sycące... w zupełności wystarczy dla 4-6 osób Składniki: 4 marchewki garść suszonych grzybów mun 2 pojedyncze piersi kurczaka 2 pory (białe części) 1 papryczka chili 2 cm świeżego imbiru (obranego ze skórki) 2 ząbki czosnku 2 opakowania gotowego sosu chińskiego bami goreng ok. 3 garści sezamu 1/2 opakowania makaronu chow mein sos słodko-pikantny chili Wykonanie: Grzyby mun wkładamy(...)Piersi podsmażamy na oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy marchewkę i chwilę dusimy. Następnie dodajemy cukinię, por, grzyby mun, papryczkę chili i starty na tarce o drobnych oczkach imbir i czosnek. Jeszcze chwilę dusimy tak aby warzywa były al dente. Całość zalewamy rozrobionym w wodzie (zgodnie z przepisem na opakowaniu) sosem bami goreng. Gotujemy
IMPRESJA SMAKUkokosowego 1 puszka krojonych pomidorów 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz łyżka skrobi kukurydzianej (opcjonalnie jakby sos był za rzadki) Składniki na marynatę do kurczaka: ok. 3 cm świeżego imbiru 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka zielonej pasty curry 6 łyżek oliwy sok z 1/4 cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz Dodatkowo: ryż świeży tymianek cytrynowy (opcjonalnie) Wykonanie: Marynata: Imbir
IMPRESJA SMAKUbraku rabarbaru użyłam dżemu z czarnej porzeczki który ostatnio robiłam. Najważniejsze w nadzieniu tych drożdżówek jest zachowanie równowagi pomiędzy słodkim, kwaśnym i prawie niewyczuwalną pikantną nutą jaką daje imbir. Dla ułatwienia można użyć gotowego budyniu waniliowego - najlepiej z prawdziwą wanilią. Składniki na 12 drożdżówek: 500 g mąki pszennej tortowej (typ 450) 300 ml mleka 100 g roztopionego masła 1 jajko(...)mleka 3 żółtka 50 g cukru waniliowego 20 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej Składniki na kruszonkę: 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 5 łyżek cukru 1 łyżeczka zmielonego imbiru 60 g roztopionego masła Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki 150 - 200 g (lub dżem z jakichkolwiek kwaśnych owoców) 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Wykonanie
IMPRESJA SMAKUugotowaniu nie traci cennych wartości odżywczych. Także jedzmy dynię jak najczęściej... Składniki: ok. 1 kg dyni (już obranej i upieczonej) 1 l rosołu drobiowego 1-2 łyżeczki suszonego imbiru sól, pieprz do smaku 2-3 garście obranych nasion słonecznika lub dyni 1-2 kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie) - ja nie dodawałam Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 C i wkładamy(...)skóry ( taki miękki miąższ bardzo łatwo wydrążyć). Odmierzamy ok. 1 kg miąższu i wrzucamy do garnka w którym jest rosół. Chwilę gotujemy. Następnie miksujemy na gładki krem. Doprawiamy imbirem, solą i pieprzem do smaku. 2-3 garście słonecznika prażymy na suchej patelni. Nalewamy zupę do miseczek i każdą porcję posypujemy uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Smacznego
IMPRESJA SMAKUprzepisie proponuję indywidualne doprawienie sosem chili, którego podstawą są małe pikantne papryczki czerwone i/lub zielone, sos rybny, cukier, sok z limonki i woda. Można też dodać świeży czosnek, imbir, trawę cytrynową, liście lub kawałki limonki. Do przygotowywania dań orientalnych polecam (w miarę możliwości) używanie świeżych azjatyckich ziół, przypraw, grzybów, owoców i warzyw, które można kupić w sklepach z żywnością orientalną(...)morską), 1/2 puszki mleczka kokosowego (chudego), 1/2 szklanki wody, 1 łodyga trawy cytrynowej, 2 małe papryczki chili, 1 pęczek dymki, 4 ząbki czosnku, 3 cm korzenia galangalu lub imbiru (w wersji łagodniejszej), 3 listki limonki kafir lub 1/3 limonki garść bazylii tajskiej (lub listki zwykłej), 1 łyżka sosu rybnego, sok z jednej limonki, 1 łyżeczka syropu z agawy
SzczyptaSmaQpomarańczy, 1 limonki, 150 gram suszonych śliwek, 0,5 litra czerwonego półwytrawnego wina, 3 marchewek, 1 jabłka, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, 3 cm korzenia imbiru, 50 gram masła, pęczka natki świeżej kolendry, 3 łyżeczek mielonego kardamonu, 3 goździków, 4 liści laurowych, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania ud kaczki(...)Obrane ze skórki marchewki starłem na tarce o średnich oczkach. Na tej samej tarce starłem również obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych jabłko oraz około trzycentymetrowy kawałek korzenia imbiru. Wszystkie składniki wymieszałem w miseczce. Dodałem do nich sok z jednej limonki, szczyptę soli, odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i pół pęczka drobno posiekanej natki kolendry. Całość jeszcze raz dokładnie
Wyprawy kulinarneDzisiaj banalnie prosta propozycja na lunch do pracy. Smaczna i pożywna. Wędzony łosoś, bagietka na zakwasie i imbir marynowany, to trzy składniki które bardzo mi smakują. Co tam jeszcze do tej kanapki włożyłam? Sami sprawdźcie ;-))) składniki: - bagietka na zakwasie - serek śmietanowy do smarowania - sałata masłowa - natka pietruszki - łosoś wędzony - ogórek zielony - imbir marynowany Smacznego! Smakowało? Podaj dalej
SMYKWKUCHNIPół główki kapust pekińskiej Pół woreczka kaszy jaglanej Pół puszki czerwonej fasolki 1-2 gałązki selera naciowego (ma dość intensywny smak ) Imbir w korzeniu 2 plasterki (w zależności od preferencji) 1 ząbek czosnku Zioła prowansalskie Przyprawa curry Pieprz czarny Sól Pieprz ziołowy(...)wrzucam pieczarki i podlewam niewielką ilością wody. Dodaję do nich pół kostki rosołowej, przykrywam pokrywką i duszę na małym ogniu do miękkości. Obieram czosnek i imbir, kroję warzywa w drobną kostkę i dodaję do pieczarek. Grzyby doprawiam pozostałymi przyprawami, a następnie odparowuję z nich wodę. Wszystkie ugotowane składniki odstawiam do wystygnięcia
Zdrowo i kolorowosmaczne. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 szklanki ciepłej wody 1 papryczka chilli bez pestek 1/2 łyżeczki zielonego kardamonu mielonego 1 łyżeczka nasion kolendry 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1/2 cytryny sól,pieprz 1 łyżka masła klarowanego Wykonanie Mięso pokroić w kostkę 3x3 cm, oprószyć je delikatnie solą i pieprzem oraz(...)gałką muszkatołową. W rondlu rozgrzać masło klarowane i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Do podsmażonej na rumiano cebuli dodać posiekaną papryczkę chilli, kardamon, imbir, cynamon i wyciśnięty sok z cytryny, a następnie mięso. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć aż mięso będzie rumiane. Wlać wodę i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem
O kuchni z uczuciemporanną rozgrzewkę ciała i zmysłów. Kasza jaglana z musem owocowym + gorąca czekolada Kasza: pół szklanki kaszy jaglanej; 375 ml mleka; szczypta cynamonu; centymetrowy pasek świeżego imbiru (starty); 10 g orzechów włoskich; 10 g żurawiny. Mus owocowy: średniej wielkości gruszka; średniej wielkości, słodkie jabłko; 5 g miodu; płaska łyżeczka masła śmietankowego; goździki; odrobina szafranu. Gorąca czekolada(...)opakowania gorzkiej czekolady ; 250 ml mleka; 10 g kakao; jedna suszona papryczka chili. Zaczynamy tworzyć. Do garnka wlewam mleko z cynamonem oraz startym imbirem i zaczynam podgrzewać. Kiedy mleko zacznie się lekko "unosić" przekładam kaszę przepłukaną trzy razy na zmianę zimna-ciepła-zimna woda. Przykręcam palnik, przykrywam garnek pokrywką i gotuję około 15 minut aż kasza
Życie na widelcumarchew 1 duży por 20 gag. pieczarek 2 serki topione 1,5 litra wywaru z bulionu warzywnego 0,200 ml śmietanki 30 % 1 łyżka smalcu gęsiego mielona ostra papryka, imbir mielony sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Por oczyszczamy następnie kroimy w piórka, marchewkę obieramy przekrajmy wzdłuż i kroimy w plasterki, pieczarki myjemy i również kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy(...)smalec, dodajemy mięso mielone oraz ostrą mielona paprykę oraz imbir i chwilę smażymy. Następnie wrzucamy wszystkie warzywa, smażymy ok 15 minut często mieszając. Dorzucamy serek topiony z zalewamy całość bulionem warzywnym całość gotujemy ok 35 minut (aż dobrze rozpuści się serek), na koniec wlewamy śmietankę oraz dodajemy przyprawy do smaku gotujemy ok 5 minut. Nasze propozycje podania to bułka
kgwjanczewowięc mogę Wam rzec: Na zdrowie i Smacznego! ;-) SKŁADNIKI: - pierś z kurczaka podwójna - 2 marchewki - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki pasty z dyni - chili z ziarenkami (ostre! ;-) ) - odrobina imbiru świeżego - puszka mleka kokosowego - natka pietruszki - curry oryginalne - kasza jaglana ugotowana - sól, - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 łyżki oleju rzepakowego - około 1/2 szklanki wody (opcjonalnie) - 2 łyżki płaskie mąki(...)kukurydzianej W rozgrzanym woku smaż pokrojonego w kostkę kurczaka, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany imbir. Marchew kroimy na cieniutkie paseczki -makaron. Smażymy razem z kurczakiem około 10 minut. Dodajemy chili, curry, mleko kokosowe, dynię i dusimy około 12 minut. Możecie zagęścić mąką kukurydzianą jeżeli lubicie gęsty sos, po prostu mąkę wsyp do sosu i szybko wymieszaj
SMYKWKUCHNIpozmieniałam co-nieco :) Składniki dla 2 osób: 250 g średnich krewetek, oczyszczonych 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 szklanka wiórków kokosowych 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 cm imbiru, drobno posiekany 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki sosu rybnego 4 liście limonki kaffir, porwane na kawałki 2 liście bananowca CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)małej patelni mieszamy olej, czerwoną pastę curry, czosnek, imbir i wiórki kokosowe. Smażymy kilka minut, aż mieszanka puści aromat. Wlewamy sos rybny, dodajemy cukier i zdejmujemy z ognia. Dodajemy krewetki i dokładnie mieszamy. 2. Na środku liścia bananowca wykładamy połowę krewetek i posypujemy połową liści limonki kaffir. Zawijamy w paczuszkę. Czynność powtarzamy z drugim liściem i resztą krewetek. 3. Paczuszki
Tajskie smakipikantna marynata nie jest dla tchórzy! Składniki: 3 łyżki świeżego imbiru, obranego i posiekanego 1 mała cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki 6 obranych ząbków czosnku ⅓ szklanki oliwy z oliwek 1¼ szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki mielonego kminku 1½ łyżki garam masala 1½ łyżeczki mielonej kurkumy 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie: W misce robota kuchennego wymieszać imbir, cebulę
naRuszcienapoju dosypać cukier lub posłodzić miodem już w kubku. GRZANE WINO Składniki (na 2-3 porcje): 0,75 czerwonego wina 1 pomarańcza 5-6 suszonych fig niewielki kawałek korzenia imbiru kilkanaście goździków 3 łyżeczki mielonego cynamonu Przygotowanie: Figi kroimy na połówki. Obieramy pomarańczę i tniemy ją na plasterki lub półplasterki, zostawiając niewielki kawałek w celu wyciśnięcia soku. Korzeń imbiru obieramy
Sagneska - gotowanie i lifestyle