidorki koktajlowe parzymy wrzątkiem i przekrajemy na pół. Białą rzodkiew obieramy i kroimy w plastry, a następnie w kawałki. Listki bazylii myjemy i osuszamy
Parowar Facetaszkl. ryżu do sushi, 5 łyżeczek sosu do ryżu, 5 listków nori, 1 ogórek lub awokado, 1 czerwona papryka, paluszki krabowe, łosoś, serek naturalny Piątnicy, sos sojowy, wasabi, imbir Wykonie: Ryż dokładnie płukamy. Następnie go odsączamy i zalewamy świeżą wodą. Na szklankę ryżu lejemy 1,2 szkl. wody. Ryż gotujemy pod przykryciem do momentu wrzenia, a potem zmniejszamy(...)pozostałe składniki. Zwijamy rulon pamiętając o tym, że mata i folia mają pozostać na zewnątrz. Zwinięte sushi dekorujemy sezamem i kroimy na równe części. Gotowe sushi podajemy z imbirem, sosem sojowym i wasabi. Smacznego
Passion of Cookingokoło kg lub trochę więcej 1 l wódki( lub spirytus wymieszany z woda pół na pół) 1 szklanka wody 1/2 kg cukru 10 goździków kawałek kory cynamonowej kawałek świeżego imbiru (ok 2 cm) Wykonanie: Dynię obrać ze skórki i miąższ pokroić w kostkę ok 1 cm. Imbir obrać i pokroić na plasterki i wrzucić do słoja razem z dynią
Sto kolorów kuchnisałatek lub dań z czerwonego mięsa. fot. Paweł Bajda ( Recart ) Potrzebne nam: 5-6 gruszek (klapsy są świetne) butelka słodkiego lub półsłodkiego wina goździki, anyż, kardamon, przyprawa korzenna świeży imbir 1 pomarańcza gałązka mięty łyżka cukru sok z 1/2 limonki Do garnka wlewamy całe wino (750ml), dodajemy 6-8 goździków, 2 gwiazdki anyżu, 5-6 ziaren kardamonu, płaską łyżeczkę przyprawy(...)korzennej. Około 3-4cm świeżego imbiru kroimy w plasterki, dodajemy do wina. Pomarańcze okrawamy ze skórki, kroimy ją w cieniutkie paseczki (julienne) a z miąższu wycinamy fileciki. Gruszki należy obrać i obsypać cukrem, tak przygotowane ustawić we wrzącym winie. Po około 20 min gotowania obracamy gruszki na bok dodajemy pocięte pomarańcze i mięte. Gotujemy kolejne 10 min i obracamy
Kuba Gotuje