gotowanego mięsa z kaczki*, 400 g wątróbki drobiowej – najlepiej kaczej, 1 bułka typu kajzerka, 3 jajka, sól, imbir mielony, gałka muszkatołowa, 100 ml tłuszczu z kaczki, 50 ml śliwowicy, 100 g śliwek wędzonych, 2 łyżki cukru Smalec z kaczki robię sama. Gdy kupuję kaczkę odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Śliwki(...)mięso razem z wątróbką, i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Do masy mięsnej dodać tłuszcz, śliwki wraz ze śliwowicą i dokładnie wymieszać dodając do smaku sól, gałkę muszkatołową i imbir. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec
królestwo garówgotowanego mięsa z gęsi*, 400 g wątróbki drobiowej – najlepiej gęsiej, 1 bułka typu kajzerka, 3 jajka, sól, imbir mielony, 100 ml tłuszczu z gęsi, 50 ml sherry, 1 duża, twarda gruszka, 2 łyżki cukru Smalec z gęsi robię sama. Gdy kupuję gęś odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Gruszkę umyć, obrać(...)środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Do masy mięsnej dodać tłuszcz, gruszki, wlać sherry i dokładnie wymieszać dodając do smaku sól i imbir. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około
królestwo garówZapraszam na w pełni dietetyczne, aromatyczne ciasto marchewkowe. Jest idealne, pachnie cynamonem i imbirem. Jest zdrowe, zawiera dodatek miodu oraz świeżą marchewkę. Jeśli nigdy nie próbowaliście takiego ciasta, zapewniam, że ten przepis jest w sam raz na początek. Na blogu znajdziecie jeszcze jeden, nieco inny przepis na takie ciasto. Gorąco polecam! Składniki : 400 g marchewki 130 g mąki(...)owsianej 4 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cynamonu szczypta imbiru 30 g orzechów włoskich 50 g bakalii (rodzynek, żurawiny, śliwek) Polewa: pół opakowania serka kremowego 2 łyżki soku pomarańczowego lub z cytryny cukier puder do smaku Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy i bakalie posiekać. Białka ubić na sztywną pianę
Chocolate Muffin BlogSkładniki na dwie porcje. Składniki: 2 piersi kurczaka 150 g jogurtu (gęsty) 1 łyżka mieszanki przypraw garam masala 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 cebula 1 puszka pomidorów całych Sól do smaku Olej do smażenia Przepis: Do miseczki dodajemy starty imbir, wyciśnięty przez praskę czosnek, garam masalę, sok z cytryny, sól
Emcia Pichciobiad. SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z dorsza – 250 g * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * świeża chili – 1 szt * mąka pszenna – 1 płaska łyżka * imbir, kolendra, sól – 1 szczypta * kurkuma, nasiona gorczycy – 1 łyżeczka * mleczko kokosowe – 180 ml * sok z cytryny – 1 łyżka DODATKOWO: * olej do smażenia * ryż * szczypiorek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy szczyptę imbiru i kolendry, kurkumę i nasiona gorczycy – przesmażamy by wydobyć aromat. Mleko kokosowe mieszamy z sokiem z cytryny, mąką i szczyptą soli, a następnie wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę kawałki dorsza, przykrywamy
Ostra na Słodkobrązowego cukru 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 50 g wiórek kokosowych 200 g mąki 2 łyżeczki świeżo startego imbiru po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy do podwojenia objętości. Dodajemy cukier i ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich(...)obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodajemy marchewkę, orzechy, imbir, wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łącząc wszystkie składniki. Przekładamy do małej formy 21 x 21 cm lub tortownicy (22cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Pieczemy
bistro mamaupierdliwie długotrwała infekcja zaatakowała nasze dzieciuchy, miałam okazję podejrzeć tę prostą i smaczną recepturę leczniczą. Oto ona: Składniki: 4-5 średnich cebul 4-5 ząbków czosnku kawałek świeżego imbiru (ok 5-6 cm) 1 różowy grejpfrut 1/2 cytryny 4-5 łyżek cukru Przygotowanie: Cebulę, czosnek i imbir obieramy ze skóry. Kroimy w plastry (cebulę ewentualnie w kostkę). Zasypujemy cukrem
Kuchnia po mojemuchudego podgardla ok. 40 dag wątroby wieprzowej 4 suche kajzerki 4-5 jajek sól, pieprz ziarnisty 4-5 listków laurowych 4-5 ziaren ziela angielskiego 2-3 ziarna jałowca imbir mielony 1 szt gałki muszkatołowej Przygotowanie: Umyte mięso dusimy w bardzo małej ilości wody wraz z przyprawami (pieprz, listek, ziele, jałowiec) w odpowiednio dużym garze. Nie dodajemy tylko wątroby(...)wywar odcedzamy i wlewamy do mięsa. Dodajemy też jajka i dokładnie wyrabiamy. Trochę to trwa i siły fizycznej wymaga. Pasztet przyprawiamy najpierw solą i pieprzem. Doprawiamy do smaku mielonym imbirem i tartą gałką muszkatołową (ja na taką ilość mięsa zużyłam niecałą sztukę). Dobrze wyrobioną masę wykładamy do wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą wąskich blaszek. Wyrównujemy (jak to Mama
