naczyniu, które możemy potem włożyć do piekarnika. Ja robiłam ją w garnku żeliwnym. Zapiekanka wyszła świetnie. Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 kopiasta łyżeczka świeżo startego imbiru 1 świeża papryczka chilli 500 g mielonego mięsa sól morska pieprz 1 łyżeczka zmielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki ½ szklanki ryżu 1 szklanka(...)szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni 1 puszka pomidorów olej Wykonanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 180 o C. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Do cebuli dodać mielone mięso, smażyć aż całe mięso zmieni kolor. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną papryczkę chilli i resztę przypraw. Smażyć
Mama Gotujebiały lub zabarwiony kakaem albo barwnikami spożywczymi. Tuż przed świętami życzę wszystkim Zdrowych i Spokojnych Świąt. Składniki: 2 ½ szklanki mąki ⅔ szklanki cukru 3 łyżeczki kopiaste cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru 1 płaska łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki miodu 100 g masła 2 jajka lukier: cukier puder sok z cytryny barwniki spożywcze, kakao Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem(...)cynamonem, imbirem, kardamonem i sodą. Dodać resztę składników tj. jajka, miód i masło a następnie zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dosypać mąki. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wycinać ciastka. Piec w temperaturze 180 o C przez 8 - 10 minut (w zależności od grubości ciastek), ciastka ostudzić. Przygotować lukier (Lukier przygotowuje partiami po porcji z około
Mama Gotujecebule 2 papryki 1 marchew 1 pietruszka 5 ziemniaków 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 6 łyżek makaronu zacierki sól czerwona ostra papryka czerwona słodka wędzona papryka ¼ łyżeczki imbiru szczypta cynamonu liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego olej dosmażenia Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, mięso pokroić w dużą kostkę. W dużym garnku cebulę zeszklić na oleju, a następnie dodać(...)mięso i smażyć aż całe zmieni kolor. Mięso zalać wodą,dodać liść laurowy,ziele angielskie, paprykę ostrą, paprykę wędzoną, imbir i cynamon, doprowadzić do wrzenia i gotować przez godzinę aż mięso zmięknie. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać, papryki umyć i usunąć z nich gniazda nasienne. Ziemniaki i paprykę pokroić w kostkę, marchew i cebulę pokroić w plastry.Warzywa dodać do zupy
Mama Gotujepokrojoną paprykę, cebulę i czosnek wsypujemy na patelnię do boczku, razem mieszamy, przykrywamy pokrywką i chwilkę razem smażymy. składniki na sos: 150 g śmietany 18 % 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka przyprawy curry sól, pieprz ponadto: 2 łyżki posiekanego szczypiorku wykonanie: Śmietanę łączymy ze startym imbirem, przyprawą curry doprawiamy solą i pieprzem. Sos wlewamy na patelnię do podsmażonych składników
Domowy Smak Jedzeniaryżu brązowego pęczek szczypiorku pół pomidora 16-18 krewetek 250 ml przecieru pomidorowego 300 ml mleczka kokosowego 2 łyżeczki cukru 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki kurkumy w proszku szczypta imbiru w proszku szczypta curry w proszku 1 suszona papryczka chilli szczypta soli szczypta pieprzu 2-3 łyżki masła Przygotowanie: 1. Na patelnię wlać przecier pomidorowy, dodać sól, pieprz oraz cukier(...)oraz mleko kokosowe, gotować kolejne 10 minut. 3. Na drugiej patelni podsmażyć przez około 1-2 na maśle: posiekany szczypior oraz pokrojony w kosteczkę pomidor dodać wyciśnięty czosnek, curry, imbir oraz kurkumę 4. Dodać krewetki- delikatnie je posolić. Smażyć po 2 minuty na każdej stronie. 5. Przełożyć krewetki z przyprawami do sosu. Gotować na małym ogniu jeszcze przez około
KreatywnePinyPyszna i zdrowa wersja tradycyjnego deseru. Składniki: 200 g brązowego ryżu ulubione mleko 3-4 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki imbiru szczypta kardamonu sok z cytryny ksylitol (lub cukier) olej do posmarowania formy Ugotuj ryż na mleku. Obierz i pokrój jabłka na większe kawałki. W szerokim rondlu rozgrzej kilka łyżek wody, dodaj pokrojone jabłka, cynamon, imbir i kardamon. Duś
Qlinarnie i Qlinarnielodówce a potem delektować się jego smakiem. Składniki: - 500 g mascarpone - 400 g śmietany kremówki - 2 tabliczki gorzkiej czekolady - skórka otarta z 2 pomarańczy - 1/2 łyżeczki cynamonu - szczypta mielonego imbiru Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z serkiem mascarpone. Kremówkę ubijamy i łączymy z serkiem, dodajemy cynamon, imbir oraz otartą skórkę z pomarańczy. Mus przekładamy do pucharków
Zainspirowana w kuchniduża cebula - 6 ząbków czosnku - ok.2,5l bulionu lub wody (dałam 1l wywaru od parzenia szynki i ponad 1,5l wody) - 1 łyżeczka kurkumy - 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego imbiru - 1/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - chili, sól i świeżo mielony pieprz (dałam kolorowy) - olej kokosowy lub masło klarowane do podsmażenia cebuli - pęczek natki pietruszki - kilka plastrów wędzonej szynki, ogonówki lub boczku(...)mniejszym palniku ok.20-25 minut. Gdy warzywa zmiękną, blendujemy dokładnie całą zawartość garnka (użyłam ręcznego blendera), uzupełniamy wodą lub bulionem do pożądanej konsystencji, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, chili, imbirem, gałką muszkatołową i kurkumą. Dodajemy także przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Podajemy posypane natką pietruszki i podsmażonymi kawałeczkami szynki wędzonej lub boczku. Smacznego
Smaczne Zdroweugotowałam :) Zupa ma ciekawy smak i może być bazą do różnych wariacji na jej temat. Konrad dodał do niej sok z pomarańczy, ja wykorzystałam grejpfruta. Myślę, że dodatek świeżego imbiru (bez owocowego soku) tez byłby smaczny. Samo przygotowanie nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Wydaje mi się też, że za taką zupę podziękuje nam nasza cera, bo przecież marchew bogata(...)ugotować całość do miękkości. Po ugotowaniu zupę zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Zupę doprawić sokiem wyciśniętym z grejpfruta, solą, cukrem i odrobiną ostrej papryki. Można dodać również starty imbir, jeśli ktoś lubi. Podawać na ciepło lub zimno. Wspaniale smakuje z dodatkiem słodkiej śmietanki. Czyż ta zupa nie wygląda jak słońce na talerzu
Codzienna kuchnia niecodziennamarchewki listki sałaty Pak Choi 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : do ziemniaków z płatkami kwiatów, rozmarynem i pieprzem pieprz ziołowy papryka słodka imbir świeży estragon czosnek granulowany Filet z piersi myjemy, odsączamy wodę i oczyszczamy. Kroimy na małe kawałki. Polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i obtaczamy w niej mięso. Posypujemy(...)pieprzem ziołowym, czosnkiem granulowanym, papryką słodką, imbirem i świeżym estragonem. Piersi kurczaka odstawiamy na bok. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry, po czym obsypujemy ziołami i przyprawami do ziemniaków z płatkami kwiatów, rozmarynem i pieprzem. Marchewki myjemy i obieramy. Mięso układamy na folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru, ziemniaki również na kawałkach folii na 2 poziomie. Urządzenie włączamy
Parowar Facetachandra trzymała się ode mnie jak najdalej, idę do kuchni. Robię kolejne muffinki, tym razem z imbirem i gruszkami. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z dużym kubkiem kawy z mlekiem i odrobiną cynamonu :) Składniki suche 180 g mąki3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki imbiru mokre1 szklanka mleka2 jajka125 g masła Dodatkowo2 gruszki1/2
Pink Envelopejogurtu naturalnego wody tyle, żeby zagnieść elastyczne ciasto Nadzienie: 1 spory ziemniak 2 średnie marchewki kilka różyczek brokułów trochę cieciorki z puszki (nie musi być) centymetr startego imbiru pojedyncza pierś z kurczaka jedna posiekana cebula siekana natka kolendry pół łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka kminku 1/2 łyżeczki kminku mielonego posiekana świeża papryczka chilli - do smaku 1/2 łyżeczki kurkumy(...)Kurczaka pokroić w małą kostkę, posypać odrobiną soli i curry i uzmażyć. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać gorczycę. Kiedy ziarenka zaczną strzelać dodać pozostałe przyprawy, imbir i chilli, lekko podsmażyć, żeby wydobyć smak i aromat przypraw. Dodać warzywa, natkę kolendry i kurczaka, posolić i dusić wszystko razem kilka minut. Farsz powinien
Kulinarne Inspiracjeżeby nawet mój mały, półtoraroczny buntownik mógł spróbować;) Składniki podwójna pierś kurczaka 2 średnie marchewki czerwona papryka mała cukinia zielona fasolka (najlepsza ta cienka) średnia cabula 3 cm kawałek imbiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu pieprz łyżka oleju roślinnego łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki wody kolendra Przygotowanie Cebulę pokroić w piórka, pozostałe warzywa w słupki. Fasolkę obgotować przez(...)minut w lekko osolonej wodzie. Kurczaka pokroić w paski, podsmażyć na oleju, dodać warzywa - także fasolkę, smażyć razem 5 minut. Sos sojowy, miód i imbir wymieszać ze szczyptą pieprzu. Tak przygotowany sos wlać na patelnię, wszystko pogotować razem na patelni przez 5-10 minut, aby warzywa nieco zmiękły, ale nadal były chrupiące. Zdjąć z patelni kurczaka i warzywa
Kulinarne Inspiracjenieduża cukinia kilka małych pieczarek 2 średniej wielkości marchewki średnia cebula 1/2 pęczka kolendry 5 łyżek sosu sojowego jasnego czubata łyżka miodu sok i skórka z jednej limonki świeży imbir (kawałek ok 3cm) 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Cebule pokroić w piórka, paprykę i marchewkę w słupki, pieczarki i cukinię w plasterki. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego(...)czasu do czasu (ja zaczęłam od marchwi, później cebula, pieczarki i reszta). W misce lub miarce wymieszać miód, sos sojowy i sok z limonki. Dodać starte na drobnych oczkach imbir, czosnek i skórkę limonki. Wszystko dobrze wymieszać. Wlewać po łyżce do smażących się warzyw. Warzywa i sos który na dnie powstanie powinny być dość słone i ostre. W razie potrzeby
Kulinarne Inspiracjepapryczek jalapeno, z usuniętymi nasionami i posiekane w drobną kostkę (dodaj więcej jeżeli lubisz dania bardziej pikantne) 4 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki startego świeżego imbiru 1 liść laurowy 3 łyżeczki garam masala 1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki płatków chilli (więcej jeżeli lubisz pikantne dania) 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu(...)cebulę, paprykę, sól i pieprz i smaż bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną mięknąć, przez około 6 do 7 minut. Dodaj papryczki jalapeno, czosnek i imbir i smaż przez minutę, cały czas mieszając. Następnie dodaj liść laurowy, 2 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala, kolendrę, kmin, płatki chilli, cynamon, kardamon, goździki i gałkę muszkatołową i smaż cały
karmelowy