Zdrowo i na temat W końcu znalazłam przepis na jagielnik bez cudacznych składników, więc nie ma wymówek, trzeba zrobić. Może już na święta ? 4) Pomidorowy gulasz z soczewicą, kuminem, imbirem i cytryną znaleziony na Food Porn, Vegan Style Do swojej wersji dodałam jeszcze seler naciowy i marchewkę, pysznie, syto i mało pracy :) Do tego składniki, które większość ma w domu(...)zawsze (o ile staramy się odżywiać zdrowo :) 5) Marchewka pieczona z imbirem i sałatka z rukolą, fetą i migdałami z Kwestii Smaku Na koniec danie, które idealnie nadaje się na lekką kolację, polecam
Corner With Recipeskrewetek ogórek zielony pomidorki koktajlowe pół szklanki kiełków fasoli Mung mięta Sos: 1/3 szklanki octu ryżowego 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka startego imbiru pół łyżki sosu sojowego Makaron ryżowy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, po ugotowaniu pociąć na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić na połówki, ogórki na plasterki. W misce wymieszać makaron, pomidorki(...)ogórek, kiełki fasoli. W rondelku zagotować ocet z brązowym cukrem i imbirem. Po około minucie gotowania dodać oczyszczone krewetki, gotować około 2 min, zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i sos sojowy. Polać dressingiem sałatkę, dodać miętę. Smacznego! Przepis z modyfikacjami pochodzi z Kwestii Smaku
Moja Galeria SmakuSkładniki na 2 porcje: 3 gruszki 2 banany 200 ml śmietany 30% 100 g czekolady gorzkiej sok z połowy cytryny 15 g masła 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 szklanki wody Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Banana obrać ze skórki, pokroić na kawałki. W rondlu rozgrzać masło, włożyć banany i gruszki. Dusić 5 minut(...)chwilę mieszając. W połowie czasu mieszania dodać wodę, żeby owoce się nie przypaliły. Na koniec dodać imbir i sok z cytryny. Odstawić do wystygnięcia, potem zmiksować na jednolitą masę. 100 ml śmietany 30% rozpuścić z gorzką czekoladą. Poczekać chwilę, aż ostygnie. Do pucharków włożyć masę owocową, na to dać czekoladę. Resztę śmietany kremowej ubić z cukrem pudrem. Bitą śmietanę nałożyć
Moja Galeria Smakuurodę, obniża poziom złego cholesterolu, a nawet chroni przed rakiem. Koktajl ten bogaty jest w witaminę C. Składniki na 2 porcje: 1 grejpfrut 4 mandarynki 2 marchewki odrobina startego imbiru Grejpfruta, mandarynki i marchew obrać ze skórki. Umieścić w sokowirówce i wycisnąć sok. Dodać starty imbir. Pić bez kwaszenia się
Moja Galeria Smakuselera jest tu idealne. Warte wypróbowania! Składniki: z przepisu Marty z Jadłonomii 500 g jabłek 50 g selera (korzeń) 1/2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru odrobina oleju kokosowego do wysmarowania formy Kruszonka: 1/3 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki orzechów laskowych 1,5 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli Wszystkie składniki(...)schłodzenia. Seler obrać, ugotować w wodzie przez 10 minut. Odcedzić. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę. W misce wymieszać jabłka i seler. Dodać cynamon, cukier trzcinowy oraz imbir. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku około 30 minut w 200 stopniach. Cieplutkie najlepsze
Moja Galeria SmakuSkładniki: 4 udka kurczaka 1/2 łyżeczki chilli 3 łyżki cukru brązowego 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek sosu rybnego 1 łyżeczka mielonego imbiru Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W miseczce połączyć chilli, cukier, sos sojowy, sos rybny, imbir. Wymieszać. Umyte i osuszone udka włożyć do naczynia żaroodpornego i polać marynatą. Piec 70 minut. W między czasie polewać marynatą. Można też
Moja Galeria Smakuprzepisu z bloga " Kwestia Smaku " 200 g puree z dyni* 1/2 banana sok z 1 pomarańczy 1/3 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 250 ml mleczka kokosowego Wycisnąć sok z pomarańczy. W blenderze umieścić puree z dyni. Dodać banana, sok z pomarańczy, cynamon, imbir i syrop klonowy. Dolać mleczko kokosowe. Zmiksować. Smacznego! * Dynię umieścić
