imbir - 9508 przepisów (strona:269/634)

Nalewka czereśniowa z imbirem 208

podamy składniki a na efekt będzie trzeba poczekać. Będziemy aktualizować przepis wraz z okresem dojrzewania nalewki.     Składniki: -1 kg wydrylowanych ciemnych czereśni -ok. 10 cienkich plasterków świeżego imbiru -40 dkg cukru -1/4 l spirytusu -1 l  czystej wódki 40% Dziś umyte czereśnie pozbawiamy pestek, wsypujemy do słoja, dodajemy plasterki imbiru i zasypujemy cukrem. Wstrząsamy i odstawiamy

Maminek kulinarny
Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney 207

kawałki rabarbaru 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę jabłka 1/4 szklanki suszonych żurawin 1/4 czerwonej cebula, drobno posiekana 1/8 szklanki wody 1/8 szklanki miodu 1/2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce 1 łyżeczka octu z czerwonego wina 1/8 łyżeczki chilli, plus więcej do smaku Przygotowanie: W celu przygotowania chutneya rabarbarowego, w średnim rondlu wymieszaj rabarbar, jabłko, żurawinę, cebulę, wodę, miód, imbir

karmelowy
Szaszłyki z pieczarkami po tajsku i ananasem 114

gotowy! Pieczarki: * pieczarki małe- 25 szt. * sos sojowy- 2 łyżki * olej ryżowy- 2 łyżki * suszona papryczka chili- 1/2 łyżeczki * suszony czosnek- 1/2 łyżeczki * świeża kolendra- 1 łyżka posiekanej * suszony imbir- szczypta Ananas: * olej ryżowy- 2 łyżki * cukier trzcinowy- 1 łyżeczka * świeża mięta- 1 łyżeczka posiekanej Pieczarki: Sos sojowy wymieszać z olejem, papryczką chili, imbirem, czosnkiem oraz drobno pokrojoną kolendrą. Pieczarki

Kraina Miodem Płynąca
Dorsz z mleczkiem kokosowym i ananasem 160

porcje: 0,5 kg filetu z dorsza 1 mała puszka ananasa 1 mała puszka mleczka kokosowego (160 ml) 1 cebula sól, pieprz przyprawa do ryb sproszkowana trawa cytrynowa suszony imbir curry 50 g masła sok z 1/2 cytryny Rybę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni(...)rozgrzać masło i przesmażyć cebulkę. Gdy lekko się zeszkli to dodać mleczko kokosowe oraz przyprawy (szczyptę trawy cytrynowej, suszonego imbiru i curry). Całość gotować na małym ogniu. Gdy sos lekko się zagęści to dodać pokrojonego na mniejsze kawałki ananasa oraz kawałki dorsza. Całość skropić sokiem z cytryny. Gotować jeszcze kilka minut (najlepiej na małym ogniu). Rybę najlepiej tylko raz odwrócić

Ugotować
Kurczak w sosie z zielonego groszku i porzeczki 140

Kurczak w delikatnym sosie z zielonego groszku, z dodatkiem słodkiego dżemu porzeczkowego. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 marchewka 2 łyżki masła 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka przyprawy do zup maggi 1 łyżeczka cukru 1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody 3 łyżki oleju Wykonanie: Mięso(...)Wodę wlać do garnka, włożyć pokrojoną marchewkę i gotować do odparowania płynu. Następnie dodać masło i groszek - dusić około 5 minut. Osobno rozgrzać olej na patelni , włożyć mięso, przyprawić imbirem, wlać przyprawę do zup maggi, dodać dżem z czarnej porzeczki , posolić do smaku i smażyć około 10 minut na wolnym ogniu. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wody, wlać

Tradycyjna Kuchnia
Imbirowy kurczak curry z rabarbarem 157

filetów z kurczaka 40 dag rabarbaru 2 łyżki miodu 30 dag marchewki 2 cebule 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka słodkiej śmietany ¼  litra rosołu z kostki ½ łyżeczki imbiru 2 łyżki natki pietruszki curry sól do smaku pieprz Wykonanie: Rabarbar obrać, pokroić na kawałki. Zmieszać z miodem. Oczyścić marchew, pokroić w plasterki, obrać cebulę i pokroić w kostkę. Rozgrzać(...)dusić jeszcze około 10 minut. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Filety z kurczaka pokroić w paski, usmażyć na złoty kolor na łyżce oliwy, posypać solą, pieprzem i imbirem. Mięso wyłożyć na talerz, polać sosem rabarbarowym i posypać natką pietruszki

Tradycyjna Kuchnia
Bakaliowa bomba - Ciasto z suszonych owoców - /Keks/ 101

zrobię, w pełni spełniło moje oczekiwania! ;) Składniki: 3 jajka 1 szklanka płatków owsianych firmy Kupiec zmielonych na mąkę 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cynamonu szczypta imbiru 4 skruszone na proszek goździki 2-3 łyżki płynnego miodu (zależy jak słodkie placki lubicie) 2 łyżki wrzątku 2,5 szklanki suszonych owoców, ja dałam: - 1 szklankę rodzynek - 0,5 szklanki(...)pokrojonych moreli - 0,5 szklanki pokrojonych daktyli - 0,5 szklanki żurawiny (plus kilka sztuk śliwek) Sposób przygotowania: Do mieszanki owoców dodajemy cynamon, miód, goździki, imbir, proszek do pieczenia, wrzątek (żeby miód ładnie rozprowadził się po owocach), wszystko mieszamy dodajemy zmielone płatki owsiane i jajka, jeszcze raz wszystko mieszamy przekładamy ciasto do małej blaszki (moja miała

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zdrowe ciasto z jabłkami i cynamonem 180

Nastała jesień, w kalendarzu i w pogodzie, dziś rano myślałam, że mi dłonie zamarzną, jutro stawiam na rękawiczki! ;) Co idzie za jesienią? Cynamon, goździki, imbir i jabłka, stąd mój nowy przepis ;) smaaacznie wyszło ;) Składniki (na keksówkę 24x12cm): 2 jajka garść daktyli garść orzechów nerkowca 3 jabłka (moje były dość małe) szklanka musli owocowego Naturalna Spiżarnia  0,5 szklanki mąki(...)pszennej pełnoziarnistej łyżeczka cynamonu łyżeczka sody 1/4 łyżeczki imbiru Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki jabłka obieramy i kroimy w dość drobną kostkę, dodajemy do pozostałych składników, mieszamy jajka miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę, następnie dodajemy do reszty dokładnie mieszamy wszystkie składniki przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
WIEPRZOWINA W 5 SMAKACH Z GRZYBAMI ( Five spice pork ) 196

dokładkę ;) SKŁADNIKI: * cebula – 1 szt *czosnek – 2 ząbki * pieczarki – ok. 6 szt * czerwona papryka – 0,5 szt * mięso mielone ( u mnie łopatka ) – 200 g * imbir, przyprawa 5 smaków , cukier – do smaku * sos sojowy – 1 łyżeczka * olej sezamowy – 1 łyżeczka * ocet winny – 1 łyżeczka DODATKOWO: * ryż * szczypiorek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na odrobinie oleju(...)podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek i szczyptę imbiru. Po przesmażeniu wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę. Przesmażamy na dużym ogniu przez ok. 5 minut, a następnie wrzucamy zmielone mięso. Mieszamy rozbijając na drobne kawałki i smażymy do momentu aż się zetnie. Wlewamy sos sojowy, ocet winny, olej sezamowy , szczyptę cukru i płaską łyżeczkę przyprawy 5 smaków

Ostra na Słodko
Marchewka imbirowo - cytrynowa 74

pęczek młodej marchewki, 1 łyżka świeżo starego imbiru, skórka otarta z jednej cytryny, 3 łyżki masła, sól, cukier, Marchewkę odciąć od naci zostawiając kawałek zielonego, umyć, osuszyć, oskrobać/obrać. Włożyć do wrzącej, lekko osolonej i osłodzonej wody, gotować pod przykryciem 3 minuty. Marchewkę wyjąć, włożyć do zimnej wody (najlepiej z kostkami lodu). Przeciąż wzdłuż na pół. Na patelni rozpuścić(...)masło, dodać imbir i skórkę cytrynową, zamieszać. Włożyć marchewkę i smażyć. Po 2 minutach odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne dwie minuty. Podawać do dań mięsnych lub z innymi warzywami.   zastawa

królestwo garów
Zupa krem ze szparagów białych i zielonych 187

ząbki czosnku 50 dag białych szparagów 5 dag zielonych szparagów 80 dag ziemniaków groszek konserwowy  3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego pół łyżeczki imbiru sól i biały pieprz grzanki lub groszek ptysiowy ( poleca czosnkowe z KLIK )  Najpierw gotuję wywar z mięsem i przyprawami. Kiedy mięso jest miękkie, wyciągam je i odstawiam. Dodaję umyte(...)Warzywa zalewam rosołem ( po połowie) Obieram mięso i także rozdzielam po równo do każdego garnka. Do białych warzyw dodaję 2 łyżki śmietany. Następnie zupy miksuję. Przyprawiam do smaku, solą, imbirem i białym pieprzem.  Nalewam na talerze, z jednej strony krem biały z drugiej zielony, można także zrobić coś na kształt „zebry” Nalewam kremy naprzemiennie, raz biały raz zielony, znowu

Takie tam pichcenie
Grillowane warzywa z karkówką 172

lało z Nieba i można zabierać się do przygotowania np. tego dania.  Składniki:   na 5 porcji marynata: 2 łyżki octu winnego z białego winogrona, ½ łyżeczka startego świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego cytrynowego, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka musztardy miodowej, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: olej rzepakowy papryka ostra(...)najmniejszych młodych ziemniaków, 1 mały kalafior, 3 białe cebule, świeże oregano, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Marynata : Olej mieszamy z musztardami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Karkówkę delikatnie rozbijamy i smarujemy marynatą. Przekładamy do foliowego woreczka spożywczego i odstawiamy na ok. 3 godz. do lodówki. Można pozostawić na całą noc. Ziemniaki myjemy, suszymy

Moniki Smakołyki
122. Strączkowa przecieranka czyli: zupa krem z zielonej soczewicy i szpinaku. 288

mianowicie szybką zupę krem z zielonej soczewicy, szpinaku, ziemniaka, czosnku  i wyczuwalnej ilości curry. Krem bardzo przyjemnie rozgrzewa, ponieważ został doprawiony sporą ilością gałki muszkatołowej, kolendry oraz imbiru.. Spróbujecie? Może zielonym, wiosennym kolorem uda nam się przegonić te brzydkie chmury (:  Zapraszamy do przepisu: Składniki:  800ml wywaru mięsno-warzywnego (lub warzywnego) 400g zielonej soczewicy 300g mrożonego(...)zblendowaniu można przetrzeć przez sito). Natkę pietruszki siekamy na bardzo drobno, większą jej część dodajemy do zupy(mieszając), a pozostałą częścią posypujemy wierzch przed podaniem. Finalnie zupę doprawiamy imbirem oraz curry - robimy to wedle uznania(my doprawiłyśmy ok 1,5 łyżeczki).  Serwujemy z kleksem śmietany, odrobiną oliwy, grzankami, świeżą, chrupiącą bagietką lub ziarnami - polecamy tutaj produkt firmy Ziarenkowo. Smacznego

Symfonia Smaków
Flaczki z żołądków drobiowych 129

marchewka (200-250g) seler (100-150g) 1 nieduża cebula kawałek pora (100g) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu sól 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 czubata łyżka suszonego majeranku Instrukcje Upewniamy się, że żołądki są dobrze oczyszczone. Wkładamy je do 2-3 litrów do wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki(...)pojawiające się jeszcze szumy. Po ugotowaniu pozostawiamy w garnku co najmniej żołądki i marchewkę, ale niekoniecznie pozostałe składniki. Powinniśmy otrzymać ok. 2 litrów mocno esencjonalnej zupy. Dodajemy gałkę muszkatołową, imbir, majeranek i ewentualnie sól do smaku. Pamiętajmy, że po doprawieniu zupa musi odstać pewien czas, abyśmy mogli ocenić jego intensywność, dotyczy to szczególnie soli. Zupa będzie najlepsza jeśli przed podaniem

Kulinarna Pokusa
Schab faszerowany śliwkami 210

suszonych śliwek 150ml białego (pół)wytrawnego wina 1 łyżeczka łagodnej musztardy sól 2-3 łyżki oleju rzepakowego Glazura 1 łyżka masła 200ml soku jabłkowego (raczej klarownego) 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2-3 łyżeczki cukru 5 łyżek sosu sojowego Do podania pieczone ziemniaki w wersji z rozmarynem i cytryną kolorowe sałaty Instrukcje Śliwki namaczamy w winie przez 30-60 minut(...)minut polewamy co pewien czas mięso winem ze śliwek, a przez pozostały czas – glazurą. Glazurę przyrządzamy po włożeniu mięsa do piekarnika. Sok z jabłek zagotowujemy, dodajemy sos sojowy, cukier, imbir oraz 2-3 łyżki wina, w którym namaczaliśmy śliwki. Gotujemy przez kilka lub kilkanaście minut tak, aby ilość płynu zredukowała się o ok. połowę. Na koniec dodajemy masło, mieszamy

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania