imbir - 9508 przepisów (strona:257/634)

Poniedziałkowy "fit" - Koktajl owocowy z natką pietruszki 149

dietę.  Koktajl owocowy z natką pietruszki SKŁADNIKI : 2 kiwi 1 duży banan 3 gałązki natki pietruszki (2 łyżki posiekanej) 250-300 ml schłodzonej maślanki 1/2 łyżeczki startego imbiru 1 szczypta gałki muszkatołowej  PRZYGOTOWANIE : Kiwi obieramy i kroimy na ćwiartki, natkę płuczemy i osuszamy, siekamy dość drobno – przekładamy wraz z kiwi do malaksera i rozdrabniamy przez kilka sekund, następnie(...)dodajemy gałkę muszkatołową imbir i banana – ponownie miksujemy.  Na koniec dolewamy schłodzoną maślankę – mieszamy.  Podajemy tuż po przygotowaniu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z kapusty z borówką do słoików na zimę 127

Kolejna odsłona kapuścianych przetworów, tym razem w połączeniu z borówką. Składniki: 1 kg białej kapusty 30 dag borówek 1/3 szklanki octu 3 łyżki soli 3 łyżki cukru mielony imbir do smaku pieprz do smaku olej Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować i przelać wrzątkiem na sicie, a borówki umyć. Połączyć kapustę z borówkami, posolić, pocukrować do smaku. Ugotować zalewę z 1 szklanki(...)wody, octu, pieprzu i imbiru. Sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików, zalać zalewą, dodać po 1 łyżce oleju i pasteryzować przez 25 minut

Tradycyjna Kuchnia
SUSHI MAKI Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM I AWOKADO 265

płaskie łyżeczki cukru 3 łyżki sosu sojowego 1/2 awokado hass (to przypominające żarówkę) 125g wędzonego łososia w plastrach chrzan wasabi 1/2 pęczka natki pietruszki (drobno posiekany) do podania: młody imbir marynowany sos sojowy Ryż do sushi płuczę na sicie, dopóki woda od płukania będzie czysta. Zalewam świeżą porcją wody i zostawiam na 20 minut, odcedzam. Ryż gotuję w wodzie(...)ostrego (aby nie zdusić i nie wycisnąć zawartości) i zwilżonego zimną wodą noża, kroję rulon na 1-2cm kawałki. Postępuję tak z każdym kolejnym płatem. Podaję z marynowanym imbirem i sosem sojowym. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Dal z zielonej soczewicy z marchewką i pietruszką + basmati 179

łyżeczki cynamonu - ząbek czosnku                                              - ¼ łyżeczki imbiru - kawałek papryczki chili                              - ¼ łyżeczki kurkumy - ½ marchewki(...)namoczyć w wodzie przez 15 minut - Ryż wrzucić na wrzątek (w ilości 1:2 ryż:woda), posolić, gotować pod przykryciem 15 minut - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek, chili, imbir i kurkumę; smażyć pół minuty - Dodać pomidory, trochę wody, plasterki marchewki i pietruszki, pozostałe przyprawy oraz odsączoną soczewicę; zagotować, dusić przez 15 minut - Ryż po ugotowaniu odstawić

Wegańska kuchnia orientalna
Dal z czerwonej fasoli + brązowy ryż + marchewka z dynią 110

namoczyć na noc, a kolejnego dnia odsączyć i gotować do miękkości. Ja do gotowania zawsze dodaję szczyptę sody oczyszczonej, dzięki czemu strączki bardziej miękną. Do smaku natomiast polecam dodać imbir i cynamon, już na sam początek gotowania. Najlepiej od razu ugotować sporą porcję, bez problemu można ją przechowywać w lodówce przez parę dni. Składniki: - 100g ryżu naturalnego(...)łyżeczki garam masali - 100g ugotowanej czerwonej fasoli      - ¼ łyżeczki imbiru - ząbek czosnku                                       - ¼ łyżeczki kuminu - kawałek papryczki chili                       - ¼ łyżeczki cynamonu - ¼ puszki pomidorów

Wegańska kuchnia orientalna
Marokańskie tagine z ciecierzycą + kasza jaglana 165

łyżeczki cynamonu - ½ cukinii                                      - ¼ łyżeczki imbiru - 1 mały batat                                  - ¼ łyżeczki chili - ¼ puszki pomidorów                 - ¼ łyżeczki słodkiej papryki(...)gotować 15 minut - Cukinię pokroić w półplastry, batata obrać i pokroić w kawałki, cebulę i czosnek posiekać drobno - Na odrobinę gorącej oliwy wrzucić czosnek, cebulę, kolendrę, chili, kumin i imbir; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory, trochę wody, warzywa, rodzynki i pozostałe przyprawy; dusić przez 10 minut pod przykryciem - Kaszę lekko ostudzić, dodać kostki awokado - Tagine skropić sokiem

Wegańska kuchnia orientalna
Makaron ryżowy z tofu i warzywami w sosie orzechowym 235

łyżeczki imbiru - marchewka                                                    - ½ łyżeczki kurkumy - 2 łyżki mrożonego groszku(...)tylko biała część) i marchewkę - Brokuła podzielić na małe różyczki, paprykę pokroić w paski - Grzyby mung odcedzić, pokroić w cienkie paski - Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekane chili, czosnek i imbir - Dodać pora i grzyby mung; dolać trochę wody - Po 2 minutach dodać marchewkę, seler naciowy, groszek, brokuła i paprykę - Dodać ok. 2 łyżki sosu sojowego i trochę wody, doprawić curry

Wegańska kuchnia orientalna
Dal z czarnej fasolki + kasza jaglana z batatem 117

łyżeczki kolendry - ząbek czosnku                                    - ¼ łyżeczki imbiru - kawałek papryczki chili                    - sól himalajska - natka pietruszki - sok z cytryny - kawałek awokado - opcjonalnie: śmietanka sojowa Wykonanie: - Kaszę jaglaną wsypać(...)minut - Następnie dodać kostki batata, gotować przez kolejne 10 minut - W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy - Dodać posiekany czosnek i chili oraz przyprawy: kumin, kolendrę i imbir; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory i trochę wody - Doprawić garam masalą i solą, dodać fasolę, gotować przez 4 minuty - Jeśli używamy śmietanki sojowej, dodać łyżkę śmietanki pod koniec gotowania dalu

Wegańska kuchnia orientalna
Fasolka adzuki z kalafiorem i marchewką w curry + brązowy ryż 162

łyżeczki imbiru - ząbek czosnku                                       - szczypta cynamonu - kawałek papryczki chili                       - szczypta kardamonu - nasiona konopi(...)sól himalajska Wykonanie: - Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę, kardamon  i sól - Na rozgrzany olej wrzucić posiekane chili i czosnek oraz przyprawy: kumin, kolendrę i imbir; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory i trochę wody, doprawić solą, garam masalą i cynamonem - Dodać kawałki kalafiora oraz plasterki marchewki, dusić przez 8 minut - Do warzyw dołożyć fasolkę, ew. uzupełnić

Wegańska kuchnia orientalna
Tofu smażone z warzywami i sezamem + brązowy ryż 129

100g ryżu naturalnego                     - ½ łyżeczki curry - 100g tofu naturalnego                     - ¼ łyżeczki imbiru - 50g brokuła                                        - ¼ łyżeczki cynamonu - ½ marchewki(...)odsączyć je i pociąć w wąskie paski - Ryż przygotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę do gotowania - Warzywa umyć, obrać, posiekać - Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażyć chili, czosnek i imbir przez 30 sekund - Na patelnię dolać trochę wody i dwie łyżki sosu sojowego, wsypać curry i cynamon - Dodać grzyby mung, białą rzepę i kalafiora; dusić przez 2 minuty - Następnie dodać

Wegańska kuchnia orientalna
Curry z zielonej soczewicy i kalafiora + basmat 143

łyżeczki kurkumy - 100g kalafiora                                 - ¼ łyżeczki imbiru - ząbek czosnku                                 - szczypta cynamonu - kawałek papryczki chili                 - 2 goździki - łyżeczka nasion konopi(...)Wykonanie: - Soczewicę namoczyć w wodzie przez 20 minut - Ryż wsypać do wrzącej wody, posolić i gotować przez 15 minut - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek, chili, kumin, imbir i kurkumę; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy, zagotować - Dodać odsączoną soczewicę i kostki ziemniaka, gotować przez 7 minut - Do soczewicy dodać różyczki kalafiora, gotować przez kolejne

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: Sezamowy ryż + zielona soczewica curry + brokuł 123

jaśminowego              - 1 łyżeczka curry - 40g soczewicy                               - ¼ łyżeczki imbiru - 100g brokuła                                 - ¼ łyżeczki kolendry - 1 łyżeczka tahini(...)zalać zimną wodą na 30 minut - Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając sól - Soczewicę odsączyć, wrzucić na wrzątek, gotować ok. 15 minut (do miękkości) - Do soczewicy dodać curry, imbir, kolendrę i sól; wymieszać i ostudzić - Brokuła ugotować na parze (ok 4 minuty) i schłodzić od razu po wyjęciu, by pozostał lekko chrupiący i intensywnie zielony - Ryż ostudzić, umieścić

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: Ryż naturalny z zieloną soczewicą w curry 120

wynos ;) Składniki: - 100g ryżu naturalnego                  - 1 łyżeczka curry - 40g zielonej soczewicy                - ¼ łyżeczki imbiru - 1 łyżeczka nasion konopi             - ¼ łyżeczki grysu chili - 1 łyżeczka oliwy(...)Ryż gotować przez 35 minut, dodając sól i kurkumę do gotowania - Soczewicę odsączyć, wrzucić na wrzątek z plasterkami pietruszki, gotować ok. 15 minut (do miękkości) - Do soczewicy dodać curry, imbir, kolendrę i sól; wymieszać i ostudzić - Ryż ostudzić, dodać oliwę, wymieszać - W pojemniczku umieścić ryż, posypać go chili i zamknąć pojemnik - Soczewicę przełożyć np. do foliowego woreczka (wg mnie danie

Wegańska kuchnia orientalna
Pomidorowe curry z ciecierzycy + basmati z awokado 112

łyżeczki kolendry   - ½ małej marchewki                    - ¼ łyżeczki imbiru - kawałek papryczki chili                - ¼ łyżeczki kurkumy - ząbek czosnku                                 - szczypta kardamonu(...)kilka pomidorków koktajlowych Wykonanie: - Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem soli - Czosnek i chili drobno posiekać, marchewkę pokroić w cienkie plasterki - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek, chili, imbir, kumin i kolendrę; smażyć przez 30 sekund - Dodać kostki cebuli, smażyć przez kolejne 30 sekund - Dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy, zagotować - Dodać marchewkę i ciecierzycę, dusić przez około

Wegańska kuchnia orientalna
Dal z fasolki adzuki, dyni i marchewki + basmati 131

łyżeczka garam masali - 100g ugotowanej fasolki adzuki            - ¼ łyżeczki imbiru - 130g dyni hokkaido                                  - ¼ łyżeczki kuminu(...)następnie zostawić go pod pokrywką na 5 minut, by urósł - Dynię obrać i pokroić w kostkę, a marchewkę w plasterki - Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek, chili, kumin i imbir - Dodać pomidory i trochę wody, wsypać garam masale, asafetyde i sól - Dodać dynię i marchewkę, zagotować, dusić przez 7 minut - Dodać fasolkę adzuki i groszek, dusić przez kolejne 5 minut

Wegańska kuchnia orientalna

Proponowane wyszukiwania