pomidorów - ¼ łyżeczki imbiru - 50g brokuła(...)minut z dodatkiem soli i kurkumy - Marchewkę i pieczarki posiekać w plasterki, kalafior i brokuła podzielić na małe różyczki - Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażyć czosnek, kumin i imbir - Po 30 sekundach dodać pomidory i trochę wody, zagotować - Wsypać pozostałe przyprawy, dodać kalafiora, marchewkę i pieczarki - Dusić przez 5 minut pod przykryciem - Dodać brokuła, dusić przez kolejne 5 minut
Wegańska kuchnia orientalnamadras - 40g żółtej soczewicy - ¼ łyżeczki imbiru - 100g brokuła - ¼ łyżeczki kurkumy - 3 łyżki mrożonej kukurydzy(...)wodą, wsypać na wrzątek i gotować przez 10 minut - Marchewkę, chili i czosnek posiekać w plasterki - Soczewicę przełożyć do miski - W garnku po soczewicy rozgrzać odrobinę oliwy - Wrzucić czosnek, imbir i chili; smażyć przez 30 sekund - Po chwili dodać soczewicę i trochę wody - Dodać pozostałe przyprawy, marchewkę i kukurydzę; dusić przez 6 minut - Brokuła ugotować na parze (ok 3 minuty
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki imbiru - kilka suszonych grzybów mung - ¼ łyżeczki cynamonu - 1 mała marchewka(...)pora posiekać w plasterki, brokuła posiekać na małe kawałki, czosnek w kostkę, fasolkę przeciąć na krótkie kawałki, a grzyby mung w wąskie paski - Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażyć czosnek, imbir i chili - Po 30 sekundach dodać pora, grzyby mung, sos sojowy i trochę wody; dusić przez 2 minuty - Dodać pozostałe warzywa i rodzynki, przyprawić curry i cynamonem - Smażyć
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki kuminu - 35g zielonej soczewicy - ¼ łyżeczki imbiru - ½ puszki pomidorów - 1/6 łyżeczki cynamonu - ząbek czosnku(...)sucha - Rozgrzać w garnku odrobinę oliwy, wrzucić posiekany czosnek, chili i kumin; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory i soczewicę; dolać wodę, jeśli jest za mało płynu - Wsypać curry, imbir, cynamon, asafetydę i sól; dusić przez 7 minut - Następnie curry lekko schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno ;) - Kaszę wyłożyć na talerz, posypać kostkami awokado - Batata obrać ze skórki
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki cayenne - ząbek czosnku - ¼ łyżeczki imbiru - 2 łyżki śmietanki sojowej - ¼ łyżeczki asafetydy - ¼ puszki pomidorów - sól himalajska - 1 łyżka pestek(...)kostkę i ugotować w garnku na parze przez ok. 15 minut;) - Ugotowane w całości ziemniaki obrać i podzielić na mniejsze części - Na odrobinie rozgrzanej oliwy usmażyć czosnek, kumin i imbir - Po 30 sekundach dodać pomidory, wodę, szpinak i pozostałe przyprawy - Dusić do miękkości szpinaku (świeży: ok 4 min, mrożony: ok 12 min) - Spróbować szpinak; jeśli jest gorzki, dodać pół łyżeczki
Wegańska kuchnia orientalnabrokuła - ¼ łyżeczki imbiru - 1 mała marchewka - ¼ łyżeczki cynamonu - kawałek pora (biała część(...)paprykę w paski - Pietruszkę pokroić w słupki (część posiekałam w plasterki, i jednak w słupkach lepiej pasuje;) - Czosnek i chili drobno posiekać - Rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić czosnek, chili i imbir; smażyć przez 30 sekund - Dodać pora i dolać trochę wody; dusić przez 2 minuty - Dodać pozostałe warzywa, rodzynki, przyprawy, cukier i sos sojowy - Warzywa dusić przez 5 minut, dolewając wody
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczka garam masali - garść świeżego szpinaku typu baby - ¼ łyżeczki imbiru - kilka łyżek soku pomidorowego - ½ łyżeczki mielonego kuminu - sok z cytryny(...)Brokuła ugotować na parze (ok 3 minuty) - Następnie należy szybko go schłodzić, by pozostał lekko chrupiący - Fasolę mung umieścić w garnku, dolać trochę wody i zagotować - Dodać garam masalę, imbir i sok pomidorowy; dusić przez 3 minuty - Szpinak umyć, a następnie dokładnie odsączyć na papierze - Ryż skropić odrobiną dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Posypać go mielonym kuminem
Wegańska kuchnia orientalnatofu - ½ łyżeczki imbiru - kilka różyczek brokuła - odrobina cynamonu - mała marchewka(...)kostkę (ja miałam gotowe tofu marynowane w sosie sojowym, a la kurczak, przywiezione z Włoch) - Makaron umieścić w misce i zalać wrzątkiem - Na odrobinie oleju podsmażyć czosnek, chili i imbir - Dodać pora i pieczarki, smażyć przez chwilę - Dodać paprykę, brokuła, marchewkę i groszek; dodać trochę wody - Dodać curry, cynamon, cukier i sos sojowy; smażyć przez 3 minuty - Dodać tofu
Wegańska kuchnia orientalnasojowymi Składniki: - 1 mały ziemniak - ½ łyżeczki imbiru - 2 łyżki czerwonej soczewicy - ½ kostki bulionowej wegańskiej - kawałek kalafiora(...)sojowy - ząbek czosnku - 3 kotlety sojowe - 1 łyżka kukurydzy (mrożonej) - 1 łyżeczka dobrej oliwy Wykonanie: - Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek, cebulę i imbir - Dodać wodę i pozostałe przyprawy, zagotować - Soczewicę opłukać na sitku, dodać do bulionu, gotować przez 5 minut - Ziemniaki i kalarepę pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki, brokuła i kalafiora podzielić na małe różyczki, kotlety sojowe pokroić
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki mielonego kuminu - 2 ząbki czosnku - ¼ łyżeczki imbiru - kawałek kalafiora - liść laurowy - Kawałek papryczki chili(...)łyżeczki kurkumy i sól, gotować przez 45 min - Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i posiekać w kostkę - Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek, chili, imbir i kumin - Dodać kostki pomidora, trochę wody i ugotowaną fasolę mung - Dodać ¼ łyżeczki kurkumy, garam masalę, liść laurowy, sól i kukurydzę - Dal dusić bez przykrycia przez 5 minut - Kalafiora podzielić
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki imbiru - 50g zielonej fasolki szparagowej - ¼ łyżeczki kurkumy - 50g kalafiora(...)kalafiora podzielić na drobne różyczki - Z fasolki obciąć końcówki, przekroić ją na połówki - Awokado i tofu pokroić w kostkę - Na patelni teflonowej rozgrzać oliwę; wrzucić czosnek, chili i imbir, smażyć przez 30 sekund - Dodać pora, marchew, brokuła, kalafiora, fasolkę, curry, cynamon i kurkumę; dodać wodę i dusić przez 6 minut - Na patelnię dodać groszek i rodzynki, dusić przez kolejne
Wegańska kuchnia orientalnawarzywami z patelni Składniki: - 100g kaszy gryczanej - ½ łyżeczki imbiru - 1 mały ziemniak(...)pokroić w paski, marchewkę i pietruszkę w plasterki, brokuła podzielić na małe różyczki, fasolkę na połówki, czosnek i chili drobno posiekać - Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek, chili i imbir - Po 30 sekundach dodać kawałki zimniaków i wodę, dusić pod przykryciem przez 5 minut - Dodać pozostałe warzywa, kurkumę, cynamon, cukier, sól i paprykę; dusić przez 8 minut, w razie potrzeby uzupełniając
Wegańska kuchnia orientalnanudne. U mnie dziś w wersji orientalnej. Składniki: 1 ½ kg ziemniaków, 5 ząbków czosnku, 4 łyżeczki cynamonu, 5 łyżek kminku, 1 łyżeczka chili, natka pietruszki, sól do smaku, mielony imbir do smaku, 4 łyżki oleju, 5 dag masła. Wykonanie: Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić w kostkę i ugotować w łupinach (lecz nie rozgotować). Rozgrzać olej z masłem, dodać posiekany czosnek(...)imbirem, włożyć ziemniaki i smażyć cały czas mieszając. Następnie dodać resztę przypraw , smażyć jeszcze 10 minut i pod koniec smażenia wsypać posiekaną natkę pietruszki i posolić w razie potrzeby
Tradycyjna Kuchniaskrzydełek z kurczaka – 3 łyżki miodu – 3 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki ostrej czerwonej papryki – sok z 1 cytryny – 2 łyżki startego imbiru – 1 łyżeczka soli – 1 łyżka chilli – 1 łyżka cukru na sałatkę: – 2 garści sałaty lodowej – 2 garści roszponki – 2 garści rukoli – 50 ml soku(...)sojowego – 1/2 łyżki świeżo grubomielonego pieprzu – 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez wyciskarkę do czosnku Wykonanie: W misce przygotowujemy marynatę do skrzydełek. Mieszamy oliwę z papryką, chilli, imbirem, sokiem z cytryny, miodem, solą i cukrem. Skrzydełka myjemy i odcinamy z nich lotki (te najmniejsze części – oczywiście jeśli ktoś je lubi (jak ja :) ), można ich nie wyrzucać
Pociąg Do Kuchnibardzo aromatyczne i słodkie) – 3 ogórki konserwowe – 1/2 chili – 1 średnia czerwona cebula – 1 łyżka oliwy – sól, pieprz, łyżka brązowego cukru, szczypta imbiru – 1 łyżka wody – 1 łyżka octu balsamicznego – opcjonalnie świeży tymianek, mięta i bazylia – opcjonalnie tarty parmezan Wykonanie: Pomidorki koktajlowe przekroić na pół (jeśli macie kumat lub zebrę(...)dużą kostkę). Ogórki kroimy w kostkę (wielkości połowy pomidorka). Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Chili drobno szatkujemy. Wszystko wrzucamy do miski. Osobno mieszamy oliwę z solą, pieprzem i imbirem, rozpuszczamy cukier w wodzie i dodajemy do przyprawionej oliwy. Polewamy warzywa, delikatnie mieszamy. Posypać świeżymi szatkowanymi ziołami. Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna z ogórkiem i chili jest świetnym dodatkiem to mięs
Pociąg Do Kuchni