Moja Galeria Smakupaznokcie, są również świetnym źródłem witaminy E. Składniki na 1 porcję: 4 łyżki płatków jaglanych 1 szklanka mleka 3 suszone morele kilka orzechów (dałam pekan) 1 gruszka 1 cm imbiru 1 łyżeczka syropu z agawy 1/2 szklanki soku jabłkowego Gruszkę obrać i pokroić w plasterki. Gotować w soku jabłkowym ze startym imbirem przez około 5 minut, aż gruszka zmięknie
Moja Galeria SmakuInspiracja: przepis z przyprawy Chili Kamis :) 1 dojrzałe mango 1/2 małej papryczki chili ( bez pestek ) 1/2 czerwonej cebuli Sos miodowo-musztardowy: 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki imbiru 1 i 1/2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Papryczkę i cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Mango obrać, pokroic w drobną kostkę i wszystko wymieszać. Dodać(...)cytryny, imbir, cukier puder i natke pietruszki. Podawać jako dodatek do smażonych piersi kurczaka w panierce z bułki tartej wymieszanej z sezamem lub grillowanych mięs, ryb i owoców morza
Atlas Smakówdyni sok z 1 pomarańczy 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy szczypta imbiru w proszku woda lub bulion warzywny sól i pieprz Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. Pokroić w dużą kostkę. W rondlu rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oleju. Dodajemy dynię i chwilę smażymy. Podlewamy sokiem z wyciśniętej pomarańczy(...)dodajemy szczyptę imbiru. Po chwili zalewamy wodą do zakrycia dyni. Gotujemy do miękkości ok 30 min. Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy wody, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy. Zupę podajemy np. z groszkiem ptysiowym lub prażonymi płatkami migdałów
Atlas SmakówSkładniki: 1 szklanka ryżu puszka tuńczyka 1 jajko 1 cebula 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2 ząbki czosnku olej do smażenia bułka tarta sól, biały pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Tuńczyk osaczyć z zalewy. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażyć. Wszystkie składniki wrzucić do miski,dodać jajko, doprawić imbirem
magiczna kuchnia KasiPodczas oczyszczania organizmu niezwykle ważna jest woda jaką pijemy. Może być czysta, ale również smakowa:) Składniki; 1 litr wody, 1 cytryna, 1 limonka, 3 cm korzenia imbiru startego na tarce Wykonanie; Wyciskamy sok z cytryny i linomki. Dodatkowo możemy drugą pokroić w plasterki. Dodajemy imbir starty na tarce. Zalewamy wodą i schładzamy. źródło "Uroda
Anioły w kuchnichłodniki to zajrzyjcie tutaj . Składniki na 2 porcje: 1/2 kg truskawek (waga z szypułkami) 1/2 szklanki wody 2 łyżki miodu, np. rzepakowego sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy) imbir do dekoracji jogurt naturalny mięta Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać połowę szklanki wody, dodać truskawki i miód. Całość gotować kilka minut na średnim ogniu(...)koniec dodać odrobinę kwasku truskawkowego i szczyptę imbiru. Przestudzone truskawki zmiksować za pomocą blendera i przetrzeć przez sito. Przygotowany chłodnik schłodzić. Przed podaniem ozdobić jogurtem naturalnym i listkami świeżej mięty
Ugotowaćwodę ze skrobią ziemniaczaną, dodać do wiśni i dobrze wymieszać Po około minucie mieszania zdjąć z ognia Przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować 15 minut Frużelina z cynamonem, goździkami i imbirem Składniki: 2,2 kg wydrylowanych wiśni 200 g syropu z agawy łyżeczka stewii (opcjonalnie) 3 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka mielonego imbiru
pyszne zdrowościteż krewetkami nie przepadają z przyjemnością zjedzą całą porcję , a może nawet sięgną po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * krewetki królewskie – 300 g * czosnek – 2 ząbki * chili, imbir, kurkuma, czarna gorczyca, kardamon, sól, pieprz – po 1 płaskiej łyżeczce * masło ghee – 2 łyżki * mleko kokosowe – ok. 100 ml * świeża kolendra – 1 pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)miski wsypujemy imbir, posiekany czosnek, chili, kurkumę, gorczycę oraz rozgrzeciony kardamon. Wkładamy oczyszczone dokładnie krewetki i obtaczamy w przyprawach. W woku rozgrzewamy masło, dodajemy krewetki i smażymy ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Wlewamy mleko kokosowe, gotujemy ok. 3-4 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem i świeżą kolendrą. Smacznego
Ostra na Słodko