Kuchnia po mojemułyżka kiełków fasoli Mung 1 łyżka pędów bambusa ok 50 ml mleka kokosowego słoiczek czerwonej pasty curry dobrego producenta Przygotowanie: Pierś kroimy w grubą kostkę. Przyprawiamy solą pieprzem, imbirem. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy na rumiano mięso wraz z kiełkami oraz bambusem. Na drugiej patelni podsmażamy warzywa z imbirem i sokiem z cytryny. Kiedy są miękkie przerzucamy do mięsa. Mieszamy
Kuchnia po mojemufamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 400 ml mleczka kokosowego filet z kurczaka 2 małe cebule 2 ząbki czosnku ¼ łyżeczki imbiru ½ cytryny 1 łyżka cukru 3 łyżki curry 1 łyżka sosu sojowego 4 czubate łyżki masła orzechowego Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju. Następnie dodać imbir i curry, ciągle
kulinarnyswiatdomiśniadanie na dobry początek dnia:) Jem zdrowo: nasiona chia z jogurtem i jabłkiem Drukuj przepis Składniki 200 gram jogurtu 0% 1 małe jabłko 3 łyżki nasion chia szczypta cynamonu, imbiru listonic_name = "Jem zdrowo: nasiona chia z jogurtem i jabłkiem (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "200 gram jogurtu 0% 1 małe jabłko 3 łyżki nasion chia szczypta cynamonu(...)imbiru " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Jogurt mieszamy z nasionami chia. Odstawiamy na pół godziny. Jabłko trzemy na grubych oczkach. Układamy jogurt, jabłko posypujemy przyprawą. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length
CoolinarniePLprzywarło do garnka. Kiedy ryż jest miękki, wyciągam korę laski wanilii, dodaję sok z cytryny, mieszam i podaję z karmelizowanymi gruszkami. 1 średniej wielkości gruszka 2 łyżeczki miodu szczypta imbiru mielonego Gruszki myję, wydrążam środek i usuwam ogonek. Następnie kroję w plasterki. Na patelni rozgrzewam miód i gdy będzie gorący, układam plastry owocu. Posypuję delikatnie imbirem, karmelizuję z obu stron
W kuchni Karmel-itkiugotowanym na sypko ryżem basmati lub chlebkami naan. Składniki: 500 g udek bez skóry i kości lub piersi kurczaka na marynatę: 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki chilli łyżeczka garam masali łyżeczka kurkumy spora szczypta soli na sos: 2 łyżki masła łyżeczka nasion kuminu łyżeczka ziaren kolendry cebula szczypta mielonego kardamonu łyżka garam(...)masali szczypta chilli 4 pomidory łyżeczka cukru 1/2 szklanki śmietany sól Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Kurczaka pokroić w większą kostkę i wymieszać z marynatą. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i ustawić na funkcję grill. Blaszkę wyłożyć folią. Ułożyć na niej kawałki zamarynowanego kurczaka
wyzwania kuchennecukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 żółtka szczypta soli Składniki na nadzienie: 1 kg gruszek 0,8 kg jabłek 150 g cukru 2 łyżki świeżo startego imbiru skórka otarta z 2 cytryn sok wyciśnięty z 2cytryn 4 łyżeczki żelatyny Krem czekoladowy: 150 g czekolady 250 g serka mascarpone Gruszki w czerwonym winie: 3 gruszki 1,5 szklanki czerwonego(...)Przygotować nadzienie: Owoce obrać, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w kostkę. Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier i smażyć na małym ogniu aż owoce puszczą sok. Dodać imbir, skórkę i sok z cytryny. Gotować aż część owoców się rozpadnie. Dodać żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja żelatynę dodawałam do gorących owoców i dokładnie mieszałam aż żelatyna się
Mama GotujeMimo to ciasto to jest warte tego zachodu. Składniki: Podkład: 8 jajek 25 dkg orzechów włoskich 20 dkg cukru 3 kopiaste łyżki bułki tartej sok z 1 cytryny szczypta imbiru szczypta soli Krem: 50 dkg sera mascarpone 200 ml śmietanki 30% 6 łyżek mleka 1 łyżka soku z cytryny 3 opakowania cukru waniliowego (48g) 3 łyżki startej czekolady Dodatkowo: wiśnie(...)zalewie mocna herbata kieliszek wódki Wykonanie: 1. Podkład: Orzechy zmielić na proszek, białka ubić na sztywną pianę, żółtka ubić z cukrem Do żółtek dodać imbir, sól, sok z cytryny i bułkę tartą, ubijać jeszcze przez chwilę. Dodać orzechy i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 o C przez około 40 minut. Gotowy
Mama Gotuje