imbir - 9508 przepisów (strona:307/634)

Zupka krem z dyni 167

Kremowa zupka z dyni.Zapraszam na pyszną rozgrzewającą zupkę krem z dyni  z dodatkiem imbiru i gałki muszkatołowej .Składniki :około 5 ziemniakówkawałeczek pora2 małe marchewkikawałeczek seleraszczypta imbiruszczypta gałki muszkatołowej , vegetaokoło 500 g dyni4 łyżki masła1 cebulka3 łyżki śmietanki 30 %Wykonanie : 1. Warzywa obrać , umyć i pokroić w kostkę . Dynię obrać umyć i też pokroić w kostkę . 2. W garnku

Sama słodycz i szczypta chili
Love me tender, love me sweet. Love me... without meat! 260

Rozgrzewający. O tej porze roku najlepszy. A ponadto jelitka lepiej pracują. Lunch: Chlebek bananowy z herbatą imbirową 1 cytryna 1 litr wrzątku 2 łyżki cukru trzcinowego 0,5 łyżeczki imbiru 2 łyżki zimnej wody zielona herbata Sok z cytryny wlałam do garnuszka.  Zalałam wrzątkiem.  Posłodziłam cukrem.  Dodałam imbir.  Dolałam zimną wodę.  Całość gotowałam 3 minuty

bastalena
KREM Z DYNI 144

KREM Z DYNI Składniki: - 1kg dyni - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1/4 selera - 3 duże ziemniaki - 2 średnie cebule - 3 ząbki czosnku - 20g korzenia imbiru - 2 kostki rosołowe drobiowe - 3 liście laurowe - 6 kulek zioła angielskiego - pół łyżeczki kurkuma - pół łyżeczki curry - 200ml śmietany 18% - 1/4 pęczka koperku - sól -  pieprz -  cukier -  przyprawa "Kucharek" Sposób przygotowania: Na początek należy(...)liście laurowe, zioło angielskie, kurkumę i curry. Gotujemy do miękkości warzyw i czekamy do wystudzenia. Wyciągamy zioło angielski i liście laurowe. Całość blendujemy robiąc tym samym krem. Obieramy imbir i trzemy na małych oczkach tarki, dodajemy do garnka z kremem. Dodajemy sól, pieprz, przyprawę "kucharek" i cukier do smaku. Nakładamy do miseczek, na górę dając odrobinę śmietany i koperku. Smacznego

Mentor Smaku
Piernik 168

Piernik przekładany nadzieniem porzeczkowym lub śliwkowym. Aromatyzowany przyprawami takimi jak imbir, kardamon, goździki czy gałka muszkatołowa.     Składniki: 60-70 g margaryny lub oleju 2 jajka szklanka cukru  pół szklanki śmietany 18% 200 g miodu 400 g mąki łyżka sody przyprawy: imbir, cynamon, pieprz, kardamon, zmielone goździki, gałka muszkatołowa galaretka cytrynowa szklanka dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych

prawdziwe jedzenie
Nieprzepisowo #16 Historia pierwszej owsianki i wstęp do kuchni pięciu smaków 291

niebawem. Jak się oczytam z tematem. Póki co kawusię wrzucam do akcji, bo warto się nią podzielić.  Skuście się! litr wody 4 łyżki kawy rozpuszczalnej szczypta cynamonu szczypta imbiru 2 goździki mandarynka łyżeczka miodu Wodę zagotowałam w szklanym naczyniu. Zmniejszyłam ogień i... Dodałam kawę. Gotowałam 2 minuty. Wsypałam cynamon. Gotowałam 2 minuty. Dodałam imbir i goździki. Gotowałam 2 minuty

bastalena
Zupa z dyni ze szpinakiem i curry 208

wersję ze szpinakiem z curry oraz mleczkiem kokosowym.Składniki na 2-3 porcje:1 szklanka startej na grubych oczkach dyni4 kostki mrożonego szpinaku (brykiet)500 ml bulionu1/3 łyżeczki imbiru¼ łyżeczki cayenne1 łyżeczka curry80 ml mleczka kokosowegoDodatkowo grzanki np. czosnkowePrzygotowanie:Do gotującego bulionu dodać dynię. Gotować kilka minut. Zblendować. Dodać szpinak. Gotować do rozmrożenia. Doprawić curry, imbirem i cayenne. Na koniec

Fabryka pomysłów
Kurczak słodko - kwaśny 420

puszki 1/2 szklanki soku brzoskwiniowego 4 łyżki ketchupu* 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki octu ryżowego 1 papryczka chilli (opcjonalnie) 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki słodkiej papryki +do podania : ryż basmati CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Cebulę kroimy w piórka, ananasy i brzoskwinie w kostkę, papryczkę w krążki (pestki wyrzucamy(...)garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia (2-3 minuty). Dodajemy papryczkę, ketchup, dokładnie mieszamy. Wlewamy sok brzoskwiniowy i ananasowy, dodajemy sos sojowy, imbir i słodką paprykę. Gotujemy 5 minut, po czym wrzucamy brzoskwinię i ananas. Doprawiamy octem i cukrem i gotujemy jeszcze 5 minut. 2. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Nacieramy

Tajskie smaki
Tatar z łososia w tajskiej marynacie 177

czerwona papryczka chilli1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzugarść liści kolendryDressing:3 łyżki majonezusok z 1/2 limonkiświeża kolendraDodatkowo:cząstki limonkiCZAS PRZYGOTOWANIA: 2 DNIPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Białą część łodyg trawy cytrynowej i imbir ścieramy na tarce. Liście limonki kroimy w cienkie paseczki. Papryczkę chilli kroimy w krążki, pestki wyrzucamy, ziarna pieprzu zgniatamy nożem, a liście kolendry siekamy (potrzebujemy około 2 łyżki). Wszystkie składniki

Tajskie smaki
Pieczona pierś z kurczaka w panierce 272

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 szklanka jogurtu naturalnego pół szklanki bułki tartej 2 - 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka oliwy pieprz   Sos: 3 ząbki czosnku kawałek imbiru ¾ szklanki sosu sojowego ½ szklanki wody 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na części.  Jeżeli pierś jest duża (moja(...)stopni.  Piec przez 10 minut, a następnie odwrócić każdy kawałek na drugą stronę i piec znowu przez 10 minut.   W międzyczasie przygotować sos.  Czosnek rozgnieść, imbir zetrzeć na tarce.  Wymieszać dokładnie wszystkie składniki (można użyć blendera).  Upieczonego kurczaka maczać w sosie i wstawić znowu do piekarnika na około 5 - 10 minut

Sto kolorów kuchni
Imbirowe naleśniki z karmelizowaną gruszką. 236

naleśniki o delikatnej imbirowej nucie. Naleśniki od wieków tzn od kiedy pamiętam robię zawsze na oko. Nigdy nie wiem ile mi ciasta wyjdzie... Składniki: mąka mleko jajka  cukier imbir w proszku gruszki masło Rozrabiamy ciasto naleśnikowe, pod koniec dając szczyptę imbiru. Smażymy naleśniki. Gruszki obieramy, przekrawamy na pół pozbywamy się gniazd nasiennych i nacinamy. Masło roztapiamy na patelni

Malinowe Pocałunki
Pierogi z serem i pysznym sosem z czerwonego wina i malin. 173

całe jajko. Dokładnie wymieszać i gotowe.   Sos: 200 ml wina czerwonego u mnie czerwone wino Celebro cukier lub miód skórka z cytryny 4 szt goździków kardamon mielony imbir cynamon ok100 g malin Sos zaczynamy robić od typowego grzańca. Czyli wlewamy wino do garnka, słodzimy je do smaku miodem badź cukrem, dodajemy odrobinę kardamonu, imbiru, skórkę otartą z ok połowy

Malinowe Pocałunki
Ravioli na słodko z dyniowo serowym farszem. 148

delikatne,  z rożnymi farszami i dodatkami. Składniki: 300g mąki 3 jajka szczypta soli 3 łyżki oliwy z oliwek 100g sera białego 200 g puree z dyni gałka muszkatołowa imbir w proszku, cynamon, kardamon.... cukier masło świeża mięta  Składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w folię i odstawić na ok 30 min.  Puree z dyni wymieszać z rozdrobnionym serem(...)doprawić do smaku gałką muszkatołową, imbirem, kardamonem, cynamonem.... ciasto podzieli na 2-3 części, rozwałkować bardzo cienko i literatką wycinać kółka. Na połowę z nich układać łyżeczkę farszu i przykrywac kolejnym. Zlepiamy dokładnie pozbywając się pwietrza. W garnku gotujemy wodę solimy ją delikatnie. Wkładamy nasze ravioli i gotujemy kilka min od momentu wypłynięcia. Podajemy polane masłem posypane delikatnie cukrem

Malinowe Pocałunki
Sałatka z wolowiną. 144

ciężkiej wołowiny.  Składniki :    - stek wołowy,    - mix sałat,    - pomidorki chery,    - pomarańcza,    - orzechy włoskie,    - papryka chili,    - imbir Kamis,    - miód,    - cytryna,    - limonka,    - olej, Stek wołowy (najlepszy z sezonowanej wołowiny) rozgniatamy dłonią. Smarujemy po obu stronach olejem. Solimy, pieprzymy i smażymy(...)mięso ostygło i odpoczęło.     Do słoika wlewamy sok i skórkę z połowy cytryny, odrobinę soku i skórki z limonki, miód, starty kawałek korzenia imbiru, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili. Wszystkie te składniki dodajemy do smaku. Następnie wlewamy kilka łyżek oleju, zakręcamy słoik i energicznie mieszamy. Na talerzu układamy sałatę, na to kładziemy cienko pokrojone kawałki wołowiny

Malinowe Pocałunki
Sandacz z sufletem z łososia. 175

rzadkiej)   sól biały pieprz puszka kukurydzy czosnek (do smaku) ok 1 łyżki masła klarowanego ok 100 g ziemniaków kapusta pekińska/sałata lodowa 1 mała papryka chili Imbir (kawałek świeżego) miód (ok 2-3 łyżek) cytryna (sok +otarta skórka z 1/2) limonka (odrobina soku i otartej skórki)   olej/oliwa z oliwek (ok 4-5 łyżek) Ocet balsamiczny (1 łyżeczka(...)kukurydzy) przygotowujemy puree. Kapustę pekińską drobno kroimy.  Do słoika wlewamy sok i skórkę z połowy cytryny, odrobinę soku i skórki z limonki, miód, starty kawałek korzenia imbiru, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili, oliwę, ocet balsamiczny (wszystkie te składniki dodajemy do smaku). Zakręcamy i zaczynamy energicznie mieszać. Tak przygotowaną emulsją polewamy delikatnie naszą kapustę. Wino z szalotką stawiamy

Malinowe Pocałunki
Zupa krem z dyni 233

skóry i miąższu dyni 2 marchewki 300 g ziemniaków 3 liście selera 1 l wody 50 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka słodkiej papryki gałka muszkatołowa Kamis sól Kamis mielony imbir Kamis biały pieprz Kamis ziarna dyni do posypania Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Marchewki obrać pokroić w plasterki. Warzywa dokładnie wypłukać i przełożyć do garna. Wlac 1 litr wody, dodać(...)liście selera i gotować. Dynie pokroić w kostkę. Gdy ziemniaki i marchewka będa już prawie miękkie wyjąć liście selera i dodać pokrojoną dynię. Dodać słodką paprykę, gałkę,  imbir,  pieprz i sól do smaku. Gotować aż dynia będzie miękka. Następnie wszystko zblenderować na gładką masę, doprawić coś do smaku jeśli potrzeba. Dodać słodką śmietankę i dokładnie wymieszać. Zupkę podawać

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania