imbir - 9508 przepisów (strona:299/634)

Falafel w chlebku pita z sosem tahini 135

Składniki:  - 500g suszonej ciecierzycy- 2 średnie cebule- 4 ząbki czosnku- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki- 2 łyżeczki soli morskiej- zmielone przyprawy:- 3/4 łyżeczki kuminu, po ok.  ½ łyżeczki kardamonu,cynamonu, imbiru, gałaki muszkatołowej, ziela   angielskiego, goździków, pieprzu czarnego, chili- 1 łyżeczka sody- 3-4 łyżki zimnej wody- olej z pestek winogron do smażenia  Aby zrobić idealny falafel skorzystałam(...)liści sałaty, plasterków pomidora, czy papryki gwarantuje niezwykłe doznania kulinarne. Połączenie całej gamy przypraw przenosi nas w podróż smaków i aromatów arabskich, w kuchni polskiej niespotykanych. Owszem znamy cynamon, imbir, gałkę… Może mniej kumin i kardamon. Ale chyba  nieczęsto je łaczymy. Falafel, to wizytówka kuchni arabskiej, danie wybitnie wegetariańskie. To kolejna potrawa, która w zasadzie nie potrzebuje słów zachwalania. Możecie

mojewypiekiinietylko
Zupa z pieczonej ciecierzycy 106

proszkuSkładniki na zupę:- pieczona ciecierzyca- bulion  warzywny lub drobiowy (ok. 4 l)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- kilka ziemniaków- 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji  wegetariańskiej)- kawałek imbiru- sok z 1 pomarańczy- 1-2 cebule- 3 ząbki czosnku- 3 łyżki prażonej cebulki- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego- 1/2 łyżeczki cynamonu- tymianek- sól i pieprz do smaku Ciecierzycę należy namoczyć(...)garnka – cebulę z czosnkiem, boczek i pokrojone mięso z żeberek (w wersji wegetariańskiej pomijamy boczek i mięso), pokrojoną w kostkę marchew, prażoną cebulę, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, starty imbir, sos sojowy, tymianek, cynamon - zagotować. W miarę potrzeby doprawić solą i pieprzem. Zupa z pieczonej ciecierzycy zaskakuje swoim smakiem. Jeżeli spodziewacie się podobieństwa do grochówki będziecie jednak zawiedzeni. To zupełnie

mojewypiekiinietylko
Wołowina Blue 124

tłuszczu)- sok z 1 pomarańczy- 3 łyżki sosu sojowego- ok. ½ szklanki bulionu- 2 łyżki miodu (ciemnego cukru, słodu)- 1 łyżeczka oleju sezamowego- 4 ząbki czosnku- 1 łyżeczka startego imbiru- 1 puszka fasoli (do zagęszczenia sosu)  Wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy 3 łyżki sosu sojowego, ½ szklanki bulionu, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, czosnek przeciśnięty przez praskę(...)łyżeczkę startego imbiru – w dowolnej kolejności. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy wołowinę pokrojoną w grubą kostkę. Mieszamy i przekładamy na suchą, rozgrzaną patelnię lub do garnka z grubym dnem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 4 godzin („aby tylko pyrkało”). Pod koniec miksujemy w blenderze białą  fasolę odsączoną z zalewy (dodałam jeszcze ząbek czosnku) i zagęszczamy sos.Wołowina Blue

mojewypiekiinietylko
Krem ze szparagów z mascarpone, białkami oraz pestkami dyni 144

razie potrzeby utrzeć przez sito ponieważ szparagów nie da się dokładnie zmiksować na gładki krem. Odpady ze szparagów (łyka) wyrzucić. Doprawić sosem sojowym, białym pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą imbiru. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i dodać do zupy. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i udekorować nimi zupę. Talerz zupy można udekorować świeżymi ziołami. Zupka dobrze smakuje

Bon Appetit Małgorzaty
Krem z kalafiora i marchewki z pestkami dyni i tymiankiem 178

zalać bulionem i zagotować, dodać kalafior i marchewkę i gotować około 20- 30 minut aż warzywa będą miękkie. Następnie wszystko zmiksować w blenderze. Doprawić przyprawą curry, gałką muszkatołową, pieprzem, imbirem oraz ziołami prowansalskimi. Zupę rozlać do misek, podawać z pestkami dyni. Udekorować świeżymi ziołami (najlepiej tymiankiem), dodać kilka kropel oleju sezamowego albo z pestek dyni. Zupę podawać z grzankami

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa z bobu aromatyzowana miętą afrykańską 131

bobu i wyciągamy z zupy fasolkę oraz liście laurowe. Resztę miksujemy w blenderze na gładką masę. Zupę  - krem odcedzamy przez sito, żeby pozbyć się łusek z bobu. Doprawiamy imbirem, ziołami prowansalskimi oraz drobno posiekaną świeżą miętą. Podajemy z wcześniej ugotowaną fasolką szparagową.zupa - krem z bobu i miętągotujący się bób w bulionie

Bon Appetit Małgorzaty
Chińszczyzna z wieprzowiną na carpaccio z cukinii 163

porcje:1 woreczek białego ryżu1 woreczek dzikiego ryżu2 schaby z wieprzowinymrożona mieszanka chińska z (marchewką, cebulą kiełkami fasoli mung, pędy bambusa, grzyby chińskie, papryką, porem)przyprawy po 1 szczypcie: imbir, kurkuma, curry,  papryka mielona, suszona kolendra, kmin, pieprz, kardamon, 2 łyżeczki sosu sojowego, sól i pieprzCukinię myjemy i kroimy cieńcie plastry obieraczką do warzyw. Układamy(...)kurkumy i curry gotujemy ryż. Wieprzowinę kropimy w kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy mieszankę chińską i zalewamy odrobiną wody, dusimy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy przyprawami wg uznania: imbir, kurkuma, curry,  papryka mielona, suszona kolendra, kmin, pieprz, kardamon, 2 łyżeczki sosu sojowego,sól i pieprz. Ryż podajemy z wieprzowiną i warzywami. Smacznego! chińszczyzna z wieprzowiną

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa dyniowo-kalafiorowa z curry i parmezanem 130

darów natury :)składniki:1 dynia (około 1 kg)1 duży kalafior1 cebula1 litr warzywnego bulionuprzyprawa curry - ilość wg uznaniagałka muszkatołowa- ilość wg uznaniatarty świeży imbir- ilość wg uznaniasól, pieprz10 dag parmezanu (opcjonalnie inny ser)garść prażonych słoneczników (albo pestek dyni)1 łyżka octu winnegoświeże zioła do dekoracjioliwa do smażenia3 ząbki(...)czosnkuNa oliwie smażymy dynię i cebulę pokrojoną w kostkę, wrzucamy przyprawy: curry, tarty świeży imbir, gałka oraz pokrojony czosnek, kilka razy mieszamy. Zalewamy bulionem i dodajemy różyczki kalafiora. Gotujemy aż do miękkości warzyw (około 30 minut). Doprawiamy solą, pieprzem oraz tartym parmezanem. Gotową zupę miksujemy w blenderze. Nalewamy na talerz

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa pomidorowa z soczewicą i chili 161

namaczamy w zimnej wodzie soczewicę, około pół godziny. Po tym czasie dodajemy do gotującej się w ciąż zupy. Gotujemy około 15 minut. Gdy soczewica jest miękka dodajemy pastę pomidorową,imbir tarty, paprykę i drobno posiekaną papryczkę chili albo przyprawę chili. Zupę zabielamy zahartowaną śmietaną. Dekorujemy bazylią, natką pietruszki albo kolendrą. zupa pomidorowa z soczewicą i chili

Bon Appetit Małgorzaty
Krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym 152

Czas na odchudzanko po świętach :) Oto przepis na polsko - orientalną, aromatyczną zupę :) Składniki:1 duży kalafior3 duże marchwie1 cebulaświeży imbir - 2 plastryszczypta gałki muszkatołowałyżeczka currysól, pieprzzioła do dekoracjipół szklanki mleczka kokosowegooliwa do smażeniaCebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy i zalewamy wodą (około 1,5 litra).Dodajemy różyczki kalafiora i marchew(...)plastry). Gotujemy aż do miękkości. Następnie zupę miksujemy w blenderze i dodajemy mleczko kokosowe i nadal podgrzewamy na ogniu. Doprawiamy gałką, solą, pieprzem, curry oraz tartym imbirem. Dekorujemy ziołami. Proste? :) krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto żydowskie Lekach i V Festiwal Opolskich Smaków 189

minuty ubijamy mikserem. Stopniowo dodajemy: olej, miód, rum, kawę, sok z pomarańczy oraz skórkę pomarańczową. Ubijamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę aż powstanie gładkie ciasto. Orzechy, imbir obtaczamy w mące i dodajemy do ciasta. Mieszamy drewnianą łyżką. Rozdzielamy ciasto do dwóch keksówek. Pieczemy około 50 minut do suchego patyczka. Ciasto idealne do spożycia po 2-3 dniach

Bon Appetit Małgorzaty
Chutney figowo-śliwkowy podany z ciepłym camembertem i świeżymi orzechami włoskimi 140

tymiankuPonadto:1 camembert ( u mnie ziołowy)1 świeża figa2 orzechy włoskie (świeże)parę gałązek świeżego tymiankuŚliwki myjemy i drylujemy z pestek i kroimy na małe kawałki. Kroimy także figi. Imbir ścieramy na tarce. Siekamy cebulę i czosnek.  Wszystko rzucamy do rondla następnie dodajemy porto, ocet balsamiczny i gotujemy aż sos się zredukuje a owoce rozpadną się na mniejsze

Bon Appetit Małgorzaty
Grzane wino 122

cukru waniliowego Sposób przygotowania:1. Pomarańczę dokładnie myjemy - możemy też ją wyszorować. Owoc dowolnie kroimy w kawałki.2. Do garnka wlewamy dowolną ilość wina, dodajemy odrobiną gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, kilka goździków i cukier waniliowy oraz kawałki pomarańczy.3. Całość podgrzewamy ,ale nie doprowadzamy do wrzenia. Ciepłe wino przecedzamy i przelewamy do szklaneczek.4. Pomarańcze nasączone winem też smakują bardzo dobrze.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pasztet wieprzowy 190

zrobiłam taki pasztet. Dziś próbowaliśmy - wyszedł pyszny! Składniki:70 dag mięsa wieprzowego - tutaj szynka40 dag wątróbki drobiowej20 dag słoniny3 jajkaliść laurowykilka ziarenek ziela angielskiegokminekpół łyżeczki gałki muszkatołowejsól, pieprz, imbir do smaku3 łyżki suszonej natki pietruszki2 cebule3 ząbki czosnkuSposób przygotowania:1. Wieprzowinę umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i kminek(...)patelni dodać wątróbkę i dusić ok. 5 minut.5. Mięso wieprzowe i wszystko z patelni przepuścić przez maszynkę do mięsa 3 razy. Doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i imbirem, dodać natkę pietruszki. Wbić jajka i wymieszać. Jeśli wydaje nam się, że masa jest za sucha to należy dolewać stopniowo wywar z gotowania wieprzowiny (ja dolałam za mało wywaru - ok pół szklanki

Kuchnia domowa Ani
Dżem z dyni 158

zostało i chciałam go wykorzystać, ponieważ nie planuję robić więcej dżemów.Składniki:1 kg dyni obranejok 300-400 g cukru żelującegosok z połowy cytryny1-2 szklanki wodytroszkę imbiru do smakuSposób przygotowania:1. Obraną dynię ścieramy na tarce jarzynowej, przekładamy do garnka z grubym dnem, podlewamy 1 szklanką wody, smażymy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. W razie, gdyby dynia przywierała(...)należy dodać wody. Ja dodatkowo użyłam blendera kiedy dynia była już miękka, by dżem miał gładką konsystencję.2. Dodajemy cukier żelujący, sok z cytryny i imbir, całość smażymy ok 5 minut cały czas mieszając.3. Gorący dżem przekładamy do słoików wcześniej przygotowanych, zakręcamy i przykrywamy ręcznikiem lub ściereczką. Zostawiamy tak aż do ostygnięcia.4. Słoiczki można zapasteryzować, wtedy będziemy mieć

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania