imbir - 9508 przepisów (strona:273/634)

Stek z rekina II 126

steki z rekina, łyżeczka startego imbiru, 60 ml soku z pomarańczy, skórka otarta z 1/2 cytryny, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, 20 ml sosu sojowego Kikkoman, masło lub oliwa do smażenia, łyżka masła Steki rozmrozić, osuszyć. Najlepiej do rozmrożenia zostawić je w lodówce. Skórkę cytrynową i pomarańczową, imbir, sos sojowy i sok z pomarańczy rozgnieść w moździerzu. Steki z rekina

królestwo garów
Pasztet z kaczki 122

gotowanego mięsa z kaczki, 30 g suszonych grzybów, 1 kg kaczej wątróbki, 2 kajzerki, 6 jajek, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony, 100 ml bulionu z kaczki, 300 ml smalcu z kaczki Smalec z kaczki robię sama. Gdy kupuję kaczkę odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Grzyby ugotować w bulionie z kaczki(...)Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, grzybami i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Masę mięsną dokładnie wymieszać doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, imbirem i solą. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego

królestwo garów
Czereśnie marynowane z imbirem 104

smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. 2 kg czereśni jasnych, 800 ml wody, 800 g cukru, 120 ml octu 10%, świeży imbir, goździki Czereśnie umyć, osuszyć. Można oderwać szypułki ale nie koniecznie. Czereśnie ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika włożyć 2 cienkie plasterki imbiru oraz 3-4 goździki. Wodę zagotować z cukrem

królestwo garów
Pierogi z kaczką i wiśniami 113

Farsz: 400 g gotowanego mięsa z kaczki , 2 łyżki masła, 1 kg wiśni, 200 - 300 g cukru, pieprz kolorowy świeżo mielony, imbir mielony, gałązka świeżego tymianku, sól, 60 g ziaren słoneczników, Ciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli Do pierogów użyłam wiśnie nadwiślanki ChNP* . Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Zasypać cukrem, wymieszać. Gdy wiśnie puszczą(...)wypić z wodą... jest pyszny. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni. Na patelni rozpuścić masło, dodać drobno pokrojone mięso kaczki . Dodać wiśnie, drobno posiekany tymianek, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, imbirem. Dodać słonecznika, wymieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić

królestwo garów
Wiśnie w occie 263

słoika. Ja pasteryzowałam 15 minut słoiki o pojemności 720 ml (od momentu zagotowania wody). II 2 kg wiśni, 800 ml wody, 800 g cukru, 120 ml octu 10%, świeży imbir, goździki Do każdego słoika włożyć 2 cienkie plasterki imbiru oraz 3-4 goździki. Wodę zagotować z cukrem, a następnie wlać ocet i zagotować. Gorącą zalewą dopełnić słoiki z owocami. Zamknąć

królestwo garów
Istenić - Slovenian Bubbles 109

mascarpone z sosem śliwkowym i lodami pistacjowymi. Vila Rose - 100% pinot noir. ( 64 zł.) Polecane do picia latem z kostkami lodu. Będzie dobrze smakowało z truskawkami, świeżym lub kandyzowanym imbirem lub kwiatem hibiskusa. My piliśmy z kandyzowanym imbirem i lodem. Generalnie wina ciekawe. Jeśli ktoś oczekuje od nich wielkich doznań to się zawiedzie. Natomiast na pewno są to wina smaczne

królestwo garów
Indyk pieczony 124

Indyk, 1 łyżka soli, 1,5 łyżki tartego imbiru, 4 rozgniecione torebki kardamonu, skórka otarta z 2 pomarańczy,   2 kostki masła, skórka cienko obrana z 2 pomarańczy, 4 torebki kardamonu   2 pomarańcze, 4 goździk, 4 torebki kardamonu Indyka oczyścić, usunąć resztki piór, obciąć kuper (ja go wyrzucam), skrzydła i szyję – można z nich ugotować krupnik . Masło zagotować(...)można jeść udka, które będą delikatne i nie będą przeszkadzały twarde ścięgna. W każdym udku powinno być 9 ścięgien. Mocno naciskając od góry - złamać mostek. Natrzeć solą wymieszaną z imbirem i kardamonem odstawić w chłodne miejsce, najlepiej do następnego dnia. W pomarańcze wbić goździki i kardamon. Indyka umyć, osuszyć. Masło podgrzać. Ciepłym masłem szprycować (przy użyciu strzykawki z igłą) pierś

królestwo garów
Kaczka pieczona z pomarańczami 100

kaczka, 1 łyżka startego, świeżego imbiru, 6 pomarańczy, 100 ml i 4 łyżki cukru, 1 płaska łyżeczka soli Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, skrzydełka i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Natrzeć imbirem, odstawić na godzinę. Pomarańcze dokładnie umyć. Cienko obrać 4 pomarańcze (najlepiej nożykiem do miękkich warzyw i owoców). Skórkę pokroić w cienkie paski

królestwo garów
Pasztet z kaczki ze śliwkami wędzonymi 118

gotowanego mięsa z kaczki*, 400 g wątróbki drobiowej – najlepiej kaczej, 1 bułka typu kajzerka, 3 jajka, sól, imbir mielony, gałka muszkatołowa, 100 ml tłuszczu z kaczki, 50 ml śliwowicy, 100 g śliwek wędzonych, 2 łyżki cukru Smalec z kaczki robię sama. Gdy kupuję kaczkę odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Śliwki(...)mięso razem z wątróbką, i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Do masy mięsnej dodać tłuszcz, śliwki wraz ze śliwowicą i dokładnie wymieszać dodając do smaku sól, gałkę muszkatołową i imbir. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec

królestwo garów
Pasztet z gęsi z gruszką 137

gotowanego mięsa z gęsi*, 400 g wątróbki drobiowej – najlepiej gęsiej, 1 bułka typu kajzerka, 3 jajka, sól, imbir mielony, 100 ml tłuszczu z gęsi, 50 ml sherry, 1 duża, twarda gruszka, 2 łyżki cukru Smalec z gęsi robię sama. Gdy kupuję gęś odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Gruszkę umyć, obrać(...)środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Do masy mięsnej dodać tłuszcz, gruszki, wlać sherry i dokładnie wymieszać dodając do smaku sól i imbir. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około

królestwo garów
Dietetyczne ciasto marchewkowe z orzechami i rodzynkami 255

Zapraszam na w pełni dietetyczne, aromatyczne ciasto marchewkowe. Jest idealne, pachnie cynamonem i imbirem. Jest zdrowe, zawiera dodatek miodu oraz świeżą marchewkę. Jeśli nigdy nie próbowaliście takiego ciasta, zapewniam, że ten przepis jest w sam raz na początek. Na blogu znajdziecie jeszcze jeden, nieco inny przepis na takie ciasto. Gorąco polecam!   Składniki : 400 g marchewki  130 g mąki(...)owsianej  4 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cynamonu szczypta imbiru 30 g orzechów włoskich 50 g bakalii (rodzynek, żurawiny, śliwek) Polewa: pół opakowania serka kremowego 2 łyżki soku pomarańczowego lub z cytryny cukier puder do smaku Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Orzechy i bakalie posiekać. Białka ubić na sztywną pianę

Chocolate Muffin Blog
Kurczak tikka masala 167

Składniki na dwie porcje. Składniki: 2 piersi kurczaka 150 g jogurtu (gęsty) 1 łyżka mieszanki przypraw garam masala 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 cebula 1 puszka pomidorów całych Sól do smaku Olej do smażenia Przepis: Do miseczki dodajemy starty imbir, wyciśnięty przez praskę czosnek, garam masalę, sok z cytryny, sól

Emcia Pichci
Molee – INDYJSKIE CURRY RYBNE W OSTRYM SOSIE KOKOSOWYM ( z ryżem ) 119

obiad. SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z dorsza – 250 g * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * świeża chili – 1 szt * mąka pszenna – 1 płaska łyżka * imbir, kolendra, sól – 1 szczypta * kurkuma, nasiona gorczycy – 1 łyżeczka * mleczko kokosowe – 180 ml * sok z cytryny – 1 łyżka DODATKOWO: * olej do smażenia * ryż * szczypiorek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy szczyptę imbiru i kolendry, kurkumę i nasiona gorczycy – przesmażamy by wydobyć aromat. Mleko kokosowe mieszamy z sokiem z cytryny, mąką i szczyptą soli, a następnie wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę kawałki dorsza, przykrywamy

Ostra na Słodko
CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM CHAŁWOWYM 147

brązowego cukru 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 50 g wiórek kokosowych 200 g mąki 2 łyżeczki świeżo startego imbiru po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia  Jajka ubijamy do podwojenia objętości. Dodajemy cukier i ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich(...)obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodajemy marchewkę, orzechy, imbir, wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łącząc wszystkie składniki.  Przekładamy do małej formy 21 x 21 cm lub tortownicy (22cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Pieczemy

bistro mama
Grejpfrutowo- - imbirowy syrop na infekcje Siostry Ewy. Smaczny i zdrowy wyrób domowy naturalnie wspomagający odporność. 102

upierdliwie długotrwała infekcja zaatakowała nasze dzieciuchy, miałam okazję podejrzeć tę prostą i smaczną recepturę leczniczą. Oto ona: Składniki: 4-5 średnich cebul 4-5 ząbków czosnku kawałek świeżego imbiru (ok 5-6 cm) 1 różowy grejpfrut 1/2 cytryny 4-5 łyżek cukru Przygotowanie: Cebulę, czosnek i imbir obieramy ze skóry. Kroimy w plastry (cebulę ewentualnie w kostkę). Zasypujemy cukrem

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania