imbir - 9508 przepisów (strona:283/634)

Ośmiornica duszona z batatami i pomidorami 170

pokrojone w plasterki 4 szklanki wywaru najlepiej rybnego - może byc warzywny 400 g - puszka pokrojonych pomidorów 1 szklanki białego wytrawnego wina  sól, pieprz 1/4 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki imbiru oliwa z oliwek duży pęczek kolendry sok z cytryny, chili do doprawienia przygotowanie Ośmiornicę, o ile  kupiliście  mrożoną,  rozmrozić, najlepiej przez noc, w lodówce. Rozmrożoną opłukać, oczyścić(...)często mieszając i pilnując aby warzywa się nie zbrązowiły. Wlać wino, dodać pomidory, ośmiornicę, bulion, wrzucić pokrojone w kostkę bataty. Posolić i popieprzyć do smaku, dodać kardamon i mielony imbir. Przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na dwie godziny. Podawać posypane kolendrą. Smacznego

Stare Gary
Gulasz z serc indyka z kurkami 184

indyczych serc 250 g kurek (świeżych lub mrożonych) 2 szklanki bulionu 3 niezbyt duże marchewki 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 2 goździki sól pieprz Sposób przygotowania: Serca dokładnie umyć, tak by usunąć pozostałości krwi. Odciąć i odrzucić górną część każdego serca, w której są osadzone(...)gotować na małym ogniu przez 45 minut. Ponownie odsączyć na sicie, włożyć z powrotem do garnka i zalać 2 szklankami wrzącego bulionu. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, gałkę muszkatową, imbir, paprykę i goździki i gotować pod przykryciem 15 minut. Dodać kurki i gotować kolejny kwadrans. Marchew pokroić w talarki. Dodać do serc i gotować, aż będzie miękka (potrwa

W SMAK
Zupa tajska z mleczkiem kokosowym 368

łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka zielonej pasty curry 2 ząbki czosnku ok. 1/2 papryczki chili 1 szalotka 3 cm świeżego imbiru olej do smażenia makaron ryżowy (u mnie wstążki) sok z limonki Wykonanie: Do garnka wlewamy bulion. Pierś kroimy w paski. Chili, czosnek i imbir kroimy w kosteczkę, szalotkę w piórka

Kulinarne przygody Gatity
Ziemniaczki w marynacie 179

tradycyjnie, pieczonych , frytek (wiem nie zdrowe, ale my je bardzo lubimy :) czy w formie sałatki ziemniaczanej podaję też ziemniaki ze świeżymy ziołami z tego przepisu.   Składniki: ziemniaki ugotowane imbir świeży starty na tartce sok z połowy cytryny 1 łyżeczka sosu sojowego 1 ząbek czosnku świeże zioła u mnie nać pietruszki, bazylia, kolendra i szpinak sól, pieprz, domowa vegeta Ziemniaki(...)gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy w dużą kostkę. W misce mieszamy sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dodajemy posiekaną zieleninę. Do marynaty wrzucamy ziemniaki i dokładnie mieszamy. Ziemniaki najlepiej wstawić do lodówki by przeszły smakiem marynaty. Mmm pycha

NA MOIM TALERZU
Kurczak tandori 162

godziny. Polecam i zapraszam do zapoznania się z przepisem. Składniki: _______________________ 4 udka z kurczaka (1,20 kg)  2 łyżeczki przyprawy tandori masala  1 łyżka drobno startego imbiru szczypta cynamonu 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sok z połowy cytryny  1 łyżka miodu   1 łyżka koncentratu pomidorowego  2 łyżki oliwy lub oleju 150 ml jogurtu(...)płaska łyżeczka soli Sposób wykonania: _______________________ Do dużej miski wlać jogurt, olej, miód, sok z cytryny i koncentrat pomidorowy. Dodać wszystkie przypraw suche, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno starty imbir, wymieszać. Udka kurczaka przeciąć na pól i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę pod skórę na każdy kawałek.Tak zrobione udka przełożyć do miski z resztą marynaty

Gosia gotuje
Zupa szparagowo-kalafiorowa 128

wychodzi to znacznie taniej niż kupienie gotowych mrożonek. Składniki: 250 g zielonych szparagów 1/2 średniego kalafiora 1 cebula 1 marchewka  10 cm białego pora 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 korpus z kurczaka sok z jednej cytryny 100 g słodkiej śmietany sól i pieprz do smaku 2 jajka ugotowane na twardo kilka gałązek koperku Sposób przygotowania(...)ognia i przecedzić do drugiego garnka. Dodać różyczki kalafiora, pokrojone na 2-3 części  obrane szparagi za wyjątkiem główek ( te wrzucić na 5 minut przed końcem gotowania zupy), imbir i gotować kolejne 10 minut. Wlać sos sojowy, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z palnika i wlać śmietanę. Zupę nalać do miseczek i ozdobić plasterkami jajka oraz

Gosia gotuje
Makaron soba z tofu 168

sezamu 2 łyżeczki octu ryżowego 5 łyżeczek sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 4 łyżeczki oleju sezamowego 2 cebule dymki kilka gałązek kolendry kilka płatków chili 1 łyżeczka startego świeżego imbiru Sposób przygotowania:  Makaron ugotować al dante w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju. Odcedzić, nie przelewać wodą. Wrzucić do miski. Dodać ocet ryżowy, 2 łyżeczki oleju sezamowego(...)sojowy, miód, starty imbir  i pokrojoną dymkę. Wymieszać, doprawić  płatkami chili. Tofu pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni z pozostałym olejem sezamowym na złoty kolor. Makaron przełożyć do miseczek posypać ziarnami sezamu i kolendrą. Danie smakuje dobrze zarówno zaraz po przygotowaniu jak i na zimno. Smacznego

Gosia gotuje
Kurczak w kokosowej panierce 119

marudził, co jest zawsze dla mojej Mamy i dla mnie największym komplementem. Składniki: 4 udka z kurczaka (1 kg) 2 łyżeczki przyprawy tandori masala 1 łyżka drobno startego imbiru szczypta cynamonu 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sok z połowy cytryny  1 łyżka miodu  5-6 kropli tabasco  1 łyżka koncentratu pomidorowego  2 łyżki oliwy(...)łyżki bułki tartej Sposób wykonania: Do dużej miski wlać jogurt, olej, miód, sok z cytryny i koncentrat pomidorowy. Dodać wszystkie przypraw suche, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno starty imbir, wymieszać. Udka kurczaka umyć, osuszyć i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę pod skórę i na wierzch na każdą porcję mięsa.Tak zrobione udka przełożyć do miski

Gosia gotuje
Krem z pieczonych buraków z fetą na wywarze grzybowym 116

bulionu grzybowego ( u mnie z suszonych podgrzybków po gotowaniu ich do farszu na pierogi wigilijne ) 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka masła( można pominąć) 2 cm imbiru 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 cebula 2-3 zabki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Buraki umyć i osuszyć(...)obrać. Buraki zetrzeć na tarce lub mandolinie, aby uzyskać długie nitki buraków. Szklankę zostawić do dekoracji  zupy na talerzu, resztę przełożyć do garnka, dodać cebulę, czosnek, obrany starty imbir, (ziele, listki laurowe...umieszczam je w w woreczku przyprawowym, aby potem łatwiej je wyjąć). Zalać bulionem grzybowym  i gotować 15-20 minut, aby smaki się połączyły, Na koniec dodać

Gosia gotuje
Krem z dyni 116

dyniowy. Wykorzystujemy zapasy mrożonej dyni lub używamy świeżej. Smacznego! Składniki: 1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę 5-6 szklanek bulionu lub wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka imbiru sól pieprz Oliwę rozgrzać w garnku o grubym dnie  lub w woku. Włożyć dynię i podsmażyć ok. 3 minuty. Posypać imbirem i zalać bulionem lub wodą. Gotować

Chocolate Muffin Blog
Szybka szarlotka bez jajek 289

Składniki 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki grysiku 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg startych jabłek cynamon imbir (w proszku) 1 kostka margaryny (250g) lub masła W misce mieszamy suche składniki (poza przyprawami). Jabłka mieszamy z cynamonem i imbirem (jeśli jabłka są mało słodkie można dodać paczkę cukru wanilinowego). Przygotowujemy tortownicę – wykładamy papierem

kuchcikownia
Zupa krem z buraków. 155

ząbki czosnku  kawałek ostrej papryczki 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1,5 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz 1/2 łyżeczki imbiru Wykonanie: 1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni 2. Buraki dokładnie wyczyścić, zawinąć w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz) 3. Piec ok. 50-60 minut 4. Wystudzić, następnie pokroić w dużą(...)czosnek i papryczkę, chwilę podsmażyć 7. Dodać pokrojone buraki, mleko kokosowe, wodę i odrobinę soli. Gotować na małym ogniu 10-15 minut 8. Zmiksować blenderem, doprawić sokiem z cytryny, imbirem, ewentualnie solą i pieprzem. SMACZNEGO! 1 porcja zawiera: 400 kcal; 4,7 g białka; 34 g tłuszczów; 20 g węglowodanów; 2,3 g błonnika Oryginalny przepis pochodzi z jadłonomii (książka

Powiedz dietom nie
Rozgrzewająca grochówka z imbirem 136

kość schabowa pasek wędzonego boczku łyżka masła 3 średnie ziemniaki 2 marchewki łodyga selera naciowego 1 cebula 2 listki laurowe 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru sól pieprz świeżo zmielony natka pietruszki Wykonanie: Groch opłukać włożyć do garnka z kością  boczkiem i listkiem laurowym gotujemy około 30 minut Warzywa obrać pokroić w kostkę na patelni rozpuścić(...)obieramy mięso z kości i razem z  boczkiem  kroimy w kostkę dodajemy do zupy przelewamy połowę zupy do wysokiej miski rozdrabniamy blenderem łączymy z pozostałą zupą dodajemy imbir, przyprawiamy solą i pieprzem oraz natkę pietruszki podajemy gorącą z pieczywem. lub z grzankami Smacznego

kgwjanczewo
Grzaniec malinowo- korzenny 106

ponury, deszczowy dzień proponuję Wam piwnego grzańca. Doskonały na długie, zimowe wieczory. SKŁADNIKI: 500 ml piwa jasnego, 4 łyżki syropu malinowego, 10 sztuk goździków, szczypta imbiru mielonego, szczypta cynamonu. PRZYGOTOWANIE: Piwo przelewam do garnka. Podgrzewam na małym ogniu (nie gotuję!!!). Dodaję syrop malinowy, goździki, imbir oraz cynamon. Mieszam i nadal podgrzewam. Gorący napój przecedzam przez sitko, przelewam do szklanek

Tradycyjna kuchnia Kasi
Dahl, czyli indyjski gulasz z soczewicy 220

lekko rozgotowaną soczewicą. Intensywny w smaku i rozgrzewający dzięki przyprawom. Expresowy w przygotowaniu. Czy można chcieć więcej? Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 2 cm imbiru puszka pomidorów bez skóry 3 łyżki pasty pomidorowej 1 szklanka soczewicy 100 g mleka kokosowego szczypta kuminu, ziaren kolendry i cynamonu 2 łyżki oleju listki świeżej kolendry Przygotowanie: W garnku(...)rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek, imbir i chili. Mieszamy i uważamy żeby czosnek się nie przypalił. Dodajemy przyprawy- kumin, kolendrę i  cynamon i podsmażamy kolejne 3 minuty. Dodajemy pomidory z puszki wraz z płynem oraz pastę pomidorową. Dodajemy soczewicę i zalewamy 3 szklankami wrzątku. Gotujemy około 20 minut, aż soczewica zmięknie

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania