cytrynysok z 1 pomarańczy2-3 cm kawałek imbiru1 jabłko1 łodyga selera naciowego2 łyżeczki miodu1,5 szkl. zimnej wody1/2 posiekanego pęczka natki pietruszkiWykonanie:Soki, opłukany szpinak, drobno pokrojony (i obrany) imbir, pokrojoną łodygę selera, pokrojone w kawałki jabłko, miód i pietruszkę umieścić w misce, dolać wody i zmiksować. W razie potrzeby dolać wody
Pasja Smakumarchewki350 g ziemniaków1 łyżka masła300-400 ml mleka kokosowegosok z 1/2 limonkiWykonanie:zielony orkisz wymieszać z płatkami owsianymi,zalać bulionem warzywnym i odstawić na 20 minutcebulę,czosnek i imbir obrać pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oleju.Dodać chili,przyprawę 5-smaków,cukier i ocet ryżowy.Cebulową mieszankę dodać do masy orkiszowej,wbić jajko,dodać sól,pieprz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!innym poście, makaron z pesto już zjedzony, więc przyszedł czas na deser.Crumble, czyli rewelacyjne zapiekane owoce z kruszonką. Do dzieła!Porzebujemy:-dwa jabłka-gruszka-wino białe wytrawne-imbir-mięta świeża-cukier brązowy dwie łyżki-50g masła-100g przesianej maki-50g cukru brązowego -mascarpone-wanilia-łyżka płatków owsianych-garść zgniecionych nerkowców-cukier puderNa patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, dodajemy posiekane(...)kostkę owoce. Smażymy chwilę, podlewamy winem. Jak odparuje dodajemy dwie łyżki cukru i kilka świeżych listków mięty oraz szczyptę startego imbiru. Karmelizujemy, odstawiamy.Masło, mąkę i cukier ugniatamy, dodajemy płatki i nerkowca, znów zagniatamy do konsystencji sypkiej.Kokilki smarujemy masłem, wykładamy owoce i zasypujemy kruszonką.Pieczemy 25 minut w temperaturze 185 stopni.Mascarpone mieszamy z ziarnami wanilii i łyżeczką cukru pudru.Po angielsku
BaRepaskaczki, wołowiny i indyczej szyjki-soczewica zielona, namoczona przez kilka godzin-pomidory w puszce-cebula czerwona-wino białe półwytrawne-oliwa-sól, pieprz-ząbek czosnku, zgnieciony, a potem posiekany-kawałek imbiru-świeży tymianekSoczewice gotujemy do miękkości, bulion podgrzewamy.Na oliwie szklimy cebulę, dodajemy czosnku i imbiru. Podlewamy białym winem. Jak się zredukuje wrzucamy pomidory i podsmażamy ok 10 minut. Dodajemy tymianek
BaRepasteraz ją zjem! Powiecie, że mono-tematycznie? Przełknę ze smakiem ;DDziałamy:-kacze udka-dwie pomarańcze-majeranek-gorzka czekolada-porzeczki czerwone, czarne suszone, kandyzowane, lub świeże mrożone-małe jabłko-imbir-sól, pieprz-oliwa-sok z cytryny-woda gazowana-masło-gorzka czekolada-czosnekKaczkę nacieramy marynatą z oliwy, soli, pieprzu, majeranku i dobrze wyszorowanej skóry pomarańczy. Zostawiamy na noc; no minimum dwie godziny.Rozgrzewamy(...)kaczkę, do momentu ze złocenia, nawet zbrązowienia. Odwracamy i chwilkę smażymy na drugiej stronie. Patelnie ze wszystkim, co na niej zostało, odstawiamy.Dno naczynia smarujemy masłem. Wykładamy skórki pomarańczy, kawałek imbiru, dwa ząbki czosnku, kaczkę i całe jabłko, podlewamy białym winem i pod przykryciem pieczemy ok 1-1,5h w 180 stopniach; do miękkości. W międzyczasie podlewamy kaczkę tłuszczem
BaRepasłyżki, cukier 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka, marchew 4 średnie SERNIK: twaróg 1 kg, jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, budyń waniliowy 1 duży, cynamon 1/2 łyżeczki, imbir mielony 1/2 łyżeczki, anyż 1/2 gwiazdki Royal Brand POLEWA ŚMIETANOWA: śmietana 18% 250 ml, cukier 3 łyżki, cukier puder - do posypania obraną marchewkę zetrzeć na tarce drobne oczka do rondla(...)minuty - my lubimy w serniku grudki twarogu ale też można zmielić w maszynce - dodać po 1 jajku w trakcie mieszania wsypać wystudzoną marchewkę w trakcie mieszania dodać cynamon, imbir, anyż rozdrobniony w moździerzu, budyń i wszystko z 1 minutę mieszać spód podpiec w 200C z 10 minut i wylać na spód sernik, piec z 50 minut po 50 minutach wlać
W Mojej Kuchni Lubięopakowaniu - w zależności od grubości makaronu, gotuje się go przeważnie od 5 do 10 minut. 2. W szklance łączymy sos sojowy, odrobinę wody, puree z tamaryndowca, cukier, sproszkowany imbir i kolendrę. Szalotkę kroimy w piórka, cukinię w półkola, czosnek w plastry. Papryczkę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasionka i kroimy w paski.3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, papryczkę
Tajskie smakiskładniki* 500 ml miodu* 300 g cukru pudru* 200 g margaryny* 150 g smalcu* 3 opakowania przyprawy do piernika* 1 łyżeczka cynamonu* 1 łyżeczka imbiru* 1,5 łyżeczki sody* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 4 jajka* 4-4,5 szklanki mąki pszennej* 1,5 szklanki mąki żytniej jasnej * 1/2 szklanki kwaśnej śmietany* 100 g suszonej żurawiny* 50 g posiekanych(...)migdałowych* 100 g rodzynekSposób wykonaniaMiód, margarynę, smalec, cukier puder i przyprawy do piernika zagotować w rondelku. Odstawić do wystudzenia.Do przesianej maki z proszkiem do pieczenia i sodą dodać cynamon, imbir, masę miodowa, jajka, śmietanę i dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być lekko lejące. Bo ciasta dodać bakalie (bakalie można nieco rozdrobnić przy pomocy blendera) i zmiksować.Naczynie z ciastem przykryć
Mix smakuskładniki* 1 porcja rosołowa z kurczaka* 30 dag żeberek wieprzowych na zupę* 1 marchewka* 1 pietruszka* kawałek selera* kawałek pora* 1 cebula* kawałek imbiru* 1 papryczka chili* szczypiorek świeży lub suszony* liść kapusty włoskiej lub sałaty lodowej* grzybki shitake* 30 dag łopatki lub biodrówki wieprzowej* 1 filet z kurczaka* sos sojowy* sól, pieprz* dowolny makaron pszenny soba, somen...Sposób wykonaniaPorcje(...)pieprz.Marchewkę wyjąć z rosołu kiedy będzie jeszcze delikatnie twarda.Na 15 min przed końcem gotowania włożyć do garnka papryczkę chili oczyszczoną z nasion i pokrojoną w plasterki, grzybki shitake, imbir starty na najdrobniejszej tarce (ok. 2 cm.), kapustę lub sałatę, 2 łyżki sosu sojowego.Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu.Do wcześniej przygotowanych miseczek wlać gorącą wodę aby je ogrzać, następnie wylać
Mix smakupokrojone w kostkę obrane pomidorysól Przygotowanie:podzielić udka kurczaka na mniejsze części i zdjąć skórę. Podgrzać oliwę na patelni i dodać cebulę. Smażyć 2-3 min dodać czosnek, imbir i chili. Pomieszać wszystko i smażyć 2-3 min, aż zaczną pachnieć. Dodać kawałki kurczaka następnie posolić i dodać pomidory. Smażyć, aż kurczak zacznie skwierczeć. Dodać 2 łyżki wody. Zmniejszyć
Kulinarna rozmowałyżeczka sody1 łyżeczka imbiru1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennychszczypta soliPiekarnik rozgrzać do 200°C.Masło, cukier i syrop rozpuszczamy na małym ogniu ciągle mieszając.W osobnej misce mieszamy mąkę, sodę, imbir, przyprawy i sól. Rozpuszczone masło wlewamy do suchych i drewnianą łyżką łączymy wszystkie składniki. Gdy ciasto troszkę przestygnie, zagniatamy je na lekko opruszonym mąką blacie. Rozwałkowujemy na ok 5mm grubości
Kulinarna rozmowakuminu,1 łyżeczka kolendry,1/2 łyżki pieprzu cayenne (lub mniej) Składniki do sosu:1 łyżka oliwy,1 łyżka masła,1 cebula (posiekana),2-3 ząbki czosnku (posiekane),Świeży imbir,1 czerwone chilli,2 łyżki kurkumy,Świeże liście kolendry (posiekane),Świeże liście mięty (posiekane),Sok z jednej cytryny,1 cytryna pokrojona na 6 części (z usuniętymi pestkami).Przygotowanie:Do miski(...)przyprawy oraz zioła. Formujemy niewielkie kotleciki i odstawiamy do lodówki. Następnie w naczyniu do tagine lub w głębokim garnku np. ceramicznym rozpuszczamy masło oraz oliwę, następnie dodajemy cebulkę, czosnek, imbir i chilli. Smażymy wszystko, aż cebulka leciutko zbrązowieje. Dodajemy kurkumę, kolendrę i miętę. Dolewamy około 300 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 10 min.Delikatnie
Kulinarna rozmowaJest to zupa indyjska, bardzo smaczna i prosta w wykonaniu.Składniki:1 łyżka oliwy,2 średnie cebule,Świeży imbir 2,5 cm,4 ząbki czosnku,1-2 czerwone chilli,1/2 łyżki kurkumy,1 łyżka kuminu,1/2 łyżki kolendry,1 łyżka garam masali,4 kolby kukurydzy (może być z puszki),Sól (do smaku) Troszkę świeżej kolendry, jak ozdoba.Wykonanie:Podgrzać oliwę(...)wysokim naczyniu i przyrumienić na niej cebulkę. Następnie dodać czosnek, chilli i imbir. Podsmażyć przez 40 sekund. Dodać przyprawy i sól, mieszać energicznie i dodać kukurydzę. Teraz zalać wszystko wodą, poziom wody około 4 cm nad składnikami. A następnie gotować na wolnym ogniu dopóki kukurydza nie będzie miękka około 15-20 min. Całość przelewamy do miseczki posypujemy kolendrą i serwujemy
Kulinarna rozmowadanie przepyszne, szybkie, można wykorzystać pozostałości w lodówce.Oto moja wersja tego klasykuNa ok 3 porcje:1 łyżka oleju roślinnego1/2 drobno posiekanej papryczki chili2 ząbki czosnku drobno posiekanego2cm imbiru startego na tarce1 łodyga selera naciowego pokrojona w plasterki4-5 młodych cebulek - dymek, pokrojonych w spore kawałkigarść grzybów (ja akurat trafiłam na enoki, ale mogą być i najzwyklejsze pieczarki)1 marchewka(...)najważniejsze jest przygotowanie. Wszystkie składniki muszą być wcześniej gotowe, bo nie ma już potem czasu podczas smażenia.Woka nagrzewamy aż zaczyna dymić. Wlewamy olej i wsypujemy chili, czosnek i imbir. Szybko mieszamy ok 1 minuty. Dodajemy seler, marchewkę. Smażymy ok 2-3 minut. Dodajemy grzyby i dymkę. Wlewamy wino ryżowe. Po ok 3 minutach dodajemy kurczaka i boczek (Jeśli kurczak
Kulinarna rozmowa