pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 200g fasolki szparagowej ciętej mrożonej ( teraz w zimie mrożona, w sezonie można użyć świeżej) pół tofu wędzonego łyżka startego imbiru pół papryczki chili po łyżce: kolendry ziarno, kminu, cynamonu, papryki słodkiej, czosnek niedźwiedzi, kardamonu 1.5 łyżeczki soli szczypta pieprzu 2 łyżki pokruszonego glona kombu ( opcjonalnie) Kombu pomaga w trawieniu(...)pietruszka pęczek 2 łyżki oleju Wykonanie Do dużego garnka o grubym dnie w którym będziemy gotować zupę wlewamy olej, dodajemy pokrojone w kostkę: cebulę, czosnek, papryczkę chili i imbir. Podsmażamy na małym ogniu przez około 3 minuty, mieszając aby się nie przypaliło. Po tym czasie dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę dusimy. Ogień powinien być średni, warzywa powinny nabrać
Apetyt na ZieloneSkładniki 100g kaszy pęczak 2 łyżki oleju 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1/2 pora 1łyżka sosu sojowego 240g pomidorów krojonych z puszki 1/3 szklanki wody 1 łyżka imbiru w proszku szczypta chili sól i pieprz do smaku 1 łyżka musztardy francuskiej Wykonanie: W pierwszej kolejności gotujemy kaszę pęczak z przepisu na opakowaniu. W tym czasie kiedy kasza się(...)paseczki, dodajemy na patelnię do reszty składników. Doprawiamy solą i sosem sojowym. Dusimy wszystko ok 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Na patelnię dodajemy pomidory, wodę, imbir i chili. Mieszamy i teraz kolej na odcedzoną kaszę pęczak i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze chwilę gotujemy ok 5minut, żeby składniki się połączyły. Gotowe
Apetyt na Zieloneciekawych przepisów, Dołącz do Nas na Facebook'u. Tutaj. Składniki: 1/2 ananasa (najlepiej świeżego), 1 średni grejpfrut bez skóry, 1 jabłko, szczypta imbiru, 1 łyżeczka Spiruliny w proszku lub zmielonej babki płesznik, (obowiązkowo, podczas odchudzania!) 1 łyżeczka ekologicznego miodu. Umyj, obierz i posiekaj owoce. Wrzuć do sokowirówki(...)wyciskarki, dodaj imbir i Spirulinę / babkę płesznik , przygotuje z nich sok. Wymieszaj powstały sok z miodem. Sprawdź dzisiejszą ofertę w naszym domowym Sklepiku. Tutaj. Do szklanki wsyp pokruszony lód, zalej sokiem. Smacznego! Przeczytaj również najpopularniejsze wpisy w gogle: Bye, Bye Cellulit! Sok likwidujący Cellulit i Przyspieszający przemianę materii
IzaGotujelodówce. Wariacje smakowe: - wanilia - do gotującej się wody dodajemy ziarenka i pusty strączek wanilii (przed podaniem go wyławiamy) - limonka - do gorącego kompotu dodajemy skórkę i sok z jednej limonki - imbir - do truskawek dodajemy posiekany kawałek imbiru wielkości 2/3 korka od wina - mięta - do przestudzonego kompotu dodajemy posiekane 2 gałązki mięty Smacznego
Pełny talerzIdealna lemoniada na nadchodzące 37 stopniowe upały:) Składniki: 1,5 l wody mineralnej, 4 cytryny, 3 cm świeżego korzenia imbiru, 6 czubatych łyzek miodu, 2 szklanki kostek lodu, garść listków świeżej mięty, Wykonanie; Wode wlać do dzbanka. Do wody wycisnąć sok z cytryny. Kawałek świeżego imbiru zetrzeć na tarce i dodać do wody. Na koniec dodać miód, mięte i wcześniej
Anioły w kuchniduża żółta papryka 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml.) 1 papryczka chili lub jalapeno 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1/2 limonki 1 dymka kiełki oliwa z oliwek garam masala, curry, pieprz, sos sojowy Przygotowanie zaczynamy od umycia dobrze składników. Kroimy cukinie w plasterki i na ćwiartki. Cebulę i paprykę(...)suchą patelnię wsypujemy jedną łyżeczkę garam masali i jedną łyżeczkę curry. Prażymy przyprawy na małym ogniu do momentu, kiedy nie zaczną intensywnie pachnieć. W tym momencie dodajemy przetarty imbir i przeciśnięte ząbki czosnku. Dosłownie chwilkę razem wszystko prażymy, ciągle mieszając. Teraz czas na całą puszkę mleczka kokosowego, które wlewamy do patelni i mieszając zagotowujemy. Kiedy mleczko zacznie się gotować dodajemy
vegetanierazu większą ilość, bo znika ekspresowo. Składniki: 1 kg arbuza (waga ze skórką i pestkami) 0,5-1 szklanki zimnej wody 2 cm obranego i startego na tarce imbiru sok z 1 cytryny kilka listków melisy do podania kostki lodu (u mnie zamrożone w wodzie kawałki cytryny i melisy) ewentualnie stewia lub ksylitol do posłodzenia (choć wg mnie(...)zbędne) 1. Arbuza pokrój na kawałki i wyjmij wszystkie pestki. 2. Zblenduj razem z wodą, imbirem i sokiem z cytryny. 3. Przecedź przez sitko, aby powstał klarowny napój. 4. Odstaw do lodówki na minimum godzinę 5. Podawaj z kostkami lodu i listami melisy. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
Powiedz dietom niebył gotowy w mniej niż 30 minut :) Składniki: 2 świeże pstrągi 3 ząbki czosnku sok z połowy limonki sól morska dwie spore garści świeżej kolendry 6-8 plasterków imbiru 6-8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej Pstrągi oczyścić, umyć i osuszyć. Czosnek wraz z kolendrą, solą i sokiem z limonki ugnieść w moździerzu. Część ziół włożyć do środka pstrąga razem(...)plastrami imbiru, pozostałą częścią nasmarować skórę. Rybę owinąć plastrami szynki, zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok 25-30 min. Podawać np. z młodymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty. Palce lizać
Jemy Pijemykrewetek tygrysich 1/4 świeżego ananasa 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 łyżka masła 1 łyżka sosu ostrygowego ( można pominąć) 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego 1 łyżeczka imbiru sok z połowy limonki 1 łyżeczka białego sezamu 1 łyżeczka czarnego sezamu 1 kilka gałązek świeżej kolendry 100 ml białego wina SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Krewetki oczyścić, usunąć jelita. (Jeśli używamy mrożonych(...)wcześniej rozmrozić i sprawdzić, czy są prawidłowo oczyszczone.) Zamarynować w sosie ostrygowym, rybnym, imbirze, posiekanej drobno papryczce chili oraz soku z limonki. Odstawić na 15 minut. 2. Ananasa pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w plasterki. 3. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić czosnek, po chwili dodać krewetki wraz z całą marynatą. Następnie dodać ananasa oraz sezam. Smażyć
DefinicjaSmakurobić z pozostałymi cukrami. SKŁADNIKI cukier waniliowy 1,5 -2 laski wanilii 1/2 - 1 szklanka cukru kryształ (w zależności od więlkości pojemniczków) cukier korzenny 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 laska cynamonu 1 goździk 1/2-1 szklanka cukru kryształ (w zależności od wielkości pojemniczków cukier kardaomonowy z nutą wanilii 1/2 laski waniliowej ( może być bez pestek(...)Cukier wsypać do pojemniczka, dodać pestki i całość wymieszać (np. poprzez energiczne potrząsanie zamkniętego pojemniczka). Na koniec dodać laski wanilii i szczelnie zamknąć. 2. Do słoiczka wsypać cukier, cynamon, imbir, gałkę oraz goździk. Zamknąć słoiczek i wstrząsnąć. Na koniec włożyć laskę cynamonu. 3. Ziarenka kardamonu przedziurawić, tak aby ujawniały aromat. Do słoiczka wsypać cukier oraz ziarenka zamknać i wstrząsnąć
DefinicjaSmakuorzechów (u mnie laskowe, włoskie i płatki migdałów) 2 garści roszponki dodatkowo 2 łyżki soli gruboziarnistej 3 łyżki octu balsamicznego 1/2 łyżki masła 1/2 łyżeczki galangalu mielonego lub sproszkowanego imbiru (można pominąć) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na blaszcze ułożyć spory kawałek foli aluminiowej. Na środku foli wysypać sól, na soli ułożyć dokładnie umyte buraki (buraków nie obieramy!). Pieczemy w 200 stopniach przez(...)Upieczone buraki studzimy, jeszcze ciepłe obieramy i kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy buraczki, masło powinno pokryć buraczki i sprawić, że będą lśniące. Dodajemy mielony galangal/ imbir i mieszamy. Po chwili wlewamy ocet balsamiczny i trzymamy na ogniu kilka minut do momentu aż ocet balsamiczny się zredukuje, a powstały syrop oblepi buraczki. Zdejmujemy z ognnia
DefinicjaSmakułyżka ziaren czarnuszki warzywa 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 6-8 małych pieczarek 1 papryczka chili 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka cząbru 1 łyżka kremu lub octu balsamicznego pieprz sól sos czosnkowy 150g jogurtu greckiego 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku 1 duża odnoga szczypiorku 1 łyżka sosu worchestershire(...)patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy na patelnię cebulkę i smażymy do momentu aż się zeszkli. Następnie wrzucamy pieczarki, smażymy 2-3 minuty i wrzucamy paprykę oraz chilli. Dodajemy imbir oraz cząber. Zalewamy sosem sojowym i dodajemy drobniutko posiekany czosnek. Dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy krem balsamiczny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jogurt łączymy z posiekanym sczypiorkiem
DefinicjaSmakupolędwiczki z dorsza 1 szklanka czarnego ryżu (przed ugotowaniem) 1 puszka mleka kokosowego 1 duży batat 1 dojrzałe mango 1 cebula 1/2 papryczki chilli 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka żółtej pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka kuminu 3 liście limonki caffir pieprz sól świeża kolendra SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Batata dokładnie myjemy(...)gotujemy do miękkości (ok. 20-25 min). Dorsza kroimy w gruba kostkę i oprószamy solą, pieprzem, kuminem oraz curry. Odstawiamy na 20 minut. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę, czosnek, imbir oraz chilli. Dodajemy liście limonki caffir i zalewamy mlekiem kokosowym wymieszanym z pastą curry oraz sosem sojowym. Doprowadzamy do wrzenia. W między czasie obieramy mango i kroimy w kostkę
DefinicjaSmakulimonka – 1 szt * mąka pszenna – ok. 50 g * mąka kukurydziana – ok. 50 g * bardzo zimna woda mineralna gazowana – 160 ml * sól, pieprz , chili , papryka ostra , imbir – do smaku * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone mięso kroimy w grubsze paski. Z połowy limonki ścieramy skórkę. Mięso oprószamy solą, pieprzem , papryką , chili(...)imbirem a następnie posypujemy startą skórką – wszystko razem dokładnie mieszamy. Mąki przesiewamy ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dodajemy wodę i dokładnie mieszamy – ma powstać gęsta śmietanka. Zanurzamy mięso, obtaczamy i smażymy na złoto na bardzo mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Ostra na SłodkoGulasz z chińskich bakłażanów z brokułami (4 osoby) Składniki: 3 chińskie bakłażany 1 średni brokuł 1 duża cebula lodowa 1 passata 250 ml 3 ząbki czosnku świeża kolendra świeży imbir czarne oliwki kiełki soczewicy oliwa z oliwek zioła prowansalskie, pieprz, sos sojowy Zaczynamy od bakłażana. Należy go dobrze umyć, pokroić w plasterki i rozłożyć na dużym talerzu. Następnie posypujemy solą(...)niej brokuły. Wodę lekko solimy. Następnie w głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy na nią cebulę. Kiedy cebula zeszkli się, dodajemy dużą łyżkę świeżego imbiru i chwilę razem jeszcze smażymy. Wlewamy passatę, zagotowujemy i dodajemy do sosu bakłażana, wcześniej opłukanego z soli i soku, który oddał. Przyprawiamy ziołami, miażdżonym czosnkiem i sosem sojowym. Dusimy
vegetanie