Składniki (2 – 4 porcje): makaron soba 1 polędwiczka wieprzowa 2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane liście z 1 pęczka botwiny – drobno pokrojone 2 cm kawałek imbiru – starty na tarce o małych oczkach 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu olej roślinny do smażenia 1 czerwona cebula – pokrojona w drobną kostkę 1 szklanka drobno posiekanej(...)dopraw solą i pieprzem. Obsmaż je dokładnie z każdej strony do zmiany koloru – około 2 – 3 minuty, odstaw. Na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż cebulę z imbirem. Smaż około 2 – 3 minut często mieszając następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 – 2 minut. Dodaj polędwiczkę i smaż kolejne 2 – 3 minuty. Dodaj marchew, liście
Moja pasja smakufirmy MAKAR. SKŁADNIKI: 2 cukinie, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1,5 łyżki masła, 2 szklanki bulionu mięsno- warzywnego, 1,5 łyżki mieszanki ziaren MAKAR , szczypta mielonego imbiru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Z cukinii wydrążam miąższ, warzywo kroję w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieram i kroję w drobną kosteczkę. 2. Na patelni rozpuszczam masło. Dodaję cebulę oraz czosnek. Szklę(...)Następnie dodaję cukinię. Smażę 2-3 minuty. 3. Warzywa przekładam do garnka. Wlewam bulion. Gotuję około 15 minut. Doprawiam do smaku imbirem, solą oraz pieprzem. 4. Zupę dokładnie miksuję blenderem na jednolity krem. Ziarna prażę na suchej patelni. 5. Zupę krem przelewam do miseczek przygotowanych z wydrążonej cukinii, posypuję ziarenkami i podaję. Zupę krem podałam z mieszanką ziaren, którą
Tradycyjna kuchnia Kasidietę. Koktajl owocowy z natką pietruszki SKŁADNIKI : 2 kiwi 1 duży banan 3 gałązki natki pietruszki (2 łyżki posiekanej) 250-300 ml schłodzonej maślanki 1/2 łyżeczki startego imbiru 1 szczypta gałki muszkatołowej PRZYGOTOWANIE : Kiwi obieramy i kroimy na ćwiartki, natkę płuczemy i osuszamy, siekamy dość drobno – przekładamy wraz z kiwi do malaksera i rozdrabniamy przez kilka sekund, następnie(...)dodajemy gałkę muszkatołową imbir i banana – ponownie miksujemy. Na koniec dolewamy schłodzoną maślankę – mieszamy. Podajemy tuż po przygotowaniu
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKolejna odsłona kapuścianych przetworów, tym razem w połączeniu z borówką. Składniki: 1 kg białej kapusty 30 dag borówek 1/3 szklanki octu 3 łyżki soli 3 łyżki cukru mielony imbir do smaku pieprz do smaku olej Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować i przelać wrzątkiem na sicie, a borówki umyć. Połączyć kapustę z borówkami, posolić, pocukrować do smaku. Ugotować zalewę z 1 szklanki(...)wody, octu, pieprzu i imbiru. Sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików, zalać zalewą, dodać po 1 łyżce oleju i pasteryzować przez 25 minut
Tradycyjna Kuchniapłaskie łyżeczki cukru 3 łyżki sosu sojowego 1/2 awokado hass (to przypominające żarówkę) 125g wędzonego łososia w plastrach chrzan wasabi 1/2 pęczka natki pietruszki (drobno posiekany) do podania: młody imbir marynowany sos sojowy Ryż do sushi płuczę na sicie, dopóki woda od płukania będzie czysta. Zalewam świeżą porcją wody i zostawiam na 20 minut, odcedzam. Ryż gotuję w wodzie(...)ostrego (aby nie zdusić i nie wycisnąć zawartości) i zwilżonego zimną wodą noża, kroję rulon na 1-2cm kawałki. Postępuję tak z każdym kolejnym płatem. Podaję z marynowanym imbirem i sosem sojowym. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiłyżeczki cynamonu - ząbek czosnku - ¼ łyżeczki imbiru - kawałek papryczki chili - ¼ łyżeczki kurkumy - ½ marchewki(...)namoczyć w wodzie przez 15 minut - Ryż wrzucić na wrzątek (w ilości 1:2 ryż:woda), posolić, gotować pod przykryciem 15 minut - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek, chili, imbir i kurkumę; smażyć pół minuty - Dodać pomidory, trochę wody, plasterki marchewki i pietruszki, pozostałe przyprawy oraz odsączoną soczewicę; zagotować, dusić przez 15 minut - Ryż po ugotowaniu odstawić
Wegańska kuchnia orientalnanamoczyć na noc, a kolejnego dnia odsączyć i gotować do miękkości. Ja do gotowania zawsze dodaję szczyptę sody oczyszczonej, dzięki czemu strączki bardziej miękną. Do smaku natomiast polecam dodać imbir i cynamon, już na sam początek gotowania. Najlepiej od razu ugotować sporą porcję, bez problemu można ją przechowywać w lodówce przez parę dni. Składniki: - 100g ryżu naturalnego(...)łyżeczki garam masali - 100g ugotowanej czerwonej fasoli - ¼ łyżeczki imbiru - ząbek czosnku - ¼ łyżeczki kuminu - kawałek papryczki chili - ¼ łyżeczki cynamonu - ¼ puszki pomidorów
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki cynamonu - ½ cukinii - ¼ łyżeczki imbiru - 1 mały batat - ¼ łyżeczki chili - ¼ puszki pomidorów - ¼ łyżeczki słodkiej papryki(...)gotować 15 minut - Cukinię pokroić w półplastry, batata obrać i pokroić w kawałki, cebulę i czosnek posiekać drobno - Na odrobinę gorącej oliwy wrzucić czosnek, cebulę, kolendrę, chili, kumin i imbir; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory, trochę wody, warzywa, rodzynki i pozostałe przyprawy; dusić przez 10 minut pod przykryciem - Kaszę lekko ostudzić, dodać kostki awokado - Tagine skropić sokiem
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki imbiru - marchewka - ½ łyżeczki kurkumy - 2 łyżki mrożonego groszku(...)tylko biała część) i marchewkę - Brokuła podzielić na małe różyczki, paprykę pokroić w paski - Grzyby mung odcedzić, pokroić w cienkie paski - Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekane chili, czosnek i imbir - Dodać pora i grzyby mung; dolać trochę wody - Po 2 minutach dodać marchewkę, seler naciowy, groszek, brokuła i paprykę - Dodać ok. 2 łyżki sosu sojowego i trochę wody, doprawić curry
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki kolendry - ząbek czosnku - ¼ łyżeczki imbiru - kawałek papryczki chili - sól himalajska - natka pietruszki - sok z cytryny - kawałek awokado - opcjonalnie: śmietanka sojowa Wykonanie: - Kaszę jaglaną wsypać(...)minut - Następnie dodać kostki batata, gotować przez kolejne 10 minut - W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy - Dodać posiekany czosnek i chili oraz przyprawy: kumin, kolendrę i imbir; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory i trochę wody - Doprawić garam masalą i solą, dodać fasolę, gotować przez 4 minuty - Jeśli używamy śmietanki sojowej, dodać łyżkę śmietanki pod koniec gotowania dalu
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki imbiru - ząbek czosnku - szczypta cynamonu - kawałek papryczki chili - szczypta kardamonu - nasiona konopi(...)sól himalajska Wykonanie: - Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę, kardamon i sól - Na rozgrzany olej wrzucić posiekane chili i czosnek oraz przyprawy: kumin, kolendrę i imbir; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory i trochę wody, doprawić solą, garam masalą i cynamonem - Dodać kawałki kalafiora oraz plasterki marchewki, dusić przez 8 minut - Do warzyw dołożyć fasolkę, ew. uzupełnić
Wegańska kuchnia orientalna100g ryżu naturalnego - ½ łyżeczki curry - 100g tofu naturalnego - ¼ łyżeczki imbiru - 50g brokuła - ¼ łyżeczki cynamonu - ½ marchewki(...)odsączyć je i pociąć w wąskie paski - Ryż przygotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę do gotowania - Warzywa umyć, obrać, posiekać - Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażyć chili, czosnek i imbir przez 30 sekund - Na patelnię dolać trochę wody i dwie łyżki sosu sojowego, wsypać curry i cynamon - Dodać grzyby mung, białą rzepę i kalafiora; dusić przez 2 minuty - Następnie dodać
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki kurkumy - 100g kalafiora - ¼ łyżeczki imbiru - ząbek czosnku - szczypta cynamonu - kawałek papryczki chili - 2 goździki - łyżeczka nasion konopi(...)Wykonanie: - Soczewicę namoczyć w wodzie przez 20 minut - Ryż wsypać do wrzącej wody, posolić i gotować przez 15 minut - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek, chili, kumin, imbir i kurkumę; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy, zagotować - Dodać odsączoną soczewicę i kostki ziemniaka, gotować przez 7 minut - Do soczewicy dodać różyczki kalafiora, gotować przez kolejne
Wegańska kuchnia orientalnajaśminowego - 1 łyżeczka curry - 40g soczewicy - ¼ łyżeczki imbiru - 100g brokuła - ¼ łyżeczki kolendry - 1 łyżeczka tahini(...)zalać zimną wodą na 30 minut - Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając sól - Soczewicę odsączyć, wrzucić na wrzątek, gotować ok. 15 minut (do miękkości) - Do soczewicy dodać curry, imbir, kolendrę i sól; wymieszać i ostudzić - Brokuła ugotować na parze (ok 4 minuty) i schłodzić od razu po wyjęciu, by pozostał lekko chrupiący i intensywnie zielony - Ryż ostudzić, umieścić
Wegańska kuchnia orientalnawynos ;) Składniki: - 100g ryżu naturalnego - 1 łyżeczka curry - 40g zielonej soczewicy - ¼ łyżeczki imbiru - 1 łyżeczka nasion konopi - ¼ łyżeczki grysu chili - 1 łyżeczka oliwy(...)Ryż gotować przez 35 minut, dodając sól i kurkumę do gotowania - Soczewicę odsączyć, wrzucić na wrzątek z plasterkami pietruszki, gotować ok. 15 minut (do miękkości) - Do soczewicy dodać curry, imbir, kolendrę i sól; wymieszać i ostudzić - Ryż ostudzić, dodać oliwę, wymieszać - W pojemniczku umieścić ryż, posypać go chili i zamknąć pojemnik - Soczewicę przełożyć np. do foliowego woreczka (wg mnie danie
Wegańska kuchnia orientalna