imbir - 9508 przepisów (strona:291/634)

GRUZIŃSKIE CIASTO HERBACIANE Z KORZENNYM CZAJEM I BAKALIAMI. 145

oleju kokosowego, - otarta skórka pomarańczy, - czaj korzenny - 2 łyżki czaju na 100 ml wody. - 4 łyżeczki powidła śliwkowego, (u nas domowe) - odrobina sody, - mąka owsiana bezglutenowa, szklanka - cynamon, kardamon, imbir, korzeń lukrecji, - po pół łyżeczki //Pokombinowałyśmy zmieniając proporcje, dodając czekoladę, zwiększając ilość bakalii, zamieniając zwykły olej/masło na olej kokosowy, dodając skórkę pomarańczy i... oczywiście zamieniając zwykłą herbatę(...)zareagują grymasem (swoją drogą - cukier trzcinowy to nie "biała śmierć", prawda?) :)) CZAJ KORZENNY. " Czaj korzenny - rozgrzewająca moc aromatycznych, korzennych przypraw połączona z czarną i zieloną herbatą. " czyli: herbata z imbirem, goździkami, cynamonem, kardamonem, anyżem, kolendrą i pieprzem czerwonym. Cudo. Cudo. Cudo. Teoretycznie ten korzenny przysmak się pije  ("Sposób przygotowania: 4 łyżki korzennego czaju zalej 0,5 litra wody

Wypisz Wymaluj
Surówka z pory i jabłka 144

jabłka 1 łyżkę suszonej żurawiny 1 łyżeczkę soku z limonki i cytryny 1 łyżeczka cukru 3 łyżki jogurtu 1 łyżka śmietany sałatkowej sól pół łyżeczki startego świeżego imbiru Wykonanie: Por przekrawamy na pół następnie kroimy w plasterki, posypujemy solą aby zmiękł. Jabłka obieramy, kroimy w cieniutkie talarki, skrapiamy cytryną. Wszystkie składniki łączymy z sobą dodajemy, śmietanę oraz jogurt. Mieszamy razem(...)dodajemy sok z limonki, cukier, imbir oraz żurawinę polewamy sosem surówkę delikatnie mieszamy. Smacznego

kgwjanczewo
Piernik Grand Porter 128

Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka ciemnego kakao 1,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej domowej) 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka cynamonu 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3/4 szklanki miodu 3/4 kostki masła 1 szklanka ciemnego piwa Grand 3 jajka(...)dużym rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego cukier, miód, cynamon, imbir, przyprawę do piernika i kakao. Wszystko mieszamy aż cukier sie rozpuści. Wlewamy piwo i czekamy aż wszystko się zagotuje. Ostawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy 2 szklanki mąki (0,5 szklanki dodajemy później). W oddzielnej misce ubijamy całe jajka, dodajemy je do masy i mieszamy. Następnie mieszamy

w mojej kuchni
Tofu z cykorią 84

łyżki sosu sojowego-do smaku 1 łyżka wina ryżowego Shao Hsing 2 łyżeczki olej rzepakowy 3 szalotki,  pocięte na plasterki 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru 4 cykorie przekrojone podlużnie 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka prażone ziarna sezamu  2-3 łyżki dżemu truskawkowego WYKONANIE Rozkładamy ręcznik kuchenny i kładziemy na nim pokrojone w kwadraty tofu(...)powidła  śliwkowe ,dżem truskawkowy, ketchup, sos sojowy i wino ryżowe,zagotowujemy. Podgrzewamy olej 2 łyżeczki w dużej patelni na średnim ogniu. Dodajemy  szalotki, czosnek i imbir,podsmażamy  mieszając, w ciągu pół minuty. Dodajemy  cykorie i smażymy , obracając, aż do jasnej zieleni,- 1 do 2 minut. Dodajemy   wodę , przykrywamy  i dusimy   do miękkości, około

w mojej kuchni
Poranne zdrowe śniadanie-zupa 264

imbiru  szczypta -świeży starty łyżeczka(...)litra wrzącej   wody ,kurkumy , 2 łyżki kaszy jaglanej  ,3 łyżki płatków owsianych, imbiru szczypta   ,    sól do smaku  .Te skladniki gotujemy okolo 25-30 minut.Po tym czasie dodajemy utarte jablko     ,wrząca woda do uzupełnienia zupki  lub mleko jak kto lubi, 5-6 orzechów wloskich posiekanych na kawałeczki

w mojej kuchni
Plywający makaron--rosół inaczej 119

łyżeczki imbiru(...)wrzątku dać kurczaka,szczypte kurkumy,kminek i gotujemy okolo półtorej godziny.Następnie dodajemy marchewkę ,pietruszkę,seler ,por.Do gotującego rosolu wrzucamy czosnek,imbir,pieprz cayenne,wegete.Dodajemy szczyptę bazylii.Pęczek zielonej pietruszki ,liście selera i kopru związujemy w pęczek i dodajemy do  rosołu.Gotujemy około 1 godziny.Po tym czasie wyjmujemy mięso i warzywa .W razie potrzeby uzupelniamy rosół wrzątkiem.Doprawiamy szczyptą

w mojej kuchni
Dżem brzoskwiniowy z kardamonem ,imbirem i lawendą.Confettura di pesche 89

Składniki: 50 g pektyny jabłkowej 2,5 kg dojrzałych brzoskwiń pół łyżeczki imbiru 60 dag  cukru trzcinowego kilka kropel soku z cytryny łyżeczka lawendy suszonej(...)Połowę miksuje. Wyrzucić  pestki. Pokrojone i zmiksowane  owoce zasypać  cukrem i zalać  świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy i cytryny.Kardamon ,lawende,liście suszone limonki  i imbir zalać 3/4 szklanki wrzącej  wody.Po naciągnięciu aromatu ,wodę dodac   do owoców.Wszystko przełożyć do garnka o grubym dnie i gotować  na małym ogniu, przez

w mojej kuchni
Flaki z żołądków drobiowych na ostro-Trippa con ventriglio di pollame piccanti 143

żołądków drobiowych indyczych ,3 marchewki ,pietruszka ,pół selera ,czosnek 5 ząbków ,2 cebule, kostka rosołowa,lub bulion przyprawy: imbir, gałka, papryka ostra i słodka , szczypta chilli, pieprz, sól, kilka kropel sosu sojowego,lub maggi              WYKONANIE(...)selera i razem podsmażyć na oleju,następnie dodać do żołądków.Na tym samym oleju podsmażyć 2 średnie cebule posiekane w kostkę i też dać do żołądków.Dodać płaską łyżeczkę imbiru i gałki muszkatołowej,czubatą łyżeczkę słodkiej papryki i trochę ostre.Całość uzupełnić jeszcze bulionem i wsypać sporo majeranku.Zrobić jasną zasmażkę z łyżki mąki i łyżki smalcu,dodać do flaczków

w mojej kuchni
KECZUP POMIDOROWO-ŚLIWKOWY-- PLUM di pomodoro 101

bardzo dojrzałych pomidorów, z wykrojonymi szypułkami i przekrojone na pół 600 g śliwek, wypestkowanych i przekrojonych na pół ilka ząbków czosnku-ilość zależy od gustu każdego kawałek świeżego imbiru, długości 3-4 cm, obrany i drobno posiekany 5 łyżki brązowego cukru 4 łyżki zaprawy cytrynowej sól i świeżo mielony czarny pieprz olej roślinny, lub olej z pestek winogron(...)Keczup zdjąć z ognia i zblendować.  Następnie przetrzeć keczup przez sito. Przetarty keczup  przelać z powrotem do garnka, w którym się gotował.    Dodać zaprawę cytrynową ,imbir,cukier,oraz sól do smaku, dokładnie wymieszać. Można dodać więcej cukru,- wszystko zależy od waszego smaku.Doprawiany keczup gotować na małym ogniu przez 1 - 2 godziny do czasu, aż będzie miał

w mojej kuchni
rozgrzewające ciastka---dolci di riscaldamento 106

Składniki 250g masła 100g cukru pudru 3-4 żółtka 340g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej szczypta soli 50g sezamu + do posypania wg. uznania pół czekolady chilli,imbir i kurkuma =1 łyżeczka  kurkumy ,pół łyżeczki imbiru i pół chilli,ilość można zwiekszyc ,według własnych upodobań.. Wykonanie

w mojej kuchni
Sajgonki z mięsem mielonym i makaronem 357

language:EN-US;} Składniki: 6 suszonych grzybów mun 100 g   makaronu ryżowego 1 marchewka 400 g mięsa mielonego 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego ¼ łyżeczki suszonego imbiru ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 mała cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 opakowania papieru ryżowego do sajgonek olej sól, pieprz Grzyby mun zalać ciepłą wodą i moczyć przez 1 godzinę(...)drobno posiekać. Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu. Wystudzić i drobno pokroić.   Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy startą na małych oczkach marchewkę, drobno pokrojoną cebulkę, czosnek oraz imbir, chwilę smażymy. Dodajemy mięso i grzyby. Gdy mięso nie będzie już surowe dodajemy sos sojowy, ocet i makaron. Dokładnie mieszamy i chwilę jeszcze smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

kulinarnyswiatdomi
Dressing egzotyczny. 96

wyciśnięty sok z 1 limonki Świeżo wyciśnięty sok z 1 mandarynki 1 łyżka oleju sezamowego  1 ząbek czosnku obrany i wyciśnięty  1 cm obranego i startego świeżego imbiru  1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie sosu sojowego) Przygotowanie tego dressingu jest banalnie proste, na samym początku starannie wymieszaj sok z owoców, następnie dodaj czosnek, imbir, oraz sos.  Wymieszaj

Wspólne smaki
KURCZAK PO TAJSKU Z ORZECHAMI NERKOWCA ( Thai chicken cashew ) 436

olej – 125 ml SOS: * bulion drobiowy – 150 ml * wytrawne sherry – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy. Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę(...)pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy. Wlewamy bulion, dodajemy sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek i imbir – podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy. Przesmażamy kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku odrobiną soli. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny. Pycha

Ostra na Słodko
DYNIOWO-PIECZARKOWY GULASZ imbirowy 159

razy i zawsze jemy go z prawdziwą przyjemnością, więc dzielę się :) Potrzebne będą: - pieczarki - ok. pół kilo, - dynia - ćwiartka większej lub połówka małej,  - cebula, olej, sól, pieprz, sproszkowany imbir. Żeby wszystko poszło sprawnie, zaczynamy od obrania cebuli i pieczarek. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucamy na patelnię z olejem, oprószamy pieprzem, mieszamy, dorzucamy pieczarki połamane w palcach na kawałki, solimy(...)wysuszenia i mamy własnej produkcji zdrową przekąskę do chrupania). W międzyczasie mieszamy trochę w patelni z pieczarkami.  Dynię kroimy w niezbyt małe kostki, dorzucamy do pieczarek, posypujemy sproszkowanym imbirem (łyżeczka dla dania aromatycznego, 2 łyżeczki dla pikantnego, 3 i więcej dla amatorów ognia w ustach ;)). Mieszamy i podlewany troszeczkę wodą, przykrywamy pokrywką. Teraz przygotowujemy pozostałą część obiadu

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
KURCZAK Z ORZECHAMI NERKOWCA NA OSTRO 397

olej – 125 ml SOS: * bulion drobiowy – 150 ml * wytrawne sherry – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy. Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę(...)pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy. Wlewamy bulion, dodajemy sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek i imbir – podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy. Przesmażamy kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku odrobiną soli. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny. Pycha

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania