imbir - 9508 przepisów (strona:269/634)

Kawa żołędziówka- recenzja 127

się żywnością eco . W smaku przypomina bardziej kawę zbożową, tak zwaną przez nas już potocznie od marki Inkę , niż zwykłą kawę ziarnistą.  W jej skład wchodzi również kardamon, imbir ,cynamon czy goździki, przez co napój ma bardziej konkretny ale i intensywniejszy aromat niż Inka .  Nie przeszkadza on jednak i jest dość łagodny, przypomina bowiem łagodny smak piernika. Jest(...)wiernie odtworzyła metody wyrobu kawy z żołędzi, aby mogli Państwo przygotować z niej zdrowy i smaczny napój, tak jak czynili to nasi przodkowie. Skład: Prażone żołędzie 98,5 % kardamon imbir cynamon goździki (w różnych proporcjach) Sposób użycia: Jedną czubatą łyżeczkę kawy w przeliczeniu na 1 szklankę wody, wsypać do naczynia i gotować około 2-3 minuty. Odstawić

KreatywnePiny
Pieczony pstrąg na puree z marchewki 207

także niczego sobie! Pstrąg w całości na puree z marchewki: 4 wypatroszone pstrągi lub inne ryby o białym mięsie niepełne 1/2 szklanki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżka miodu 1 duży, wyciśnięty ząbek czosnku 1-2 limonki (1 łyżka soku + do dekoracji) 1 łyżeczka sosu rybnego (można pominąć) posiekana mała papryczka chili bez pestek (lub pół(...)początku przygotowujemy glazurę (można to zrobić wcześniej). Do małego rondelka wlewamy sos sojowy. Odcinamy mniej niż pół limonki i wyciskamy do sosu ok. 1 łyżkę soku. Dodajemy też starty imbir, wyciśnięty czosnek, miód oraz posiekaną chili (bez pestek – jeśli lubimy ostre dania to z pestkami). Można też użyć chili w płatkach. Sos zagotowujemy i odparowujemy do czasu aż pozostanie

Poezja smaku
Krem pomidorowo kokosowy 117

porcji: 500 g pomidorów, sparzonych, bez skórki, pokrojonych w kostkę 250 g passaty pomidorowej (przecier w kartoniku) 400 ml mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem 2 cm imbiru, pokrojonego w plasterki 1 cebula, drobno posiekana 500 ml wody + 1/2 kostki warzywnej kawałek papryczki, posiekanej, bez pestek 1/2 łyżeczki kozieradki 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonej kolendry(...)zaleceń producenta CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości około 5 minut. Dodajemy imbir i czosnek, smażymy kolejne 3 minuty. Dodajemy chilli, liść laurowy, kozieradkę, kurkumę, kolendrę, kumin, sól i pieprz. Smażymy przez ostatnie 3 minuty.  2. Do garnka dodajemy pomidory i passatę, dokładnie

My Culinary Art
Piernik z guinnessem 144

Dodatkowo polałam je polewą czekoladową. Polecam... Foremka o wymiarach: 25cm x 32cm Potrzebujemy: 150g masła 300g golden syropu 200g cukru trzcinowego muscovado 250ml piwa Guinness 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 300g mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300ml kwaśnej śmietany 2 jajka Rozgrzewamy piekarnik do 170C. Formę(...)wykładamy papierem do pieczenia. Do garnka wkładamy: masło, cukier, imbir, cynamon i goździki, wlewamy syrop i guinnessa i wszytko roztapiamy na małym ogniu do jednolitej masy ciągle mieszając. Zdejmujemy masę z ognia i dodajemy mąkę połączoną z proszkiem i sodą. Mieszamy mikserem aż nie będzie grudek. W osobnej misce mieszamy jajka ze śmietaną. Dodajemy mieszankę do masy piernikowej

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Krewetki modliszkowe - rawka błazen 220

krewetek modliszkowych*, 1 łyżka startego imbiru, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki sosu ostrygowego, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 2 cebule dymki, 1 chili, 250 ml białego półwytrawnego wina, 4 łyżki oleju ryżowego, Krewetki dokładnie umyć, osuszyć. Czosnek posiekać, cebule pokroić w niezbyt małą kostkę. Chili posiekać (pestki raczej wyrzucić). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić imbir i chili podsmażyć. Dodać cebulę

królestwo garów
Bataty w imbirze z czosnkiem 186

przepis - z serii pokrój i włóż do piernika (; Zachęcam do spróbowania. Składniki (4 porcje - jako dodatek do dania głównego: 2  bataty 1 łyżeczka suszonego, sproszkowanego imbiru 4 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli Przygotowanie ( 7 minut bez pieczenia): - kroimy bataty w kostkę (nie musi być to równa kostka) - czosnek kroimy(...)cieniutkie plasterki i układamy na dnie naczynia żaroodpornego - pokrojone bataty wkładamy do miski i polewamy oliwą, dokładnie mieszamy, posypujemy imbirem i ponownie mieszamy - wkładamy do piekarnika na 200 stopni na 15 minut, po 15 minutach mieszamy i ponownie składamy na 10-15 minut - na koniec posypujemy odrobiną rozmarynu SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
Klopsiki wołowe z fasolką szparagową w cytrynowej glazurze 175

listek laurowy, ziele angielskie Dodatkowo: * zielona fasolka szparagowa- 200 g (mrożona, gotowana na parze) * orzechy włoskie- 8 sztuk * dżem niskosłodzony z cytryn- 4 łyżki* * papryczka chili- kilka krążków * świeży imbir- 1/3 łyżeczki * masło klarowane- do smażenia Klopsiki: Wołowinę umyć i zmielić razem z cebulą oraz czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem oraz suszoną chili, dodać łyżkę płatków owsianych, uformować małe kuleczki(...)minut. Dodatkowo: W międzyczasie, kiedy klopsiki się gotują, na rozgrzanej patelni podprażyć pokrojone orzechy włoskie i przełożyć do miseczki/talerzyk. Rozgrzać masło i podsmażyć fasolkę szparagową z dodatkiem startego imbiru oraz krążków chili- do miękkości. Na koniec dołożyć dżem cytrynowy wraz z orzechami, wymieszać i smażyć przez około 1-2 minuty, aż sos delikatnie zgęstnieje. Smacznego! :) Wpis zawiera lokowanie produktów: * dżem

Kraina Miodem Płynąca
WOŁOWINA w 5 SMAKACH Z BROKUŁAMI I PAPRYKĄ 164

ciepło. Podana z ryżem albo makaronem z całą pewnością zachwyci nie tylko wielbicieli orientalnych smaków. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * polędwica wołowa – ok. 250 g * czosnek – 2 ząbki * imbir, przyprawa 5 smaków, chili, curry- do smaku * sos sojowy ciemny – 2 łyżki * brokuły ( różyczki ) – 150 g * papryka czerwona – 0,5 szt * bulion wołowy(...)mąka kukurydziana – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone mięso kroimy na kawałki. W miseczce mieszamy posiekany czosnek, 1 łyżkę oleju, szczyptę chili, imbiru, curry i przyprawy 5 smaków. Dodajemy sos sojowy i wszystko razem dokładnie mieszamy. W marynacie obtaczamy mięso, odstawiamy do lodówki. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy brokuły i smażymy przez ok. 5 minut, wyciągamy

Ostra na Słodko
Placuszki indycze z ryżem i pieczarkami 188

mięsa mielonego z indyka 1 torebka ryżu 1 cebula  pęczek natki pietruszki 1 jajko łyżka masła 5 łyżek bułki tartej olej łyżka masła sól pieprz czosnek granulowany imbir mielony papryka słodka mielona Przygotowanie: Pieczarki  i cebulę kroimy w kostkę.  Smażymy je na łyżce masła do czasu aż wyparuje z nich woda.   Następnie siekamy natkę pietruszki, dodajemy(...)odstawiamy go do ostygnięcia.  Łączymy mielone mięso z indyka, z pieczarkami i ryżem. Do masy na placki dodajemy 1 surowe jajko oraz doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, imbirem mielonym i słodką papryką.  Następnie dodajemy 5 łyżek bułki tartej i wszystko ze sobą wyrabiamy. Masę odmierzamy łyżką i formujemy z niej pulpety. Następnie spłaszczamy je dłońmi, tworząc

Taste Therapy
Ostro-słodko-kwaśno 208

opakowanie makaronu ryżowego wstążki - 4-5 łyżek sosu sojowego - sok z połowy limonki - około 2 łyżki miodu - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - dwie garście sezamu - czerwona papryka - 3 średnie marchewki - imbir, czosnek, papryczka chilli - sól, garść natki pietruszki Krewetki, jeśli są mrożone, rozmrażamy w wodzie w lodówce, nigdy w temperaturze pokojowej.  Następnie usuwamy ogonki i jelita (nacinając wzdłuż i wyciągając(...)wrzątku i zostawiamy na wyłączonym palniku około 5 minut. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Paprykę i marchewkę kroimy w cieniutkie paseczki. Na rozgrzanej oliwie smażymy starty imbir, czosnek i papryczkę chilli w ilości zależnej od preferencji co do ostrości. Po chwili dodajemy krewetki i smażymy około 3-4 minut aż się zarumienią. Po tym czasie dodajemy paprykę

Gotuj z Natką
Pierś z kurczaka w jogurtowym sosie z imbirem i cytryną 329

osób - 1 por - 2 marchewki - łyżka startego świeżego imbiru - sok z jednej cytryny - 150 g jogurtu naturalnego - 200-250 g piersi z kurczaka lub indyka - pół szklanki posiekanej natki pietruszki - przyprawy do mięs, sól, pieprz, liście laurowe 2 szt, olej do smażenia - 3-4 ziemniaki Wstaw obrane i pokrojone ziemniaki w osolonej wodzie na gaz. Piersi namocz w osolonej wodzie(...)drugą patelnię, przesmaruj olejem i połóż pokrojone mięso. Smaż przez 3-4 minuty, a następnie obróć i smaż kolejne 2 minuty. Dolej jogurt do warzyw, sok z cytryny i imbir. Gdy mięso jest już gotowe, dołóż do sosu, podduś jeszcze 2 minuty, posyp natką. Odcedź i osusz ziemniaki, powinny być już miękkie. SMACZNEGO . Jedna porcja to około 550 kal. CMOK

Pasje Jolki
Akademia na Różanej 95

Zostaliśmy zapewnieni że każdy rocznik charakteryzuje się indywidualny aromatem i smakiem. Trzeba będzie to sprawdzić. My do picia zamówiliśmy lemoniady: truskawkowo- żurawinową     oraz pomarańczową z imbirem i kardamonem. Obie bardzo smaczne i ładnie podane. Jako czekadełko w Akademii podawany jest chleb pieczony na zamówienie, z żurawiną (bez żurawiny też był) oraz oliwa z Hiszpanii. Chleb i oliwa bardzo(...)troszkę za ostre (za mocna zalewa octowa) ale generalnie danie medalowe.  Deseru już nie zamówiliśmy, ja jeszcze tylko poprosiłam o herbatę. Otrzymałam filiżankę z plasterkiem pomarańczy i świeżego imbiru, w imbryczku parzyła się herbata, uzupełnieniem był miód podany w kieliszku. Miód pochodził z pasieki Taty pana Barmana. Całość wspaniała, rozgrzewająca i ten aromat…. Wyszliśmy najedzeni ale bez uczucia ciężkości

królestwo garów
Pasztet wieprzowy z grzybami 125

pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera 120 g suchej bułki, 7 jajek, 100 ml brandy, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony tłuszcz lub plastry surowego boczku do wyłożenia formy Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, grzyby, zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu(...)podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z grzybami, wątróbką i odciśniętą bułką - TRZYKROTNIE. Masę mięsną dokładnie wymieszać dodając brandy i doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, imbirem i solą. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem lub wyłożyć cienko pokrojonymi plastrami boczku. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch

królestwo garów
Pasztet z cielęciny z żurawiną 126

indyka lub kurzej,   200 g żurawiny suszonej, 100 ml żurawinówki,   180 g suchej bułki, 300 g przecieru żurawinowego ze słoika, 10 jajek, 100 ml żurawinówki, gałka muszkatołowa, imbir mielony, sól Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć mięso(...)Zemleć mięso razem z wątróbką, odciśniętą bułką i przecierem żurawinowym. Masę mięsną dokładnie wymieszać dodając do niej żurawinę namoczoną w żurawinówce, żurawinówkę, doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, imbirem i solą. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego

królestwo garów
"Pierożki" z rukolą i pieczarkami 117

sosu ostrygowego, 2 - 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman, skórka otarta z 1/2 cytryny, sok z cytryny, 1 łyżka miodu, sos: 250 ml octu ryżowego, 200 ml cukru, kawałek świeżego imbiru, 1/4 pepperoni, olej do głębokiego smażenia - ryżowy Sos: Do garnka wlać ocet, wsypać cukier, dodać posiekany imbir i pepperoni, gotować aż sos zgęstnieje. Farsz: Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, lekko

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania